Tarifler

Kışa Hazırlık: Turşular, Konserveler ve Dahası!

Ağustos sonu, eylül başı ile yavaş yavaş gelmeye başlayan “kış” hissine karşı birçok şekilde bu zorlu ve soğuk mevsime alışmanın yollarını ararız; bazen cildimiz için bazen mutfaklarımız için… Biz yavaşça kış günleri için başlayan hazırlıklara göz kırparak bugün size, kışa hazırlık konusunda neler yapabilirsiniz, onlardan bahsedeceğiz!

Kış gelirken mesela cildimiz için, onu kış soğuklarına hazırlayacak, soğuğa dayanmasını sağlayacak kremler arayışında olur, çeşitli bakımları yapmayı deneriz. Ama yazdan kışa hazırlana yalnızca cildimiz değildir. Örneğin en sevilen yaz lezzetlerinden biri olan domatesleri de bizimle beraber yazdan kışa taşımak için konserveler yapmaya çalışırız, özellikle kışın yapılan yemeklerin yanına çok yakışan çeşitli turşular kurmayı deneriz… Hem içimizde yazın bitmesinin hüznünü taşırız hem de kışın gelişinin güzelliğini yaşamaya çalışırız aynı anda. İşte tüm bunlar, kışa hazırlık aşamasında yaptığımız şeylerden sadece birkaçıdır. Gelin, yazın bitişinin hüznünü birlikte karşılarken kışa hazırlık için de neler yapabilirsiniz, onları detaylıca inceleyim.

Kışa Hazırlık İçin Neler Yapılır?

1-) Mevsim Sebze ve Meyvelerinden Turşu Kurmak

Kışa hazırlık turşu

Turşular, en sevdiğiniz sebzeleri yazdan kışa taşımak, kıştan yaza taşımak için kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir. Turşu yapmanın genel mantığı, besinleri fermente ederek asidik hale getirmek ve bozulmalarının önüne geçmektir. İstediğiniz hemen hemen her gıdanın -tam olarak olgunlaşmamış olması koşulu ile- turşusunu kurabilir ve sonra keyifle tüketebilirsiniz. Turşunuzu kurduktan sonra turşu kavanozlarını güneş görmeyen bir yerde 3-4 hafta kadar beklettikten sonra turşunuzu yemeye başlayabilirsiniz! Yaz mevsiminden kış mevsimine geçerken turşusunu kurabileceğiniz bazı sebzeler: Bamya, salatalık, ham domates, yeşil erik, kabak, biber, patlıcan, acur, kelek. Kış mevsiminden yaz mevsimine geçerken turşusunu kurabileceğiniz bazı sebzeler: Havuç, kabak, karnabahar, kırmızı lahana, beyaz lahana.

2-) Çeşitli Konserveler Hazırlamak

Konserve hazırlığı

Yazın en güzel ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan domatesi saklamanın çok çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan biri de domates konservesi yaparak onu muhafaza etmek ve kışın da kullanmaktır. Yöresinden ve mevsiminde yetişmiş mis kokulu domatesleri pişirerek ve güzel, temiz bir şekilde kavanozlara doldurarak kışa lezzet dolu konserveler hazırlayabilirsiniz. Makarna sosu, çorbalar, pizza sosu gibi çok farklı yemeklerde konservelerinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca bu konserveleri çeşitlendirerek menemen konserve, fasulye konserve gibi farklı lezzetleri de yazdan kışa taşıyabilirsiniz! Yazın lezzet dolu sebzeleri ile hazırladığınız konserveleri kışın yemek masalarında gördüğünüze ve o yemeklerden bir çatal aldığınıza, onun lezzetine hayran kalacak ve her yıl bunu yapmak için gün sayacaksınız!

3-) Sebze ve Meyve Kurutmak

Sebze kurutma

Kurutulmuş sebze ve meyveler birçok yemeğin hem yapımında kullanabileceğiniz hem de ona baharat gibi ekleyebileceğiniz gıdalardır. Örneğin yazdan kuruttuğunuz muz, çilek, şeftali, yaban mersini gibi meyveleri kış sabahlarında hazırladığınız yulaf lapasını süsleyerek ya da kurabiye ve keklere lezzet katması için kullanabilirsiniz.

Kurutulmuş sebzeler de, örneğin kuru patlıcan, kuru biber gibi, tek başına doyurucu ve besleyici bir öğün haline gelebilirler. Ya da kurutulmuş soğan gibi farklı sebze çeşitleri ile salatalarınız, çorbalarınızı süsleyebilirsiniz. Taze kekik ve taze nane gibi baharatlar da yine yazdan kışa geçerken hazırlayabileceğiniz ve mutfakla sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer alır. Taze kekikleri kurutmak için demet yapıp asmak, taze nane ve fesleğeni kurutmak için ise yaymak gerekir. Patlıcan ve biber gibi sebzeleri de ipe dizerek kurutabilirsiniz. Eğer “Ben bunlarla uğraşmak istemiyorum, yok mu daha kolay bir yolu?” derseniz; Meyve Sebze Gıda Kurutucu ürünleri tercih edebilir, kolayca istediğiniz gibi kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz!

4-) Meyveleri ve Sebzeleri Derin Dondurucuda Saklamak

Kışa hazırlık donmuş meyve

Yazın, yemeyi çok sevdiğin o meyveyi ya da sebzeyi kışın da sofrada görmek istemez misin? Cevabı evet olanlara yazdan kışa geçişte meyveleri ve sebzeleri dondurmalarını öneriyoruz! Sevdiğiniz meyve ve sebzeleri mevsiminde, taze taze alıp iyice temizledikten sonra daha büyük olanları dilimleyerek, ufak ve yemeye hazır olanları direkt olarak buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta saklamak istediğiniz sebzeleri, kullanmak isteyeceğiniz şekil ve boyuta getirip saklama işlemini o şekilde gerçekleştirmeniz daha sonra kullanım anında işinize yarayacaktır. Temizleme işlemi sırasında meyvelerin varsa çekirdeklerini çıkarmayı da unutmayın! Donmuş meyveleri, dondurma yaparak, smoothie çeşitlerinde ya da bazı tatlılarınızı süsleyerek kullanabilirsiniz. Donmuş sebzeler ile de aynı şekilde çeşitli yemekler yapabilir, yaz sebzelerini kışın da keyifle tüketebilirsiniz. Yaz mevsiminden kış mevsimine geçerken dondurabileceğiniz bazı sebzeler: Bamya, taze fasulye, bezelye, barbunya; dondurabileceğiniz meyveler: Vişne, yaban mersini, çilek, muz, şeftali.

5-) Reçel ve Marmelat Hazırlamak

Reçel yapımı

Yaz meyvelerini lezzetli bir şekilde kışa taşımanın yollarından biri de mükemmel reçel ve marmelat çeşitleridir! Yapımı son derece kolay olan reçeller, yaz meyveleri ile oluşturulduğunda tadından mükemmel bir hale geliyor diyebiliriz. Reçeller, basit şekilde söylenecek olursa şekerli meyveler olarak görülseler de kışın hazırlanan kahvaltı sofralarında sıcak ekmeğin üzerine sürülmüş lezzetli bir reçel gibisi yoktur! Yazdan kışa geçerken yaban mersini, çilek, kiraz, dut, incir gibi meyvelerin; kıştan yaza geçerken portakal, ayva gibi meyvelerin reçelini yapabilirsiniz. Hazırsanız;
bu hazırlık günleri için kullandığınız büyük boy tencerelerinizi çıkarabilir, toz şekeri sahaya alabilir, tahta kaşıkları raflardan indirebilirsiniz! Çünkü reçel yapmak ciddi bir iştir. :) Bu yıl reçellerinizde küçük bir farklılık yapmak isterseniz içlerine biraz çubuk tarçın ya da birkaç karanfil atabilirsiniz.

6-) Salça Yapmak

Salça yapımı

Güzel mi güzel, lezzetli mi lezzetli yaz domateslerini kışa aktarabilmenin en güzel yollarından biri de salça çeşitleridir. Domatesler alınır, güzelce temizlenir, haşlanır, soyulur… Genellikle domates ve biber ile hazırlanan salçaların yapımında kullanılan sebzelerin tadının güzel olması, salçanızın lezzeti için oldukça önemlidir. Unutmayın; o salçalar sizi bütün bir kış yemeklerinizin içinde karşılayacak. :) Eğer çok fazla miktarda salça yapmayacaksanız ve bu konuda deneyimli iseniz salçanızı evde kendiniz yapabilirsiniz. Ama daha fazla miktarda salça yapacaksanız ve herhangi bir deneyiminiz yoksa bir salça yapma makinesi edinmenizi öneririz. Kendiniz ve sevdikleriniz için yeteri miktarda salça yaptığınıza inanıyorsanız; kış hazırlıklarınız tamam demektir!

Evinizi, mutfağınızı ya da cildinizi kışa hazırlamak için yapabileceğiniz çeşitli bakımları yaparken ve hazırlıkları gerçekleştirirken ihtiyacınız olan her şeyi ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Farklı ödeme seçenekleri ve teslimat yöntemleriyle, sunduğu kolay alışveriş deneyimi ile siz de keyifle ve rahatça istediklerinize ulaşabilirsiniz. ÇiçekSepeti sizin ve sevdiklerinizin her zaman yanında!

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir