TeknolojiTeknolojik Ürünler

Podcast Nedir? Giriş Seviyesi Podcast Ekipman Önerileri

Dijitalleşen dünyada her geçen gün farklı bir yayın anlayışı ortaya çıkmaktadır. İnternetin yaygınlaşmasıyla tüketim alışkanlıkların değiştiği günümüzde önce blog, vlog ve Youtube içerikleri hızla tüketilmeye başlandı. Son zamanlarda ise Apple Music, Spotify gibi müzik yayın servislerinin büyük ilgi görmesiyle birlikte podcast yayıncılığı popüler hale geldi. Eminiz ki sağdan soldan “Şu podcast çok iyi, bunu kesin dinlemelisin.” gibi laflar duymaya başladınız bile… Bu yazımızda öncelikle podcast hakkında bilgiler vereceğiz ve yayın yapmak isteyenler için gerekli ekipmanları anlatacağız.

Gündelik hayat artık o kadar hızlı ki iş, spor, ev işleri, arkadaşlarla vakit geçirmek derken sevdiğiniz şeylere vakit bulmanız oldukça zor. Eskiden olduğu gibi saatinde radyo programı dinlemek veya talk show takip etmek pek mümkün değil. Bu nedenle artık istediğiniz an, istediğiniz yerden takip edebileceğiniz podcast yayınları var. Peki, nedir bu podcast?

Kelime anlamı olarak canlı yayın (broadcast) ve pod kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.  Podcasting veya podcast, en basit haliyle sesli bloglama olarak tanımlanabilir. Her podcast yayını aslında farklı bir konuyu ele alan sesli içeriklerdir. Yani canlı olarak kaydedilen içeriklerin istenildiği zaman farklı mecralar üzerinden tüketilmesini sağlar. Avantajı ise herhangi bir konuda isteyen herkesin yayın yapabilmesidir. Eğer siz de bir şeyler anlatmak, bir konu hakkında bilgilendirmelerde bulunmak veya sadece iki üç arkadaş bir konu hakkında sohbet edip yayınlamak istiyorsanız, podcast kaydedebilirsiniz. Popülerliği günden güne artan bu mecrada kim bilir yeni yollar bulur, anlattıklarınızla yeni kitlelere ulaşabilirsiniz.

Podcast Yayıncılığı İçin Gerekli Ekipmanlar

Podcast yayıncılığı ekipmanları
Podcast yayını yapabilmek için bazı temel ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır.

Oldukça eğlenceli ve aslında basit bir yayıncılık olan podcast, bazı temel ekipmanlarla kaydedilir. Bu aşamaya geçmeden önce ise eğer bir podcast yayını oluşturmak ve kanal açmak istiyorsanız, konunuzu iyi seçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü artık bu alanda da rekabet günden güne artmakta… Doğru konu ve doğru ekipmanlarla ise yıldızınızın parlaması oldukça olası! Seçtiğiniz konu veya alanı doğru kişilere ulaştırmak için önce arkadaş çevrenizi harekete geçirebilir, onların vasıtasıyla daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Hatta yayınlarınız için sosyal mecralarda düşük bütçeli reklamlar bile yapmanız mümkün.

1-) Mikrofon

Telefon veya bilgisayarda bulunan dahili mikrofonu kullanmak bir çözüm gibi görünse de günün sonunda daha kaliteli bir yayın için mikrofon kullanmak şart. En iyi ses kalitesini ise analog modeller sunmaktadır. Fakat daha kolay ve USB bağlantısı ile kullanabildiğiniz dijital mikrofonlar daha çok tercih edilmektedir. Analog modeller, XLR bağlantısı nedeniyle kayıt için çeşitli ara birimlere ihtiyaç duyar. Artısı ise statik sesleri ve yayını kulaklıkla dinlerken yaşanan gecikmeleri engellemesidir.

Maono AU-A04TR Podcast Mikrofon

Podcast yayıncılığı - Maono mikrofon
Maono AU-A04TR, fiyat/performans olarak harika bir üründür.

Oldukça kullanışlı bir model olan Maono AU-A04TR, USB bağlantısı sayesinde doğrudan kullanılabilir. Windows ve Mac ile uyumludur. Yazılım yüklemeye gerek yoktur. Katlanır tripod ayağı sayesinde 180 derece yayın yapma imkanı sunar. Yumuşak ve genişletilmiş frekans tepkisi sayesinde düşük öz-gürültü sağlar. Bu da kayıt için mükemmel bir geniş dinamik aralığı elde etmenize yardımcı olur.

HyperX QuadCast Mikrofon

Podcast yayıncılığı - HyperX mikrofon
HyperX QuadCast, yüksek kalitede ses almak için doğru seçim olacaktır.

Yayın düzeninizi optimize etmek ve odak noktasını duyulmasını istediğiniz seslerde tutmak için 4 kutup düzeni sunan HyperX QuadCast, istediğiniz kalitede kayıt almanızı sağlar. 3,5 mm kulaklık jakıyla sesinizi takip ederek sesinizin istediğiniz gibi çıktığından emin olabilirsiniz. Ayrıca QuadCast’in altındaki düğmeyi çevirerek mikrofonunuzun hassasiyetini kolayca ayarlamanız mümkündür.

2-) Ses Kartı veya Mikser

Ses için mikrofon tamam, sırada kayıt işlemini yapmak var. XLR girişine sahip analog bir mikrofon kullanıyorsanız ses kartı veya mikser modellerine ihtiyacınız olacaktır. Hangi modeli kullanacağınız tamamen size kalmış olsa da ses kartları mikserlere göre daha kaliteli sonuç almanızı sağlar. Eğer tercihiniz mikser olacaksa mikserin dijital ses kartına sahip olması avantajınıza olacaktır.

Akai Midimix

Podcast yayıncılığı - Akai mikser
Profesyonel işleme yapmak için tam da ihtiyaç duyduğunuz her şey Akai Midimix ile elinizin altında.

Akai Midimix, tek bir tuşla tüm istasyonu kontrol etme yeteneğine sahip olan yüksek performanslı bir mikserdir. Podcast kaydı yaparken ihtiyacınız olan kayıt berraklığını sunar ve istediğiniz tüm kalite ayarlarını ince bir şekilde yapmanızı sağlar. Kullanım arayüzü oldukça basit olduğundan kısa sürede istediğiniz şekilde ayar yapabilir, muhteşem kayıtlar oluşturabilirsiniz.

Behringer UMC202HD Ses Kartı

Podcast yayıncılığı - Behringer ses kartı
Evinizdeki küçük stüdyonuz; Behringer UMC202HD.

Mac veya Windows işletim sistemli bilgisayarınızla podcast kaydetmek için Behringer UMC202HD ses kartı en iyi çözümü sunar. 48 V phantomlu aynı anda enstrüman ve mikrofon bağlayabildiğiniz ses kartı, 192 kHz çözünürlük ile gerçek kaliteye ulaşmanızı sağlar.

3-) Kulaklık

Canlı yayın sırasında veya kayıt yaparken sesinizi duymanız oldukça önemlidir. Çünkü yayın kalitesinden ancak bu şekilde haberdar olabilirsiniz. Ayrıca yaşanan sorunları tespit etmek veya gecikmeleri anlamak içinde ses durumundan haberdar olmanız gerekir. Tüm bu işlemler için ise iyi bir kulaklık edinmeniz gerekmektedir. Seçeceğiniz kulaklığın geniş frekans aralığına sahip olması, kulaklarınızı acıtmaması ve gürültü önleyici özelliği olması dikkat edilmesi gereken konulardır.

JBL Tune T500

Podcast yayıncılığı -  Jbl Tune
JBL Tune T500, tasarımı sayesinde kulaklarınızın baskı görmesinin önüne geçer. Böylece uzun yayınlar sorun olmaktan çıkar.

Orta seviye ve iyi fiyatlı bir ürün ile kulaklık kısmını halletmek isterseniz JBL Tune T500, beklentilerinizi karşılayacaktır. Rahat tasarımı ve gürültü önleyici özelliği sayesinde kayıt sırasında sesinizi rahatça duyabilirsiniz.

Creative Sound BlasterX H7

Podcast yayıncılığı - Creative sound kulaklık
Yüksek performans, kaliteli ses; Creative Sound BlasterX H7.

Bütçe olarak yukarılara çıkabiliyorsanız tavsiyemiz; Sound BlasterX H7 olacaktır. BlasterX Acoustic Engine Pro ile tasarlanan kulaklık, duyarlı 50mm FullSpectrum ses sürücüleri sayesinde oldukça başarılı ve temiz ses almanızı sağlar.

4-) Diğer Detaylar: Akustik Sünger, Shock Mount, Pop Filter ve Mikrofon Kolu

Ana ekipmanlar dışında yayın kalitesini artıran ve rahat etmenizi sağlayan diğer ekipmanlardan bahsetmeden olmaz. İlk olarak dış seslerin yayın kalitesini bozmasını istemiyorsanız ses yalıtımı için akustik süngerler kullanabilirsiniz. Bunun dışında mikrofon kolu sayesinde mikrofonu masa benzeri bir alana sabitleyerek farklı açılardan rahatlıkla ses alabilirsiniz. Pop filter ise konuşma esnasında ş veya ç gibi harflerin telaffuzu sırasında oluşan tiz yükselmeleri engeller. Son olarak shock mount, mikrofonu olası darbelere karşı koruyan ve ses kalitesinin bozulmasını engelleyen üründür.

Lastvoice Set

 Lastvoice set
Ana ekipmanları tamamlayan tüm ürünler Lastvoice Set içerisinde bulunmaktadır.

Podcast yayını için ihtiyacınız olan ekipmanların birçoğu Lastvoice Set ile bir arada sunuluyor. BM800 ve daha ince mikrofonlarla birlikte rahatlıkla kullanılabilen mikrofon standı, telefon tutturmak içinde özel bölgeye sahiptir. Bunun dışında set içerisinde shock mount ve pop filter de bulunmaktadır.  

Akustik Sünger

Akustik sünger
Vicoustic Stüdyo süngeri sayesinde dış sesler sorun olmaktan çıkar.

Dış ses, podcast kayıtları sırasında oldukça büyük sorunlara neden olabilir. Bu sorunun önüne geçmek için kullanabileceğiniz Vicoustic Stüdyo süngeri, açık gözenekli yapısı sayesinde yüksek ses tutucu ve yutucu özelliğine sahiptir.

5-) Farklı Bir Alternatif: Ses Kayıt Cihazı

Podcast kaydı için oldukça başarılı sonuçlar veren yeni nesil ses kayıt cihazları bulunmaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken konu, cihazın XLR girişinin bulunmasıdır. Ayrıca USB girişleri olan cihazlar sayesinde bilgisayara aktarım yapmak oldukça kolay hale gelecektir. Cihazın hafıza sorunu yaşamaması adına büyük depolama alanı sunması da oldukça önemlidir. Bu konuya alternatif olarak SD kart yuvası olan modelleri tercih edebilirsiniz.

Zoom H8 Ses Kayıt Cihazı

Zoom H8 ses kayıt cihazı
Podcast kaydı için ihtiyacınız olan her şey tek bir cihazda; Zoom H8.

Özel olarak podcast uygulaması sunan Zoom H8 ses kayıt cihazı, adeta mobil bir podcast stüdyosudur. Giriş müziğinizi, özel efektleri ve diğer ses baytlarını cihaz üzerinden kontrol edebilirsiniz. İki XLR / TRS girişi ve ultra net mikrofon preampları ile H8, neredeyse her kaynaktan yüksek kaliteli ses yakalar. Bunun dışında aynı anda 12 kanala kadar kayıt için USB aracılığıyla PC’nize, Mac’inize veya iPad’inize bağlanabilirsiniz.

Podcast yayıncılığı için ihtiyacınız olan tüm ekipmanlar ÇiçekSepeti‘nde VarVar! Hemen web sitesi veya mobil uygulamayı ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir