TrendÇiçek Bakımı

Karanfil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Rengarenk çiçekleri ile her daim buketlere enerji ve mis koku katan karanfiller hakkında daha detaylı bilgi edinmek ister misiniz? Tüm detaylar yazımızda.

Karanfil, botanikteki adı ile Dianthus Caryophyllus, Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait bir çiçektir. Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin; çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80’den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.

karanfilin açma anı
Görsel: Giphy

Karanfilin faydaları desek herkesin aklına ilk önce baharat olan karanfil gelecektir. Karanfil çiçeği ile bu baharatın bir alakası yoktur. Yani karanfil ağacı ve çiçeği ayrı şeyler. Fakat karanfil çiçeğinin de bir takım faydaları mevcut. Bunlardan en bilinenleri ise balgam söktürücü özelliği ve öksürük kesmede kullanılması.

Karanfil Nasıl Yetiştirilir?

pembe karanfil
Görsel: Wall papers wide
  • Karanfil, yetiştirmesi zor bir çiçek değildir. Açık havada yetiştirilmeye daha müsait bir bitki olsa da evlerde de yetiştirilebilir. Bu durumda günün en azından günün 5’te birinde güneş alabilmelidir. Yeterince ışık almayan karanfillerin gelişimi yavaş olabilir. Ancak ışık çok almasına rağmen sıcaklık da haddinden fazlaysa çiçek verimi düşecektir. Bu sebeple eğer bahçede karanfil yetiştiriyorsanız gölgelenebilecek bir alana bitkilerinizi dikmeniz önerilir. Evde, saksıda baktığınız karanfillerinizi de yaz sıcakları başladığında günün belli saatlerinde gölgeye almanız faydalı olacaktır.
  • Karanfilin yetişebileceği toprak çok özel değildir. Hemen her toprakta karanfil yetiştirebilmek mümkündür. Ancak eğer verimli karanfiller elde etmek istiyorsanız seçeceğiniz toprağın asit derecesi önem arz eder. Bu toprağın pH derecesi 5.5’ten daha yüksek olmalıdır.
  • Karanfil toprağının humus miktarı arttırılır ise daha sağlıklı karanfiller elde edilebilir. Doğal olarak toprağı besleyebilirseniz bunun da faydasını görürsünüz.
  • Karanfil sularken nem ihtiyacı göz önünde bulundurulmalı ve ara sıra yaprakları da su ile fısfıslanmalıdır.
  • Karanfilin yetiştirilmesi esnasında sıcaklık çok önemlidir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yayınladığı bir yayında bu durumun öneminden bahsedilirken, uygun sıcaklığın bitkinin büyüme, gelişme, çiçek oluşumu, çiçek, yaprak ve sap şekillerini, çiçek kalitesini, rengini ve çiçeklerin vazo ömrünü etkilediği vurgulanmıştır.
pembe karanfil
Görsel: Mr Fothergills
  • Karanfilin gece ve gündüz sıcaklığı sabit tutulabilirse bu durumdan çiçekler direkt olarak etkilenecektir. Bitki türüne göre bu sıcaklık değişse de genel olarak yaz mevsiminde 18 ve 22 derece arası, kış mevsiminde ise 10 ve 15 derece arası bir sıcaklık uygundur.
  •  7 derecenin altındaki sıcaklıklar çiçek oluşumunu ve kalitesini olumlu yönde etkilemesine karşın gelişmeyi ve büyümeyi yavaşlatır.
  • Karanfil suyu çok sevmez. Bu sebeple sulama toprağı kurudukça yapılmalıdır. Hatta toprağın çok fazla kurumasını bekleyebilirsiniz. Bu bekleme esnasında bitkinin nem sağlayabilmesi için ara ara yapraklara su fısfıslamayı unutmayın elbette.
  • Karanfilin saksısında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Suyun akıp gitmemesi durumunda köklerde çürümeler meydana gelecektir.
  • Çiçekler solmaya başladığı anda karanfil bitkisinin üzerinde bırakılmamalıdır. Steril bir bıçak veya makas ile -yalnızca- çiçekleri kesip atmanız önerilir.
  • Eğer serada karanfil yetiştiriyorsanız havalandırmasını ihmal etmemeniz gerekiyor. Ayrıca sera içi temizlik de bir diğer önemli detay.

Karanfil Çoğaltma

Her mevsim sera ortamında üretilebilen karanfilleri evinizde ya da bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız yaz mevsiminin bitmesini beklemeniz önerilir. Karanfil çoğaltmanın birden fazla yolu vardır. En bilinen ve en sık kullanılan yöntem çelik ile çoğaltmadır.

kırmızı karanfil
Görsel: The Flowers Avenue

Çelik ile karanfil çoğaltma

Yaz biterken, ağustos ayında başlanır çelik ile çoğaltmaya, şubat ortasında bitirilir. Eğer yazın uzun sürdüğü bir yerde karanfil yetiştirecekseniz (Akdeniz Bölgesi gibi) bu işleme ekim sonu veya kasım başı gibi başlayabilirsiniz. Çiçek sapından ayrılan çeliklerin köklendirilmesi ile kolayca karanfil üretimi yapılabilir.

çiçek sapını kesmek
Görsel: Trianglenursery.

Bu işlem için öncelikle steril hale getirdiğiniz keskin bir çiçek makas veya bıçak ile 10 cm kadar kesiyoruz. Bu işlemi yaparken kesimi çapraz olarak yapıyoruz. (Sağdaki görseldeki gibi)

Ardından sap kısmında kalan yaprakları aynı bıçak ile koparıyoruz. Mümkün olduğunca el ile ne dal ne de yaprak koparmayacağız her zamanki gibi. Ardından karanfil yetiştirmeye uygun toprağa çeliklerimizi dikiyoruz.

İlk olarak güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayacağı ve oda sıcaklığında olan bir bölgede bekletiyoruz. Çiçeklenme sağlandıktan sonra da köklenen fideleri yerlerine dikip hemen sulayabiliriz.

Çelik ile çiçek çoğaltma ve diğer çiçek çoğaltma metotlarının detaylarını öğrenmek için Çiçek Çoğaltma Yöntemleri yazımızı incelemenizi öneririz.

Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma

Eğer erken çiçeklenen bir karanfil fideniz varsa havaların ısınmaya başladığı ilkbahar aylarında üzerindeki çiçeğin solmasını bekleyin. Çiçek solduktan hemen sonra keserek alın ve bu çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekin. Bu yöntemde dal kırılmadan toprağa doğru eğilir ve ucundan toprağa ekilir. Bir süre sonra yeni filizlenen karanfilleriniz olacaktır. Yaz bitene kadar aynı metodu uygulayabilirsiniz. Kış soğukları başlamadan iyice serpilen yeni fideleri ayrı saksılara alabilirsiniz.

kediler ve karanfiller
Görsel: Giphy

Karanfil bakımı ile ilgili sık karşılaşılan sorunlar ve soruların yanıtlarını biraz detaylandırarak inceleyelim.

Karanfil Bakımı Hakkında Sorular ve Cevapları

  • Bahçemdeki /saksımdaki karanfillerimin çiçekleri dik durmuyor.

Karanfil çiçeğinin bazı türlerinde çiçek kısımları ağırlık yapabilir ve sabitlenmemesi durumunda eğim olabilir. Eğer boyu fazla uzayan karanfilleriniz varsa ve eğim meyili fark ettiyseniz çubuklar kullanarak onları sabitleyebilirsiniz. Saksıların diplerine saplayacağınız ince kuru dallar da bu görevi üstlenebilir.

  • Karanfil bitkimin toprağında kurt var.

Toprak kurdu en sık görülen karanfil rahatsızlıklarındandır. Bununla mücadele edebilmek için öncelikle toprak ve saksı değiştirip bu esnada kurtları ayıklayabilirsiniz. Ardından saksı altına birkaç çukur açarak buraya toplanan kalan kurtları alabilirsiniz. Eğer kurtlara müdahale etmezseniz fideniz kısa süre içerisinde kuruyabilir.

karanfil
Görsel: Green Wedding Shoes
  • Karanfil budanır mı?

Karanfil budanması gereken, budandığında verim hayli atan bitkilerdendir. Budamanın ilk adımı solan çiçeklerin temizlenmesidir. Bitki üzerinde kalan solgun çiçekler, yeniden çiçeklenmeyi geciktirir. Çiçeklenme başlamadan önce de dalların uçlarına budamalar yapılabilir. Yeni uzayan dalların uçlarından bir miktar kesilir ancak bu miktarın boyutu iyi ayarlanmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Bitkinin kökünden itibaren en az 6 – 7 çift karşılıklı yaprağı kalacak biçimde budama gerçekleştirilmelidir.

Buna uç alma denir. Bitkinin güçlenmesi için önemlidir.

  • Ne yaparsam karanfil bitkim daha fazla çiçek açar?

Öncelikle daha fazla çiçeklenme için budama yapmanız önemlidir. Zamanında ve doğru yapılan budama çiçeklenmeyi doğrudan etkiler.

  • Karanfil çiçeklerim daha büyük olsun istiyorum.

Yetiştirdiğimiz karanfiller küçük çiçekli ise bunun birkaç sebebi olabilir. En yaygın sebepler ise fazla tomurcuklanma ve çok yüksek sıcaklıkta yetiştirmedir. Bitkilerinizi yaz sıcağında çok bırakmamaya özen gösterin. Daha büyük çiçekler elde etmek için de bitkinin tomurcuklarını azaltarak gücünün yetişen çiçeklere verilmesini sağlayabilirsiniz.

Bunun için bitki henüz çiçeklemeden, tomurcuklanma aşamasında iken sapta bir adet tomurcuk bırakın ve diğer tomurcukları bitkiden ayırın.

Ekstra: Karanfilin anlamı nedir?

Karanfil çiçeği çok manalı bir çiçektir. Mesela beyaz karanfilin Anneler Günü’nün simgesi olduğunu biliyor muydunuz? Bunun dışında kırmızı karanfil birçoğumuzun bildiği gibi bir kaybın arkasından özlemi ifade eder. Ancak bir kişiye veriyorsanız bunun anlamı aşktır.

Bu soruların dışında aklınıza takılan diğer detayları eğer yazımızda bulamadıysanız bize yorum olarak yazabilirsiniz. Beyaz karanfil çiçeği kadar huzurlu günler dileriz!!!

Karanfiller ve birbirinden güzel diğer çiçekler için ÇiçekSepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Selamun aleyküm saksıyla 4 tane karanfil aldım bunları mezarın üstüne dikmeyi düşünüyorum hangi ayda dikmem uygun olur bilgi verirseniz mem nun olurum saygılarımı sunarım

  2. Eve gelen hediye demet karanfilleri de cogaltabilir miyiz suyun içine koyduk ancak cogaltilabilir ise toprakta yetiştirmek isterim

  3. Selamun aleykum benim sakdida yetistirdigim bodur karanfilimin yapraklarinda bite benzeyen sari ve siyah ama bit gibi yurumeyen yani canli olmayan seyler cikti bunlar yapraklarini yumusatiyir ve sarartiyor ne olabilir acaba ne yapmam gerek yardimci olursaniz cok memnun olurum

  4. ACİL DURUM CAGRİSİİ🚨
    Bakin 🤌🏼
    Benim arkadasim bana karanfil hediye etmisti sisede suyun icinde duruyodu ve okadar guzel bir cicek ki size anlatamam yerini cok sevmisti yaptaklari uzadi ve rengi cok guzel olmustu fakat bugun solmaya baslamis dikersek yasar mi acil cevap vermeniz lazim o cicegin ismi cicegim ve olmesini istemiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir