Moda & GüzellikKişisel Bakım İpuçları

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler ve 8 Parfüm Önerisi

Kokunuz, bir nevi imzanızdır çünkü araştırmalar gösteriyor ki insanların en çabuk hatırlanan özellikleri arasında koku ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle mükemmel bir ilk izlenim oluşturmak veya unutulmaz olmak adına seçtiğiniz koku oldukça değerli. Fakat sonsuza kadar teninizde kalan bir koku maalesef yok ama parfümünüzün kalıcılığını artırmanın yolları mevcut. Bu yazımızda parfüm kalıcılığını artıracak tavsiyeler ve 8 parfüm tavsiyesi sizi bekliyor.

Parfüm seçimi oldukça zor ve meşakkatli bir süreçtir. Teniniz ile uyumlu ve sizi iyi hissettiren o kokuyu bulmak için birçok deneme yanılma yapmanız gerekebilir. Fakat bir kere bulduğunuzda da her zaman iyi hissetmenin hazzı bir başkadır. Ancak o özel kokuyu bulduğunuzda kalıcılığı ile ilgili bazı sorunlar yaşayabilirsiniz çünkü her parfümün her tende kalma süresi başkadır. Ayrıca tüm kokular zihnimize parfüm olarak kazınsa da aslında her koku parfüm değildir. Kokular; EDC, EDT, EDP ve Extrait olarak gruplara ayrılır. Şimdi gelin önce kokuların ayrımlarına sonra da parfüm kalıcılığını artıracak yöntemlere bakalım.

Parfüm dünyasının büyülü kokularıyla dolu bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? En sevdiğiniz parfümlerle dolu eşsiz bir dünyayı keşfetmek için hemen uygulamamızı indirin!
👉 Play Store için tıklayın!
👉 App Store için tıklayın!
Parfüm tutkunlarına özel indirimleri ve sürpriz hediyeleri kaçırmayın! 🌟

Parfüm Çeşitleri

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler - Parfüm çeşitleri
Kokular, isimlerinde yer alan isimlere göre farklı oranda parfüm özü içerir.
  • Parfüm özü, parfümün kalıcılığını belirleyen unsurların başında gelir. Eau De Cologne (EDC) kokular %2 ile %5, Eau de Toilette (EDT) %5 ile %15, %5 ile %15 (EDP) %15 ile %20, Extrait De Parfum ise %20 ile %30 oranlarında parfüm özü içerir.
  • Parfüm esansının fazla olması bir parfümü en iyi koku yapmaz. Mevsime ve ten uyumuna dikkat etmek gerekir. Örneğin; yaz aylarında çok yoğun esanslı bir parfüm kullanmak kalıcı olmaz. Bu nedenle EDT formunda parfümler ağırlıktadır. EDP türü parfümler ise yaz aylarında daha ferah notalardan oluşturulur.
  • Farklı mekanlar ve zamanlar için parfüm seçiminiz de farklı olmalıdır. Spor yaparken daha çok EDT parfümler tercih edilirken gece davetleri için EDP parfümler daha uygundur. Anlık ve ferahlatıcı etki için ise EDC parfümler istediğiniz etkiyi oluşturacaktır.
  • Parfümlerin ortalama kalıcılık süreleri ise şu şekildedir; EDC ürünler 1 – 2 saat, EDT’ler 3 – 5 saat, EDP’ler 6 – 8 saat ve Extrait de Parfum çeşitleri 12 saat.

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler
Parfümlerin kalıcılık sürelerini artırmak için ise aşağıdaki tavsiyelerimize bakabilirsiniz.

Parfüm kokusu, herkeste aynı kokuyu yansıtmaz ve her tende aynı sürede kalıcılık sunmaz. Giydiğiniz kıyafetin kumaşı, beslenme şekli, cilt türü, sigara kullanımı gibi birçok etken parfümün kalıcılığını etkiler. Bu nedenle arkadaşınızda çok iyi duran bir kokunun size uygun olmaması oldukça olasıdır. Cildiniz yağlıysa parfüm daha uzun süre teninizde kalacaktır. Fakat kuru bir cilde sahipseniz aynı parfüm siz de farklı sonuçlar verecek ve daha hızlı uçacaktır. Ayrıca parfümü ideal koşullarda saklamanız da etkisinin kalıcılığı konusunda oldukça önemlidir.

  • Öncelikle parfüm kalıcılığı konusunda doğru bilenen birkaç yanlıştan bahsedelim. Kıyafete ya da saça parfüm sıkmak sanıldığının aksine faydalı değildir. Parfüm, direkt tene uygulanmalıdır. Kıyafet veya saça uygulandığında içeriğindeki maddeler zarar verir. Bir diğer yanlış ise parfümü havaya sıkıp içerisinden geçmektir. Bunun hiçbir faydası olmadığı gibi parfümü boşa ziyan etmiş olursunuz. Koku ortalama 10 cm uzaktan direkt olarak tene püskürtülmelidir.
  • Parfümü gün içerisinde sıkça tene uygulamak kalıcılığı artırmaz aksine notaların birbirine karışmasına neden olur. Parfüm, zaman içerisinde farklı tonlarını açığa çıkarır. Saatler ilerledikçe parfümünüzün alt notalarını hissetmeye başlarsınız. Bu nedenle üzerine tekrar uyguladığınız parfüm, notaların karışmasına neden olur ve sadece ilk hissettiğiniz koku tende hissedilir.
  • Şimdi gelelim kalıcılığa katkı sağlayacak tavsiyelerimize; öncelikle parfümünüzle aynı kokudaki deodorant, losyon veya duş jeli kullanmanız katkı sağlayacaktır.
  • Kıyafetlerin arasına parfümünüz ile kokulandırılmış pamuklu veya yün kumaşlar koyabilirsiniz. Bu kıyafetlerinizin üzerinde bir etki oluşturarak bütünlük sağlama imkanı sunar.
  • Cilt tipiniz parfümün kalıcılığı ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenle çok kuru cilde sahip olan kişiler kokusuz losyon ve nemlendiriciler kullanabilir. Nemlenen tene parfüm sıkmak kalıcı etkiyi artıracaktır.
  • Parfümün temiz cilde uygulanması gerekir. Üst üste farklı kokular sıkmamalı, teri bastırmak için terli tene parfüm sıkmamalısınız.
  • Son olarak parfümü vücudun belli noktalarına sıkmak etkisini artırır. Nabız noktaları, diz arkası, bilekler, boyun, göğüs arası, kulak arkası kalıcılığın daha fazla olduğu noktalardır.

Parfüm Önerileri

Parfümün kalıcılığını artıran tavsiyelerimizi anlattık. Sıra geldi güncel olarak bu senenin trend olan parfüm kokularına.

1-) Estée Lauder Beautiful Magnolia EDP 

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler - Estée Lauder Beautiful Magnolia EDP
Estée Laduer Beautiful Magnolia; gardenya, sandal ağacı, gül, lotus çiçeği ve otsu Maté kokularını notalarında sunar.

Güne sabah parıldayan güneş ışıklarının enerjisi ve Manolya yapraklarının kadifemsi kokusunun büyüleyici etkisiyle başlamaya ne dersiniz? Estée Laduer Beautiful Magnolia; aşkın naif güzelliğini canlı çiçek kokularının aroması ile buluşturuyor. Taze, canlı ve özel bu parfüm ile adım attığınız her yerde fark edileceksiniz.

2-) Burberry Mr. Indigo EDT

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler - Burberry Mr. Indigo EDT
Sofistike, çağdaş ve orijinal bir koku; Mr. Burberry Indigo.

Özgür ruhunuzu sonuna kadar yansıtan Mr. Burberry Indigo, sizi Güney İngiliz sahil kıyılarına davet ediyor. Klasik ama bir o kadar çağdaş; farklı ama gösterişli; zıtlıklardan beslenen ama bir o kadar gerçekçi bir koku ile tanışmaya hazır olun. Üst notalarında İtalyan limon, biberiye ve menekşe; alt notalarında ise amber ve meşe yosunu sunan parfüm, sizin yeni imzanız olacak!

3-) Givenchy Irresistible EDP 

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler - Givenchy Irresistible EDP
Güzel kokunun kodlarını yeniden yorumlayan Givenchy Irresistible ile unutulmaz olun!

Givenchy Irresistible, parfüm konusunda bir marka haline gelmiş Fanny Bal, Dominique Ropion ve Anne Flipo’nun imzasını taşıyan oldukça özel bir koku. Karşı konulmaz olmanın yüksek özgüvenini temsil eden bu parfüm, kendiniz olmanın en özel şey olduğunu hissettiriyor. Notalarında meyvemsi, çiçeksi ve odunsu kokuların adeta dans ettiği Irresistible, ışıltınızın yeni yansıması olacak.

4-) Hugo Boss Man Extreme Edp 

Parfüm Kalıcılığını Artıracak Tavsiyeler -  Hugo Boss Man Extreme Edp
Hayatı kendi kurallarına göre yaşamak isteyenlerin kokusu; Man Extreme.

Parfüm denildiğinde akla ilk gelen markalar arasında yer alan Hugo Boss, erkekler için özel olarak ürettiği Man Extreme ile farklı bir deneyim vadediyor. Günlük ve sportif anlar için özel olarak tasarlanan bu parfüm notalarında; çam, lavanta, yeşil elma, karanfil, rom ve sandal ağacı kokularının eşsiz harmanını hissettiriyor. 

5-) Marc Jacobs Daisy Dream EDT 

 Marc Jacobs Daisy Dream EDT
Daisy Dream’in üst notalarında böğürtlen, greyfurt ve armut; orta notalarında yasemin, liçe ve mavi salkım; alt notalarında beyaz ağaçlar, misk ve coconut suyu kokuları bulunmaktadır.

Gökyüzünün tonlarından ve papatyaların muhteşem güzelliğinden ilham alan Marc Jacobs Daisy Dream, hayallerinin peşinden koşanların özgür ruhunu temsil ediyor. Yeniliğe adım atmaktan korkmayanların ve her zaman daha yükseği hedefleyenlerin özgür kokusu, en sevdiğiniz koku haline gelecek.

6-) Yves Saint Laurent L’Homme Le Parfum EDP 

Yves Saint Laurent L'Homme Le Parfum EDP
Kendinden emin ve güçlü bir koku; Yves Saint Laurent L’Homme.

Güçlü ve karakterli kokuları sevenler için özel bir parfüm; Yves Saint Laurent L’Homme. Taze lavanta ve odunsu notaların hüküm sürdüğü parfüm, şişe tasarımı ve keskin tarzı ile sizi büyüleyecek. Yoğun olduğu kadar taze bir koku sunan parfümün notalarında limon özü, sardunya, greyfurt, paçuli, menekşe yaprakları ve amber bulunmaktadır.

7-) Bvlgari Splendida Patchouli Edp

Bvlgari Splendida Patchouli Edp
Splendida Patchouli; üst notasında çiçeksi paçuli yağı ve beyaz şeftali akoru, orta notasında İtalyan irisi, alt notasında ise Endonezya paçuli yağı ve beyaz misk kokuları sunar.

Bvlgari Splendida Patchouli ile baştan çıkarıcı bir yolculuğa hazır olun. Kokusu ve tasarımı ile duyguları harekete geçiren bu etkileyici parfüm, karşı konulamaz olmanın doğasını yansıtıyor. Hayata, duygulara, doğaya ve kendinize olan saygınızı yeni duygularla keşfetmenin tadını çıkarın ve hissedin.

8 -) Tom Ford Black Orchid Edp

Tom Ford Black Orchid Edp
Tom Ford Black Orchid’in notalarında siyah orkide, taze bergamot, siyah kuşüzümü, ylang ylang ve meyve aromaları bulunmaktadır.

Eğer kokunuzun unutulmaz olmasını istiyorsanız bu parfüm tam size göre! Hem erkekler hem de kadınlar için uygun olan Tom Ford Black Orchid, zamansız olmak için tasarlanan bir kokuya sahip. İçeriğinde bulunan değerli yağlar ve özel kokular sayesinde hipnotize edici bir etki bırakacak ve her daim hatırlanacaksınız.

Parfüm kalıcılığını artıracak tavsiyeler ve parfüm önerileri yazımız burada sona eriyor. Favori parfümünüz için sipariş oluşturmak ve fırsatlardan haberdar olmak için ÇiçekSepeti mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir