Trend

Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Minik, patili, sevimli kedi dostlarınız için beslenme konusunda dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Onun için kedi maması seçimi yaparken püf noktalara değerlendirmeniz, onu için en iyisini seçmeniz önemlidir. Kedileriniz için tercih edeceğiniz mamayı nasıl seçmelisiniz, kedinizin yaşına ve kilosuna uygun mama seçimi nasıl olur gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz!

Kedi maması seçerken kedinizin yaşına, kilosuna, cinsine dikkat edebilirsiniz. Ayrıca veterinerinizin önerdiği mamalar varsa, bunu da göz önünde bulundurarak onun için en iyi mamayı seçmeyi deneyebilirsiniz. Kediniz için doğru mamayı seçmeniz onun mutlu ve sağlıklı olmasında etkilidir. O yüzden gelin, kedi maması nasıl seçilir sorusunun cevabına birlikte bakalım!

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

white and brown long fur cat
Kedi Maması Çeşitleri ve Kedi Maması Seçimi

Evcil hayvan bakımında mama seçimi, en önemli noktalardan biridir. Özellikle kediler, mamaları konusunda titizdir. Yemek konusunda kediler, seçicidir. Bu yüzden mama seçiminde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Mama seçimine geçmeden önce kedi maması çeşitleri neler, kısaca ona bir göz atalım:

Kuru Mama

Kedi mamaları arasında en sık kullanabileceğiniz mama çeşitlerinden biridir. Fiyatları ekonomiktir, bunun yanında kediler de kuru mama yemeyi sever. Kedileriniz için kuru mama seçerken birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz:

  • Kedinizin ihtiyaçlarına uygun bir mama seçmeniz önemlidir. Bu yüzden mamanın içeriğine dikkat edebilirsiniz. Kuru mamalar genel olarak %28-36 protein, &8-22 yağ içerir.
  • Kuru mamaların lezzeti ve kokusu, kedileri etkiler. Bu yüzden kuru mamayı pek çok kedi sever.
  • Kuru mama ile beslediğiniz kedileriniz için su kabı da kullanmanız gerekir. Kedinizin mama ihtiyacı kadar su ihtiyacı da vardır.
  • Kuru mamayı kedinize verirken mama miktarının takibini yapabilirsiniz. Kedinizin obezite yaşamaması için doğru mama miktarını belirlemeniz önemlidir.

Konserve Mama

Kedilerin çok sevdiği bir diğer mama, konserve mamadır. Bu mamayı yaş mama olarak da bulabilirsiniz. Yaş mamalar, kuru mamalara göre daha sıvıdır. Kedilerin beslenmesinde uzun süreli su eksikliği diyabete yol açar. Bu yüzden kuru mamaların yanında yaş mayaları ve suyu da mutlaka kedinizin beslenme rutinine eklemelisiniz. Kediler için yaş mama seçerken şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Yaş mamalarda genellikle ton balığı, tavuk, kuzu, ördek gibi farklı lezzetler bulunur. Kedinizin sevdiği tatları seçebilirsiniz.
  • Yaş mamayı kedinize verirken mamayı konserveden çıkarıp yemek kabına dökmeniz önemlidir. Daha sonra kalan mama olursa farklı bir kaba alıp mamayı dolaba koyabilirsiniz.
brown tabby kitten sitting on floor
Kediler için Mama Seçimi Yapmanın Püf Noktaları

Ödül & Bisküvi

Kedileriniz için tercih edebileceğiniz mamalardan biri de ödül mama & bisküvileridir. Köpekler için kullanabileceğiniz gibi kediler için de ödül mamaları kullanabilirsiniz.

  • Kedi ödül mamalarını kullanarak kedinizin davranışlarını olumlu şekilde yönlendirebilirsiniz.
  • Hem yavrular hem yetişkinler için farklı ödül mamalarını seçebilirsiniz.
  • Çubuk, kurabiye ve bisküvi gibi farklı şekillerde kedi ödül maması çeşitlerini satın alabilirsiniz.

Kedi Maması Seçiminde Dikkat Edebilecekleriniz

Mama türlerinden bahsettik. Şimdi de kedi maması seçiminde genel olarak dikkat edebileceklerinize bakalım:

  • Kedi maması seçimi yaparken mamanın içeriğine dikkat etmeniz gerekir. Mamanın içeriğindeki protein oranına dikkat etmeniz önemlidir. Büyüme ve gelişme çağındaki kediler, protein ve yağa daha çok ihtiyaç duyarlar. O yaşlardaki kediler için seçim yaparken bu noktalara dikkat edebilirsiniz.
  • Kediniz için doğru miktarda mama aldığınıza emin olmanız gerekir. Bir kerede çok fazla mama alırsanız mamanız zamanla bayatlar. Ayrıca mama, daha kısa bir süre içinde tükenir.
  • Kedilerin her gün ya da her öğünde aynı mamayı yemekten sıkılması mümkündür. Bu yüzden kediniz için en iyi kedi maması arayışındayken çeşitli mamaları satın alabilirsiniz. Böylece kediniz mamadan sıkılmadan mamasını değiştirebilirsiniz.
  • Kedilerin de çeşitli besinlere alerjisi olması mümkündür. Mama seçimi yaparken bu noktaya da dikkat edebilirsiniz.
orange tabby cat on brown parquet floor
  • Kedilerin protein ihtiyacının yanı sıra tahıl ihtiyacı da vardır. Tahıl, kedilere enerji verir. Kedi maması seçimi yaparken mamanın mısır, arpa ve buğday gibi tahılları da içermesine özen gösterebilirsiniz.
  • Kedi maması seçimi yaparken mamanın içeriğinde vitamin ve mineraller bulunup bulunmadığına da dikkat etmeniz gerekir. B vitaminleri, C vitamini ve folik asit gibi kedinizin sağlığı için gerekli olan vitaminler ve kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum gibi minerallerin mamanın içinde bulunması gerekir.
  • Yaş mamalara göre kuru mamaları saklamak daha kolaydır. Kuru mamaları sık sık tercih edebilirsiniz. Eğer kediniz susuz kalma eğilimindeyse ıslak mamayı daha çok tercih edebilirsiniz.
  • Daha az hareketli kediler için daha düşük kalorili kedi mamalarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede kedinizin çok kilo almasını engelleyebilirsiniz. Yetişkin kedinizin kilosuyla ilgili endişeleriniz varsa mutlaka veterinere danışıp uygun mama seçimini yapmanız gerekir.

Çiçeksepeti’de her yaştan kedi için en doğru mama seçeneğini keşfedebilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir