TeknolojiMobil ÜrünlerTeknolojik Ürünler

Router Nedir, Ne İşe Yarar? Modem ve Router Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüz dünyasında artık internet hayatımızın en önemli parçalarından biri haline geldi. İşlerimizi, planlarımızı, günlük hayat akışımızı internet sayesinde planlıyor ve yaşıyoruz. Bu nedenle güvenli ve hızlı internet her ortamın temel ihtiyaçları arasında yer alır. Yaşam alanlarında veya iş yerlerinde internet için modem veya router kullanabilir ya da her ikisini birden kullanmayı tercih edebilirsiniz. Birçok kişi tarafından aynı cihaz gibi algılanan modem ve router, aslında birbirlerinden tamamen farklıdır. Peki, router tam olarak nedir, ne işe yarar?

İlk olarak “Router nedir?” sorusu ile başlayalım. Router veya diğer ismiyle yönlendirici, analog veya dijital sinyalleri fiziksel olarak yönlendiren cihazdır. Birincil işlevi, önceden kodlanan veya biçimlenen bilgileri belirli bir sinyalle almak ve ardından başka bir tür veya biçime dönüşmesini sağlamaktır. Modem ise kablolardan veya sabit telefon hatlarından aldığı sinyalleri internet cihazlarına taşımaktadır. Kısacası modem internet servis sağlayıcısından aldığı interneti size ulaştıran, router ise evinizdeki cihazlara farklı sinyaller atayan cihazdır. Modem tek bir IP adres atarken router, farklı cihazlara farklı IP adresleri atamaktadır. Ayrıca modemden gelen trafiği daha uzağa iletmek veya yönlendirmek içinde router kullanmanız gerekir.

Router Nasıl Çalışır?

Router nasıl çalışır?
İnternet sinyallerini güvenli bir şekilde iletmek ve paylaşmak için router kullanabilirsiniz.

Router, gelen veri paketlerini okuyan ve hedef adreslerine göre gitmeleri gereken yeri belirleyip gönderen cihazdır. Eğer eşleşme bulamazsa aldığı verileri varsayılan ağa yani modeme gönderir. Yönlendirici sayesinde birkaç cihaza aynı anda bağlanabilir ve internet bağlantısını paylaşabilirsiniz. Router cihazını iki oda arasındaki bir kapı gibi düşünürseniz, kapının kontrolü tamamen sizdedir. Açık tutarsanız bir odadan diğerine sınırsız erişim vermiş olursunuz. Kapatırsanız, sizin izniniz olmadan başka kimse giremez.

İşin teknik tarafında ise ağlar arası erişim kontrolünde kablolu veya kablosuz ağları router üzerinden yönlendirebilirsiniz. Bir ağ kablolu diğer kablosuz olabilir veya biri güvenliyken diğeri olmayabilir. Fakat hepsi, her iki tarafa erişim sağlayan yönlendirici ile bağlanır. Router; Layer 2 LAN anahtarları , kablo modemler ve DLS modemler gibi Layer 3 WAN bağlantılarından gönderilen veri paketlerini işleyen Layer 3 aygıtları olarak isimlendirilir. Verinin hedefe giden en verimli yolu bulmasını sağlar ve sonraki ağa hızlı bir şekilde iletir.

Sorunsuz İnternet İçin Modem Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Router Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yönlendirici modem
Yönlendirici almadan önce aşağıda yer alan konulara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
  • Kablosuz bağlantı standartlarının günümüzde oldukça gelişmesiyle birlikte internet hızı da arttı. Günümüzde birçok teknolojik cihaz daha yeni olan 802.11ac standardını kullanmaktadır. Yani Wi-Fi üzerinden daha yüksek hız sağlayan bu standart, alacağınız yönlendiricide de olmalı ki hız kaybı yaşamayasınız.  802.11g, 802.11n ve 802.11ac standartlı cihazlar, hız olarak daha iyi seviyededir.
  • Wi-Fi modemler iki farklı frekans bandında çalışır. Bunlar; ,4 GHz ve 5 GHz frekans bandıdır. 2,4 GHz bandı, geniş bir alanda hizmet verir ve çok sayıda cihaz tarafından kullanılır. Bu nedenle bozulmaya daha elverişlidir. 5 GHz bandı kısa mesafede hizmet sunduğu için daha hızlı ve net bağlantı sağlar. Çift bantlı bir router alarak bu iki frekans seçeneğini de kullanabilirsiniz. Kısa mesafelerde 5 GHz kullanmanız, daha yüksek hızda internet almanızı sağlayacaktır.
  • Modemin konumu ve yönlendirici cihazı ne mesafede konumlandıracağınız oldukça önemlidir. Router cihazlarının belli bir mesafeden kaliteli sinyal alarak bunu dağıtması gerekir. Bu nedenle cihazın bant mesafesine bakmalısınız. Ayrıca kullanım alanında bulunan eşya vb. engeller de sinyal kalitesini etkileyecektir. Bu konuyu es geçmemelisiniz.
  • Alacağınız markanın iyi bir servis ağı sunması bir diğer önemli konudur. Olası bir sorun yaşamanız halinde garanti sunan ve servis ağı ile sorunları hızlı gideren markaları tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
  • Kullanıcı yorumları ve ürün incelemelerine bakarak karar verebilirsiniz. Ürünü kullanan ve test eden kişilerin yorumları, daha sağlıklı bir ürün deneyimi yaşamanıza yardımcı olacaktır.

En son teknoloji ürünler ve en iyi markaları Çiçeksepeti’nde bulabilir, uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir