Ses Tanıma Teknolojisi Nedir? Sesli Komut İle Çalışan Ürün Önerileri
Teknoloji günden güne hayatı kolaylaştıran ürünler ortaya koymaya devam ediyor. Bu ürünlerin bir çoğu zaman içinde gelişerek günlük hayatın bir parçası haline gelirken bazıları ise başarısız olup unutuluyor. Fakat bugün konumuz oldukça başarılı olan ses tanıma teknolojisi. Artık telefonunuza veya cihazlarınıza bir işlem yaptırmak için dokunmanıza bile gerek yok, söyleyin yeter… Peki, ses tanıma teknolojisi nedir, nasıl çalışır? Bu soruların cevapları ve ses tanıma teknolojisi kullanan ürünler yazımızda sizi bekliyor.
Sesli komut veya ses tanıma teknolojisi aslında 1960’lara kadar dayanan bir geçmişe sahip. Fakat günümüzde Apple Siri, Microsoft Cortana, Amazon Alexa veya Google Asistan gibi sesli asistanların yaygınlaşmasıyla popüler hale geldi. İlk çıktığında bir sürü soru sorulan ve yanıtlar karşısında gülünen bu asistanları herkes hatırlar. Artık sesli asistanlar, %90’dan yüksek oranlarda sizi anlayabiliyor ve isteklerinizi büyük bir başarıyla yerine getirebiliyor. Peki, bunu nasıl yapıyor?
Ses Tanıma Teknolojisi
Ses tanıma, oldukça uzun yıllardır üzerinde araştırmalar yapılan bir alan. Burada yapılan şey konuşulan dilin metne dökülmesi ve bu sayede teknolojiler geliştirilmesidir. Aslında bir algoritmadan bahsediyoruz. Ses tanıma algoritmaları iki farklı metoda dayanıyor. Bunlar; Automatic Speech Recognition(ASR) ve Speech ToText (STT).
Automatic Speech Recognition(ASR), otomatik ses tanıma olarak çevrilebilir. Alınan seslerin donanım tabanlı teknikler ve yazılımla birlikte kullanılarak işlenmesi anlamına geliyor. Speech ToText (STT) ise sesi metne dönüştürme sistemidir. Seslerin cihaz tarafından metne dönüştürülmesini sağlar. Algoritmalardan beslenen ses tanıma teknolojileri HiddenMarkov Model(HMM) ve Dynaamic Time Warping (DTW) modelleri ile matematiksel olarak çalışır ve size yardımcı olan teknolojilerin temelini oluşturur. Tabii ki günümüzde ses tanıma teknolojileri kusursuz değil. Fondaki gürültü, aksan, tonlama farklıkları gibi nedenlerle bazen isteklerinizi yanlış anlayabiliyor. Fakat çok yakında daha iyi olacağı kesin.
Sesli Asistanların Sunacağı Avantajlar
Günümüzde oldukça başarılı işler çıkaran sesli asistanlar gelişen teknolojiyle birlikte birçok avantajı da yanında getirecek.
- Sesli asistanlar günümüzde %90 oranından daha başarılı bir şekilde söylediğiniz şeyleri algılıyor. Ayıca komutlarınızı yerine getiriyor. Fakat sadece söylenen şeyin ne olduğu ile ilgileniyor. Yakın zamanda ise nerede olduğunuzu, ses tonunuzun hangi durumlarda ne anlama geldiği gibi şeyleri anlayacak ve kişisel cevaplar vermeye başlayacak.
- Sesli asistanlar akıllı araçlarla entegre bir şekilde çalışmaya başladı. Yakın gelecekte ise nesnelerin interneti sayesinde neredeyse tüm cihazlarla bağlı olacak. Yani internete bağlı olan tüm eşyalara sesli asistanlar sayesinde komut verilebilecek.
- Şu anda birçok insan sesli asistanları alışveriş veya kişisel bilgiler gerektiren yerlerde kullanmıyor. Nedeni ise güvenlik sorunları. Fakat gelişen teknoloji sayesinde sesiniz bir nevi özel imzanız haline gelebilir. Bu sayede hiçbir endişe yaşamadan sesli asistanları her yerde kullanabilirsiniz.
- Birçok kişi için insan sesi duymak ve şikayetlerini bu şekilde iletmek hala daha doğru gelen yöntem. Fakat komutlarla ilerleyen süreçlerin birçoğu zamanla otomasyona bağlı sesli asistanlar tarafından gerçekleştirilecek. Böylece zamandan tasarruf etmeniz ve hızlı çözümler bulmanız sağlanabilir.
Ses Tanıma Teknolojisi Kullanan Ürünler
Gelecekte hemen hemen tüm alanlarda karşımıza çıkacak olan sesli asistanlar, günümüzde de ürünlere entegre olmaya başladı. O ürünlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
Akıllı Telefon
Ses tanıma teknolojisi veya sesli asistan denildiğinde akla gelen ilk şey birçok kişi için Siri. Apple tarafından geliştirilen ve iPhone modellerinde yer alan Siri, ses tanıma teknolojisi konusunda oldukça başarılı bir örnek. IOS 15 ile daha da gelişen ve komutları daha net anlayan Siri, hayatınızı kolaylaştırmak için günden güne farklı özellikler sunmaya devam ediyor. Android işletim sistemi kullananlar için ise Google Asistan hizmeti bulunmaktadır. Özellikle işitme problemi yaşayanlar için sistem oldukça faydalı avantajlar sağlar.
Televizyon
Televizyon modelleri, sesli komut teknolojisini son dönemde modellerinde sunmaya başladı. Akıllı kumanda veya televizyon üzerinde yer alan algılayıcı sayesinde cihazının kanal değiştirmesini, internette arama yapmasını veya sesi kısıp açmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin; Samsung Smart LED Televizyon modelinde yer alan Bixby Ses Asistanı, cihazınızı sesinizle kolayca kontrol etmenizi sağlıyor. Benzer özellikte olan LG Smart LED TV modelleri ise AI ThinQ yapay zeka teknolojisi ile destelenen sesli asistanı kullanıyor.
Akıllı Hoparlör
Farklı markalar Bluetooth teknolojisini kullanarak hoparlör modellerinin kablo karmaşasından kurtulmasını sağladı. Amazon, Googler ve Apple gibi öncü markalar ise bu durumu bir adım daha ileri götürdü ve sesli komut özelliğini hoparlörlere ekledi. Şu an bu konuda en başarılı modeller arasında yer alan Amazon Echo, bir hoparlörden daha fazlası diyebiliriz. Alexa sesli asistana sahip cihaz; alarm kurma, Spotify benzeri uygulamaları açma, müzik durdurma, ses ayarı, akıllı ev kontrolü, fitness izleme gibi birçok şeyi sesinizle kontrol etmenizi sağlıyor.
Akıllı Saat
Son zamanlarda popülerliği artan akıllı saatler, sesli asistan sayesinde daha kolay bir kullanım sağlıyor. Markaların kullandığı işletim sistemine göre farklılık gösteren sesli asistan sistemleri, çağrı cevaplama, müzik açma kapama, ses ayarı gibi birçok konuda isteklerinizi yerine getirebilir. Örneğin; Huawei Watch GT2 Pro modelinde yer alan sesli asistan ile kandaki oksijen değeri, anlık durum gibi sağlık değerlerini öğrenebilir veya aramalarınıza cevap verebilirsiniz.
Ses tanıma teknolojisi zamanla birçok ürüne entegre olacak ve hayatın bir parçası haline gelecek. Teknoloji dünyasında yer alan en son teknoloji ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatlardan yaralanarak teknolojinin tadını doyasıya çıkarın!
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: