Oturma Odanızı Daha Havalı Gösterecek Minder Çeşitleri (Kendiniz Yapın)
Oturma alanlarınızı kendi tarzınıza göre şekillendirmeye ne dersiniz? Bu yazıda sizlere zevkinize uygun her baskı ile evde hazırlayabileceğiniz minder ve kırlentler nasıl yapılır onu anlatacağız.
Küçük dokunuşlarla eşyalarını ve odalarını değiştirmeyi sevenler çok iyi bilirler ki bazen bir kırlent evin tüm havasını değiştirebilecek dokunuşlara neden olabilir. Sanki tüm ev yenilenmiş, eve bambaşka bir hava gelmiş gibi olur.
Koltuklar evimizin demirbaşlarından biridir. Hal böyle olunca da bir koltuk takımı en az 10 sene evimizde bize eşlik ediyor. Hatta öyle ki birçoğumuzun büyüdüğü evlerdeki koltuklar 25 seneyi devirmişlerdir. Ancak günümüzde değişiklik arzusu da imkanı da annelerimizin zamanından daha fazla. Belki iki üç senede bir koltuk değiştiremiyoruz ancak koltuklarımızın yerini, yüzünü veya tamamlayıcı dekorları değiştiriyoruz. Bu konuda da bize en geniş yelpazeyi sunan öge tabii ki kırlentler.
Bu yazıda sizlere zevkinize uygun her baskı ile evde hazırlayabileceğiniz kırlentler nasıl yapılır onu anlatacağız. Yapım aşamasına geçmeden önce malzemeleri sıralayarak başlayalım;
- Dondurucu kağıt ( freezer paper)
- Makas
- Kumaş boyası
- Köpük fırça
- Düz bir yastık kılıfı
- Yazıcı (Çıktı almamız gerekecek)
- Ütü ve ütü masası
Öncelikle bazı malzemelere açıklık getirerek başlayalım. İlk olarak dondurucu kağıttan bahsedebiliriz. Yurtdışında son derece popüler olan bu kağıt, baskı için ve sanatsal etkinlikler için kullanılan bir kağıt türüdür. Pişirme kağıdı ya da yağlı kağıt dediğimiz gereçlere form olarak çok benzer. Kırtasiyelerde bulabilmeniz mümkündür ancak her kırtasiyede de bulunmayabilir. Bu kendin yap ürünü için dondurucu kağıt çok önemli. Bu sebeple kırtasiyelerden bulamamanız durumunda kullanabileceğiniz bir dondurucu kağıdı nasıl yapacağımızı anlatarak işlemlere başlayacağız.
Dondurucu kağıt yanı freezer paper yapımında önce baskı olarak kullanacağınız tasarımı hazırlamanız gerekiyor. Sonrasında bu baskının bir a4 kağıdına çıktısını alıyoruz. Ardından bir plastik çöp torbasına ihtiyacımız var. Şeffaf olanları tercih etmeniz ya da beyaz torbaları kullanmanız önerilir. Aksi halde açık yüzeylere yapılacak baskıları lekeleyebilir.
Çöp torbasının sap kısımlarını ve en alt kısmını düzgünce kesiyoruz. Yan tarafı da tepeden alt kısıma kadar keserek dikdörtgen bir naylon parçası elde ediyoruz. Baskı için hazırladığımız kağıdın boyuna uygun bir parça kesiyoruz bu dikdörtgenden. Yine uygun boyutlu iki parça pişirme kağıdı kesiyoruz. Sonrasında düz bir yüzeye ( tercihen ütü masasına ) önce pişirme kağıdı, üzerine çıktı alınan kağıt ve onun üzerine bir kat daha pişirme kağıdı koyuyoruz. Yani çıktı aldığımız kağıdı iki pişirme kağıdı arasına hapsediyoruz.
Buhar modunun kapalı olduğuna emin olduğumuz ütümüzü naylonun üzerine asla gelmeyecek şekilde ütülüyoruz. Buradaki esas amacımız alttaki naylonun ve pişirme kapıdının kapışmasını amaçlıyoruz. Tam olarak her yerin yapıştığına emin olduktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Bu süre uzun olmayacaktır, merak etmeyin. İşte hazır!
Şimdi gelelim yastığımızı hazırlamaya. Eğer yukarıda anlattığımız gibi dondurucu kağıdınızı hazırlamayıp hazır aldıysanız yazıcıdan çıkardığınız kağıdın üzerindeki deseni kesin. Yazıcıdan çıktı aldığınız kağıdın üzerine, parlak kısım kağıda bakacak şekilde yerleştirin ve ütü ile üzerinden geçin. Parlak kısım ütü ile temas etmemeli, bu detayı atlamayın.
Eğer yukarıda anlattığımız işlem ile ilerlediyseniz yalnızca deseni kesmeniz yeterli olacaktır.
Yapmamız gereken bir sonraki eylem ütü. Hazırlamış olduğumuz şablonu ütü ile yastık kılıfına sabitleyeceğiz. Ütünün buhar modunun kapalı olduğundan emin olduktan sonra dondurucu dağıt kumaşa yapışana dek birkaç kez ütüleyin. Tabii bu ütüleme işlemini sağdaki görselde görebileceğiniz şekilde tersten yapmalısınız.
Önemli uyarı: İçteki kısmı kesip çıkarıyoruz yani esas istediğimiz şekil yerşne bşr boşluk elde etmemiz gerekiyor.
Şayet bir yastık ya da kırlent kılıfınız yok ise, onun yapımına da yazımızın en sonunda yer verdik, inceleyebilirsiniz.
Son adımımız ise boyama. Boşluk kısma boyayı nazikçe uyguluyoruz. Bu işlem için de köpük fırça kullanıyoruz. Taşırmamaya özen göstererek yastığımızı son haline getiriyoruz! Boya kuruduktan sonra da yavaşça üst şablonumuzu çıkarıyoruz kumaşın üzerinden.
Siz de bu yöntem ile evinizin her anı için ayrı bir tema oluşturabilirsiniz. Bahar için ayı, yeni yıl için ayrı bir konseptte oturma alanları oluşturabilirsiniz. Çok küçük maliyetler ile evinizi yenilemişsiniz gibi bir hissiyata kapılabilirsiniz.
Eğer kırlentinizin kılıfını kendiniz yapacaksanız izlemeniz gereken adımlar şöyle:
Kırlent kılıfı yapmanın birçok yolu var. Bunlardan bir tanesinde ilk yapmanız gereken dilediğiniz boyuta karar vermek. Kare olarak yaptığınızı düşünüyor ve ona göre anlatımıma devam ediyorum ancak dilerseniz dikdörtgen olarak da tarifi güncelleyebilirsiniz. Boyutunuza karar verdikten sonra, kare olacak şekilde 2 parça kumaş kesiyoruz.
Kırlentin dışarı bakacak olan kısımlarını iç tarafa gelecek şekilde iğneler ile birbirine tutturun. Yastığın 3 kenarını diktikten sonra bir kenarına da fermuarınızı dikin. Eğer fermuar görünmesin diyorsanız kırlent kılıfınızın arkasında kalacak çekilde dikebilirsiniz. Ardından ütülüyoruz. Ancak bu işlem biraz işçilik istiyor. Dikişleri tutturabilmek ve fermuarın pot kısmının olmamasını sağlamak hayli zor.
Daha kolay bir kırlent kılıfı yapmak isterseniz onun için de gereken adımlar şöyle;
Bu minder kılıfında fermuar ya da düğmeye ihtiyaç duymuyoruz. Yalnızca ütü, kumaş parçası, makas ve dikiş makinesine ihtiyacımız var. Hatta dilerseniz elde bile dikebilirsiniz. Yapıma başlayalım o halde.
Önce dikdörtgen bir kumaş parçası kesiyoruz. Kumaş parçamızdaki uzun kenar kısa kenarın iki katından bir 10 cm kadar fazla olmalı ki kareye yakın bir boyut elde edebilmemiz daha kolay olsun. Kumaşımızı dış yüzeyi aşağı gelecek şekilde çeviriyoruz. Kısa kenarlardan 1,5 – 2 cm kadar kıvırıp ütü ile üzerinden geçiyoruz.
Bu işlem bizim için çok önemli. Şayet acemi bir terzi iseniz işleriniz hayli zorlaşabilir. Ütü sayesinde kumaş dikime daha uygun bir hale gelecektir. Ardından da dikiyoruz. Sonrasında dikişler alta gelecek şekilde dikdörtgenimizi ters olarak çeviriyoruz ve kumaşı 3’e katlıyoruz. İki tarafın üst üste gelmemesine özen göstererek 10 cm civarı bir boşluk bırakıyoruz.Sağdan bir kenar ve soldan bir kenarı ortada birleştirip bir kısmı diğerinin 100 cm kadar üzerine getiriyoruz bir başka deyişle.
Artık sona yaklaştık. Dikişsiz uçları da dikerek kapalı bir kare elde ediyoruz. Bu dikme işlemi için illa ki dikiş makinesine ihtiyacınız yok. İsterseniz makinede isterseniz de elde dikebilirsiniz. Dikme işlemi gerçekleştirirken sonra köşelere makas ile hafif bir kavis kesiyoruz ve kılıfı ters çeviriyoruz. İşte bu kadar! Yalnızda dakikalar içerisinde fermuarsız bir kırlent kılıfınız oldu bile!
Tamamen el emeği göz nuru bir çalışma oldu değil mi? Bu şekilde yapılmış yüzlerce yastık kılıfı örneğini internetten bulabilirsiniz ve dilerseniz kendi desenlerinizi kullanabilirsiniz. Daha fazla kendin yap yazısı için bloğumuzu takip etmeyi unutmayın.
Birbirinden farklı minder modellerine ÇiçekSepeti‘nden ulaşabilirsiniz.
Hoşunuza gidebilecek bazı D.I.Y blog yazıları: