Kendin Yap: Saksılarla 3 Katlı Minyatür Bahçe Yapımı
Kendi minyatür bahçenizi kendinizin yapabileceğinizi biliyor musunuz? Dilediğiniz çiçekler, dekorlar ve saksılar ile kendinize ait mini bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
İçerisinde doğadan bir parça bulunduran, baktıkça huzur dolmamızı sağlayan minyatür bahçeler hayatımıza gireli çok olmasa da beğenimizi kazanmayı başardı. Minyatür bahçelerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız lafı hiç uzatmadan harekete geçelim.
Bu yazımızda 3 katlı bir minyatür bahçenin nasıl yapılabileceğini anlatacağız ancak şimdiden uyaralım. Bu yolculuk biraz emek çokça sabır istiyor. Minyatür bahçe çalışması yapımı da bakması da çok kolay değil minyatür bahçelerin. Hadi başlayalım!
Minyatür Bahçe Malzemeleri
- Çeşitli boyutlarda saksılar (1 yükseltici, 4 saksı ve 2 saksı tabağı gerekli. Bunları aşağıda açıklayacağız.)
- Çeşitli bitkiler
- Toprak
- Meşe kütükleri (Halka halka kesilmiş halde)
- Dekor mini tezgah
- Dekor ahşap merdiven
- Dekor mini el feneri
- Minyatür dekor kurbağalar
- Siyah parlak çakıllar veya bilyeler
- Beyaz, krem çakıl taşları
- Mini el arabası
- Tutkal
Minyatür Bahçe Nasıl Yapılır?
Gelelim bahçemizi yapmaya. Karışıklık olmaması açısından adım adım ilerleyeceğiz. Öncelikle kullanacağımız bitkiler, saksılar ve toprak hakkında bilgi verelim. Minyatür bahçe bitkileri çok çeşitli olabilir. Ancak mümkün olduğunda küçük formda, küçük yapraklı ve fazla boylanmayan bitkiler tercih edilmelidir. Özellikle aynı bakımın uygulanabileceği çiçekler tercih edilmelidir. Güneş seven ve sevmeyen bir bitki yan yana sağlıklı bir şekilde büyüyemeyecektir. Keza fazla su isteyen ve az su seven bitkilerde de aynı durum geçerli.
Saksı seçimi ise oldukça hayatidir çünkü bundan sonra bitkilerinizin yeni evi burası olacak. Bu sebeple drenaj sorunu yaşanmayacak şekilde bahçemizi dizayn etmemiz oldukça mühim.
Çeşitli saksı ve konserve kutularını birbirlerine kenetleyerek bahçemizi yapacağız. Saksılarda toprak saksı kullanmanız hem daha sağlam bir bahçe için verimli olacaktır hem de daha güzel bir görünüm sağlayacaktır. Bunun için gerekli saksı boyutları ise şu şekilde.
- Tabağı ile birlikte 10 inç toprak saksı
- Tabağı ile birlikte 8 inç toprak saksı
- 6 inç toprak saksı
- 4 inç toprak saksı
- 4 inç yükseltici (Konserve kutusu olabilir)
1 inç = 2,54 cm olarak hesaplanmalıdır.
Minyatür bahçede kullanılacak toprak paketli saksı toprağı olabilir. Az önce de bahsettiğimiz gibi toprağı bitki seçimi ile aynı doğrultuda seçmeniz gerekir. Bitkinize uygun olmayan bir toprakta bahçeniz kısa sürede bozulabilir.
Minyatür bahçe aksesuarlarını gönlünüzce seçebilir, bahçenizi dilediğiniz konseptte oluşturabilirsiniz.
Minyatür Bahçe Yapımı
1. Adım
İlk olarak halka halka şekilli meşe odunlarından bir basamak oluşturacağız. Tutkal ile yapıştırmadan önce bu halkaları birbirlerine uç uca dizerek ne kadar uzunlukta olması gerektiğine karar verebilirsiniz.
Bu basamağı alt kattan orta kata çıkmak için kullanacağız.
bunun haricinde el yordamı ile yapacağınız başka aksesuarlar var ise şimdi yapmanızı öneririz. Böylelikle tam kuruyacak ve daha sağlam olacaktır. Mesela mini bir tahta merdiven daha kullanmayı planlıyoruz. Eğer bu merdiveni aksesuar satan dükkanlarda bulamadıysanız ve kendiniz yapmak istiyorsanız kütük merdivenlerimizle birlikte yapmanız uygun olacaktır.
Merdivenimizi kurumaya bırakırken bitkilerimizi temizleyerek yerleştirmeye hazır hale getirebiliriz. Bitkilerin çamursuz ve dikime hazır hale gelmesi işlerimizi kolaylaştıracaktır.
2. Adım
En önemli adım saksıları yerleştirme adımı. Ne kadar güçlü bir tabanınız olursa bitkileriniz o kadar güvende olacaktır.
Saksıların birbirlerine güçlü ve dengeli bir şekilde kenetlenmesi için tutkal kullanacağız.
10 inçlik saksıyı tabağı ile birlikte en alta koyduktan sonra 6 inçlik saksıyı ters çevirerek bu saksının ortasına sabitliyoruz. Ardından 8 inçlik saksıyı tabağı ile birlikte üzerine yerleştiriyoruz. Bu saksının içerisine de yükselti olarak konserve kutusu koyuyoruz ancak bu çok gerekli bir hamle değil. Aynı boyutlarda bir başka saksıyı ters çevirerek de koyabilirsiniz. Son olarak da en üste 4 inçlik saksımızı yerleştiriyoruz.
Bu esnada saksıların drenaj deliklerini kontrol etmek ve tutkal ile onları tıkamamak önemli bir detay.
Ardından saksılarımızı birbirlerine tutkal ile sabitleyebiliriz ve sağlamlaştıktan sonra içerisine fotoğraftaki gibi toprağımızı doldurabiliriz.
3. Adım
Çiçekleri saksılara yerleştirip süsleme zamanı geldi. En üst kattaki saksıya en büyük çiçeğimizi yerleştiriyoruz. Bir alt basamakta ise dekorlara biraz yer açarak saksının yarısını yassı çiçeksiz bitkilerle dolduruyoruz. En alt kata geldiğimizde ise bitki miktarımız hayli azalıyor.
Artık sadece süsleme işi kaldı ki bu da en eğlenceli tarafı. Önce kurumuş kütük merdivenimiz ile alt kattan orta kata bir basamak oluşturalım. Orta kattaki saksıya peri kapımızı tutkal ile yapıştıralım ve kurumasını beklerken siyah bilyelerimizi dizelim.
Kapının önündeki taş kaldırım imajı vermesini istiyoruz bu bilyelerin, bu sebeple birbirine sık şekilde ve düzenli dizmelisiniz. Bu bilyelerin yanına sukulentler yerleştirebilirsiniz.
En üst kat bizim için çok fazla dolu olmayacak bir alan. Oraya sadece bahçe tezgahı minyatürü yerleştirdik. Sanki geceleri orada oturup gökyüzü izlenecekmiş imajı verdik bahçemize. Bir küçük halka kütüğü yükselti olarak kullanarak ahşap mini merdivenimizi en üst kata çıkmaya hazırmış gibi yerleştiriyoruz. Böylece herkesin rahatça çıkamadığı bize özel bir kat oluyor orası.
Tahta yükseltimizin altında ise açık renkli çakıl taşları var. Bu çakıl taşları aynı zamanda üzerinde duran çim formundaki bitkiler için de iyi bir drenaj aracı olarak işimize yarayacak. Ancak çok fazla sulamamalı ve yosun tutmalarına fırsat vermemeliyiz.
Orta katın çimen görünümlü bikilerinin üzerine bir de mini el arabamızı ekledik. Sanki taşları o el arabası ile taşımışız gibi bir hikaye yükledik minyatür bahçemize. Malzemeleri seçerken sudan etkilenmeyecek maddelerden hazırlanmış olmasına da dikkat etmelisiniz. Mesela bu mini el arabası üstteki bitki sulandığında sanki yağmur yağmış gibi damlacıkları sergiliyor.
En alt kata geri dönelim son kez. Kapı önünü en düzenli hali ile hazırlamaya özel göstermekte fayda var. Bir de rüzgar gülü ekledik mi tamamdır! Kapı girişini daha sade veya daha süslü istiyorsanız zevkinize göre dekore edebilirsiniz. Mesela kağınızın önüne mini bir köpek minyatürü ekleyebilirsiniz.
Minyatür bahçemiz artık hazır! Mini kurbağaların yanına başka hayvan minyatürleri de ekleyebilirsiniz. Kuşlar, kediler veya ördekler konseptimize uygun olabilir. Bunun yanı sıra en üst kata mantar dekoru da yakışacaktır diye düşünüyorum. Artık gerisi sizin zevkinize kalmış :)
Minyatür Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
- Minyatür bahçe bakımında en önemli olay sulamadır. İçerisinde farklı çiçekler bulunan minyatür bahçelerin sulaması zor olmaması adına farklı bakım isteyen bitkiler farklı katlara yerleştirilebilir. Seçeceğiniz bitkiler sukulent türevinde olur ise çok fazla sulamanız gerekmez. Ayrıca drenaj çok önemlidir. Saksıların drenaj deliklerinin mutlaka açık olması gerekir. Aksi takdirde bitkiler çürüyebilir, kötü kokabilir ve hastalanabilir. Sulamayı teraryum sular gibi, fıs fıs ile yapmalı ve çok nazik davranmalısınız.
- Rüzgarlı ortamlarda minyatür bahçelerinizi bulundurmamalısınız. Cereyan bitkilerin formunu bozacaktır.
- Minyatür bahçe tasarımlarınız aydınlık yerlerde muhafaza edilmeli. Direk güneş almadan, süzülmüş güneş ışığından faydalanılmalıdır.
- Eğer minyatür bahçe içerisindeki çiçeklerden bazıları sararmaya, solmaya veya yaprak dökmeye başladıysa yerini değiştirerek daha uygun bir konuma yerleştirmelisiniz ayrıca sık sık yer değiştirmemelisiniz.
Görsel kaynak *