Çiçek Bakımı

Orman Gülü Ağacı Nedir? Yetiştirilmesi ve Bakımı

Pembe çiçekleri bahçelere neşe dağıtan Orman Gülü nasıl bir bitkidir, bakımı nasıl yapılmalıdır ve nasıl yetiştirilir? Hepsini sizler için bu yazımızda derledik.

2023 yılında güncellenmiştir.

çiçekli ağaçlar
Fundagiller familyasının çiçekli bir türü olan Orman Gülü (Ormangülü), odunsu çalılardan oluşmaktadır.

Çok fazla uzamayan türleri oldukça fazladır. Bu sebeple saksılarda da yetiştirilebilir. Orman gülünün bilimsel adı Rhododendro olarak geçer ve ağaç ile gül sözcüklerinin birleşmiş halinden oluşmaktadır.

Renkli Çiçekleriyle Büyüleyen Orman Gülü Hakkında Bilgiler

Orman gülü ağacı kış aylarında yapraklarını döken bir türdür. Bazı türlerinin ise yaz kış yeşil kalan yaprakları vardır.
  • Sarı, kırmızı, pembe, mor ve mavi gibi renkte çiçekleri vardır. Oldukça gösterişli bir ağaç olduğunu söyleyebiliriz. Bunun temel sebebi ise elbette bol ve renkli olan çiçekleridir.
  • Yaz ayında çiçekler açmaktadır. Haziran, temmuz ve ağustos ayını çiçekli geçirir.
  • Genellikle çalı ve bodur ağaç formundadır. Ancak yer yer odunsu formda olan çeşitleri de mevcuttur.
  • Bol tohum verir. Tohumları oldukça küçüktür.
  • 10 cm olan boylarda orman gülü görülebildiği gibi boyu 50 metreyi geçen orman gülü türlerinin olduğu da bilinmektedir. Ancak genel olarak 20 cm ile 30 metre arasında değişmektedir.
  • Yaklaşık 130 cinsi bulunan orman gülü, Türkiye’de bol yağış alan dağlık alanlarda görülmektedir. Bunlardan doğal olarak yetişen türler; mor çiçekli (Rhododendron ponticum), beyaz çiçekli (Rhododendron ungernii), sarı çiçekli (Rhododendron luteum), pembe çiçekli (Rhododendron smirnowii) ve Kafkas (Rhododendron caucasicum) türleridir. Bazı kaynaklarda orman gülü bitkisinin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olan 700 türü olduğu söylenmektedir.

Orman Gülü Bakımı

Orman gülü bakımının tüm detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Toprak ihtiyacı

Orman gülleri asitli ve rutubetli yapıya sahip olan topraklardan hoşlanmaktadır. Genel olarak nemli toprakları sevdiğini söyleyebiliriz. Drenaj bakımından yeterli topraklar tercih edilmelidir. Eğer toprak fazla tuzlu ise bitkinin yetişmesi pek mümkün değildir.

Sıcaklık ve güneş isteği

Orman gülü, serin ortamlardan hoşlanmaktadır. Yaprakları büyüdükçe ihtiyaç duydukları güneşlenme miktarı azalır. Yaprakların büyümek için güneşe ihtiyacı vardır. Yeteri kadar güneş alamayan orman gülünün büyümesi ve çiçeklenmesi yavaş olur. Sabah güneşi sever. Bu sebeple bahçelerinize ekerken sabah güneşi alabilecekleri bölgeleri tercih etmeniz bitkinin gelişimi açısından faydalı olacaktır. Eğer yeteri kadar güneşlenme sağlanamıyorsa aydınlatılarak bitki stabilize edilmeye çalışılabilirsiniz.

Yarı gölge ortamlarda gayet mutlu yetişmektedir. Belirttiğimiz gibi, güneşi yalnızca sabahları arzular. Hatta güneş gereğinden fazla gelirse yaprakları ve çiçekleri deforme olabilir.

Sulama

Her bitkide olduğu gibi orman gülü için de sulama çok önemlidir. Orman gülü ağacını sularken yumuşak su kullanılmalıdır. Yumuşaktan kasıt elbette kireç oranı çok düşük, mümkünse kireçsiz sular kullanılmasıdır. Yeterli yağış alan bölgelerde yağmur suyu ile sulanması en sağlıklı yöntemdir.

Orman güllerini sularken bilhassa çiçeklenme döneminde bitki köklerine su verilmez. Sulama üstten yapılır.

Gelişim döneminde yeteri kadar sulanırsa bolca çiçek açar. Bitkinin hassasiyeti sebebi ile sulamaya çok dikkat etmek gerekir. Eğer iyi drene edilmemiş toprakta bol sulama olursa bitkiye zarar verebilirsiniz.

Eğer saksıda yetiştiriyorsanız, yağmurlama yapmayı ihmal etmemelisiniz. Haftada bir kere, su dolu bir kap içerisine saksınızı batırmanız önerilir. Bu kap içerisinde çok soğuk olmayan bir miktar su bulunmalıdır. Toprak komple ıslanıp da suyu biraz çektikten sonra saksıyı iyice süzdürdükten sonra eski yerine alabilirsiniz.

Nem isteği ve Budama

Orman gülü için orantılı nem hayli önemlidir. Bazı türleri rutubetli ortamlardan hoşlanmaktadır.

Bitki genel olarak gelişim dönemi içerisindeyken nemin yüksek olmasını ister. Tüm bu ortamları sağladıktan sonra orman gülü ağacınız için rutin bazı bakımları gerçekleştirmeniz gerekir. Bunlardan en önemlileri bitkinin toprağının beslenmesi ve bitkinin budanmasıdır. 

  • Bitkinin beslenmesi için toprağın düzenli olarak beslenmesi gerekmektedir. Toprak için organik gübre tercih edilebilirsiniz.
  • Eğer toprak yapısının asidik özelliği az ise bunu dengelemek için bir takım müdahalelerde bulunulabilirsiniz.
  • Budama kısmına geçecek olursak aslında budamanın çok gerekli olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bol çiçekli bir orman gülü ile karşılaşmak istiyorsanız, elbette birkaç küçük dokunuş ile budama yapmanız gerekir. Yaz başlarken, henüz ilkbahar tam bitmemiş ancak yaz sıcakları da hızlı bir şekilde gelmemişken bitkinin yeni sürgünlerinin uçlarından birer parça alarak budama yapabilirsiniz. Aynı zamanda bitkinin çiçekleri solduktan sonra ağaçtan temizlenmesi, bir sonraki sene açacak olan çiçeklerin verimi için oldukça önemlidir.

Çoğaltma

Orman gülü çoğaltmak isterseniz, bunun için birkaç yöntem kullanabilirsiniz.
  • İlki tohum ile çoğaltmadır. Tohum ile üretmek isterseniz ve tohumları hazır almayacaksanız sonbahar öncesinde tohumları toplayarak kurutmanız gerekir.
  • Tohumların dış çeperinde bulunan kapsüllere müdahale etmeden bu kapsüllerin kendiliğinden açılmasını beklemeniz gerekiyor. Ardından tohumları çimlendirmek gerekiyor. Bunun için kasalara serperek ektiğiniz tohumları ışık alan bir ortamda bekletmelisiniz.
  • Fideler çok yavaş büyüme gösterir ve bu normaldir. En nihayetinde bir ağaç yetiştirdiğinizi unutmamak gerekmektedir. Eğer daha hızlı sonuç almak istiyorsanız, çelikle üretim hem düşük bütçeli hem de hızlı sonuç veren bir çoğaltma yöntemdir.
  • Üzerinde tomurcuk olmayan çelikler ana bitkiden alınarak yapılan bu işlem hakkında daha detaylı bir bilgi almak için bitki çoğaltma yöntemlerini anlattığımız yazımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Saksı Değişimi

  • Eğer saksıda bu tarz bir bitki yetiştirmek istiyorsanız, birkaç yılda bir saksı değiştirmeniz gerekmektedir. Saksı değişimi için en müsait zaman dilimi ise ilkbahar başlamadan hemen öncedir.
  • Şubat veya mart aylarını tercih edilebilirsiniz. Eğer yetiştirdiğiniz bölgeye bahar geç geliyorsa mart sonunu bekleyebilirsiniz. Saksı değişimi oldukça basittir ancak bitki köklerine zarar vermeyecek şekilde yani özenle yapılması gerekir.
  • Saksı değiştirirken toprak değişimi de yapmanız faydalı olacaktır. Değişimden sonra toprak komple nemli olacak şekilde sulanmalıdır. Ayrıca eski yerine geri alınması gerekir. Bu alışma sürecinde sulama düzenli bir şekilde devam etmeli ve bitki gözlemlenmelidir.

Bilgi almak için Saksı Nasıl Değiştirilir? Saksı Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Renkli ve güzel bitki hakkında merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Orman gülü faydalı mıdır?

Zehirleyici özelliği de bulunduğu için bir uzman tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Orman gülünün faydaları arasında ağrı kesici olma özelliği en belirgin olandır. Çok çeşitli ağrılar için kullanılmaktadır. Romatizmal eklem ağrıları da bunlardan biridir ve bu tür ağrılara oldukça iyi gelmektedir.

  • Orman gülü balı nedir?

Deli bal olarak da bilinen orman gülü balı, doktor gözetimi altında tedavi amaçlı da kullanılabilen bir çeşit baldır. Bu bal, arılar tarafından orman gülü çiçeklerinden elde edilir. Acı bal olarak da bilinen deli bal, zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Son yıllarda orman gülü balı sebebi ile meydana gelen zehirlenme vakaları ağırlıklı olarak ülkemizde görülmektedir. Bu sebeple dikkatli olmakta her zaman fayda vardır. Bünyesi alışık olmayan kişiler tarafından bir tatlı kaşığı dahi tüketildiğinde tehlikeli olabilen deli bal, tansiyon düşürücü etkisi ile bilinmektedir.

Bitkiler ve bakımları hakkında diğer yazılarımıza buradan ulaşabilir, tüm çiçek ve diğer ürün ihtiyaçlarınız için ÇiçekSepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Görsel kaynaklar: Boredpanda, Unsplash

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir