Kütüphaneler Haftası Özel: Keyifle Okuyacağınız 10 Kitap Önerisi
Kitap okumanın faydalarını ve kişinin hayatına etkisini bilmeyen yoktur. Fakat gelgelelim iş kitap okumaya geldiğinde ülkemiz birçok ülkenin bir hayli gerisinde. Hatta son dönemlerde kitap okuma oranlarının %0,1’e kadar gerilediği tahmin ediliyor. Kitaplara olan ilgiyi artırmak ve kitap okumanın önemini hatırlatmak için her yıl “Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası” olarak kutlanır. Bu haftayı değerli kılmanın en güzel yolu ise kitapların değerini anlatmaktan geçer.
Bilgiye ulaşmak ve bir şeyler öğrenmek günümüzde internet sayesinde oldukça kolay. Bundan çok değil 20 sene kadar önce bir şeyler öğrenmenin yolu kütüphaneler ve ansiklopedilerden geçerdi. Hala bu tarzı devam ettiren insanlar olsa da sayılarının çok az olduğu bir gerçek. Tabii ki internetin ulaşmadığı bölgelerde hala kütüphaneler çok değerli ve özel. Fakat sadece araştırma için değil, kütüphaneleri günlük hayatın kalabalığından, gürültüsünden uzaklaşıp sakince kitap okuyabilmek için ziyaret etmelisiniz. Kütüphanelerin ve kitap okumanın değerini anlatmak için 19-25 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası, tam olarak bunu amaçlıyor; kütüphaneleri hayatın bir parçası haline getirmeyi…
- Öncelikle kütüphaneleri ziyaret edebilir ve bir kitap alarak okumaya başlayabilirsiniz.
- Kütüphaneler ile iletişime geçerek eksik oldukları konularda kitap bağışında bulunabilirsiniz.
- Kütüphanelerin her ne kadar çalışanları olsa da büyük kütüphanelerde kitapların bakımı, temizliği ve düzenlenmesi oldukça zahmetlidir. Bu nedenle bazı günlerde kütüphane düzenine yardımcı olmayı teklif edebilirsiniz.
- Kütüphanelerin kurduğu okuma kulüplerine katılabilirsiniz.
- Kütüphanesi zayıf olan okulları araştırarak kitap bağışlayabilirsiniz. Özellikle köy okullarındaki çocukların kitaplara ve bilgiye ulaşması oldukça zor. Çevrenizdeki insanları organize ederek küçük bir bağış kampanyası düzenleyebilirsiniz.
- Kişisel kütüphanenizi geliştirerek kitap okumaya gün içerisinde daha çok vakit ayırabilirsiniz.
Kitap Önerileri
Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası hakkında bilgiler verdik. Neler yapabileceğinizi kısaca anlattık. Sıra geldi keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz kitap önerilerimize.
1-) Sahilde Kafka – Haruki Murakami
21. yüzyıl edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Haruki Murakami, gerçek ile kurguyu muhteşem şekilde kurgulaması ile ünlüdür. Kitapları bir süre sonra bağımlılık yapan kült yazar, gerçekliğe karşı büyülü dünyaların kapılarını aralamanıza yardımcı olur. Sahilde Kafka, Murakami ile tanışmak için oldukça güzel bir başlangıç. Kitabın konusu ise Kafka Tamura adındaki 15 yaşındaki bir genç, babasının uğursuz kehaneti gerçekleşmesin diye evden kaçar. Bu kaçış ona aşkı, tutkuyu, bilmediği dünyaları öğretecektir.
2-) Kopyalanmış Adam – Jose Saramago
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazar José Saramago’nun en güzel kitaplarından biri var sırada; Kopyalanmış Adam. Tertuliano Máximo Afonso oldukça sıradan bir tarih öğretmenidir. Keyfi yerine gelsin diye arkadaşının önerisiyle izlemek için bir film satın alır. Fakat filmi izlediğinde figüranlardan birinin kendisinin beş yıl önceki haline tıpatıp benzediğini fark eder. Sonrasında ise hiçbir şey eskisi gibi olmaz.
3-) Her Şey O Yaz Oldu – Emma Straub
Sıcak yaz günleri yaklaşırken listemizde tam olarak o günleri anlatan bir kitap var sırada; Her Şey O Yaz Oldu. Emma Straub, bu kitapta ince mizah anlayışını ve gözlem yeteneğini konuşturmuş desek yeridir. Aslında bu kitap tam olarak göstermeye ve saklamaya çalıştıklarımızın hikayesi! Konusu ise kısaca şöyle; iki haftalık Mallorca tatili ve dört kişilik bir aile. Fakat aile üyeleri birbirinden oldukça farklı… Bu iki hafta içindeki olaylar hepsinin hayatında bir şeyleri değiştirecektir.
4-) Goriot Baba – Balzac
Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Honore de Balzac, Goriot Baba kitabıyla dünyaya bir ayna tutuyor. Güç, iktidar ve para uğruna erdemlerinden vazgeçen insanların hikayesini anlatırken aynı zamanda toplumun çirkin yüzünü de gözler önüne seriyor. Tek amacı sosyeteye girmek olan Rastignac ve burjuva çağının Mephistopheles’i Vautrin’in kesişen yolları bu hikayenin yolculuğunun başladığı yer…
5-) Kinyas ve Kayra – Hakan Günday
Son dönem Türk edebiyatının en sevilen yazarlarından olan Hakan Günday, romanları ile birçok eleştirmenden de tam not aldı. Başarılı betimlemeler, yalın ve gerçekçi anlatım tarzıyla okuyucuyu kendine bağlayan yazar, bolca felsefi öge kullanır. Paradokslar ve olayların birbiri ardına çözülüp bağlandığı düğümler genel tarzıdır. Kinyas ve Kayra’da işte böyle bir kitap. Çocukluktan beri arkadaş olan iki karakterin Afrika’dan Amerika’ya ve oradan da Türkiye’ye uzanan yolculuklarını anlatıyor. Sürükleyici bir yolculuğa hazır olun!
6-) Masumiyet Müzesi – Orhan Pamuk
Türk edebiyatının kuşkusuz en iyi yazarları arasında yer alan Orhan Pamuk, muhteşem bir aşk hikayesi ile karşınızda. İstanbullu zengin bir ailenin çocuğu Kemal ve uzaktan akrabası Füsun’un hikayesi; Masumiyet Müzesi. Karakterlerin derinliği, muhteşem betimlemeler, insan ruhunun derinliklerindeki fırtınalar ve daha fazlası bu kitapta sizi bekliyor. Ayrıca kitapta yer alan ve kitabın adını taşıyan müze gerçek hayatta da açıldı. İstanbul Çukurcuma semtinde bulunan müzeyi kitabı okuduktan sonra ziyaret edebilirsiniz.
7-) Huzursuzluğun Kitabı – Fernando Pessoa
Dünya edebiyatının önemli isimlerinden olan Fernando Pessoa, farklı isimlerle oldukça fazla eser veren birisi olarak tanınmaktadır. Aslında eserlerinin birçoğu öldükten sonra ortaya çıkmıştır. 1913 yılında yazmaya başladığı Huzursuzluğun Kitabı da bu eserlerden biridir. Yazarın ölümüne dek parça parça kitabı yazdığı tahmin edilmektedir. Kitap gündüzleri bir kumaş mağazasında çalışan, geceleri yağmurun sesinde, ayak seslerinde yalnızlığını duyumsayan Soares’in gerçek ve kurmacayla iç içe geçen yaşamını anlatıyor. Fakat hikaye içerisinde yazar ile kahraman çoğu zaman yer değiştiriyor. Yani aslında bir nevi bu kitap yazarın hayatının yansıması diyebiliriz.
8 -) Artemis – Andy Weir
Son yıllarda en çok ses getiren bilim kurgu romanı Marslı’yı eminiz ki duymuşsunuzdur. Duymadıysanız da şanslısınız çünkü hemen gidip okuyabilir ve sonrasında müthiş filmini izleyebilirsiniz. Fakat biz bu kitaptan değil de Andy Weir tarafından yazılan başka bir kitaptan bahsedeceğiz; Artemis. Artemis Ay’a yerleşmiş ve orada yaşamaya başlamış olan insanların hikayesini anlatıyor. Ay’daki tek şehir olan Artemis’te yaşayan Jazz Bashara ve onun başından geçenleri bir solukta okuyacaksınız.
9-) Zamanın Kısa Tarihi – Stephen Hawking
Yakın bir zamanda aramızdan ayrılan ve tarihin en önemli bilim insanları arasında sayılan Stephan Hawking, Zamanın Kısa Tarihi ile evrende bilinmeyenlere ışık tutmaya çalışıyor. Geçmişte ve bugün elde edilen verilerle geleceğe projeksiyon tutan bu özel kitap, evren hakkında merak ettiklerinizi basit bir şekilde açıklayacak.
10-) Hayvanlardan Tanrılara Sapiens – Yuval Noah Harari
Tarihçi Yuval Noah Harari tarafından yazılan Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, insanlık tarihini en geriden alarak günümüz modern insanına kadar getiriyor. Bu uzun yolculuk sırasında aşılan ve değişen her şeyi muhteşem bir anlatımla okumak eminiz ki size de iyi gelecektir. Bu eserin ardından insanlığın geleceğine dair öngörülerin yer aldığı Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitabını da okumanızı tavsiye ederiz.
Kütüphaneler Haftası vesilesi ile sevdiklerinize veya kendinize kitap hediye etmek isterseniz aradığınız tüm kitapları ÇiçekSepeti‘nde bulabilir, uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: