Tüm Ayrıntılarıyla; Kefir Nedir, Faydaları Nelerdir?
Süt ve süt ürünleri, beslenmenin önemli bir alanını oluşturmaktadır. Bir çeşit fermente edilmiş süt ürünü olan kefir ise oldukça sağlıklı ve probiyotik özellikli bir süt ürünüdür. Peki, kefir tam olarak nedir, faydaları nelerdir ve evde kefir nasıl yapılır?
Kafkaslarda üretilmeye başlanan ve fermente bir süt ürünü olan kefir; inek, keçi ve koyun sütlerinin fermente edilmesi ile ortaya çıkan bir içecektir. Mayalanma sürecinin uzunluğuna göre ekşiliği ve tadı değişmektedir. Görünüm olarak ayrana benzese de içerdiği probiyotikler nedeniyle yoğurttan farklı bir besindir.
A vitamini, çeşitli B vitaminleri (B1, B2, B6, B12) ile C ve D vitaminleri gibi çok sayıda vitamin içeren kefir; folik asit ve niasin açısından da zengindir. Bunun dışında mineraller, kalsiyum, demir ve iyot içermektedir.
Kefirin Faydaları
- İçerisindeki L. Acidophilus ve L. Kefiranofaciens gibi yararlı bakteriler sayesinde antibakteriyeldir. Zararlı bakterilerin vücut içerisinde gelişmesini engeller ve çeşitli mantarlara karşı antifungal özellik gösterir.
- Soya ve inek sütünden elde edilen kefirin kanser hücrelerinin yayılmasının önüne geçtiği bilimsel araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Bunun dışında karbonhidrat kefiran bileşeninin tümör hücrelerinin gelişimini zayıflattığı düşünülmektedir.
- Düzenli kefir tüketimin kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Yüksek oradan kolesterol sorunu olanların düzenli olarak tüketmesi sağlıkları açısından faydalı olacaktır.
- Yüksek oradan kalsiyum içermektedir. Kemik sağlığı ve gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Düzenli kefir tüketimi ile vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılarken aynı zamanda K2 vitamini takviyesi de almış olursunuz.
- Probiyotik özelliği sayesinde bağırsak florasındaki bakteri dengesini korur. Bunun dışında ishal, kabızlıklık gibi bağırsak bozukluğuna neden olan hastalıkların oluşmasının önüne geçer. Huzursuz (irritabl) bağırsak sendromu (IBS) ve ülsere karşı koruma sağlamaktadır.
- İçerisinde bulunan laktik asit, asetik asit, polisakkaritler ve bazı diğer bileşenler sayesinde yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bunun yanı sıra sivilce, kızarıklık, egzama gibi cilt rahatsızlıkları sonrasında oluşan cilt yaralarına da iyi gelmektedir. Hücre canlandırıcı özelliği sayesinde saç ve tırnak içinde oldukça faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bazı alerjik reaksiyonlarla birlikte alerjik astıma da iyi gelmektedir.
- Kandaki şeker (glikoz) oranının düzenlenmesine yardımcı olur. Süt yerine tüketilmesi diyabet hastaları açısından daha faydalıdır.
Evde Nasıl Kefir Yapılır?
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 30 gram kefir mayası (1 yemek kaşığı)
- Cam kavanoz
- Plastik süzgeç
Hazırlanışı:
- Bir tencere içerisine 1 litre sütü alın ve kaynatın. Sütün üzerinde kaynama sonucu oluşan kaymağı bir kaşık yardımıyla ayrı bir tabağa alın.
- Cam kavanozun içerisine sütü aktarın ve oda sıcaklığına geldiğinde kefir tanelerini içerisine dökün.
- Tahta bir kaşık ile güzelce karıştırın ve üzerini temiz bir bez ile kapatıp kapağını iyice sıkın. Mayalanma süreci için güneş görmeyen bir yerde 12-48 saat arasında bırakmanız gerekmektedir.
- Kefir ne kadar çok mayalanırsa o kadar kıvamı yoğun olacaktır. Kesilmiş süt kıvamına geldiğinde ise hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
- Mayalanan sütü bir tülbent veya süzgeçten geçirdiğinizde kefir elde etmiş olacaksınız. Süzgeç üzerinde kalan kefir tanelerini ise tekrar maya olarak kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız kefiri buzdolabında muhafaza ederek 2 gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri başta olmak üzere tüm sağlıklı besinleri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: