TrendKendin Yap (DIY)

Sineklik Temizliği Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yaşam alanlarının havalandırılması daha önemli hale gelir. Çünkü sıcak hava hem rahatsız edici hem de yaşam için ideal değildir. Bu durumda pencere ve balkon kapılarını düzenli olarak açarsınız fakat bu havalandırma, sivrisinek başta olmak üzere birçok davetsiz misafirin yaşam alanlarına girmesine neden olur. Sineklik, sivrisinek ve diğer tüm uçan haşereleri yaşam alanlarından uzak tutmak için ideal bir üründür. Peki, uzun bir kışı atlatıp sonbaharda kirlenen sineklik temizliği nasıl yapılmalıdır?

Yaşam alanlarını sinek ve diğer uçan haşerelerden korumak için kullanılan sinekliğin birçok farklı modeli bulunmaktadır. Balkon ve bahçe kapıları için farklı, pencereler için farklı olarak tasarlanan sineklikleri temizlerken de farklı yöntemler kullanmanız gerekir. Şimdi gelin adım adım “Sineklik temizliği nasıl yapılır?” Sorusunun cevabına birlikte bakalım.

Sineklik Türüne Göre Temizleme Yöntemleri

Sineklik türüne göre temizlik
Doğal malzemelerle sinekliklerinizi rahatça temizleyebilirsiniz.

Farklı sineklik modellerinin nasıl temizleneceğine geçmeden önce temizlikte kullanabileceğiniz malzemeler hakkında bilgi verelim. Öncelikle kir çıkarmada kullanılan ve içerisinde kimyasal malzemeler bulunan temizlik ürünleri sineklik temizliğinde de oldukça etkilidir. Fakat kimyasal kullanmayı istemiyorsanız, doğal malzemelerle de rahatça sineklikleri temizleyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler; karbonat, sirke ve kaynatılmış ılık sudan ibarettir. Karbonatlı veya sirkeli su ile kirleri yumuşattıktan sonra sineklik temizleme fırçası ile kirleri çıkarma adımına geçebilirsiniz.

Temizleme suyunuz hazırsa şimdi farklı sineklik modellerini nasıl temizleyeceğinizi anlatmaya geçebiliriz:

Menteşeli Sineklik Temizliği

Menteşeli sineklik temizliği
Menteşeli sineklikler yerinden çıkabildiği için en rahat temizlenen modellerdir.
  • Oldukça basit bir sisteme sahip olan menteşeli sineklik modelleri, yerinden rahatlıkla çıkarılabilmektedir. Öncelikle sineklikte bir yırtık, deforme veya çerçeveden ayrılma var mı kontrol etmelisiniz. Eğer bir deforme varsa bu alanı onarıp temizliğe öyle geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Sonrasında çıkardığınız sinekliği banyo, balkon veya bahçe gibi rahat bir alana götürmeniz gerekir. Bu alanın su sıçradığında zemin ve duvara zarar gelmeyecek bir alan olması işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Sineklik temizliğinde yıkayarak temizlik en basit ve etkili yöntemdir. Sinekliği bolca suyla ıslatın ve ardından hazırladığınız temizleme karışımını sünger ile sinekliğe yedirin.
  • Temizleme fırçası ile cıvata ve menteşe noktaları dahil her yeri güzelce fırçalayın ve bir süre bekletin. Son adımda ise kirler iyice yumuşadıktan sonra bol su ile durulayın.
  • Sinekliği kurumadan pencere veya camlara asmanız, camda su lekeleri oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kuruma işlemi için en az birkaç saat vermeniz faydalı olacaktır.

Balkon Sinekliği Temizliği

Balkon sineklik temizliği
Balkon sineklikleri, balkon kapısına bağlı ve çıkabilen olmak üzere iki türdedir. Eğer çıkabilen türde bir sinekliğiniz varsa yukarıda anlattığımız işlemi uygulayabilirsiniz.
  • Çıkmayan ve kapıya sabitlenmiş modeller için ise kovaya tercih ettiğiniz türde malzemeleri koyarak ılık su ile bir karışım elde edin.
  • Temiz bir sünger ile hazırladığınız karışımı önce su ile ıslatıp yumuşattığınız sinekliğine yedirin. Köpükle birlikte çerçeve diğer tüm bölgeleri güzelce ovalayın.
  • Köpük işlemi sonrasında temizleme fırçası ile detay bölgeler dahil her yeri güzelce temizleyin. Son olarak hortum veya kova içerisinde temiz su ile sinekliği durulayabilirsiniz.

Pileli Sineklik Temizliği

Pileli koruyucu
Çıkarıp temizlemeye olanak tanımayan bir diğer model olan pileli sineklik, sürgülü veya akordeon sineklik olarak da bilinmektedir.
  • Diğer sineklik modellerine göre daha zor bir şekilde temizlenen bu model için öncelikle bir sprey şişesine temiz su koyun ve sinekliğe püskürterek kirlerin yumuşamasını sağlayın.
  • Ardından sprey şişesine kirleri çözen bir kimyasal deterjan veya doğal temizlik malzemesi ekleyin. Kullandığınız malzemenin pilelere zarar vermemesine dikkat etmeniz gerekmektedr.
  • Bu işlemi yaparken pilelerin hizasında yukarıdan aşağıya doğru ilerleyin. Bu sayede deterjan diğer bölgelere bulaşmayacak ve kirlerin aşağı doğru akmasını sağlayacaktır.
  • Bir süre kirlerin yumuşamasını bekledikten sonra yeniden temiz su spreyleyerek kirleri atılabilirsiniz. Son adımda ise pencere pervazları ve sineklik çevresini temizleme bezi ile temizleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Sineklik temizliği konusunda dikkat etmeniz gerekenler ve püf noktaları anlattığımız yazımız burada sona eriyor. Temizlik konusunda ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz.

Görsel kaynaklar: Pinterest, spscreens.com.au, simply-screens.com

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir