Farkında Ol, Geç Kalma: Meme Kanseri Farkındalık Ayı
Dünya üzerinde en çok görünen hastalıkların başında gelen meme kanseri, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Oldukça tehlikeli olan bu hastalığın tedavisini mümkün kılmanın yolu ise tabii ki erken teşhis! Bu nedenle Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiş ve 15 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Günü olarak belirlenmiştir. Biz de hastalık özelinde bir farkındalık oluşturmak adına “Meme kanseri nedir, meme kanseri riski nasıl en aza indirilebilir ve evde meme kontrolü nasıl yapılır?” gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Kanser türleri arasında en sık görülen türler arasında yer alan meme kanseri, Türkiye’de de en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalığa her ne kadar erkeklerde yakalansa da kadınların erkeklere oranla 100 kat daha fazla yatkın olduğu bilinmektedir. Yani erkekler için de bir tehlike olan meme kanseri, daha çok kadınları etkiliyor diyebiliriz. Şimdi gelin meme kanseri riskini azaltmak için yapmanız gerekenlere ve erken teşhis adımlarına birlikte bakalım. Unutmayın ki erken teşhis sayesinde sağlıklı bir yaşam mümkün!
Meme Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda daha çok görülen ama erkeklerde de az da olsa ortaya çıkabilen meme kanseri; meme dokusu; meme lobları, yağ dokusu, bağlar, boşluklar (sinüs), salgı bezleri ve süt kanallarında oluşmaktadır. Meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlık, tüm kanser türlerinde olduğu gibi sağlıklı hücrelerin DNA’larında birtakım bozulmalara neden olur. Bu duruma bağlı olarak sağlıksız hücreler, sağlıklı hücrelere nazaran daha hızlı çoğalır ve daha uzun ömürlü olurlar. Kütle oluşumuna yol açan hücre birikimi tümör olarak tanımlanır.
Meme kanserinin genel belirtileri ise şu şekildedir:
- Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle veya şişlik,
- Meme dokusunda ağrı hissi,
- Son dönemlerde yaşanan memeler arasındaki farklı görünüm,
- Meme başında kızarıklık, çökme, yara ya da renk değişimi gibi sorunlar,
- Memeden akıntı gelmesi,
- Halsizlik, yorgunluk hissi ve kilo kaybı.
Erkeklerde de meme kanseri belirtileri kadınlardakilere benzer özellikler göstermektedir. Meme ucundan salgı gelmesi, meme ucunda kızarıklık, meme dokusunda ağrısız şişlik, meme ucunda çukurlaşma, büzülme, kabarıklık gibi genel belirtiler meme kanseri riski anlamına gelebilir.
Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi ve Meme Muayene Yöntemleri
Tüm hastalıklarda ve kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Çünkü erken teşhis sayesinde hastalığın seyri değiştirilebilir, tedavi seçenekleri artar ve hastalığın önüne geçmek için büyük bir avantaj elde edilmiş olunur. Meme kanserine neden olan hücrelerin çoğalması ve büyümesi zaman alan bir konu olduğundan erken teşhis sayesinde kötü huylu hücrelerin kontrol altına alınması sağlanabilir.
Teşhis için kullanılan üç ana yöntem vardır. Bunlar; kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve mamografi. İlk olarak size kendi kendine muayene yöntemlerinden bahsedeceğiz:
- Ayna Karşısında Meme Muayenesi: Ayna karşısına geçin ve üzeriniz çıplak halde iki kolunuzu yukarı kaldırın. Memelerinizin dokusunda bir değişiklik, deri çekintisi, meme ucunda yara veya içe doğru çekilme belirtileri olup olmadığına bakın. Sonrasında meme başını hafifçe sıkın ve akıntı olup olmadığını gözlemleyerek kontrolü tamamlayın.
- Sırt Üstü Meme Muayenesi: Yatağınıza uzanın ve öncelikle sol elinizi yastığınızın altına yerleştirin. Sağ elinizle memenizi yukarıdan meme ucuna, meme ucundan aşağıya bastırarak dikkatlice kontrol edin. Ardından memenin dışından ucuna doğru dairesel hareketlerle bir daha kontrol edin. Bu işlemi sağ kolunuzu yastık altına alarak diğer memeniz için uygulayın. Son olarak meme başını hafifçe sıkarak sıvı gelip gelmediği gözlemleyin.
- Duşta Meme Muayenesi: Duşta muayene yapılırken sırt üstü muayene uygulamaları kullanılır. Sol elinizi kafanızın arkasına koyarak sağ elinizle memenizi, dıştan içe olacak şekilde hareketlerle kontrol edin. Aynı kontrolü diğer memenize sağ elinizi kafanızın arkasına alarak uygulayın.
Evde kontrol yöntemleri ile aylık kontroller dışında yıllık ya da 6 aylık dönemlerle cerrah kontrolünden geçmeniz ve mamografi çektirmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Evde kontroller sırasında herhangi bir kitle ya da sorun hissettiğinizde doktorunuza başvurmaktan çekinmemeli, 35 yaşından itibaren herhangi bir belirti olmasa bile düzenli mamografi taraması yaptırmalısınız. Eğer ailenizde meme kanseri olan bir yakınınız varsa 25 yaşından itibaren yıllık rutin kontrollerinizi aksatmadan yaptırmanız sağlıklı bir yaşam sürmeniz adına oldukça önemlidir.
Meme Kanseri Riskini Azaltmak İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Oldukça tehlikeli ve zor bir rahatsızlık olan meme kanserine tabii ki kimse yakalanmak istemez. Bu yüzden de akla hemen “Meme kanseri önlenebilir mi?” sorusu gelmektedir. Meme kanseri, genetik olarak aktarılan bir hastalık olduğu için tamamen önüne geçmek mümkün olmasa bile hastalığın görülme oranı belli konulara dikkat edilerek aşağı çekilebilir. Riski aşağı indirmek için yapabileceğiniz başlıca şeyler:
Sigara ve Alkol Kullanmamak: Kanser tiplerinin çoğunda etkili bir faktör olan sigara kullanımı, meme kanseri görülme oranını da oldukça artıran unsurların başında geliyor. Bir diğer zararlı alışkanlık olan alkol tüketimi ise vücuttaki sağlıklı hücre gelişiminde görevli olan folatın miktarını azalttığı için kanser riskini artırmaktadır.
Doktor Önerisi Olmadan Vitamin Takviyesi Almamak: Vitamin eksikliği; yorgunluk, halsizlik ve hafıza problemleri gibi pek çok soruna neden olmaktadır. Fakat bilinçsiz şekilde alınan vitaminler kanser riskini artırıcı etkiye yol açabildiğinden doktor önerisi olmadan kullanmamalısınız.
Sağlıklı Beslenmek ve Spor Yapmak: Düzenli ve sağlıklı beslenmemek birçok hastalığa neden olduğu gibi meme kanseri riskinin de artmasına neden olur. Bunun nedeni ise aşırı kilonun pek çok hormonal sistemi olumsuz yönde etkilemesidir. O yüzden hazır gıdalardan uzak durmak ve sebze-meyve ağırlıklı bir beslenmek programı uygulamak meme kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Tabii ki sadece sağlıklı beslenmek yetmeyeceğinden ideal kilonuza ulaşana kadar sıkı spor yapmalı ideal kilonuzda ise kilonuzu koruyabilmek için antrenmanlara devam etmelisiniz.
Spora başlamak için motivasyon arayanlar; Hemen Spora Başlamak İçin 5 Neden yazımıza göz atabilir.
30 Yaşından Önce Anne Olmak: Meme kanseri riskini azaltmanın yollarından biri de anne olmak. Kadın memesinin olgunluğa erişebilmesi için doğum yapması ve bebek emzirmesi gerekir. Anne olmak ve emzirme oranının artması riskin düşmesine yardımcı olur.
Spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve hayatınızı güzelleştirmek için ihtiyacınız olan her şey ÇiçekSepeti’nde sizleri bekliyor. Herkese sağlıklı günler dileriz. 🙂
İlginize çekebilecek diğer bazı yazılarımız: