TariflerTatlı Tarifleri

Ramazan Sofralarına Lezzet Katacak Tatlı Tarifleri

Ve beklenen Ramazan ayı geldi! 11 ayın sultanı olan, keyif dolu o dönem başladı. Sevdiklerinizle bir arada olduğunuz sofralar, tatlı iftar telaşları, sahurlar, pideci kuyrukları derken nasıl geçtiği anlaşılmıyor bile Ramazan ayının. Biz de bugün, Ramazan ayına özel lezzetli tatlı tarifleri ile sofralarınıza katılalım, çay saatlerinizi daha keyifli hale getirelim istedik. Birbirinden güzel tatlı tarifleri, yazımızda sizi bekliyor!

Bu yazı 2022 yılında güncellenmiştir.

Upuzun sofralarda keyifle yemekler yenen Ramazan ayında tatlının da büyük bir yeri vardır. Güllaçtan şekerpareye, revaniden baklavaya çok çeşitli tatlılar yemekten sonra mideleri şenlendirir. Bu yıl tatlınızı kendiniz yapmak isterseniz, birbirinden özel 4 farklı tatlı tarifi, yazımızda sizi bekliyor!

Tatlı tarifleri için aradığınız her şeyi ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz! Süpermarket ürünlerinden mutfak aletlerine kadar her şeye uygun fiyatlarla sahip olun! Şimdi gelin, ayrıntılarıyla tatlı tariflerine yakından bakalım!

Ramazan Ayına Özel Tatlı Tarifleri

1-) Olmazsa Olmaz Güllaç

En lezzetli güllaç nasıl yapılır? İşte en kolay güllaç tarifi… - Son Dakika  Haberler
Ramazan Sofraları İçin Tatlı Tarifleri: Güllaç, Görsel Kaynağı: sabah.com

Ramazan ayında yemekten sonra mutlaka çay demlenir. Ve tabii bu çaya lezzetli mi lezzetli bir tatlı eşlik eder. Güllaç, Ramazan ayının olmazsa olmazlarından, geleneksel bir tatlıdır.

Bu tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri: Derin bir tencereborcam veya benzeri bir kap, kepçekesme tahtası.

Malzemeler: 12 adet güllaç yaprağı, 3 litre süt, 3 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilin veya 1 çay kalığı vanilya özütü, 2 su bardağı ceviz içi.

Üzeri için: İstediğiniz kırmızı meyveler, 4 yemek kaşığı ceviz içi, Antep fıstığı ya da Antep fıstığı tozu.

Yapılışı: 
  • Sütü şeker ile birlikte derin bir tencere içerisine dökün ve vanilini de ekleyin. Şeker eriyip de karışım pürüzsüz olana kadar karıştırma işlemini sürdürün. Süt ısındığında altını kapatın.
  • Cevizleri orta karar doğrayın.
  • Güllacı hazırlayacağınız borcam kabın içerisine bir kepçe sütten ekleyin. Üzerine, parlak kısım üste gelecek şekilde güllaç yaprağını serin. Güllaç yaprağı ıslandığında paketin yarısını yerleştirin ve aralarda süt ekleyin.
  • Kıydığınız cevizleri ara katmana serpin.
  • Pakette kalan diğer güllaçları da aynı şekilde ıslatarak yerleştirin.
  • Güllacı en az 1 saat kadar dolapta soğutun. Ardından dilediğiniz meyveler ile tatlınızı süsleyin.
  • Ve Ramazan sofralarına renk katacak güllacınız hazır, afiyet olsun!

2-) En Lezzetli Çay Saatleri İçin Şekerpare

Şekerpare
Ramazan Sofraları İçin Tatlı Tarifleri: Şekerpare, Görsel Kaynağı: kadincatarifler.com

Şekerparenin mutlulukla bir ilgisi olmalı! Üstündeki minik fındık, kıyır kıyır hamuru ile çayların yanına yakışan en güzel tatlılardan biridir o. Siz de Ramazan sofralarını süslemek için kolayca şekerpare yapabilirsiniz!

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri: Tencere, fırın tepsisi, fırın, karıştırma kabı, un eleği.

Malzemeler:
Şekerpare hamuru için: 4 su bardağı un, 5 çorba kaşığı irmik, 1 paket margarin ya da tereyağı, 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrı), 1 bardak pudra şekeri veya toz şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya.

Şerbet için: 3.5 su bardağı toz şeker, 3.5 su bardağı su.

Yapılışı: 

Şekerpare tarifine şerbetin yapımından başlayabilirsiniz. Bu sayede şerbet ılıklaşırken hamurunu hazırlamış olursunuz. Şerbet için; su ile şekeri derin bir tencerede orta ateşte kaynamaya bırakın. Arada tencereyi karıştırarak şeker ile suyun bütünleştiğinden emin olun. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 10-15 dakika daha pişirin. Sonrasında soğumaya bırakın.

  • Sıra geldi hamura! Hamurun yapımına başlamak için yumuşamış tereyağını karıştırma kabına koyun. Üzerine elekten geçirdiğiniz un, irmik, şeker, vanilya, yumurta ve kabartma tozunu ilave edin.
  • Tam kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan ve çok vıcık olmayan bir hamur elde etmeniz gerekli. Bu kıvama ulaştığınızda hamurunuz olmuş demektir!
  • hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve bu parçaları oval hale getirin. Yağlı kağıt serili tepsi üzerine bu hamurları dizin.
  • Ayırdığınız yumurta sarısını yumurta fırçası yardımıyla sürüp hamurların üzerine çatalla hafifçe bastırın.
  • Bu aşamada dilerseniz şekerparenizin üzerine fındık da ekleyebilirsiniz.
  • Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, şekerpare kızarıncaya kadar pişirme işlemini sürdürün.
  • Şekerpareler sıcakken soğumuş şerbeti hemen dökün ve tatlınızı 2-3 saat kadar dinlendirin. Afiyet olsun!

3-) Hafif Güzel Sütlaç

Ev usulü sütlaç tarifi, nasıl yapılır?
Ramazan Sofraları İçin Tatlı Tarifleri: Ramazan Sofraları İçin Tatlı Tarifleri: Şekerpare, Görsel Kaynağı: haberturk.com

Mis gibi süt kokusuyla,

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri: Tencere, tahta kaşık, sütlaç kasesi, kepçe.

Malzemeler: Yarım su bardağı pirinç, 2 su bardağı sıcak su, 1 çay bardağı su, 2 yemek kaşığı nişastası, 1 litre süt, 1 su bardağı toz şeker.

Yapılışı:
  • Pirinçleri yıkayarak tarife başlayabilirsiniz. Burada önemli nokta pirinçleri çok fazla yıkamamanız gerektiği. Çünkü çok fazla yıkarsanız nişastalarını kaybederler ve bu, sütlaç yaparken olmasını istemediğimiz bir şey.
  • Daha sonra derin bir tencereye suyu ekleyin. Hafifçe yıkadığınız pirinçleri tencereye dökün. Pirinç lapa haline geldikten sonra üzerine sütü de ekleyin. Süt kaynayıncaya kadar karıştırma işlemini ara ara sürdürün.
  • 10 dakika kadar daha bu şekilde pişirin. Ardından şekeri ekleyip biraz daha karıştırın ve tekrar kaynayıncaya kadar bekleyin.
  • Ayrı bir kap içerisine nişastayı alın. 1 çay bardağı su ile nişastayı bu kap içerisinde iyice açın. Topak topak olmayana kadar karıştırın. Karışımı yavaş yavaş tencereye ilave edin.
  • Sütlacınız kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Sütlacın yüzeyinde küçük baloncuklar görünmeye başlayınca pişirme işleminiz tamam demektir!
  • Pişen sütlacı kepçe yardımıyla sütlaç kaseleri içerisine eşit olarak paylaştırın. Aralarda sütlacı karıştırarak pirinçlerin dibe çökmemesini sağlayın.
  • Sütlaçlarınız oda sıcaklığında biraz soğuduktan sonra sütlaçları buzdolabına alabilirsiniz.
  • Servis yapmadan önce sütlacın üzerine biraz tarçın veya dövülmüş fındık ekleyebilirsiniz!

4-) Lezzetiyle Baş Döndüren Revani

Revani
Ramazan Sofraları İçin Tatlı Tarifleri: Revani, Görsel Kaynağı: tarifdefteri.net

Kolay, lezzetli ve unutulmaz tatlardan biridir revani. Her çatal ile alır götürür sizi, yumuşacıktır. Saray sofralarından gelmiştir sofralarımıza. Bu yıl siz de mutlaka denemelisiniz leziz revani tarifini!

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri: Fırın, tencere, borcam, çırpma teli, karıştırma kabı, un eleği.

Malzemeler:
Revani için malzemeler: 3 adet yumurta, 1 çay bardağı toz şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı irmik, 1.5 su bardağı un, 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin.

Şerbet için malzemeler: 2.5 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, 3-4 damla limon.

Yapılışı: 

Revaninin yapılışına da yine şerbetten başlayabilirsiniz. Şerbetin yapımı için tencere içerisinde su ve şekeri orta ateşte kaynatın. Daha sonra tencerenin altını kısıp 10-15 dakika kadar şerbeti pişirin. Son olarak şerbete 2-3 damla limon suyu ekleyip birkaç dakika sonra şerbeti ocaktan alın. Şerbetin doğru olup olmadığını anlamak için şerbete bir kaşıp batırıp şerbet damlasının elinize damlatın. Eğer şerbet dağılmıyorsa şerbetiniz iyi demektir.

  • Ve revani yapımı! Şeker ile yumurtayı derin bir kap içerisinde çırpıcıyla karıştırın.
  • Şeker ile yumurta bir bütün olduğunda karışıma irmiği, yoğurdu ve yağı ekleyin. Yine iyice karıştırın.
  • Son olarak unu, kabartma tozu ve vanilyayı da elekten geçirerek hamur karışımına ekleyin ve karışımı toplamaya başlayın.
  • İyice yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın kabına karışımı dökün.
  • Önceden ısıttığınız 180 derece fırında revani kızarıncaya dek tatlınızı pişirin.
  • Pişen tatlıyı fırından çıkardığınızda ilk sıcaklığı gitmeden soğuk şerbeti tatlıya yedirin. Ve tatlınız hazır!
  • Revaniyi dilerseniz ılık dilerseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz. Ayrıca sunum esnasında tatlının üzerine dondurma, kaymak, fıstık veya Hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz. Böylece tatlınız çok daha leziz olur!

Ben bu tatlıları yapmak istemiyorum diyenler için de Ramazan soflarına keyif katacak BonnyFood çeşitlerini tercih etmelerini öneririz. Birbirinden lezzetli çikolatalar ile çay saatlerine kolayca keyif katabilirsiniz!

Sofralarını süsleyecek dekorasyon ürünlerinden süpermarket ürünlerine, çiçekten küçük ev aletlerine kadar aradığınız her şey ÇiçekSepeti’nde VarVar! Ramazan boyunca, sofralarınıza renk katacak tüm yiyecekleri, farklı mutfak ürünlerini ve çok daha fazlasını online olarak keşfedebilirsiniz. Online sitemizden veya Mobil Uygulama üzerinden siparişinizi verin, fırsatlarla dolu alışverişin keyfini çıkarın!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir