OCAK AYININ ÇİÇEĞİ: KARANFİL
Karanfil hep hafife alınmış bir çiçek olmuştur. Gül gibi ateşli anılmaz, orkide gibi özür dilemez, papatya gibi ‘seni seviyorum’ demez sanılır. Bu da ‘doğru bildiğimiz yanlışlar’ listesinde yerini alması gereken bir algı işte. Çünkü aksine karanfil; aşk, gurur, güzellik, farklılık ve cazibeyi sembolize eder. Sadece eksik pazarlanmıştır, imajı tam anlatılamamıştır karanfilin. Karanfilin farklı kültürler için de farklı önemleri vardır. Mesela Hristiyan dünyasındaki bir inanışa göre dünya üzerinde ilk karanfil, Hz. İsa çarmıha gerildiğinde Meryem Ana’nın gözünden ilk damla düştüğünde açmıştır – damlanın yere düşüşü ile… Bu sebeple pembe karanfiller bir annenin çocuğuna duyduğu tarifsiz ve karşılıksız sevgi de sembolize eder. Karanfillerin Kore’deki yeri ise ayrı. Kore’de fal bakmak için kullanılan karanfiller, kişinin hayatını nasıl geçireceğini belli ediyormuş.
Göndermek isteyenler için…
Karanfil aynı zamanda Ocak ayı doğumgünü çiçeği olarak da anılıyor. Yani bu ay doğumgünü olan sevdiklerinize karanfil gönderebilirsiniz. Bir de hayranlığınızı belirtmek istediğiniz kişilere… Çünkü karanfilin bir diğer anlamı da hayranlık. Ayrıca bilmenizde fayda var; karanfil en dayanıklı kesme çiçeklerden biri.
Dikmek isteyenler için…
– Karanfilin 2000’den fazla türü vardır. – Karanfil her türlü toprakta yetişebilir. İyi drenaja sahip, geçirgen, hafif, hava-su dengesi yeterli olan, organik maddece zengin 60 cm derinlikteki topraklarda en iyi sonucu verir.Ayrıca, toprağın yabancı ot tohumlarından temizlenmiş olması istenir. – Günde ortalama 5-6 saat güneş alabileceği bir yere ekmenizde fayda var. Ne kadar güneş, o kadar canlı ve sağlıklı çiçek… – Sıcaklık, karanfilde büyümeyi, gelişmeyi, çiçek oluşumunu, çiçek, yaprak ve sapın şeklini, çiçek kalitesini, rengini, çiçeklerin vazo ömrünü etkilemektedir. 7°Cnin altındaki sıcaklıklar çiçek oluşumunu ve kalitesini olumlu yönde etkilemesine karşın gelişmeyi, büyümeyi yavaşlatır. – Dikimin ertesi gününden itibaren çiçeğinizi sulamalısınız. 15-20 gün yalnız yağmurlama sulama öneriliyor. 15-20 gün sonra damlama sulamaya geçebilirsiniz. – Sularken karanfilin yapraklarını ıslatmayın. – Sulama sıklığınızı, hava şarlarına ve toprak yapısına göre ayarlayabilirsiniz. Sulamada dikkat edilecek konu fideyi kurutmamak, toprağı da aşırı çamur yapmakta. Çok sıcak yaz ayşarı hariç öyle çok sık sulamanıza gerek yok.
Karanfil hakkında kısa kısa:
Türkiye’de kesme çiçek üretiminin % 60’ını karanfil oluşturuyor. Botanik ismi: Dianthus Caryophyllus Renkleri: Pembe, beyaz, kırmızı, sarı, turuncu ve yeşil. Ne zaman? Bütün sene boyunca. Anlamı: Hayranlık, aşk, gurur, güzellik, farklılık, cazibe.