Kültür & SanatHediye Önerileri

Ramazan Gelenekleri Nelerdir?

Bolluk, bereket ve paylaşmanın ayı Ramazan, bu sene 2 Nisan günü başlıyor. Büyüklerimizden çokça duyduğumuz “Nerede o eski Ramazanlar…” cümlesi kulaklarımızda yankılanırken bazı gelenekler ise hala devam ediyor. Bu yazımızda sahuru, orucu, iftarı ve neşesiyle birlikteliğin sonuna kadar hissedildiği Ramazan gelenekleri sizleri bekliyor.

Ramazan gelenekleri
Eski zamanlardan bu yana süregelen ve herkes tarafından çok sevilen gelenekleri biz de sizler için araştırdık.

Ramazan Gelenekleri

Ramazan, geleneklerin yaşatıldığı en özel ayların başında geliyor. Birçok ön hazırlığı ve ritüeli olan bu özel ayda, insanlar hoşgörüyle birbirine yaklaşırken farklı yönlerini de keşfeder. Karşındakini anlamak, varlık ve yokluk arasında fark, sevginin ve saygının değeri ve daha birçok şey bu ayda tekrar hatırlanır.

1-) Ramazan Temizliği

Ramazan gelenekleri - temizlik
Temizlik, Ramazan ayına hoş geldin demenin en güzel yolları arasında yer alır.

Herkesin fazlaca üzerinde durduğu temizlik, Ramazan ayının ve bayramının olmazsa olmazlarındandır. Süpürge açılır, halılar fırçalanır, buzdolabı ve dolaplar dip köşe silinir, küçük ev aletleri ve tüm eşyaların tozu alınır… Gelen misafiri en iyi şekilde ağırlamak ya da Ramazan ayını en iyi şekilde karşılamak için yapılan bu temizlik, aslında ruhumuzu arındırır. Bir nevi Ramazan’a hoş geldin demenin naçizane bir yoludur. Ek olarak temizlik yaparken dikkat etmeniz gereken konuları ve özel detayları blog sayfamızdaki ev temizliği yazılarında bulabilirsiniz.

2-) Ramazan Topu

Ramazan gelenekleri - ramazan topu
Ramazan topu en eski geleneklerimizdendir.
Görsel Kaynak: bursadabugun.com

Ramazan topunun o kendine has sesini hatırlamayan yoktur değil mi? Hepimizin çocukluğunda kalma anısının olduğu ve iftar saatlerinde duyar duymaz eve koşmamızı sağlayan bu gelenek 1800’lü yıllarda Osmanlı döneminde başlamıştır. İftar saatinin geldiğini en uzak köşelere bile duyurmak için atılan top, çocuklar içinde bir eğlence aracı olmuştur. Fakat günümüzde hala belli yerlerde devam etse de eskisi kadar duyamaz olduk… Bu özel geleneği yaşatan yerlere teşekkürü bir borç bilmek gerek.

3-) Ramazan Pidesi

Ramazan gelenekleri - pide
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Ramazan pidesi.
Görsel Kaynak: aa.com.tr

Ramazan gelenekleri denilince belki de aklımıza ilk Ramazan pidesi gelir. İftar saati yaklaşsa bile beklemekten hiç sıkılmadığınız o kuyruklar, aslında bir nevi sosyalleşme aracıdır. Sıcacık pideleri beklerken hangi statüden olduğun veya kim olduğun önemli değildir. Tabi artık pideyi sadece fırınlardan almadığımızı da belirtmek lazım. Siz de evinizde yapmak isterseniz “Onsuz Olmaz: Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

4-) İftar Yemekleri

Ramazan gelenekleri - iftar yemeği
Ramazan sofrası tüm aileyi bir araya getirir.
Görsel Kaynak: gidahatti.com

Ramazan ayı, oruç ibadetinin ayıdır. Oruçla birlikte ise yemek yeme düzenimiz neredeyse tamamen değişir. İftar ve sahur sofralarını süsleyen tatlılar, sıcak ramazan pideleri, çorbalar, ramazan şerbetleri… Tabii ki tüm bunlar paylaştıkça daha anlam kazanır ve değerlenir. Ramazan’ın en güzel yanı olan paylaşmayı asla unutmamak ve tüm dünyanın geçtiği bu zorlu dönemde elimizden geleni fazlasıyla yapmak hepimize iyi gelecektir.

Ramazan gelenekleri arasında ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak oldukça önemlidir. ÇiçekSepeti’nin hazırlamış olduğu Ramazan paketleri ile ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçlarını hızlı ve güvenli bir şekilde iletebilirsiniz. Ayrıca ay boyunca ihtiyacınız olan ürünleri tek seferde bu paketler sayesinde temin edebilirsiniz.

5-) Hurma

Ramazan gelenekleri - hurma
Hurma, Sahur ve iftarın olmazsa olmazıdır.
Görsel kaynak: Pinterest

İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sadece Ramazan ayında değil her mevsim yenilmesi faydalı bir besindir. Fakat Ramazan’da özellikle iftar sofrasında orucu hurma ile açmak adettendir. Bu gelenek, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Çünkü hurma, içerdiği değerler ile uzun süre aç kalan vücudu yemek öncesi hazırlamanıza yardımcı olur.

6-) Ramazan’a Özel Tatlılar

Ramazan gelenekleri - tatlılar
Güllaç, Ramazan ayının en sevilen tatlılarından.
Görsel Kaynak: Pinterest

Ramazan ayı paylaşmanın ve birlikteliğin ayıdır. Bu nedenle ay boyunca kurulan sofralara daha fazla önem verilir. Çünkü sofralar tüm aileyi bir araya getirir. Özenle tencere ve fırınlarda hazırlanan yemekler bu sofralarda afiyetle yendikten sonra sıranın Türk mutfağının olmazsa olmazı tatlılara gelmesi kaçınılmaz olur. Ramazan tatlısı delinince ilk akla gelen güllaç olsa gerek fakat revani, ev baklası ve kadayıfı unutmamak lazım. Siz de tatlılar hazırlamak isterseniz, “Ramazan Sofralarına Lezzet Katacak Tatlı Tarifleri” yazımıza göz atabilirsiniz.

Not: Sevdiklerinize Ramazan’da tatlı bir sürpriz yapmak isterseniz, ÇiçekSepeti’nin özel olarak hazırladığı BonnyFodd lezzletleri harika bir seçim olacaktır.

7-) Pişi Dağıtmak

pişi
Pişi, iftarda ve sahurda sevilen bir hamur işidir.
Görsel Kaynak: Pinterest

Pişi, her zaman severek yediğimiz kızgın yağda pişirilen bir hamur işi. İftarın ardından sahura kadar olan sürede evlerde pişirip sonra da dağıtmak Ramazan gelenekleri arasındadır. Bu gelenekle dağıtılan pişilerin dağıtan eve bolluk ve bereket getireceğine inanılmaktadır. Pişi yapmak için lazım olan tüm mutfak aksesuarları ve gıda ürünlerini uygun fiyatlarla hemen sipariş edebilirsiniz.

8 -) Mahya

mahya
Mahya
Görsel kaynak: ensonhaber.com

“Bir ay süren, bir ay için” gibi anlamlara gelen Mahya, cami minarelerini bir ay boyunca “Hoş Geldin Onbir Ayın Sultanı”, “Ramazan berekettir” gibi yazılarla aydınlatır. Gören herkesin huzurlu hissetmesine yardımcı olan bu gelenek, birçok şehirde devam etmektedir. Ayrıca günümüzde mahya alanları sosyal mesajlar içinde kullanılmaktadır.

9-) Karagöz ve Hacivat

karagöz ve hacivat
Karagöz ve Hacivat, Ramazan geleneklerindendir.
Görsel kaynak: bursadanevar.com

Ramazan gelenekleri arasında yer alan gölge oyunu Karagöz ve Hacivat, oldukça eğlenceli bir etkinliktir. Günümüzde de herkesi güldürmeye devam eder. Oyunda yer alan Karagöz ve Hacivat’a, görece bilgisiz ve asabi, Hacivat ise zeki ve bilgilidir. Bazı anlarda Beberuhi, Tuzsuz Deli Bekir gibi karakterlerinde oyuna dahil olmasıyla seyirciler eğlenceli dakikalar geçirir. Ayrıca oyunda belli danslar ve müziklerde bulunmaktadır. Siz de evinizde Hacivat Karagöz Oyun seti ile ailenizle eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Bereketiyle gelen ve paylaşmanın değerini daha da anladığımız Ramazan ayında tüm ihtiyaçlarınızı ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın. Herkese hayırlı Ramazanlar!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir