Tarifler

Mutfakta Kışa Hazırlık: En Leziz Yiyecekleri Yazdan Kışa Taşıyın!

Ağustos ayının sonuna geldik. Yani artık yavaş yavaş kışa veda edip sonbaharı karşılama zamanı! Köprüden önce son çıkış diyebileceğimiz bu aylarda, en sevdiğiniz yazlık meyve ve sebzeleri kışa taşıyabilirsiniz. Kendini yavaştan hissettirmeye başlayan kış günleri için mutfakta kışa hazırlık yapmak istiyorsanız, detaylar yazımızda!

Kışın lezzet dolu domatesler, enfes turşular, tatlı mı tatlı reçeller yemek ister misiniz? Biz de öyle düşünmüştük; kim istemez ki?! Yaz mevsiminin en lezzetli, en güzel tatlarını kışa taşımak için yapabileceğiniz bazı şeyler var: Konserveler, turşular, reçeller, kurumuş meyveler… Hepsini mevsiminde hazırlayıp soğuk kış günlerinde afiyetle yiyebilirsiniz. Böylece hem dışarıda kar yağarken bile yazın sıcaklığını hissedersiniz hem de kışın güzelliğini yaşamaya devam edersiniz.

Kışa hazırlık yapmak her ne kadar kolay gibi görünse de emek ve zaman ister. Ama tüm bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Bu hazırlıklar için kullanabileceğiniz pek çok ürünü de ÇiçekSepeti’nin geniş ürün yelpazesinde kolayca bulabilirsiniz. Mutfağınızı kışa hazırlamak için kullanabileceğiniz ürünler: Sebze yıkama kutusu, cam kavanozlar, yeni kavanoz kapakları, kavanoz hunisi (sos hunisi), ev tipi salça makinesi, vakum poşetleri olarak sıralanabilir. Şimdi gelin, yazın bitişinin hüznünü birlikte karşılayalım ve kışa hazırlık için de neler yapabilirsiniz, onları detaylıca inceleyim!

Mutfakta Kışa Hazırlık Zamanı!

1-) Menemen

Kışlık menemen yapımı
Mutfakta Kışa Hazırlık: Leziz Yaz Domatesleri ile Menemen

Yaz domateslerinin o eşsiz kokusu ve lezzeti artık zihinlere kazındı diyebiliriz. En popüler lezzetlerden biri olan menemenler de kışın sık sık tüketilen pratik lezzetlerden biridir. Soğuk kış günlerinde yaz domatesi tadında yemekler hazırlamak için siz de menemen hazırlayabilirsiniz. Menemen hazırlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı var:

  • İlk olarak kaç kavanoz menemen hazırlamak istediğinize karar vermelisiniz. Böylece alacağınız domates ve biber miktarını belirleyebilirsiniz.
  • Daha sonra; biberleri menemene doğrar gibi doğrayıp domatesleri de rendeleyerek ya da yine yemeklik doğrayarak pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Pişirme işlemi için tabii ki malzemelerinizin miktarına uygun bir tencere seçmeniz gerekir.
  • İyice kaynayan ve pişen menemeni kavanozlara aktarırken çok dikkatli olmanız gerekir. Menemenin kış boyunca bozulmaması ve tazeliğini koruyabilmesi için menemenin sıcak olması gerekir. Ocaktan aldığınız menemen karışımını hızlıca kavanozlara aktarıp kavanozların kapağını hemen kapatabilirsiniz.
  • Kapağını iyice sıkıp kapattığınız kavanozu ters çevirerek tezgaha koyup üzerini kapatabilirsiniz. Bir gün kadar bu şekilde duran kavanozu daha sonra kilere ya da dolaba yerleştirebilirsiniz. Ve işte, tüm yıl boyunca hemen her yemeğe katabileceğiniz leziz tarif hazır!

2-) Mevsim Sebze ve Meyvelerinden Turşu Yapımı

Turşu nasıl kurulur
Mutfakta Kışa Hazırlık: En Güzel Sebzeler ile Turşular

Şimdi sırada, yine her yemeğin yanında afiyetle yiyebileceğiniz harika bir lezzet olan turşular var. Turşular, çok sevdiğiniz sebzeleri yazdan kışa taşımanız için en kullanışlı yöntemlerden biridir. Acur, beyaz ve kırmızı lahana, çağla, havuç, salatalık, domates, soğan gibi çok çeşitli sebzelerin turşusunu kurabilirsiniz. Turşu kurmanın temel mantığı, sebzeleri fermente ederek bozulmalarını önlemektir. Henüz olgunlaşmamış hemen her gıdanın turşusunu kurarak bu lezzeti bir sonraki mevsimde keyifle tüketebilirsiniz. Turşu kurmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Turşusunu kurmak istediğiniz malzemeleri yıkayıp temizleyin ve istediğiniz boyutlarda doğrayın. Ardından bu malzemeleri kavanoza yerleştirin.
  • Sirke ve tuzlu suyu kavanozun üst seviyesine kadar doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve turşuyu güneş görmeyecek bir yere koyun. Yaklaşık 15-20 günde dilediğiniz turşuya kavuşabilirsiniz!

3-) Mevsim Sebze ve Meyvelerini Kurutma

Mutfakta kışa hazırlık için kurutulan meyveler
Kurutulmuş Meyve ve Sebzeler

Meyve ve sebzeleri yazdan kışa, kıştan yaza taşıyabilmenin yöntemlerinden biri de onları kurutmaktır. Kurumuş meyve ve sebzeler hem atıştırmalık olarak hem yemeklerin yanında tüketilebilir. Ayrıca yine kurumuş sebzelerden baharatlar yapmak da mümkündür. Mesela yaz mevsiminde kuruttuğunuz tatlı meyveleri kahvaltılarda tüketebilirsiniz veya kek, kurabiye gibi lezzetlerde onları kullanabilirsiniz. Ya da kuru patlıcan, biber gibi sebzelerden lezzetli mi lezzetli dolmalar yapabilirsiniz. Sebze ve meyveleri kurutmak için açık havadan yararlanabileceğiniz gibi çok daha pratik ve kolay olan sebze kurutma makinelerini de tercih edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken; sebze ve meyveleri kurumaya hazırlayıp Meyve Sebze Gıda Kurutucu makineye yerleştirmek!

4-) Çeşitli Konserveler

Mutfakta kışa hazırlık
Kışa Hazırlık için Konserve Yapımı

Konserve yapımı da en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Yazın en güzel domateslerini kışa taşımak, bezelyelerden lezzetli yemekler yapmak için konserve yöntemini kullanabilirsiniz. Aslında bu yöntem, menemen hazırlama yöntemiyle aynıdır. Bu yüzden detaylı olarak yeniden bir konserve hazırlama tarifinden bahsetmemize gerek yok. Fasulyeleri, börülceleri, domatesleri, patlıcanları ve çok çeşitli sebzeleri konserve yöntemi sayesinde dilediğiniz mevsimde tüketme şansı yakalayabilirsiniz. Yaz mevsiminin lezzet dolu sebzeleri ile hazırladığınız konserveleri kışın yemek masalarında gördüğünüze ve o yemeklerin tadına baktığınızda onun lezzetine hayran kalacaksınız. Ve bundan sonraki yıllarda da bunu yapmak için gün sayacaksınız!

5-) Reçel ve Marmelat Yapımı

Mutfakta kışa hazırlık marmelat yapımı
Mutfakta Kışa Hazırlık Zamanı: Meyvelerin En güzel Halini Yazdan Kışa Taşıyın!

Sırada leziz mi leziz marmelat ve reçeller var! Yaz meyvelerinin en tatlı hali olan reçel ve marmelatlar, yapımı oldukça kolay olan lezzetlerden biridir. Kışın hazırlanan kahvaltı sofralarında seveni fazlaca olan reçeller, aynı zamanda kek ve pastaları da süsler. Yazdan kışa geçerken yaban mersini, çilek, kiraz, dut, incir gibi meyvelerin; kıştan yaza geçerken portakal, ayva gibi meyvelerin reçelini yapabilirsiniz. Şimdi hazırsanız; bir sonraki mevsime hazırlık günleri için kullandığınız büyük boy tencerelerinizi çıkarabilir, toz şekeri sahaya alabilir, tahta kaşıkları raflardan indirebilirsiniz!

6-) Salça

Mutfakta kışa hazırlık
Biber ve Domates Salçaları ile Kış Yemeklerinize Lezzet Katın

Ve listemizde son olarak yemek yapmanın en önemli parçalarından biri olan salçalar var. Yazdan kışa geçerken hazırlayabileceğiniz salçaları, yazın en lezzetli domates ve biberleri ile hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde seçtiğiniz bu ürünler, kışın kullanacağınız salçanın tadını, kalitesini belirlemede etkilidir. Eğer çok fazla miktarda salça yapmayacaksanız evde, ev tipi salça makinesi kullanarak kış boyunca kendinize ve sevdiklerinize yetecek kadar salça hazırlayabilirsiniz!

Mutfağınızı, cildinizi ya da evinizi kışa hazırlamak istediğinizde de ÇiçekSepeti yanınızda! Pişiriciler, saklama kapları, karıştırıcılar, koruyucular… Aradığınız her şeyi ve çok daha fazlasını online olarak inceleyip satın alabilirsiniz. Farklı ödeme seçenekleri ve teslimat yöntemleriyle, sunduğu kolay alışveriş deneyimi ile siz de keyifle ve rahatça istediklerinize ulaşabilirsiniz. ÇiçekSepeti sizin ve sevdiklerinizin her zaman yanında!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir