Spor

Popüler Kış Sporları: Kayak ve Snowboard Arasındaki Farklar?

Kış sporları, oldukça eğlenceli olmanın yanı sıra zorlayıcıdır. Özellikle yeni başlayanlar için hangi spor türünden başlayacağını bilmek ve hangisine yeteneğinin olduğunu anlamak oldukça zordur. Kış sporları arasında en popüler ikili olan kayak ve snowboard, öğrenmesi birazcık zor olsa da keyfini bir kere aldığınızda bırakamayacağınız sporlar. Peki, kayak mı snowboard mı yapmak sizin için daha uygun?

İlk olarak bu iki kış sporunun tanımlamalarıyla başlayalım. Kayak; kar üzerinde gerekli ekipmanlar yardımıyla ilerleme sporudur. Küçük yaşlardan itibaren yapılabilir. Çoğu kayak merkezinde çocuklar için özel pistler bulunmaktadır. Snowboard ise iki ayağın tek bir tahtaya sabitlenmesi ile karlı ve eğilimli bir yüzeyden aşağı kayma sporudur. Kar tahtası veya kar kaykayı olarak da bilinir. Kayağa göre yapması daha zor ve teknik bilgi gerektirmektedir.

Kayak ve Snowboard

Kayak ve snowboard nedir?
Kış sporları oldukça eğlencelidir.

Kayak yaparken ayaklarınız ayrı ve farklı ekipmanlar üzerinde olduğu için daha kolay gelir. Bu nedenle de öğrenme süreci daha rahat başlar. Fakat kayak sporunda ustalaşmak oldukça zordur. Snowboard ise başlangıçta zor gelse de ilerlemesi daha kolay bir spordur. Snowboard yaparken her iki ayağın tek bir tahta üzerinde olması nedeniyle düşme korkusu daha fazladır. Bu pozisyona alıştıktan sonra ise diğer adımlar daha kolay hale gelir.

İlk öğrenim zamanlarında kayak yaparken iki ayağı aynı anda hareket ettirmek zor gelir. Bu nedenle kayakta ayakları ayırarak hareket edilebilir. Bu durum ileri seviyelerde dönüşleri yapmanızı zorlaştıracaktır. Snowboard, tek bir tahta üzerinde olduğundan bu sorun yaşanmaz ve ileri dönüşlerde öğrenme süreci daha hızlıdır.

Kayak ve Snowboard Arasındaki Farklar

Kayak ve snowboard arasındaki farklar nelerdir?
Oldukça eğlenceli olan iki kış sporunun temel farklarına gelin birlikte bakalım:
  • Vücut pozisyonu

Kayakta her iki bacak birbirinden bağımsız hareket eder. Bu nedenle vücudunuzu ayaklarınızla aynı yöne bakacak şekilde konumlandırmanız gerekir. Önünüze bakmanız, daha rahat hissetmeniz ve engelleri fark etmeniz için idealdir.

Snowboard üzerinde dururken ilk başlarda tek bir tahta üzerinde durmak rahatsız edici gelecektir. İdeal duruş pozisyonu olarak ayaklarınızın baktığı yöne 90 derecelik bir açıyla konumlanmanız gerekir. Snowboard üzerindeyken yüzünüzün yamaca bakmayacağınız da belirtelim. Bu nedenle çevre kontrolünü öğrenmek zaman alacaktır.

  • Giyim

Botlar dışında kayak kıyafetleri ve snowboard kıyafetleri hemen hemen aynıdır. Hava şartlarından koruyan ceket, pantolon, eldiven ve termal çoraplar ise olmazsa olmazlarınız olacaktır.

  • Yaralanmalar

Kış sporlarında yaralanmalar oldukça sıkıntılıdır. Kayak sırasında ayaklarınızın ayrı olması düşmeyi zorlaştırsa da bükülme hareketlerinden kaynaklı yaralanmalar yaşanabilir. Ek olarak dizleri zorlayan bir spordur.

Her iki ayağın tek bir tahtaya bağlı olduğu snowboard sporunda yaralanma oldukça sık yaşanmaktadır. Bilek, omuz ve ayak bileği yaralanmaları sık görünmektedir. Önlem almak ve koruyucu kıyafetleri kullanmak yaralanmaların azalmasına yardımcı olacaktır.

  • Yamaçlar

Kayak ekipmanlarını yokuşlarda çıkarmak oldukça zorlayıcıdır. İki ayağınıza bağlı kayaklara ek olarak kayak botunu taşımanız gerekir. Kayak botlarının çok ağır olması, çok deneyimli olsanız bile sizi zorlayacaktır. Bu nedenle çok ağır botlardan uzak durmalısınız. Ayrıca seçtiğiniz ekipmanların da hafif olması oldukça önemlidir.

Snowboard sırasında taşınması gereken tek şey, tahtanızdır. Snowboard botları, kayak botlarına göre daha hafif olduğundan dolaşması ve yürümesi daha kolaydır. Yine de çok ağır ürünlerden uzak durmanız, yorgunluğun azalmasına yardımcı olacaktır.

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Konular

Kış sporları
Kayak ve snowboard arasında seçim yaparken aşağıdaki konuları da göz önünde bulundurmalısınız.
  • İki spor arasında seçim yaparken hangi deneyimi daha çok istediğinizi düşünmeniz faydalı olacaktır. Daha önce kaykay veya longboard deneyiminiz varsa snowboard size daha çekici gelecektir. Kayak ise daha güvenli görünse de aşama kaydetmesi daha zor bir spordur. Korkularınız geride bırakarak istediğiniz kış sporuna başlamanız, en iyi sonucu almanızı sağlar.
  • İki sporda da ekipman seçimi oldukça önemlidir. Vücudunuza tam olarak uyan ve doğru ekipmanları kullanmanız gerekir. Eğer bu konu hakkında hiçbir deneyiminiz yoksa uzman görüşü alarak ekipman seçimi yapmanız en sağlıklı yöntem oalcaktır.
  • Kayak botları, kış şartları için oldukça kullanışlıdır. Kalın kar tabakası üzerinde rahatça yürümenizi sağlar. Bu nedenle daha güvende hissetmeniz normaldir. Snowboard yaparken ise yer çekimine güvenmeniz ve ayaklarınızı bağlamalardan ayırmadan kaymaya devam etmeniz gerekir.
  • Son olarak hız yapmayı seviyorsanız, kayak sizin için daha uygun olacaktır. Kayakla pistte hızlı bir geçiş yapmaya bayılabilirsiniz. Fakat rampalardan atlayıp akrobatik hareketler yapmayı hayal ediyorsanız, seçiminiz kesinlikle snowboard olmalıdır.

Tüm kış sporları için gerekli ekipmanları uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir