Teknoloji

En Çok Kullanılan Programlama ve Yazılım Dilleri

Günümüz dünyasında bilgisayarlar hayatın her alanında kullanılmaktadır. Bu da her bir alan için bir bilgisayar uygulaması veya sistem gerektirir. Bilgisayar uygulamaları veya sistemlerin temelinde yer alan programlama dili, ortaya çıkan talepler için tasarlanan ve sistemin çalışmasını sağlayan bir iş koludur. Sistemler geliştikçe programla dili alanında da talepler şekillenerek artmaktadır. Eğer siz de bir program dili öğrenmek istiyor ama nereden başlayacağınızı kestiremiyorsanız, en popüler program dilleri hakkında temel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle “Programlama dili nedir?” basitçe anlatalım. Programlama dili, bir algoritmayı ifade edebilmek için yazılımcılar veya geliştiricilerin bilgisayara ne yapması gerektiğini anlatmanın yoludur. Her bir programlama dili belirli bir amaç için tasarlandığından belli başlı avantajları ve dezavantajları yer almaktadır. Kodlamaya olan aşinalığınız ve yeteneğinize göre programlama dillerini öğrenebilirsiniz. Öğrenmeye başlamadan önce;

  • Seçtiğiniz programlama dilinin iş olanaklarına,
  • Programlama dilinin popülaritesi ve kullanım alanlarına,
  • Kariyerinize katkısı ve hedeflerinize etkisine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Temelde HTML ile başlayan programlama dili dünyasında bir sürü yeni dil oluşturulmakta. Peki, hangi yazılım dillerini öğrenmeniz size daha büyük avantaj sağlar? Gelin birlikte bakalım…

1-) Python

Phyton programlama dili
En çok kullanılan programlama dilleri arasında yer alan Pyhton, açık kaynak kodludur ve yeni başlayanlar için öğrenilmesi kolay bir dildir.

Yararları: Karmaşık bir programlama dili olmadığından oldukça yaygındır. C ve C++ gibi popüler programlama dillerine entegrasyonu da yapılmaktadır. Esnekliği ve hemen hemen her şeyi yapabilmeniz nedeniyle öğrenmek için oldukça fazla kaynak bulabilirsiniz

Dezavantajları: Python, mobil uygulama geliştirme için kullanılamaz.

Kullanım alanları: Makine öğrenimi, veri analizi, yapay zeka gibi konuların yanı sıra 2D görüntüleme ve 3D animasyon paketleri geliştirerek video oyunlar oluşturmak içinde kullanılmaktadır. Ek olarak tüm web sitelerinin %80’e yakını Python kullanılarak oluşturulmuştur.  Örneğin; Instagram ve Pinterest gibi sosyal medya siteleri de Python üzerine kuruludur.

Pyhton öğrenmek istiyorsanız, Pyhton kitap serilerinde her seviye için bir kaynak bulabilirsiniz.

2-) JavaScript 

JavaScript  programlama dili
Çok paradigmalı, üst düzey ve dinamik bir yazılım dili olan JavaScript, birçok yazılımcının favori dilidir.

Yararları: Geniş bir uygulama yelpazesi bulunan Javascript, esnekliği ve web sayfalarına duyarlı öğeler ekleme özelliği sayesinde popülerdir. Herhangi bir alanda bir yazılımcı olmak istiyorsanız, bu dil hakkında bir şeyler bilmeniz oldukça önemlidir. Bir web tarayıcısında hemen çalışan, veri doğrulama özelliği sunan ve pek çok programa erişim imkanı sunan JavaScript, web sitelerini geliştirip tasarlamaya ve daha dinamik hale getirmenize yardımcı olur.

Dezavantajları: Kötü amaçlı içerik içerebilen pop-up reklamlarını kodlamak için kullanılan JavaScript, internet tarayıcıları tarafından devre dışı bırakılabilir.

Kullanım alanları: Web sitesi ve mobil uygulama geliştirmede yayın olarak kullanılmaktadır.

JavaScript öğrenmek için JavaScript kitapları iyi bir kaynaktır. Bunun dışında online dersler ve kurslardan da yararlanabilirsiniz.

3-) C++

C++  programlama dili
Nesne Yönelimli (Object-Oriented) bir programlama dili olan C++, oldukça yaygın bir dildir.

Yararları: Diğer program dilleriyle kıyaslandığında daha sık güncellenen C++, uygulamaları çalıştıran sistemleri programlamak için çalışan bir C uzantısıdır. Çok cihazlı ve çok platformlu sistemler için oldukça yararlıdır. Birçok oyunda, işletim sisteminde ana dil olarak kullanılmaktadır. Ek olarak robotik alanında da aktif olarak kullanılmaktadır.

Dezavantajları: Karmaşık gelebilecek bir söz dizimine ve yeni programcılar için karmaşık gelebilecek birçok özelliğe sahiptir. Çalışırken hataları ve kusurları algılama yöntemi olan çalışma zamanı denetimini de desteklemez.

Kullanım alanları: Birçok kullanım alanı bulunan yazılım dili bilgisayar oyunlarından matematiksel simülasyonlara kadar her alanda kullanılmaktadır.

C++ öğrenmek için aradığınız kaynakları C++ kitap sayfasında bulabilirsiniz.

4-) PHP

PHP  programlama dili
Web sitelerinin %80’inde kullanılan PHP, kodlama ile ilgilenenlerin öğrenmesi gereken bir programlama dilidir.

Yararları: Yaygın olarak kullanılan web tabanlı ve açık kaynak kodlu PHP, web uygulamalarını geliştirme ve dinamik web sayfalarını hazırlamak için kullanılmaktadır. Hata ayıklaması kolay olan bu yazılım dili; çerçeveler, kitaplıklar ve otomasyon araçları üreten geniş bir ekosistemden yararlanmaktadır. Kolay öğrenilmesi, rahat geliştirilmesi, uygun maliyeti ve farklı araçlara entegre edilmesi öne çıkan özellikleridir.

Dezavantajları: Python ve JavaScript popülerlik kazandıkça popülerliği azalmıştır. Ayrıca güvenlik açıklarıyla da bilinmektedir.

Kullanım alanları: İçerik odaklı web sitelerini çalıştırmada kullanılır. Örneğin; WordPress ve Wikipedia gibi siteler PHP ile yazılmıştır.

5-) Go

go  programlama dili
Özellikle Google uygulamalarında yaygın olarak kullanılan Go, web uygulamaları ve API’ler için Google tarafından geliştirilmiştir. Golang olarak da isimlendirilmektedir.

Yararları: Verimli, okunabilir ve sade bir dil olan Go; eş zamanlı çalışma imkanı sunması, hızı, uyumu ve kolay öğrenebilir olması nedeniyle ilgi görmektedir. Nispeten yeni bir dil olmasına rağmen geniş bir standart kitaplığına ve kapsamlı belgelere sahiptir.

Dezavantajları: Silikon Vadisi dışında yaygın bir kullanım kazanmamıştır. Grafik kullanıcı arayüzleri için bir kitaplığı bulunmamaktadır.

Kullanım alanları: Çok fazla veri işlemesi gereken uygulamalarda tercih edilmektedir. Google dışında Netflix, Twitch ve Uber gibi uygulamalar belirli alanlarda kullanmaktadır.

6-) Swift

Swift  programlama dili
Oldukça okunabilir bir söz dizimine sahip olan Swift, Apple mobil cihazları için uygulama geliştirmeye yönelik bir dildir.

Yararları: Apple’ın Mac bilgisayarlar ve iPhone, iPad ve Apple Watch dahil olmak üzere tüm cihazlarına uygulama geliştirmenizi sağlar. Swift, modern bir programlama dilidir. Kodu hızlı çalıştırır ve hem istemci hem de sunucu tarafında kullanılanılabilir.

Dezavantajları: Yalnızca İOS 7’nin daha yeni sürümlerinde kullanılmaktadır. Eski uygulamalarda çalışmaz. Zaman zaman kararsızdır ve daha az üçün taraf kaynağı vardır.

Kullanım alanları: iOS ve macOS uygulamaları için kullanılmaktadır.

7-) SQL

SQL
“Sequel” olarak telaffuz edilen SQL, yapısal sorgu dili anlamına gelmektedir.

Yararları: Veri tabanı yönetim sistemi olan SQL, sorgulama sırasında veriler üzerinde işlem yapmanızı sağlar. Büyük miktardaki veri ile ilgilenmenize olanak tanır. PHP gibi çoğu zaman başka bir dille beraber kullanılmaktadır. Esnek yapısı, çoğu açık ve ücretsiz kaynak ile ucuz maliyet, öne çıkan özellikleridir.

Dezavantajları: Güvenlik konusunda zafiyetler yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca brute force ve SQL injection saldırılarına karşı dikkatli olunması gerekir.

Kullanım alanları: Kayıtlı verileri sorgulamak ve listelemek, veri kaydetmek, yeni veriler eklemek ve tablolar oluşturmak için SQL kullanılmaktadır.

8 -) Java

Java
Dünya çapındaki büyük işletmeler başta olmak üzere istemci-sunucu uygulamalarının geliştirilmesinde Java kullanılır.

Yararları: Gevşek bağlı bir programlama dili olan tasarlanan Java, bu dil ile yazılan bir uygulamanın Java destekleyen herhangi bir platformdan çalışmasına olanak tanır. Bir defa yazdığınız uygulamayı her yerde çalıştırmanız oldukça kolaylık sağlar. Basit, modern, kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama geliştirme aracıdır.

Dezavantajları: Bulut üzerinde çalışan uygulamalar için ideal değildir. Ek olarak Java’nın yazılım şirketi Oracle, Java Geliştirme Kiti’ni kullanmak için bir lisans ücreti almaktadır.

Kullanım alanları: İş uygulamaları ve Android mobil işletim sistemine bağlı uygulama geliştirmelerde kullanılmaktadır.

Programlama dili öğrenmek için ihtiyacınız olan kaynakları Çiçeksepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir