Kendin Yap (DIY)

Kitaptan Çanta Yapımı (Resimli Anlatım)

Marjinal aksesuarları sevenler burada mı? Bu hafta eski kitaplardan yepyeni bir çanta yapacağız. Günlük kullanımlarınızda severek kullanacağınız bir aksesuar yapmaya hazırsanız bu yazımızı dikkatle okuyun.

Çanta biz kadınların vazgeçilmezi. O bir aksesuar değil, olmazsa olmaz. Hatta erkekler neden çanta taşımazlar merak ederiz. Sahi beyler, nereye koyuyorsunuz telefonunuzu, anahtarlarınızı? Çanta kullanımının çoğunlukla kadınlara özelmiş gibi algılanması oldukça üzücü. Neyse ki sırt çantaları yaygın kullanılıyor da bilhassa genç beylerimiz bu rahatlıktan mahrum kalmıyorlar. Neyse, anlatacağımız çanta kendin yap konulu ürünlerimiz arasında en havalılardan biri olacak. O halde lafı hiç uzatmadan dostu düşmanı çatlatacak bir ürün yapmaya başlayalım.

Gerekli malzemeler;
  • Eski ve kalın bir kitap
  • Bir miktar kumaş
  • Makas ve maket bıçağı
  • Cetvel
  • Kalem
  • Mumlu kağıt
  • Fırça
  • Tutkal
  • Üzerinde kesim yapabileceğiniz bir kesim tahtası
  • Metal çanta tokası
Yapılışı;

Adım 1: Kitap seçimi ve kumaşa çizim

Seçtiğiniz kitap çok önemli. Bizim önerimiz okunmayacak kadar eskimiş kitapları tercih etmeniz. Ya da sahaflardan basım hatası olan kitapları uygun fiyatlı olarak satın alabilirsiniz. Okunabilecek hiçbir kitabı kesip biçmenizi önermiyoruz.

Eski kitaplar nasıl değerlendirilebilir

Ardından kitabın ilk ve son sayfalarını üst görseldeki gibi ayırıp, seçtiğiniz kumaşın tam ortasına oturtun. Eğer kumaşınız fazla değilse üst ve sağ veya sol taraftan 3 – 5 cm kadar boşluk bırakarak ölçü alabilirsiniz. Burada seçtiğiniz kumaş da çok önemli. Çünkü bu kitabımızın dış yüzeyini oluşturacak. Kumaşınızı kitabınızı iki kere kaplayabilecek kadar genişlikte seçmeniz ilerleyen vadede iç kaplama için faydalı olacaktır. Ancak bol kumaşınız yoksa kitabınızın en ve boyunu ölçerek ortalama bir miktar belirleyebilirsiniz.

hatalı basılan kitaplarla ne yapılabilir

Ardından kitabın ön ve arka kapağını kumaş üzerine kaleminiz ile çizin. Yaklaşık 3’er cm boşluk bırakarak 4 kenarı bir daha çizin. Bu çizgiler bizim kıvrılma payımız olacak. Üstteki 2. görselde olduğu gibi, iç içe geçmiş 2 dikdörtgen çizmiş olmanız gerekiyor. Daha sonra makas ile dış dikdörtgeni keserek ana kumaştan ayırın.

Adım 2: Kitabın üzerinin kaplanması

Tutkalınızı bir fırça yardımı ile kitabınıza sürün. Öncelikle kitabın omurga kısmını yani baskıda ciltlenirken birleştirilen kısmını, ardından da kapaklarını tutkallayarak kumaşı üzerine serin. Elinizle hava kabarcıklarını yok etmek için kumaşın üzerine parmaklarınızı kullanarak dairesel hareketler çizin.

okunmayacak durumdaki kitapları dönüştürmek

Ardından kurumaya bırakıyoruz ama çok fazla beklememize de gerek yok. Biraz kuruması yeterli. Önemli olan biz iç kısımlarla uğraşırken kumaşın kaymaması ve hesaplamalar yapılırken bizi engellememesi. Daha sonra kitabın iç kısımlarını yapıştırmaya başlayacağız.

kullanılmayacak durumdaki kitapları değerlendirme

Kitabın ön ve arka kapaklarına yapıştırdığımız kumaşın fazlalıklarını üst görsellerde gösterildiği gibi teker teker içe katlayarak yapıştırıyoruz. Ardından kitabın dışı için kullandığımız kumaştan kitabın kapaklarının iç kısımlarına tersini çevirerek parçalar yapıştırıyoruz. Dilerseniz önce bu iç kumaşları yapıştırıp ardından kumaş kenarını bükebilirsiniz. Dilerseniz iç kısımlar için farklı renkte ve desende kumaşlar da tercih edebilirsiniz. Sizin zevkinize kalmış.

Adım 3: Kitabın iç kısımlarının kesilmesi

Önlü arkalı kaplanmış bir kitabımız oldu. Adeta kumaş ile defter katlar gibi hallettik bu işlemleri. Şimdi işin biraz daha derinine inme vakti geldi. Kapakların ve iç yüzeyinin tutkalının tamamen kurumasını bekledikten sonra işe koyulabiliriz.

çok eski kitaplar nasıl kullanılırKitabımızın sayfalarının birazını keseceğiz şimdi. Bu işlem için 4 kenar için de 7’şer cm bırakarak keseceğiz ancak bütün sayfaları birden kesebilmemiz pek mümkün değil. Hele ki bu kesimleri kusursuz yapmak istiyorsak imkansız. Çünkü sayfalar toplanma yapabilir ve kalınlık sebebi ile farklı yerden bükülen kağıtlar gün sonunda bize farklı kesimler gösterebilir.

Bu işlemi gerçekleştirmek için en pratik yol ise kesme tahtası ile sayfaları ayırıp her 10 sayfada bir maket bıçağı ile kesim yapmak.

Adım 4: Kitabın sayfalarının yapıştırılması

Artık çantamızı biraz daha şekillendirme zamanı geldi. Bunun için en önemli yardımcımız mumlu kağıt. Balmumu kağıt da denilen bu kağıdı kırtasiyelerde bulamazsanız marketlerden alabileceğiniz pişirme kağıtlarını tercih edebilirsiniz. Yani seçeneğimiz oldukça fazla

Kitabın tam ortasını bulduktan sonra bir parça yağlı kağıdı buraya yerleştiriyoruz. Ardından da ön kapak ile ilk sayfa arasına bir kağıt ile son sayfa ile kapak arasında da bir yağlı kağıt yerleştiriyoruz. Kestiğiniz kağıtlar yukarıdaki fotoğraftaki gibi, kitabınızdan biraz daha büyük olmalı ama özel bir boyutu da yok. Zaten bu parçaları çıkarıp atacağız, onlarla bir yapıştırma yapma durumumuz söz konusu değil.

Bunu yapma sebebimiz ise kitap sayfalarının birbirlerine yapışmasını istemememiz. Artık fırçamız ile sayfaları yapıştırma işlemine başlayacağız ancak önemli bir uyarıda bulunalım, bütün sayfaları birbirine yapıştırmayacağız.

okunamayacak kadar eski kitaplar

Kitabı kapatıp iki bacağınızın arasında sıkıştırıyoruz. Bu duruştan sonra sayfaları tutkalla yapıştırın. Sayfaları yapıştırma ibaresi çok açıklayıcı değil. Tutkalı görseldeki ok ile gösterilmiş yerlere fırça ile sürmelisiniz. Yani kitabın iç kısımlarına yapmıyoruz bu tutkal sürme işlemini. görünen kısımlara yapıyoruz. Sayfaları adeta bir kitabı ciltler gibi yapıştırıyoruz.

Bu işlemi yaptıktan sonra hemen yapışmaz elbette. O yüzden yapıştırıcıyı 3 kat kadar uygulayın. Ardından tam olarak kuruması için masanın üzerine bırakın. Üzerine ağır birkaç tane kitap koyup en az 2-3 saat kurumaya bırakın.

okunamayacak kadar eski kitaplar

Kuruduktan sonra çantanızın klipsine / tokalarına uygun iki boşluk oyun. İçerisine tam girecek boyutta olsun ve ardından içerisine yapıştırın. Şayet bu çeşit bir açma kapama düzeneği yapmayacaksanız lüzumu yok elbette. kumaşına dikebileceğiniz iki kumaş parçasını bağlayabilir ya da kemer gibi dizayn edebilirsiniz.

kullanılmayacak durumdaki kitapları yeniden dönüştürme

Bir kağıt ile ölçü alarak çantanın kenarlarını yapmaya başlayacağız. Önce kağıt üzerinde denemeniz hatasız bir çanta yapmanız için avantajlı olabilir. Kağıdınızdan bir ikizkenar yamuk keserek uygunluğunu deneyin. Ardından aynı şekli kumaştan kesin. Eşit bir kesim için kumaşı ortadan ikiye katlayarak ölçü alabilirsiniz.

kullanılmayacak durumdaki kitapları yeniden dönüştürme

Arından kitabın iç kısımlarına tutkal veya silikon tabancası ile yapıştırın. Tam olarak aşağıdaki görsele benzemesi gerekiyor. Bu yüzden sadece sağ ve sol kenarları yapıştırmalısınız. Dilerseniz alt kısmı da yapıştırabilirsiniz. Böylelikle bozuk paralarınız düşmezler.

hatalı basılan kitaplarla ne yapılabilir

Ardından kitabımızın tam yapışması için 1 gün kadar bekletiyoruz ve işte kullanıma hazır! Çok harika görünmüyor mu?

kitaplarla çanta

Kolay gibi görünen ancak fazlaca zahmetli bir ürün olduğunu söylemek lazım. Fakat kullanımı son derece keyifli. Bu ürüne bir zincir takmak isterseniz de ön kapağın üst, arka kapağın da alt kısımlarına birer delik açabilirsiniz. Eğer içten bir toka ile tutturmayıp alternatif bir çözüm arıyorsanız kumaşı tam olarak kaplamadan önce kitabın yüzlerine bağlanabilir iki kumaş ya da düğme yapıştırabilirsiniz.

Bu yazıda kullanılan fotoğraflar thesurznickcommonroom sitesinden alınmıştır.

Farklı desen ve modellerde çeşitli çantalar yapabilirsiniz. Ünlü oyuncu Natalie Portman’ın Black Swan filminin galasında kullandığı çanta gibi mesela.

natalie portman kitap çanta
Görsel: LA Now – Los Angeles Times

Bu çantanın dışı kaplanmamış ve orijinal kapağı kullanılmış. Kenarlara parlak boya sürerek ya da metal bir parça takılarak da çanta daha net bir imaja sokulmuş.

kitap çanta
Görsel: Diy is fun

Bu kitap çantalara ise fermuar yapılmış ve kumaş yerine deri kaplanmış. Bu şekilde de oldukça kullanışlı görünüyorlar. Küçük cep kitaplarından 2 gözlü cüzdanlar bile yapılabilir böyle değil mi?

Hadi siz de kitaptan çantanızı yapmayı deneyin ve deneyimlerinizi bizimle yorum olarak paylaşın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir