Sağlıklı Yaşam

Ses Kısıklığı Neden Olur, Ne İyi Gelir? (Faydalı Öneriler)

Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan şikayetlerden biri olan ses kısıklığı, kötü bir deneyim yaşamanıza neden olur. Tek başına bir hastalık olmasa da gelecek olan başka hastalıkların belirtisi olan ses kısıklığı neden olur ve ses kısıklığına ne iyi gelir? Gelin birlikte bakalım…

Ses kısılması, sesin oluşması sırasında birleşen ses tellerinin arasındaki boşluğu yeterinde kapatamaması nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle de ses seviyesinde anormal bir değişiklik meydana gelmesine neden olur. Çoğu zaman geçici ve kısa sürede kaybolan ses kısıklığı neden olur ilk olarak buna bakalım.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

ses kısıklığı neden olur?
Ses kısıklığı tek bir durumdan oluşan bir rahatsızlık değildir.

Kısıklık direkt olabileceği gibi sesin titremesi veya yükseklik seviyesinde bir takım sorunlar ortaya çıkması şeklinde de kendini gösterebilir. Sesin oluşmasını sağlayan ses kutusundaki problemler, bu sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Akciğer, dil, dudak, çene kasları ve ses tellerindeki sorunlar nedeniyle ses kısılması veya titremesi sorunu yaşayabilirsiniz. Ses kısılmasının en yaygın nedenleri ise şu şekildedir:

  • Ses tellerinin aşırı kullanılması, zarar görmesi veya tahriş olması.
  • Gırtlaktaki ses kutusunun darbeye maruz kalarak hasar görmesi.
  • Alerji, uzun süreli yüksek öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar.
  • Sigara, alkol ve kafeinin çok fazla tüketilmesi.
  • Reflü sonucunda boğazda tahriş olması veya troid bezinde fonksiyon bozukluğu olması.
  • Sesi oluşturmaya yardımcı kasların zayıflaması, Parkinson veya inme gibi nörolojik durumların ortaya çıkması.
  • Ses tellerinde iyi huylu kistler, vokal kord nodüller veya poliplerin olması.
  • Erkeklerde ergenliğe geçiş dönenimde olunması.

Yukarıda da görüldüğü gibi ses kısılmasının birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Bu nedenle kısa sürede geçmeyen bir ses kısılması problemi yaşarsanız, doktora başvurmanız en doğru yöntem olacaktır.

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

ses kısıklığı iyileşmesi
Boğaz ağrısı ve ses kısılması sırasında aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir.
  • Ses kısılması eğer üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıktıysa hastalığın geçmesiyle birlikte kendiliğinden geçecektir. Ancak iyileşme süresini hızlandırmak ve boğaz acısını azaltmak için hava nemlendirici cihazlardan yardım alabilirsiniz. Özellikle kış aylarında kuru hava solumamak adına havayı nemlendirmek oldukça önemlidir. Bunun için nemlendirici cihaz dışında kaloriferler üzerine ıslak havlu veya bir kapta su koymanız da faydalı olacaktır.
  • Ses kısılması sorunu yaşadığınızda sesinizi dinlendirmeniz oldukça önemlidir. Sesin aşırı veya yanlış kullanımından kaynaklanan ses kısılmalarında ses dinlendirilmezse ses tellerinde yaralanmalar meydana gelebilir.
  • Ses kısılmasında sigara kullanımından uzak durmak gerekir. Bunun dışında eğer kısılma reflü, tiroid, alerji gibi nedenlerden meydana geldiyse doktor tavsiyesi dışına çıkılmamalıdır.
  • Ses kısılması denildiğinde birçok kişinin aklına boğaz pastili gelir. Pastiller oldukça faydalıdır ve boğazınızı yumuşatarak ses tellerinin tahribatının azalmasına yardımcı olur. Özellikle bal ve limon aromalı pastilleri tercih edebilirsiniz.
  • Ağrılı ve tahriş olan boğazdaki tahribatı azaltmak için ılık tuzlu su ile gargara yapmak faydalı bir yöntemdir. 1 su bardağı ılık su içerisine yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırın ve bunun gargara yapın. Bu işlemi 2-3 saat aralıklarla gün içerisinde tekrar edebilirsiniz.
  • Boğaz spreyleri boğazı yumuşatmak ve ses tellerinin gevşemesini sağlamak için oldukça etkilidir. Doktor tavsiyesiyle boğaz spreyi kullanarak ses kısılmasının kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.

Ses Kısıklığına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Ses kısılmasına iyi gelen doğal ürünler, diğer birçok rahatsızlığı da yardımcı olmaktadır.
  • Bal, kış aylarında sıkça tüketilmesi gereken bir besindir. Ses kısıklığına iyi gelir. Boğazı yumuşatırken aynı zamanda doğal bir antibiyotik etkisi gösterdiğinden bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Sabahları bir kaşık düzenli tüketebilir veya içeceklerinizi bal ile tatlandırabilirsiniz.
  • Limon, yüksek oranda içerdiği C vitamini sayesinde birçok hastalığın önlenmesinde faydalıdır. Antioksidan özelliği ile vücudun ihtiyaçlarına cevap verir. Ses kısıklığını gidermek için ılık su içerisine bolca limon damlatmanız veya bu karışıma birazda bal ilave etmeniz faydalı olacaktır.
  • Tıpkı limon gibi güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olan zencefil, toz olarak veya taze olarak kullanılabilir. Ses kısıklığının giderilmesi için rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
  • Sarımsak, doğal antibiyotik özelliği ile oldukça güçlü bir besindir. Günde 1-2 diş sarımsak tüketmeniz ses kısıklığına iyi gelecektir.
  • Siyah turp ve bal karışımını eminiz ki herkes annesi sayesinde bir kez olsun tatmıştır. Ses kısıklığına ve boğaz ağrısına iyi gelen bu karışımın tadı eğer size ağır geliyorsa kırımızı turpu rendeleyip bir tülbentle suyunu sıkın. Sonrasında bu suyu gargara olarak kullanabilirsiniz.
  • Son olarak kış aylarının en büyük yardımcıları olan bitki çayları var. Ekinezya çayı veya papatya çayı, ses kısıklığına oldukça iyi gelmektedir. Günde 1 ya da 2 fincan çay içmeniz, ses tellerinin sağlığını destekleyecektir.

Ses kısıklığı nedenleri ve iyileşmesi için gerekli yöntemler hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir