TeknolojiTeknolojik Ürünler

Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Klima Önerileri

Sıcak yaz günlerinde ortamın serinlemesi için tercih edilen klimalar, aslında sadece serinlemek için değil, bazı mekanlarda ısıtma içinde kullanılır. Fakat asıl görevi tabii ki serinletmedir. Bu nedenle yaz ayları geldiğinde klima araştırmaları başlar. Klima almak istiyor ama hangi tip ve hangi özellikte bir klima almanız gerekiyor pek bir fikriniz yoksa bu yazımız tam size göre! Hemen klima alırken dikkat etmeniz gerekenleri anlatmaya başlıyoruz.

Klima, ortam sıcaklığını azaltmak için ortamdaki fazla nemi alarak ortama taze hava sağlamak için tasarlanan bir cihazdır. Ortam sıcaklığı; hava sıcaklığı, havadaki nem, alanın büyüklüğü ve ortamdaki kişi sayısına göre değişir. Bu nedenle her ortamda aynı klimayı kullanmak mümkün değildir.  

Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler
Farklı markalarca, farklı özelliklerde üretilen klima modelleri arasından seçim yaparken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Klima almadan önce ilk olarak belirlenmesi gereken konu klimayı kullanacağınız alanın büyüklüğüdür. Klimanın kapasitesi kullanılan alan için uygun değilse doğal olarak beklediğiniz performansı alamazsınız. Bu nedenle alanı belirledikten sonra uygun tipi seçmeniz gerekir.
  • Büyük mekanlar için salon tipi modeller uygundur. Küçük mekanlar ise split tipi yani iç ünitesi duvara monte edilen ve dış ünitesi (motoru) dışarıda kalan modeller tercih edilebilir. Eğer klimayı sadece yaz aylarında ortam serinlemesi için kullanmak yerine kış aylarında ısıtma içinde kullanmak isterseniz inverter klima modellerini tercih etmelisiniz.  Ayrıca tek bir alan yerine farklı alanlarda kullanım beklentiniz var ise portatif klima modelleri sizin için daha uygun olacaktır.
  • Çalışma sesi oldukça önemlidir. Çünkü gün boyu evinizde veya iş yerinizde çalışırken sizi rahatsız edecek bir ses istemezsiniz. Bu nedenle klimanın çalışma ses seviyesine dikkat etmeniz gerekir. Klima ses seviyeleri şu şekilde özetlenebilir; 20 dBA altı çok sessiz, 20-30 dBA arası sessiz, 30-40 dBA arası orta sesli, 40 dBA üzeri ise sesli klimadır.
  • Klima alırken günde ne kadar çalıştıracağınıza bakarak enerji sınıfı seçimi yapabilirsiniz. Eğer günde 1-2 saat çalıştıracaksanız A+ üzeri bir klima almanıza gerek yok. Fakat uzun saatler çalıştıracaksanız kesinlikle A+++ klima modellerini tercih etmelisiniz.
  • Gelişen klima teknolojisi ile birlikte sadece iklimlendirme yapmakla kalmayıp, havayı temizleyen modeller de arttı. Bu tarz modeller, koku giderme özelliği ile birlikte ortamdaki bakterileri de yok edebiliyor. Özellikle evcil havyan besleyen veya bebeği olanların bu tarz modelleri tercih etmeleri yararlarına olacaktır.
  • Klima alırken kendi sağlığınızla beraber çevreyi de düşünmeniz gerekir. Bu nedenle çevreyle dost teknolojiler sunan modellere yönelmeniz faydalı olacaktır. R419A gaz tüketen klima modelleri, çalıştıkları sırada çevreye zarar vermez. Bu tarz klimaları tercih ederek doğayı da koruyabilirsiniz.

Ortam Büyüklüğüne Göre Kapasite Hesaplama

Ortam büyüklüğün göre BTU hesaplama
Klima seçiminde en önemli konulardan birisi BTU (British Thermal Unit) hesabıdır.
Görsel kaynak: Pinterest

Türkçesi İngiliz Isı Birimi olan BTU, klimanın kullanılacağı alan ile bölgenin mevsimsel koşuları göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu sayede ortam için en ideal olan klimayı seçebilirsiniz. Klimalar genelde 6000 ile 25000 BTU arasında kapasitelerde sahiptir. BTU arttıkça klimanın fiyatı da artacağı için kullanacağınız ortama uygun klimayı bulmak bütçeniz için önemlidir.

Peki, BTU nasıl hesaplanır?

Doğru BTU değerini belirlemek için odanın metrekaresini 2,2’ye bölmeli ve 1000 ile çarpmalısınız. Fakat yaşadığınız bölgenin katsayısı da oldukça önemlidir. Bu nedenle daha detaylı bir hesaplama için odanın metrekaresini bölge katsayısı ile çarpın ve kişi başı 600 Btu/h ekleyin. Böylece en ideal klimayı bulmanız daha kolay olacaktır.

Bölge katsayıları:

  • Karadeniz: 385
  • Akdeniz: 445
  • Doğu Anadolu: 308
  • Ege: 423
  • Güneydoğu Anadolu: 462
  • İç Anadolu: 346
  • Marmara: 385

Klima Önerileri

Klima seçiminde bilinen markaları tercih etmeniz montaj ve servis ağı açısından oldukça önemlidir. Bilinmeyen bir marka klima aldığınızda yedek parça bulmanız zor olacağı gibi, montaj ve diğer hizmetler konusunda da sorun yaşayabilirsiniz.

1-) Baymak Elegant Plus 12000 Btu A++

Baymak Elgegant klima
Baymak Elegant Plus, gizli Led ekran ile oldukça şık bir tasarıma sahiptir.

R32 Soğutucu akışkanı ile çevreye karşı duyarlı olan Baymak Elegant Plus; soğutmada A++, ısıtmada A+ enerji verimlilik sınıfında çalışır. Sessiz çalışması sayesinde varlığını bile hissetmezsiniz. Ev, yazlık, ofis ve iş yerlerinde kullanıma uygundur. Otomatik hava yönlendirme sistemi sayesinde temiz hava akışını sağlar. Hassas sıcaklık kontrolü ise 0,5°C hassasiyet eşiğinde çalışır.

2-) LG Artcool S3-M18KLRZA A++ 

LG Artcool klima
LG Artcool, 4 yöne salınım fonksiyonu ile havayı birden fazla yöne doğru etkili ve hızlı şekilde üfler.

Şık ve minimal tasarımı ile öne çıkan LG Artcool S3-M18KLRZA, gelişmiş fonksiyonları ve teknik özellikleri tüm beklentileriniz karşılayacak. Çevre dostu olmasıyla ön plana çıkan Artcool, özel filtreme sistemi sayesinde hijyeni ön plana çıkarıyor. Kompresör hızını sürekli ayarlayarak daha az enerji tüketir ve 3 milyondan fazla iyon sayesinde hem havayı hem de ünitede oluşabilecek kokuları ve zararlı maddeleri sterilize eder. Ayrıca jet soğutma modu sayesinde ise güçlü hava akışı sağlayarak kısa sürede ortamı istenilen sıcaklığa ulaştırır.

3-) Samsung AR18TSHZHWK AR9500T A++

Samsung klima
Samsung klima, konforlu kullanıcı deneyimi için yedi farklı kullanım modu sunar.

Sadece 25 desibel çalışma sesine sahip olan Samsung AR18TSHZHWK AR9500T, Twin Tube susturucusu sayesinde sizi hiç rahatsız etmeden çalışır. Klima kapatıldığında devreye giren otomatik temizleme fonksiyonu ile kendini temizler ve hijyenik bir ortam oluşturur. Aynı zamanda küf ve bakteri oluşumunun önüne geçer. A++ verimliliği sayesinde çok düşük seviyede elektrik tüketir. Hızlı soğutma özelliği sayesinde dış ortamın nemli ve bunaltıcı havasının evinize girmesine izin vermez. Uyku modu özelliği, ideal uyku için oda sıcaklığını takip ederek rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

4-) Arçelik 18325 Ekolojik Inverter

Arçellik Ekolojik klima
Arçelik Ekolojik klima, soğutma ve ısıtmada üstün performans sunar.

Enerji kontrol özelliğine sahip olan Arçelik Ekolojik inverter klima, motorun maksimum frekansını düşürerek enerji tüketimini kontrol altında tutar. Bu sayede birinci kademe soğutmada yalnızca %8 düşüş ile %20 enerji tasarrufu sağlar. İkinci kademedeyse tasarruf %40’a kadar çıkar. Ortam sıcaklığını düşürürken nem dengesini korur, istenilen sıcaklığın sabit kalması için ölçüm yapar. Ayrıca özel filtreleme özelliği ile nem, bakteri oluşumunu engeller.

5-) Toshiba N3KVR Daiseikai 

Toshiba Daiseikai klima
Daiseikai klima, düzgün ve kusursuz bir hava akışıyla daha fazla esneklik sağlamak için tasarlanmıştır.

Toshiba N3KVR Daiseikai klima ile eviniz hep bahar tazeliğinde olacak. DC Twin-rotary kompresör, eşsiz performansı ile enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca oldukça sessizdir. PWM modülü ile oda sıcaklığını istenilen seviyede sabit tutar ve her santimetreküp hava için 1 milyondan fazla negatif iyon üreten Daiseikai İyon Üreticisi yaşam alanının havasını temizler. Kendini temizleme fonksiyonu (Self Cleaning), klimanın iç ünitesinde küf oluşumuna neden olabilecek rutubeti ortadan kaldırır.

6-) Vestfrost VFR 24K A++ 24000 BTU

Vestfrost VFR 24K A++ 24000 BTU
Yaşam alanlarında ideal ortamı oluşturmak için tek ihtiyacınız Vestfrost VFR 24K klima.

Koku giderici özellikli yıkanabilir filtrelere sahip Vestfrost VFR 24K A++ klima, az enerji ile çok iş yapar. Çevreye zarar vermeyen R32 gaz ile çalışır. Inverter teknolojisi sayesinde ısıtma ve soğutma özelliklerine sahiptir. Sıcaklık göstergeli Led ekran üzerinden tüm takipleri yapabilir, uzaktan kumanda ile ayarları güncelleyebilirsiniz. Uyku modu sayesinde oda sıcaklığını siz uyurken sabit tutan klima, odada nem ve küf oluşumunun da önüne geçer.

7-) Airfel LPCY25BM 9.000 BTU

Airfel Portatif LPCY25BM 9.000 BTU
Siz nerede isterseniz Airfel mobil klima orada çalışır.

Airfel Mobil Klima, istediğiniz alanda ısıtma ve soğutma yapmanıza olanak tanır. Rahat hareket edilen ayak tasarımı ile hareket ettirmek oldukça kolaydır. Düşük enerji tüketimi ile bütçe dostu olan klima; uyku fonksiyonu, turbo modu, 24 saat zaman ayarlayıcı, kumanda üzerinden panjur hareket kontrolü gibi birçok özellik sunar.

8 -) Electrolux Chillflex Pro

Electrolux Chillflex Pro
Electrolux Chillflex Pro, tek tuşla ferah bir ortam sunar.

Yaşam alanınızda sadece belli bir yerde değil, dilediğiniz yerde serinlik istiyorsanız Electrolux Chillflex Pro tam size göre. Boyutu ve tasarımı ile oldukça şık görünen portatif klima, 50 m²’ye kadar alanlarda rahatlıkla çalışır. Ayrıca uyku modu, verimli güç yönetimi, otomatik hata bildirim, zaman ayarı gibi özellikleri mevcuttur.

Yaşam alanlarının havasını değiştiren klima modelleri indirimli fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde sizi bekliyor. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir