TrendEv & Dekorasyon

Lezzetli Yemekler için Tava Önerileri

Yemek pişirmeyi sevenler ile mutfakta çok vakit geçirenler için mutfak ekipmanları çok çok önemlidir. Tava çeşitleri de mutfaklardaki en temel, en önemli pişirici ekipmanların başında yer alır. Farklı lezzetler pişirmek için kullanabileceğiniz farklı tava modelleri vardır. Hangi tavanın hangi işe yaradığını öğrenmek, en iyi tavayı seçmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz!

Farklı tavaları kullanarak farklı lezzette, farklı şekillerde yemek pişirebilirsiniz. Kimi tava yapışmaz oluşuyla ön plana çıkarken kimi tava en ince kreplerinizi yapmanızı sağlar. Yemeğin formu, yemeğin nasıl olacağı gibi detaylara göre tava seçiminizi yapabilirsiniz. Hemen her evde görmeye alışık olduğumuz tava çeşitlerinin yanı sıra alışık olmadıklarımız da vardır. Gelin, hep birlikte hem tavaları tanıyalım hem de hangi tava ile nasıl yemekler pişirebileceğinize bir göz atalım!

Tava Önerileri

Aslında yaptığınız yemeklerin tadını, kullandığınız pişirme aracı çok etkiler. Malzeme seçiminden tavaya, kullandığınız kaşıktan kaplarınıza kadar pek çok detay ile yemeklerinizin tadı ve tarzı değişir. Klasik bir yemeğin tadını, tavanızı değiştirerek bambaşka bir hale getirebilirsiniz.

Gelin şimdi, mutfakta eliniz ayağınız olacak tava çeşitlerini yakından tanıyalım!

1-) Kızartma Tavası

Tava çeşitleri
Mutfaktaki İşlerinizi Kolaylaştıracak Balık Tavaları, Wok Kızartma Tavası

Özellikle yaz mevsiminde kızartmalar, yemeklerdeki en güzel eşlikçilerden biri olur. Kabak, patlıcan, patates; üzerine de mis gibi yaz domatesleriyle bir sos… Sevmeyen yoktur! Bu tarz yemekleri hazırlamak için de kızartma tavası gibi özel ürünleri kullanmak, mutfaktaki işinizi kolaylaştırır. Kızartma tavaları, diğer tavalara göre daha derindir. Derin olduğu için de onun içinde pişirme yapmak çok daha kolaydır. Kızartma tavalarının içinde ayrıca fritözlerde olduğu gibi bir aparat da vardır. Bu sayede yağın içinde kızarttığınız sebzelerin yağını kolayca süzebilirsiniz. Bu da, kızarttığınız sebzelerin yağının çok fazla olmamasını sağlar.

2-) Döküm Tava

Sinbo Sp-5217 Döküm Granit Izgara Tava
Lezzetli ve Kullanışlı Tava Çeşitleri, Sinbo Sp-5217 Döküm Granit Izgara Tava

Döküm tavalar, son dönemlerde herkesin çok sevdiği tava çeşitlerinden biri. Bakımı, diğer tavalara göre biraz daha zor olsa da döküm tavaları kullanmak çok daha kolaydır. Üstelik lezzet denince akla gelen ilk tava çeşitlerinden biridir döküm tava. Ayrıca döküm tava kullanmanın pek çok faydası da vardır. Kısaca birkaç faydasından bahsedecek olursak şunları sıralayabiliriz:

  • Isıyı eşit dağıtan bir tavadır. Bu sayede tavada yemek eşit şekilde pişer.
  • Isıya dayanıklı bir tava olduğu için tavayı aynı zamanda fırında da kullanabilirsiniz. Örneğin mühürlediğiniz bir eti fırında pişirmeye devam edebilirsiniz.
  • Kimi uzmanlar, döküm tavalardaki demirin yemeğe karıştığını ve bunun faydalı olduğunu söylüyor.
  • Tavaların yapımında zararlı bir madde yok. Bu da, pişirdiğiniz yemeklerin zararlı olmamasında etkili.
  • Döküm tavalarda istediğiniz yemeği pişirmeniz mümkün. İsterseniz et yemekleri, isterseniz yumurta, isterseniz pilav… Aynı tavada dilediğiniz yemeği pişirebilirsiniz!

Farklı boyutlarda döküm tava modellerini Çiçeksepeti’nde keşfedebilirsiniz. Ayrıca bu tavalarda seasoning yapmanız gerekir. Bu da, aslında tavanızı çok uzun yıllar kullanmanız için oldukça gerekli. Döküm tava kullanımı ve seasoning detayları için En Lezzetli Yemekler İçin Döküm Tava Modelleri yazımıza göz atabilirsiniz.

3-) Krep & Pankek Tavası

Tava çeşitleri
Farklı Kahvaltılar Hazırlamanızı Sağlayacak Tavalar, Krep & Bazlama & Gözleme Tavası

Farklı kahvaltılar hazırlamak için kek ve pankekler güzel birer alternatiftir. Ama bu lezzetleri klasik tavalarda hazırlamak biraz zordur. İyi bir kek ve krep tavasında bulunması gereken birkaç özellik var:

  • İyi bir krep tavası yüksek kenarlı değildir. Mümkün mertebe düz bir tabanlıdır.
  • Tavaların tabanının düz olması, krep ya da pankek hamurunu akıttığınızda hamurun tavada eşit şekilde yayılmasını sağlar. Bu yüzden de tavanın olabildiğince düz olması önemlidir.
  • Pankek ve krep tavalarının tabanı yapışmaz olur. Bu yüzden bu leziz karışımları tavada kolayca, yapışıp dağılma olmadan çevirebilirsiniz.

Krep tavaları daha büyüktür genelde. Pankek tavaları ise daha çok büyük tavanın üzerinde küçük küçük pankek boyutlarında şekildedir. Krep tavalarında ayrıca gözleme ve bazlama gibi lezzetleri de pişirebilirsiniz. Granit tabanlı, teflon gibi tavaları keşfedebilirsiniz. Ayrıca yüz emojli, kalp şekilli gibi pankek tavaları da vardır.

4-) Teflon Tava

18cm Teflon Tava
Mutfağın Olmazsa Olmazı Tava Çeşitleri, Teflon Tava

Sağlık açısından kimi uzmanlar teflon tavayı önermese de mutfaklarda sık sık bu tavayı da kullanıyoruz. Teflon tavalar, her türlü yemeği pişirebileceğiniz tava çeşitlerinden biri. Yumurta, tavuk, et yemekleri, pilav… Özellikle hiçbir yemek teflon tavaya yapışmadığı için teflon tavalar genelde mutfağın yıldızı oluyor. Diğer tavalara göre biraz daha hafif olan bu tavaları kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor:

  • İlk olarak tavayı çok yüksek sıcaklıklarda kullanmamanız gerekiyor.
  • Teflon tavayı kullanırken metal hiçbir ürünü tavaya değdirmemeniz önemli. Metal, tavayı çiziyor. Bu da tavanın kötü kimyasallar yaymasına sebep olabiliyor. Bu yüzden spatula ya da tahta kaşık kullanarak teflon tavalarda yemek pişirmeniz önemli.

Teflon tavaya alternatif olarak seramik tavaları ve yanmaz yapışmaz tavaları da kullanabilirsiniz. Farklı boyutlarda teflon tava modellerini Çiçeksepeti‘nde keşfedebilirsiniz!

5-) Çelik Tava

Gülsan Maksi Çelik Tava 22 cm
Lezzetli Yemekler Hazırlamak için Kullanabileceğiniz Tavalar, Gülsan Maksi Çelik Tava 22 cm

Özellikle sote yemekler yapmak için çelik tavalar oldukça kullanışlıdır. Kızarmış balıklar, kızarmış tavuklar, kızarmış etler için çelik tavalar idealdir. Çelik tavalar da ısıyı çok iyi ilettikleri için kullanışlıdır. Çelik tavalarda yapışma olmaması için bir şeyi pişirmeden önce tavayı iyice ısıtmanız ve doğru miktarda yağ kullanmanız da önemli. Ayrıca çelik tavaları çok yüksek sıcaklıklarda kullanırsanız tavanın tabanında yanma olabilir. Ama bu yanığı kolayca temizleyebilirsiniz. Çelik tavalarda kullandığınız karıştırıcı malzemeler de önemlidir ama tavada çizilme olsa da büyük bir sorun değildir. Yine de çelik tava kullanırken de tahta kaşık, spatula ve benzeri ürünler kullanabilirsiniz.

6-) Balık Tavası

Tava çeşitleri
Sağlıklı, Güvenli ve Lezzetli Yemekler Pişirmek için Kullanabileceğiniz Tavalar, Papilla Redio 32 Cm Balık Tava, Siyah

Ve şimdilik son tava çeşidimiz, balık tavası! Balık tavası da en önemli mutfak malzemelerinden biri diyebiliriz. Evde balık pişirmek, pek çok açıdan sorun çıkarabilir. Evde koku, yanma riski, sıçrayan yağlar… Bu tarz sorunlar yaşamamak için balık tavası kullanabilirsiniz. Balık tavalarının çift tarafı vardır. Bu sayede balıkları çevirmeden, üzerinize yağ sıçratmadan tavayı çevirip balığın diğer tarafını da kızartabilirsiniz. Balık tavaları çok derin değildir. Bu yüzden aynı tavaları krep tavası olarak kullanmanız da mümkündür. El yakmayan yapısı, sıçratmayan tarzı ile balık tavaları mutfaktaki en büyük yardımcınız olacak!

Mutfağınızda kullanabileceğiniz en kullanışlı tavaları kısaca bu şekilde anlatabiliriz. Tavaların büyüklüğünü, ailenizin büyüklüğüne göre seçebilirsiniz. Ayrıca evde hangi yemekleri daha sık pişirdiğinize göre de tavalar arasından seçim yapabilirsiniz. Böylece dilediğiniz yemeği dilediğiniz şekilde pişirme şansınız olur. Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde pek çok farklı tava modelini keşfedebilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir