Şakayık Çiçeği Bakımı Anlamı ve Hikayesi (Nasıl Yetiştirilir?)
Kocaman görkemli çiçeklerini bahar aylarında çiçek tutkunlarıyla buluşturan Şakayık çiçeği nasıl bir çiçektir, nasıl yetiştirilir, anlamı nedir? Aradığınız tüm soruların cevabı bu yazıda saklı!
Güney Avrupa ve Kuzey Amerika ve Asya’da varlığını sergileyen Şakayık, Paeoniaceae yani Şakayıkgiller familyasının bir cinsidir. Ülkemizde de birçok bölgede yetiştirilebilen bitkinin botanikteki adı Paeonia’dır ve İngilizcede kısaca Peony olarak bilinir. Güzelliğinin yanı sıra dayanıklı bir çiçek olan şakayık bakımı ise kurallara uyulduğu sürece çok pratiktir.
Şakayık Çiçeği Özellikleri
- Şakayık pembe, krem, sarı, beyaz gibi renkte çiçekleri bulunan soğanlı bir bitkidir.
- Bahçelerin ve kesme çiçekçiliğin favori çiçeklerinden olan Şakayık çiçeği için öncelikle güzel kokulu olduğunu ama her türünün aynı özelliğe sahip olmadığını söyleyelim.
- Şakayık boy olarak çok yavaş büyüme gösteren dayanıklı bir bitkidir. Nisan mayıs ve haziran aylarında çiçeklidir.
- Çiçekleri katmerli veya yarı katmerli olarak görülür.
- Ülkemizin bir çok bölgesinde yetişebilen Şakayık, rakım oranı yüksek olan bölgeleri tercih eder.
Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yayınlamış olduğu bir dizinde, bazı endemik soğanlı bitkilerin yurt dışına ihraç edilmesi ve ülke gelirine bulunduğu katkılardan söz edilmiştir. Bu dizinde aynı zamanda doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanları da bulunuyor. Şakayık türleri de bu listede yer alan çiçeklerden.
Şakayık Çiçeği Bakımı
- Şakayık yaz başlarken açan bir çiçektir. Dolayısıyla soğuklardan çok hoşlanmaz. Ancak belli bir düşüklüğe kadar soğuğa dayanabilir. Bununla birlikte eğer ilkbahar aylarına kadar serin ortamlarda tutulursa çiçekleri daha canlı açacaktır.
- Şakayık güneşi sever. Birçok bitki gibi gün ışığına ihtiyaç duyar. Güneşi direkt olarak almayacağı ve güneşin dik geldiği zamanlarda temas etmeyeceği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir.
Şakayık ısı konusunda biraz nazlıdır. Yılın belli zamanları (ilkbahara kadar olan çiçeksiz dönem) soğuğu doyasıya almak ister ancak çiçekleri açtığı zaman bu soğuğu istemez, eğer soğuk ile karşı karşıya gelirse yapraklarını döker. Güneşe aşık bir çiçek olmasına rağmen bilhassa öğle güneşinde döküverir yapraklarını.
- Şakayık sulama rutini ise önemli bir diğer detaydır. Bitkinin kökleri serin kalmalıdır. Nemli topraklardan hoşlanan Şakayık, yaz mevsiminde toprak ihtiyaç duydukça sulanmalıdır. Eğer bir düzene bağlamak isterseniz sulamayı 3 günde bir yapabilirsiniz. Eğer evde baktığınız bir şakayık çiçeğiniz varsa dinlendirilmiş suyu belirli bir ölçüde düzenli olarak vermeniz tavsiye edilir.
- Şakayık çiçeğinizi yetiştireceğiniz toprağın yeteri derecede humuslu olması gerekir. İyi drene edilmiş ve nemli toprakları seven Şakayık için toprağın besili olması tercih sebebidir. Eğer toprak gübrelenirse çiçekler daha gür ve uzun saplı olacaktır. Ancak bu gübreleme işini çok fazla abartmamak gerekir. 2 senede bir gübreleme yapılabilir.
- Şakayık bitkinizi büyüttüğünüz alanda çok fazla hava akımı olmaması gerekir. Rüzgar Şakayık çiçekleri için olumlu etki yaratmayan bir doğa hareketidir.
- Bitkinizin yetiştiği ortamı iyi belirleyip yerini değiştirmemeniz gerekir. Yeri değiştirilen şakayık buna alışama sürecinde zorluk çeker.
- Şakayık bitkinizi toprağa ekerken bitkileri birbirlerine çok yakın dikmemeye özen göstermeniz gerekir. Çok fazla temastan hoşlanmayan Şakayığın saksı ve toprak değişimi için büyüme döneminin geçmesi beklenmelidir. (Bu konu ile ilgili detaylı bilgiye aşağıda yer alan Şakayık Ekimi ve Çoğaltılması başlığının altından ulaşabilirsiniz.
Şakayık Ekimi ve Çoğaltılması
Şakayık çoğaltmak için kullanılan farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden hangisini seçeceğinize karar vermeden önce bitkinizin türünü iyi tahlil etmeniz gerekir. Bu yöntemlerden birisi tohumla çoğaltmadır. Ancak çiçeklenmesi çok uzun zaman alacaktır. Çimlenme süre bile 2 seneyi
bulabilmektedir. Bu sebeple tercih edilmez. Siz yine de tohumla çiçek çoğaltma hakkında bilgi edinmek isterseniz, konu ile alakalı yazımızı inceleyebilirsiniz. Şakayık çoğaltmak için en sık kullanılan yöntem ise aşılamadır.
Şakayık ekimi için havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı zamanlar tercih edilmelidir. Eylül başı uygun bir zamandır. Şayet soğuk bir bölgede yaşıyorsanız bu süreyi ağustos sonuna kaydırabilirsiniz
Ürettiğiniz ya da çiçek marketlerinden satın aldığınız şakayıkları toprağa ekerek kendi bitkinizi büyütmek isterseniz,bunun da bazı önemli noktaları bulunuyor. Öncelikle yumru dikimi sırasında her saksıya minimum sayıda soğan dikmeniz tavsiye edilir. Bitkinin kökleri hayli yayılacağı için yan yana sık bitki dikilmemesi gerekmektedir. Bitkiyi dikeceğiniz toprakların hazır toprak olmaması, içeriğinde gübre ve torf bulunması önerilir. Bu sayede kökler daha sağlam bir şekilde toprağa tutunma şansı yakalayabilir, kolayca yeni ortamlarına alışabilirler.
Dikim işlemi gerçekleştikten sonra şayet soğuk havalar başladıysa bitkinizi aşırı soğuklardan korumanız ve bitkinizi diktikten sonra ilk çiçeklerini açmadan önceki ilkbahar mevsiminde gübre vermeniz tavsiye edilir.
Şakayık Çiçeği Anlamı ve Hikayesi
Şakayık gösterişli ancak mağrur bir çiçektir. Bu sebeple şefkati simgeler. Şakayık aynı mutluluğu ve huzuru için yaşayan insanlar gibidir. Ailesini ve sağlığını her şeyin önünde tutan, güzelliği bakışlarından belli olan bir çiçektir. Şakayık hikayesi ise elbette birçok çiçekte olduğu gibi Yunan mitolojisinden geliyor. Eski Yunan zamanında ilaç tanrısının öğrencisi olan Paeon, anlatılana göre hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderiliyor. Bir peri olan Paeon’un aradığı çiçek Şakayık, çiçeğin deva olduğu dert ise hamile olan kadınların çektikleri ağrılar. Günümüzde de sancı giderici özelliği olduğu bilinen Şakayık pek çok ilaçta kullanılabilmektedir.
Buraya kadar her şey normal görünebilir ancak ilaç tanrısı kıskançlığı ile biliniyor ve Paeon’u çok kıskanıyormuş. Bu gezinin amacı da hiç iyi bir yere varmayacakmış kafasındaki düşüncelere göre. Onun bu düşüncelerini öngören tanrıların tanrısı Zeus, zarar görmesin diye Paeon’u bir Şakayık çiçeğine çeviriyor. O günden sonra çiçeğe Paeonia adı veriliyor.
Düğünlerde Şakayık
Güzelliği ile düğünlerin de vazgeçilmezlerinden olan Şakayık birçok gelin buketinde, düğün pastası süslemesinde ve masa süslemelerinde kullanılıyor. Hem yapay hem de canlı Şakayıklarla hazırlanan düğün tasarımlarından birkaçına birlikte bakalım;
1 – Elbette gelin buketi
Şakayık her çiçeğe uyum sağlayabiliyor. Açık renk tonlarında olan çiçeklere de koyu renk tonlarında olan çiçeklere de farklı bir hava ve enerji katabiliyor. Bu sebeple en favori gelin buketi çiçeklerinden biri olarak öne çıkıyor.
2 – Şakayık yaka çiçeği
Hanımları düşündük, beyleri de düşünmeliyiz değil mi? Yaka çiçeği olarak da küçük şakayıklar tercih edilebiliyor. Pastel tonda renklere sahip olması sebebi ile de pembe çiçekler bile fazla feminen duruş sergilemediği için, beylerin de hoşuna gidiyor diyebiliriz.
3 – Düğünün en tatlı anı; düğün pastası
Bu senenin en favorisi naked kekler, kocaman çiçeklerle süsleniyor. İş kocaman çiçeğe geldiği anda da ilk tercih edilenler şakayıklar oluyor haliyle.
4 – Masa süslemeleri
Düğünü tamamlayacak masa süslemeleri için kullanılan şakayıklar hem modern hem de nostaljik bir hava katmakta oldukça başarılı.
5 – Dev çiçeklerle fotoğraf panoları
Düğün gününüzde sizin de davetlilerinizin de önünde fotoğraf çekilebileceği kocaman bir çiçekli pano yapmak isterseniz bir sürü şakayık ile dilediğiniz gibi bir pano oluşturabilir, ya da aşağıdaki, örnekteki gibi kağıt şakayıklar tercih edebilirsiniz.
Siz de evinizde, düğününüzde ya da ofisinizde şakayık bakmak isterseniz tüm güzellikleri ile sizi Çiçeksepeti’nde bekliyorlar. Şakayık başta olmak üzere tüm bitkileriniz için ihtiyacınız olan her şey tabii ki ÇiçekSepeti‘nde var!
İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:
- Bitki Bakımı İçin İpuçları: Bitki Yetiştirmeyi Kolaylaştıran Tüyolar
- Gündüz Uyuyan Güzel: Akşam Sefası
- Ömrü Boyunca Sadece Bir Kere Çiçek Açan Bitki: Agave
- Gözlerimizden Kalpler Çıkartan Çiçek: Lisyantus
- Dracula Simia: Maymun Yüzlü Çiçek
- Çiçeklerdeki Böcekler İçin Evde Hazırlayabileceğiniz Doğal Çözümler
Şakayık gülünü nereden temin edilebilirim, bahçeye ekmek istiyorum