TariflerTrend

Her Hali Güzel: Patatesli Lezzetler

Patates, mutfağın demirbaş lezzetlerinden biridir. Kızartması, sulu yemeği, salatası, kavurması… Pek çok farklı şekilde patatese öğünlerimizde yer vardır. Kırmızıdan mora, sarıdan beyaza farklı renklerde türleri bulunan patatesin her hali harikadır diyebiliriz. Patatesli lezzetler, ayrıca 7’den 70’e herkes tarafından da sevilir. Siz de patates ile hazırlayabileceğiniz lezzetlere yakından bakmak için ve bazı ipuçları için yazımızın devamına mutlaka göz atın!

Hem yemeklerin yanında eşlikçi hem en güzel yemeklerin ev sahibidir patates. Çok farklı şekillerde hazırlayabileceğiniz patatesli tarifler, patatesli yemekler vardır. Ayrıca patatesin de kendi içinde pek çok farklı türü vardır. Kırmızı patates, tatlı patates, baby patates, kızartmalık patates… Liste uzar gider! Her bir patatesi kullanabileceğiniz tarif farklı olur. Mesela en güzel, çıtır çıtır patates kızartmaları için kızartmalık patates kullanmanız önemlidir. Ama hepsinin lezzeti de ayrı güzeldir. Patates zaten sık sık sofralarımızdaki yerini alıyor ama biz yine de birkaç patatesli lezzetten bahsetmeden geçmeyelim istedik. Gelin, patatesli lezzetlere yakından bakalım!

Patatesli Lezzetler

1-) Kumpir

Patatesli lezzetler
Kumpir, Patatesli Lezzetler Arasında Çok Sevilen Bir Sunum!

Yemesi en keyifli, görüntüsü en ihtişamlı patates tariflerinden biridir kumpir. Kumpir temelde tabii ki patatesten oluşur. Kısaca kumpir, patatesi içini açıp tereyağı ve peynirle karıştırdıktan sonra üzerine istediğiniz malzemeleri ekleyebildiğiniz bir yemektir. Tarifinden de bahsedecek olursak hızlıca şu şekilde tarifin adımlarını sıralayabiliriz:

  • İlk olarak büyük boyda bir patatesi güzelce yıkayın. Daha sonra fırın kabına patatesi koyun. Patates yumuşayıncaya kadar patatesi pişirin.
  • Daha sonra patates sıcakken patatesi ikiye bölün. Arasını açtığınız patatesin içine tereyağı ve eriyen bir peynir (önerimiz kaşar peyniri) koyun. Biraz da tuz ilave edin. Ve kaşıkla yavaş yavaş sağdan sola, soldan sağa karıştırın.
  • Patatesi iyice karıştırdıktan sonra içerisine dilediğiniz ek lezzetleri koyabilirsiniz. Mesela haşlanmış mısır, zeytin, sosis, bezelye, kısır, pancar, yoğurtlu salata… Tamamen arzu ettiğiniz şekilde patatese ek lezzetler koyabilirsiniz. Ve sonra büyük bir servis tabağında mis gibi patatesinizi yiyebilirsiniz!

2-) Patates Salatası

Patatesli lezzetler
Hem Pratik Hem Lezzetli: Patates Salatası ile Sofralara Renk Katın!

Özellikle yemeklerin yanında, altın günlerinde, çayın yayına atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz bir lezzet de patates salatasıdır. Üstelik hazırlaması çok pratiktir. Hem lezzetli hem pratik olmasıyla da gönüllerde taht kuruyor diyebiliriz.

  • Dilediğiniz kadar taze patatesi yıkayın ve derin bir tencereye koyun. Tencereye, patateslerin üzerinde kalacak kadar su ilave edin. Patatesleri haşlanmaları için bırakın.
  • 15-20 dakika sonra bir bıçağın ya da çatalın ucuyla patateslerin pişip pişmediğini kontrol edin. Patatesler yumuşadıysa patatesleri tencereden çıkarıp soğumaları için bırakın.
  • Bu esnada patates salatasına ekleyeceğiniz lezzetleri hazırlayabilirsiniz. Bu noktada yine kendi damak tadınıza göre seçenekleri belirleyebilirsiniz. Klasik tarifte ise; ince ince doğradığınız taze soğan ve maydanoz, biraz karabiber, biraz sumak var.
  • Soğuyan patatesleri küp küp doğrayın ve ince ince doğradığınız malzemeler ile patatesleri derin bir kasede birleştirin. Üzerine 1 adet limon suyu, 1/3 çay bardağı zeytinyağı ve biraz da zeytinyağı koyun. Bu aşamada da yine dilediğiniz gibi oranları arttırıp azaltabilirsiniz. Hazırladığınız salatayı dolapta biraz soğutun ve afiyet olsun!

3-) Patates Graten

Patatesli lezzetler
Yemeklerin En Güzel Eşlikçisi Patates Graten

Et ve balık yemeklerinin yanında sık sık gördüğümüz lezzetlerden biri de patates gratendir. Hatta sofralarda tek başına da bir yıldız diyebiliriz onun için. Lezzetinin bir kısmını patatesten bir kısmını da kaşar peyniri, krema ve sarımsaktan alan bir lezzet. Gelin detaylara bakalım:

  • Vereceğimiz tarif için 2 kilo patates kullanabilirsiniz. Daha azı ya da fazlası olursa oranları değiştirmeyi unutmayın.
  • Öncelikle patatesleri yıkayın ve patateslerin kabuklarını soyun. Patatesleri halkalar halinde ince ince doğrayın.
  • Ayrıca bir sos tenceresi içinde 125 gram tereyağını eritin. Bir kısmı ile fırın kabınızı yağlayıp bir kısmını sosa ekleyin.
  • Farklı, derin bir kapta 400 mililitre kremayı, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, ince doğradığınız sarımsak ve 1 su bardağı süt ile karıştırın.
  • Patatesleri sos ile harmanlayın. Yağladığınız fırın tepsisine patateslerin yarısını koyup üzerine biraz bastırın.
  • 150 gram kaşar peyniri rendeleyin ve ara katmana rendelediğiniz kaşarın yarısını ilave edin.
  • Kalan patatesleri de peynirlerin üzerine koyun. 200 derece fanlı fırında 45 dakika patatesleri pişirin.
  • Patatesleri çıkarıp kalan peyniri de gratenin üzerine ilave edin ve 15 dakika daha pişirin.
  • Patatesler kızardığında harika lezzetiniz hazır! Son olarak patatesin üzerine biraz kekik serperek servis edebilirsiniz!

4-) Patates Püresi

Patatesli lezzetler
Yemeklere En Güzel Eşlikçilerden Biri Olarak Patates Püresi

Pürüzsüz kıvamıyla herkesi kendine hayran bırakan lezzetlerden biri de patates püresidir. Hem tek başına ana yemek olarak servis edebilirsiniz hem de yemeklerin yanında garnitür olarak onu kullanabilirsiniz. Köftenin, tavuğun, kırmızı etin, balığın yanında en güzel eşlikçilerden biridir. Ayrıca süt, tereyağı ve patates bu eşsiz buluşmasını kolayca hazırlayabilirsiniz:

  • Patateslerin kabuklarını soyun, birkaç büyük parçaya bölün ve patatesleri derin bir tencereye koyun. (6 adet patates) Patateslerin üzerini geçecek kadar suyu tencereye ilave edin.
  • Patatesler yumuşayıncaya kadar patatesleri haşlayın. Patatesleriniz yumuşadığında suyu süzün ve patates ezici ile patatesleri güzelce ezin. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Ezme işlemi bitince 1 su bardağı süt, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuzu da karışıma ekleyin.
  • Karışımınız pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar ezme işlemini sürdürün. Bu aşamada dilerseniz blender da kullanabilirsiniz. Bu şekilde püreniz çok daha pürüzsüz bir hal alır. Eğer süt çok gelirse kısık ateşte patatesleri biraz daha pişirebilirsiniz. Kıvamını alan patates püresini sevdiklerinize servis edebilirsiniz!

5-) Patates Mücver

Patatesli lezzetler
Patatesli Lezzetler: Farklı Bir Tat Olarak Patates Mücver!

Patatesin en güzel hallerinden biri de çıtır halidir. Kabaktan yapılan mücver gibi patates ile de mücver hazırlayabilirsiniz. Çıtır çıtır, yanında lezzetli bir sosla patates mücvere sofralarınızda mutlaka yer açmalısınız diyebiliriz. Üstelik yağ çekmeyen yapısı ve çıtırlığı ile bu lezzet, favoriniz olacak!

  • İlk olarak 2 adet büyük boy patates yıkayın ve kabuklarını soyun. Rende yardımıyla patatesleri rendeleyin ve fazla sularını sıkın. Derin bir karıştırma kabına rendelediğiniz patatesleri ekleyin.
  • Patateslerin üzerine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 2 yumurta, 1/2 su bardağı un, 1 çay kaşığı karabiber, tuz ekleyin.
  • Tüm bu karışımı, malzemeler homojen bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.
  • Derin bir kızartma tavasına yağ koyun. Yağ ısındığında, harçtan bir kaşık patates karışımı alıp elinizle şekillendirin ve derin kızartmak için tavaya koyun.
  • Kızaran patates mücverlerinizi tavadan çıkarıp kağıt havlunun üzerine koyun. Ilıklaşan patatesleri sevdiklerinize servis edebilirsiniz!

Bu patatesli lezzetler haricinde tabii ki patates kızartması da çok sevilenlerden biridir. Ayrıca sulu patates yemeği, köfteli patates, patates oturtma gibi farklı lezzetleri de deneyebilirsiniz. Çiçeksepeti’ndeki çok çeşitli mutfak ekipmanlarında da yardım alarak en lezzetli yemekleri hazırlayabilirsiniz. Sizin de çok sevdiğiniz, herkes mutlaka denesin dediğiniz patatesli tarifler varsa yorumlarda bize yazmayı unutmayın!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir