Sağlıklı YaşamSpor

Oryantiring Sporu Hakkında Tüm Merak Edilenler

Birçok kişinin ismini dahi duymadığı ama duyduğunda ise “Bir yerden hatırlıyorum ama nereden?” diye düşündüğü bir spor dalı olan oryantiring, aslında oldukça eğlenceli bir yön bulma sporudur. Bu yazımızda “Oryantiring sporu nedir, nasıl yapılır ve ekipmanları nelerdir?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Bir kitle sporu olarak tanımlanan oryantiring, ilk olarak İsveç’te ortaya çıkmıştır. Hem spor hem de bir oyun türü olan bu eğlenceli aktivitede kişiler harita ve pusula yardımıyla geniş arazı içerisinde yer alan kontrol noktalarını bulmaya çalışır. Başlangıçta kara askeri yön bulma talimi olarak ortaya çıkan bu sporun birçok farklı türü bulunmaktadır. En eskisi ve en çok bilineni ise koşu ortayntiringidir. Çoğu ülkede federasyonu bulunan bu spor, ülkemizde Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından organize edilmektedir.

Oryantiring Nasıl Oynanır?

Oryantiring kuralları
Oldukça zevkli bir spor olan oryantiring günden güne yaygınlaşmaktadır.

Labirent içerisinde yol bulmaya benzer bir stratejisi olan oryantiring sporunda yön bulmak ana amaçtır. Bu nedenle genelde şehirden uzakta ve dağlık arazilerde oynanmaktadır. Fakat son dönemde sporun popülerliği artmaya başladığı için şehir içlerinde de etkinliklere denk gelebilirsiniz.

Oyunun basit bir amacı vardır; verilen harita üzerinden hedeflere ulaşmak ve sonra da finiş noktasına en hızlı şekilde varmak. Bu basit amaç aslında birçok zorluk da beraberinde getirir. Sporcularında kendilerine verilen harita ve pusula dışında bir yardımcısı yoktur. Yani tamamen içgüdülerinize ve harita okuma yeteneğinize güvenmeniz gerekir. Oyunda kontrol noktaları olarak turuncu ve beyaz bayraklar bulunmaktadır. İki hedef arasında ise izlenecek yola sporcu karar verir. Ancak alanda karşılaştığınız başka bir sporcuyu takip etmeniz kesinlikle yasaktır. Bu karşılaşmalar olmaması adına sporcular genelde birkaç dakika ara ile start alır.

Oryantiring Ekipmanları Nelerdir?

Pusula ve harita
Oryantiring sporu için gerekli ekipmanları aşağıda bulabilirsiniz.
  • Harita: Özel olarak hazırlanan oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüleri, kayalar, çukurlar, tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları gibi arazi üzerinde bulunan unsurların işaretlenmesiyle oluşturulamktadır. Genelde  1:5.000 – 1:25.000 ölçek aralığında olur. Arazideki ayrıntıların görünmesini sağlayacak şekilde tasarlandığından okunması oldukça kolaydır.
  • SI: Bazı organizasyonlarda sporculara okuyucu verilmektedir. Bu okuyucuları kontrol noktalarına okutarak bir sonraki hedefe geçilmektedir. Oyunun takibi için faydalı bir yöntemdir.
  • Pusula: Haritayı doğru okumak ve doğru yönde ilerlemek adına pusula kullanılmaktadır. Zorunlu olmasa da sporcuların kullanması tavsiye edilmektedir. Oryantiring pusulaları haritayla birlikte kullanmak adına şeffaf tabanlı olarak üretilmektedir. Farklı olarak parmak pusulası olarak bilinen küçük pusulaları da kullanabilirsiniz.
  • Kıyafetler: Kolay kuruyan ve su geçirmeyen sentetik kumaşlı outdoor ürünleri tercih etmek gerekir. Kolların ve bacakların çalı ve diken gibi zarar verebilen otlardan korunması için uzun kollu olması önemlidir. Şort yerine pantolon tercihi de rahat etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca zararlı böceklerden korunmak adına da mümkün olduğunca kapalı giyinmeniz faydalı olacaktır. Ek olarak daha iyi koruma adına tozluk ve dirseklik gibi koruma ürünleri de kullanabilirsiniz.
  • Oryantiring ayakkabıları: Koşuya ve zorlu arazi şartlarına uygun spor ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Outdoor spor ayakkabılar veya sneaker ayakkabılar doğru seçim olarak öne çıkar. Çok zorlu şartlara sahip bir alandaysanız özel olarak üretilen çivili ayakkabıları da tercih edebilirsiniz.

Koşu oryantiringi dışında dağ, kayak, gece gibi farklı türler de bulunmaktadır. Bu türlerin de ana amaçları aynıdır. Farklılıklar ise arazi şartları ve mekanlara göre değişmektedir. Tüm spor dalları için ihtiyacınız olan ekipmanları Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir