Sevgililer Günü

Sevgililer Günü Nedir, Ne Zaman Kutlanır, Neden Kutlanır?

Her yıl 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü hakkında bildiğiniz her şeyi ve bilmediğiniz bütün detayları topladığımız yazımıza hoş geldiniz :)

Her yıl şubat ayının gelmesi ile birlikte büyük bir hareketlilik başlar. Sokaklar, mağaza vitrinleri, reklamlar, markaların çekici indirimleri ve çeşitli organizasyonlar. Sevgilisi olanların o güne özel planlar yaptığı, hesiye almak için kafa patlattığı ve sevgilisi olmayanların inkar etseler dahi inceden bir üzüntü hissettikleri gündür Sevgililer Günü. Peki Sevgililer Günü ilk olarak ne zaman kutlanmaya başladı? Bu ismi kim buldu? Neden her Sevgililer Günü’nde hediye alıyoruz? Hangi ülkelerde Sevgililer Günü kutlanıyor?

Sevgililer Günü Tarihçesi

leonard and penny
Görsel: Metro Mode

Aslında Sevgililer Günü ile ilgili anlatılan birkaç hikaye var. Bu hikayeler Antik Roma’ya kadar uzanıyor. 14 Şubat, aşkın günü, aşıkların bayramı. Bir gün de olsa çiftlerin romantizmi damarlarına kadar hissettiği bu güne dair ilk hikayede göz önüne çıkan esas tarih 15 Şubat.

lupercalia günü
Görsel: Paper Droids

Antik Roma’da 15 Şubat, bereket tanrısı olarak bilinen Lupercus’u anmak için Lupercalia Günü olarak kutlanmaktaydı. Özellikle genç kızlar için önemli bu günde, kurban edilen keçilerin kanları kızlara sürülür ve bunun doğurganlığı arttıracağı düşünülürdü.

14 Şubat’ta tanrılara ve tanrıçalar kraliçesi Juno’ya saygıdan dolayı Roma genelinde tatil ilan edilirdi. Tanrıçalar kraliçesi Juno ise kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak biliniyordu. Bu yüzden de bir sonraki gün olan 15 Şubat, Lupercalia Bayramı olarak kutlanıyordu. İlk defa duyanlar için, Lupercalia Bayramı kadın ile erkeğin birlikte yaşamasının o zamanlar çok net kurallarla sınırlandırılmış olmasından dolayı, ülkenin genç nüfusu için önem arz eden bir gün. Kağıtlara yazılan isimler ve yapılan çekilişler sonucunda hangi gence hangi isim çıkıyorsa, o kişiler gün boyunca birbirinin eşi oluyor ve tüm günü beraber geçiriyordu. Bu kişilerin günübirlik birlikteliği ise genelde evlilikle sonuçlanıyordu.

Lupercalia gününün arifesi, yani günümüzde de kutlanan 14 Şubat’ta ise genç erkeklerin ve kızların isimlerinin yazıldığı küçük kağıtların büyük bir kavanoza atılıp, daha sonra eşleştirilmesi geleneği, sevgilisi olmayanların da bu özel günü yalnız geçirmemesi için önemliydi. O dönemde gerçekleşen birçok evliliğin bu kura sonucu gerçekleştiği biliniyor.

aziz valentine
Görsel: Malcolm Guite

Bir diğer hikayede ise (bir önceki hiye ile bağlantılı olduğuna inanılıyor) daha sık bilinen Aziz Valentine’in anısı var. Sevgililer Günü, orijinal adıyla Valentine’s Day olarak tüm dünyada kutlanan bu özel gün ve bilinen ilk Sevgililer Günü, milattan önce 3. yüzyılda Eski Roma’da yaşamış bir din adamı olan Aziz Valentine’e ithafen kutlanmaya başlanmış.

Roma’nın o dönemdeki imparatoru 2. Claudius, ülkeyi kendi kuralları ile yöneten, zalim bir hükümdarmış ve ordusu için asker bulamamasından yakınıp, halkına evlenmeyi ve nişanlanmayı yasaklamış. Bu yasak büyük bir tepki çekse de kimse karşı gelememiş. Papaz Valentine ve arkadaşı Marius dışında… Genelde sadece Valentine’den bahsedilir ama Marius adı bilinmeyen, bu hikayenin tanınmayan bir kahramanı aslında.

Papaz Valentine, Claudius’tan gizli olarak gençleri evlendirmeye devam ediyormuş. Bu olayın imparatorun kulağına gitmesi çok uzun sürmemiş. Ceza olarak Valentine, sopayla dövülerek öldürtmüş. Valentine 14 Şubat tarihinde Hristiyan şehitliğine gömülmüş ve ölümünün ardından Aziz ilan edilmiş. 1908 tarihli Katolik ansiklopedisindeki eski şehitler listesini incelersek, 14 Şubat’ta inancı yüzünden öldürülmüş üç adet Valentin isimli aziz kayıtlı olduğunu görürüz. 14 Şubat’ın “St Valentine’s Day” yani Aziz Valentin Günü olarak kutlanması buradan geliyor. Valentin’in gömüldüğü gün olan 14 Şubat, Papa Gelasius tarafından 496 yılında Aziz Valentin Günü olarak ilan edilmiş.

“Valentine” adının aşk ile bağdaştırılması ise kendini ilk defa 14’üncü yüzyılda göstermiş. O dönemlerde Fransa ve İngiltere’de 14 Şubat kuşların çiftleşme günü olarak kabul edilmekteymiş. Günün bilinen bu yanı sevgililerin birbirlerine romantik notlar vermesi ve “Valentine” diye hitap etmesi geleneğini doğurmuş.

howland
Esther Howland * Görsel: Victorian Treasury

1800’lü yıllarda Amerikalı Esther Howland’ın 14 Şubat’ta sevgilisine kart göndermesi ise bu özel günü başka bir boyuta taşıdığı söyleniyor. O tarihten sonra her sevgili kart beklemeye başlamış ve bu gelenek de kısa bir sürede yayılmış. Öyle ki günümüze kadar gelmiş. Aradaki tarihte kimin kart yollamayı hediye almaya çevirdiği ise bilinmiyor. :) Ancak toplumsal bir olay haline gelen Sevgililer Günü, işin içine ticaretin de girmesiyle çok daha büyük kitleleri etkisi altına almış o günden itibaren.

Bahsedilen bir başka hikaye bu günün çıkış noktasının mitolojiye dayandığını belirtiyor. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ile Şubat ayı ortası Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmış bir zaman  dilimini ifade ediyor. Bu da Gevgililer Günü kutlamak için oldukça uygun bir zaman dilimi.

Sevgilinize kart göndermek ya da hediyenize romantik bir mesaj eklemek için kullanabileceğiniz en etkileyici ve romantik Sevgililer Günü mesajları için buraya tıklayabilirsiniz.

Günümüzde birçok batı ülkesinde 14 Şubat, Sevgililer Günü olarak kutlanır. Bu günde sevgililer birbirlerine çiçek, çikolata ve hediyeler verir ve romantik akşam yemeklerine çıkar. Müslüman ülkelerin bazılarında bu gün batı ülkeleri gibi kutlanırken, bazılarında kutlanmaz. Suudi Arabistan’da Sevgililer Günü ile alakalı her tür ürünün satışı resmi olarak yasak örneğin.

sevgililer günü hediyesi
Görsel: Hotel Amadeus

Duygularını belli etmede daha çekingen olan Uzakdoğu toplumları için Sevgililer Günü biraz daha farklı kutlanıyor mesela. Japonya’da 14 Şubat, sadece kızların erkeklere hediye verdiği ve aşklarını ilan ettiği bir gün. Bu hediyelerden en makbulü ise ev yapımı çikolata. Sevgililer Günü’nden bir ay sonrası olan 14 Mart’ı “White Day”, yani Beyaz Gün olarak kutlayan Japonlar’da bu gün, erkeklerin 14 Şubat’a cevap verme günü.

Karışık ama her biri aynı noktaya çıkan hikayeler, değil mi? Hepsi aşka çıkıyor. Ve duyguların ifade edilmesine. Sevgiliye verilen en güzel ve en özel hediyelere. Mesela çiçeklere… Eğer sevgilinize 14 Şubat çiçekleri ile sürpriz yapmak istiyorsanız buradan ilgili yazımıza, online Sevgililer Günü çiçeği siparişi vermek için de buraya tıklayabilirsiniz.

Sevgiliniz için henüz Sevgililer Günü hediyesi almadıysanız Sevgililer Günü Hediyeleri kategorimizi ziyaret edebilir, sevgilinize özel, en güzel Sevgililer Günü hediyesini sipariş edebilirsiniz.

romantik sürpriz
Görsel: Pinterest

Sevgililer Günü büyük ve pahalı hediyeler demek değildir. Zamanını, kalbini sevdiğinle paylaşmaktır. Onun ile yıllarca unutulmayacak anılar yaşamaktır. Çünkü aşk hediyeler ile paha biçilebilecek bir his değildir.

Aşk kapıyı çaldığı zaman insanın güne uyanma sebebi oluverir bir anda. Kalp atışınızın tarif edilemez mutluluğa dönüşmesidir aşk. Aşk, hayatta her şey kötü giderken umarsızca gülümsetir insanı. Hem de 32 dişini birden gösterecek şekilde. En önemli iş toplantısını ekmektir sevgiliyi görmek için. Peşinden kilometrelerce yolu 5 dakikalık yürüme mesafesi gibi gitmektir.

Yanındayken bile özlemektir. Asla doyamamaktır. Ona daimi aç olmaktır. Göz göze geldiğinizde bütün dünyanın bir anda susmasıdır. Sizden ve ondan başka kimsenin var olmamasıdır dünya üzerinde. Mutluluktur. Hem de en büyüğünden. Aslına bakarsanız hayatın amacıdır bir nevi. Aşk olmayınca her şey anlamsız olur çünkü.

sevgililer günü hediyesi

İnsanın aklını başından uçuran, mantığı ortadan kaldıran, insanlar arası bütün farklıları bir anda yok eden, insana yaşadığına şükrettiren mucizevi his olan aşkın sizin de başınızı döndüreceği bir 14 Şubat geçirmenizi dileriz.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar;

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir