Kendin Yap (DIY)Aksesuar & Takı ÖnerileriModa & Güzellik

Kararan Takılar Nasıl Parlatılır? (DIY)

Takılar, tamamlayıcı aksesuarlar olmanın yanı sıra insanın kendini iyi hissetmesini sağlayan özel ürünlerdir. Nedeni ise bazılarının anısı olması bazılarının iyi hissettirmesi bazılarının ise kıyafetlerinizle çok iyi uyuşması olabilir… Nedeni her ne olursa olsun takılar hayatın ayrılmaz bir parçası. Fakat altın, gümüş, çelik veya imitasyon gibi malzemelerden üretilen takılar, çevresel etkilere bağlı olarak zamanla parıltısını kaybedebilir. Peki, kararan takılar nasıl parlatılır? Cevabı yazımızda!

Eskiyen, deforme olan ve kararan takılarınızı, eskisi gibi parlak hale getirmek ister misiniz? Kararan takılar, hammaddesine göre farklı şekillerde parlatılabilir. Şimdi gelin adım adım takıları ilk günkü gibi parlak halinde dönüştürecek yöntemlere birlikte bakalım.

Kararan Takılar Evde Nasıl Parlatılır?

Kararan takılar nasıl parlatılır?
Kararan takılar, farklı metodlarla parlatılabilmektedir.

Takılarınızı evde parlatabilmek için öncelikle hangi maddeden üretildiğini belirlemeniz gerekir. Takı modellerinin hammaddesine uygun parlatma yöntemlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Altın Takılar

Kararan takılar nasıl parlak hale gelir? - Altın takılar
Kararan altın takılarınızı evde ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsiniz.

Altın, gümüş ve imitasyon takılara göre daha az kararsa da düzenli bakım yapılmadığı zaman renk solması yapabilir. Ayrıca ilk günkü parlaklığında da azalmalar görülebilir. Bu durumu değiştirmek için basit ama etkili birkaç yöntem bulunmaktadır.

Deterjanlı Su Yöntemi

Malzemeler: Derin bir kap, maden suyu, sıvı bulaşık deterjanı, yumuşak uçlu fırça (diş fırçası).

Yapılışı:

  • Derin bir kase içerisine maden suyunu boşaltın. Eğer maden suyu yoksa ılık su kullanabilirsiniz. Fakat maden suyu daha etkili sonuç verecektir.
  • Maden suyunun içine bir miktar sıvı bulaşık deterjanı dökün ve güzelce karıştırın. Karışımın içerisine takılarınızı bırakın ve 30 dakika kadar bekletin.
  • Karışım takının üzerinde bulunan kir ve diğer maddelerin yumuşamasını sağlayacaktır. Bu sayede yumuşak uçlu fırça ile takıların üzerindeki kirleri kolayca çıkarabilirsiniz.
  • Fırçalama işlemi sonrası takıları ılık su ile durulamanız ve kurulamanız yeterli olacaktır.  

Sirkeli Su Yöntemi

Malzemeler: Derin bir kap, beyaz yumurta kabuğu, 2 adet sarımsak kabuğu, bir adet patates, sirke, tuz ve su.

Yapılışı:

  • Patatesi soyun ve küp küp doğrayın. Sonra derin bir kap içerisine bir miktar su alıp diğer tüm malzemeleri atın ve güzelce karıştırın.
  • Karışımın içerisine takılarınız bırakın ve 30 dakika kadar bekletin. Bekleyen takıları yumuşak uçlu fırça ile nazikçe ovalayın ve yüzeylerini temizleyin.
  • Fırçaladığınız takıları ılık su ile duruladıktan sonra kurulayın. Takılarınız hazır!

Gümüş Takılar

Kararan takılar nasıl parlak hale gelir? - gümüş takılar
Takılarınızı rahatlıkla ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsiniz.

Gümüş takı modellerinde kararma, en sık rastlanan sorunların başında gelir. O yüzden birçok kişi gümüşlerinin eskisi kadar parlak olmamasından şikayetçi olur. Fakat basit ve etkili yöntemlerle gümüşlerinizi ilk günkü kadar parlak hale getirebilirsiniz.

Karbonat ve Alüminyum Folyo İle Temizleme Yöntemi

Malzemeler: Geniş bir kap, alüminyum folyo, kaynar su, her bir bardak su için bir yemek kaşığı karbonat, kuru bir bez ve bir mutfak maşası.

Yapılışı:

  • Takıların sığacağı büyüklükteki bir kap içerisine parlak tarafı üstte olacak şekilde alüminyum folyoyu yerleştirin. Üzerine kaynar su, karbonat ve birkaç damla beyaz sirke ekleyin.
  • Ardından gümüş takıları alüminyum folyoya değdiğinden emin olacak şekilde kaseye yerleştirin.
  • Normal kararmalar için 3-5 dakika, çok kararmalar için ise 7-8 dakika takıları karışımda bekletin.
  • Maşa yardımıyla takıları alın ve soğuk ile güzelce duruladıktan sonra mikro fiber bez ile kurulayın.

Bu yöntemde karbonat yerine toz çamaşır deterjanı da kullanılabilmektedir. Bir yemek kaşığı kadar çamaşır tozunu ekleyin. Sıcak su ilave edin ve en fazla 1 dakika takınızı içinde bekletin. Sonra soğuk ile durulayın. İşlem bu kadar.

Limon ve Tuz Karışımı İle Temizleme Yöntemi

Malzemeler: Derin bir kap, 3 yemek kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz ve mikro fiber bez.

Yapılışı:

  • Limon, içerdiği asit değeri ile parlatma işlerinde oldukça başarılı bir üründür. Bu işlemi yaparken 3 yemek kaşığı limon suyunu tuz ile güzelce karıştırın.
  • Sonra karışımı geniş bir kaba alın ve gümüşlerinizi içine koyun. Eğer gümüşleriniz büyük veya çoksa karışımı aynı oranları kullanarak artırabilirsiniz.
  • Gümüşleri karışım içerisinde 20-25 dakika kadar bekletin ve durulama işlemi sonrasında bezle güzelce kurulayın.

İmitasyon Takılar

İmitasyon aksesuar
İmitasyon takıları düzenli şekilde temizlemeniz ilk günkü kadar parlak kalmaları için önemlidir.

Gümüş ve altın gibi madenlere göre imitasyon takılar, dış etkenlerden daha çok etkilenir. Bu nedenle de kararma ve deforme olma hızları daha yüksektir. İmitasyon takılarınızı düzenli şekilde aşağıda yer alan yöntemlerle temizleyerek kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Limon Suyu ve Kabartma Tozu İle Temizleme

Malzemeler: Derin bir kap, limon suyu, kabartma tozu ve mikro fiber bez.

Yapılışı:

  • Sitrik asit, takı yüzeyinde oluşan katmanı temizlemede oldukça etkilidir. Bu nedenle limon, tüm takılarda olduğu gibi imitasyon takılarda da en etkili temizle yöntemleri arasında yer alır.
  • Limon suyunu bir miktar kabartma tozu ile karıştırın. Bu karışımla takıları silebilir veya takıları bir süre karışımda beklettikten sonra durulayarak kurulabilirsiniz. Fakat imitasyon takıları ıslak bırakmama özen gösterin. Çünkü bu tarz takılar nemli kalırsa paslanma vb. sorunlar yarabilir.

Diş Macunu ile Temizleme Yöntemi

Malzemeler: Diş macunu, yumuşak uçlu diş fırçası ya da fırça, mikro fiber bez ve saç kurutma makinesi.

Yapılışı:

  • Yumuşak uçlu bir diş fırçasına az miktarda diş macunu alın ve takılarınızı fırçalayın. Kararmanın çok olduğu yerlerde bu işlemi daha uzun, diğer yerlerde daha kısa şekilde yapabilirsiniz.
  • Fırçalama sonrası ılık ya da soğuk suyla durulayın. Fakat takıları nemli bırakmamak adına bezle kuruladıktan sonra saç kurutma makinesiyle tekrar kurutmanız faydalı olacaktır.

Kararan takılar, görüntü olarak hoş görünmez ve kullanılmamak üzere bir köşeye atılır. Anlattığımız yöntemleri kullanarak takılarınızı yeniden kullanmaya başlayabilirsiniz. Farklı tasarımlar ve takı modelleri için ise ÇiçekSepeti’ni ziyaret etmeyi unutmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir