Kendin Yap (DIY)

Kararan Silikon Nasıl Temizlenir?

Mutfak ve banyolar başta olmak üzere birçok alanda kullanılan silikon, son derece esnek, dayanıklı ve kullanışlı bir bileşendir. Ancak türüne ve kalitesine göre zamanla özellikle şeffaf olan çeşitlerinde kararma, sararma veya bozulma görülebilir. Bu yazımızda “Kararan silikon nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Su geçirmez şeffaf silikon; hava koşullarına, neme dayanıklı olan ve ısı yalıtımı sağlayan bir malzemedir. Özellikle uygulandıktan sonra suya karşı hemen hemen tüm silikon çeşitlerinin bir dayanıklılığı bulunmaktadır. Silikonun türüne göre dayanıklılığı aylardan yıllara kadar uzanabilmektedir. Türüne göre değişiklik gösterse de 270 derece sıcaklığa dayanıklı olan silikon, ışığın etkisiyle zamanla sararır ve hatta bazı durumlarda kararma bile görülmektedir. Bu durumda silikonun ilk günkü tonuna dönmesi için bazı işlemler yapabilirsiniz.

Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon nasıl temizlenir?
Mutfak ve banyolar başta olmak üzere kullanıldığı alanlarda zamanla küflenme, sararma veya kararma yapan silikonlar, çirkin bir görüntü oluşturmaktadır.

Kullanım alanlarındaki silikonu temizlemek için yöntemler olduğu gibi bazen söküp yeniden uygulama yapmak gerekmektedir.

Kimyasal Temizleyiciler: Çamaşır suyu veya amonyak içerikli kimyasal temizleyiciler silikon yüzeyindeki renk değişimini bellir bir süreliğine geçirebilmektedir. Aseton ve alkol içerikli solüsyonlarında benzer bir etkisi bulunmaktadır. Ancak bu işlemi sık sık yapmanız, silikonun zamanla delinmesine ve işlevini yitirmesine neden olur. Bu nedenle sık sık tekrarlanmaması gereken bir yöntemdir.

Silikon Kalemi: Eski silikon temizleme yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan silikon kalemi, silikonu sökmenize gerek kalmadan yenilenmiş görüntü elde etmenizi sağlar. Kirlenen silikonu nemli bir bezle silin. Sonra tüp şeklindeki silikon kalemini ilgili yerlere sıkarak uygulayın. Düzeltici başlık ile yayın ve işlemi tamamlayın. Eğer içinde malzeme kalırsa uç kısmını iyice temizleyip ağzını kapatarak saklayabilirsiniz.

Eski Silikonu Sökmek ve Yenisini Yapıştırmak: Zarar gören veye eskiyen silikonlar için en iyi yöntemlerden birisi de eskiyen silikonu söküp yenisini uygulamaktır. Silikonu temizlemek için maket bıçağı kullanabilirsiniz. Ancak zemine zarar vermemek adına sökmek için özel olarak üretilen ürünleri de tercih edebilirsiniz. Sökme işlemi sonrasında yeni silikonu uygulamak için alanı nemli bezle silip iyice kurulayın. Alanın temiz olması oldukça önemlidir. Maskeleme bandını uygulayacağınız alana çekin ve üzerine uygulamayı yapın. Sonra bantları çıkarın ve bölgeye en az 12 saat kadar su değmemesini sağlayın. Kuruma işlemi sonrası rahatça eskisi gibi kullanım sağlayabilirsiniz.

Isıyla Silikonu Çözmek: Yüzeyde donan silikonlar varsa temizlemek için yüzeye ısı vermeyi deneyebilirsiniz. Kurutma makinesi veya ısı tabancası ile yüzeyi ısıtın. Yavaş yavaş yüzeyden ayrılacak kıvama gelecektir. Nemli bezle ayrılma kıvamına gelen silikonu alabilirsiniz. Ancak bu yöntem için yüzeyin ısıya dayanıklı olması ve patlayıcı bir malzemeye yakın olmaması gerekir. Çözdükten sonra alana yeni silikon çekerek kuruma süresi sonrasında kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

yapıştırma işlemi
En çok merak edilen sorulardan bazılarının cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Silikon Nasıl Parlatılır?

Klozet, duş, lavabo gibi alanlardaki kararmalar genelde çamaşır suyu ile beyazlatılmaktadır. Ancak çamaşır suyu dolguya zarar verebilmektedir. Bu nedenle karbonat ve beyaz sirke gibi nispeten daha nazik maddelerle sararan veya kararmaya başlayan silikonları parlatabilirsiniz. Bunun için diş fırçasıyla dolguları temizleyebilirsiniz.

  • Ele Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kurumuş silikonu elden çıkarmak için elinizi sıcak su veya deterjanlı ılık suda bekletebilirsiniz. Çok büyük kalıntılar için aseton ile çözünme işlemi yaptırıp sonra sıcak su ile durulayabilirsiniz.

Kıyafete bulaşan silikonu temizlemek için ise kuru temizleme en iyi yöntemdir. Ancak isterseniz asetonla yumuşakta silmeyi deneyerek çıkıp çıkmadığına bakabilirsiniz.

  • Fayanstan Silikon Nasıl Temizlenir?

Fayanstaki sertleşmemiş silikonu ıslak mendil veya bir bezle temizleyebilirsiniz. Donan silikon için ise deterjanlı bezi deneyebilirsiniz. İyice kuruyan alanlar için silikonu spatula ile ucundan kaldırmanız gerekir. Sonrasında alkol veya aseton içerikli solüsyonları da deneyebilirsiniz.

Yaşam alanlarını temizlemek için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir