Pastel Renkli Bitkiler İle Yaşam Alanlarınızı Güzelleştirin
Günlük hayatın koşturmacası, stresi ve yoğunluğu sonrasında evinize girdiğinizde bir huzur hissedersiniz. Çünkü ev, güvende hissettiğiniz ve rahatladığınız yuvanızdır. Bu nedenle yaşam alanlarınızın tasarımında huzuru çağrıştıran ve rahatlatan tonlar kullanmanız, daha iyi hissetmenizi sağlar. Bir alanın enerjisi ve hissiyatı o alandaki renk tonları ile doğrudan alakalıdır. Kullandığınız her ton ve her parça, alanın enerjisine bir katkıda bulunur. Pastel tonlar, alana sıcaklık ve sakinlik katmanın yanı sıra yarattığı huzur hissiyle ortam enerjisini en üst seviyeye çıkarır. Siz de yaşam alanlarınızda pastel tonlarının enerjisini kullanmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Pastel renkli bitkiler ve bu bitkiler hakkında özel bilgiler sizi bekliyor!
Bitkiler; renkleri, dokuları ve farklı desenleriyle yaşam alanlarını güzelleştirmenin yanı sıra doğal bir ortam oluşturmanın da en büyük yardımcısıdır. Bu nedenle yaşam alanlarının dekorasyonunda özel bir yere sahiptir. Fakat bu sefer biraz daha farklı bitkilerden bahsedeceğiz; pastel renkli bitkiler… Bitkilerin soft tonlarda olması, ortamın daha ferah ve huzur verici olmasına yardımcı olur. İnsana huzur veren pastel tonlu renklerin büyüleyici hissini bitkilerde görmeniz eminiz ki kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Pastel Renkli Bitkiler
Önerilerimize öncelikle iç mekanda kullanabileceğiniz pastel renkli bitkiler ile başlayacağız. Daha sonra dış mekanlarda kullanabileceğiniz birkaç küçük tüyo vereceğiz.
1-) Syngonium / Melek Kanadı
Tropik alanlarda yetişen ve açık su yeşili, pastel pembe gibi renklerde görünen Syngonium, Melek Kanadı olarak da bilinir. Küçük boylar masaüstü kullanım için uygundur. Büyük boylarını ise yaşam alanlarının birçok yerinde kullanabilirsiniz. Pastel tonlarda bir saksı ile oldukça güzel bir görüntü sunacaktır. Bakımı ise oldukça kolay bir bitkidir. Yaprak dökmez. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Toprağı ilkbahar ve yaz aylarında hafif nemli tutulmalı ve sonbahar ve kış aylarında hafif kurumaya bırakılmalıdır.
2-) Polka Dot (Hypoestes Phyllostachya) / Çilli Yaprak Bitkisi
Polka dot ,yapraklarındaki pembe üzerine beyaz noktalarıyla pastel renkli bitkiler arasındaki en tatlı bitkiler arasında yer alır. Bilimsel adı Hypoestes Phyllostachya olan bitki, “Çilli yaprak bitkisi” olarak bilinir. İnce dallı, narin görünümü Polka dot, iç mekanlarda özellikle masaüstünde farklılık yaratmak isteyenler için oldukça güzel bir seçenektir. Bakımı ise zor değildir. İyi drene edilmiş toprak ister ve dolaylı olarak gün ışığını sever. Nemli ortamlar tam olarak ona göredir. Bu nedenle klima kullanılan yerlerde klimadan uzak olması gerekir. Yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulama yapmanız yeterlidir.
3-) Caladium / Kaladyum Bitkisi
Nadir bulunan iç mekan bitkileri arasında yer alan Caladium; beyaz, pembe ve kırmızı renklerin eşsiz kombinasyonundan oluşan bir yapıya sahiptir. Kökeni Güney Amerika olan kaladyum bitkisi ev ve ofis dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilir. Bakımında ise bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle toprağını ölçülü derecede nemli bırakmanız gerekir. Sulama için toprağın tamamen kurumasını beklemeyin. Direkt gün ışığı almadığı, cam kenarından uzak yarı gölge alanları sevdiğinden bu şekilde konumlandırmanız daha sağlıklı olur.
4-) Ceropegia Woodii / Kalp Kalbe Karşı Bitkisi
Pastel renkli bitkiler arasında belki de en güçlü bitki Ceropegia Woodii bitkisidir. Sukulent özellikli olduğu için oldukça dayanıklı olan bitki, güzel yapraklarıyla gören herkesi büyüler. Kalp şeklindeki yapraklarını gördüğünüzde eminiz ki siz de onu çok seveceksiniz. Bakımı ise oldukça basittir. Direkt güneş ışığını sevmez ancak aydınlık bir ortama ihtiyaç duyar. Toprağı iyice kuruduğu zaman sulanması yeterli olacaktır. Kış aylarında daha az sulama yapmanızı tavsiye ederiz.
5-) Tradescantia Nanouk / Telgraf Çiçeği
Kökeni Hollanda olan telgraf çiçeği veya diğer ismiyle Tradescantia Nanouk, pembe ve yeşilin en güzel tonlarının iç içe geçmesiyle bir tablo gibi görünür. Dinginlik, huzur ve iç ısıtan masumiyet kadar güzel bu bitkiyi yaşam alanlarında bulundurarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Yayılmacı bir tür olan bu bitki oldukça hızlı büyür ve çoğaltılması oldukça kolaydır. Fakat soğuktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle ılıman yerlerde ve oda sıcaklığında tutulmalıdır. Direkt yoğun güneş ışığı, bitkinin yapraklarına zarar verecektir. Bu nedenle aydınlık fakat direkt güneş almayan bir yerde konumlandırılmalıdır. Ayrıca sulama konusunda haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır.
6-) Echeveria / Eçeverya
Sukulent türleri, bakımı en kolay bitkiler arasında yer alır. Bu nedenle bitki bakmaktan çekinenler için en ideal türlerdir. Pastel renkleriyle oldukça hoş görünen Echeveria; açık mavi-yeşil veya pembe-lila tonlarında olan oldukça hoş bir bitkidir. Gövdesinde su tuttuğu için çok fazla sulanmaması gerekir. Ayrıca toprağını havada ve geçirgen olması gerekir. Ek olarak kökleri oldukça kısadır. Bu nedenle derin saksılar yerine daha küçük saksılar tercih edilmelidir.
7-) Calathea Triostar – Stromanthe / Dua Çiçeği
Dua çiçeği, ülkemizde en çok sevilen çiçekler arasında yer alır. Bu türün kardeşleri arasında yer alan Calathea Triostar – Stromanthe, yaprak deseni ve özgün renkleriyle muhteşem görünmektedir. Geceleri içe doğru kapanan ve gündüzleri ışıkta açılan yapraklarını gördükçe siz de eminiz ki bu bitkiye aşık olacaksınız. Pastel pembe ve su yeşilinin en güzel tonlarını barındıran bitki, bakım konusunda biraz zorlayıcıdır. Hassas bir tür olduğundan bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Parlak ama dolaylı güneş ışığını sever. Nemli bir alanda olmak ister. Yapraklarına arada su püskürtmeniz hoşuna gidecektir.
Yaşam alanlarını güzelleştirecek pastel renkli bitkiler hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Son olarak bitkilerinizin pastel renkli görünümünü vurgulamak için saksı tercihine dikkat etmeniz gerekir. Kontrast renkteki saksılar ve koyu renkleri tercih etmeniz özel bir görüntü yakalamanızı sağlar. Eğer pastel tonların devamlılığını istiyorsanız da beyaz, bej seramik saksılar en doğru seçim olacaktır. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: