Sağlıklı YaşamSpor

Soğuk Havalarda Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düzenli spor yapan kişiler için kış aylarında spor yapmak oldukça keyifli bir aktivitedir. Spor salonu gibi kapalı alanlarda spor yapmayı sevmiyorsanız ve spor rutininizin soğuğa yenik düşmesine de gönlünüz razı değilse “Soğuk havalarda nasıl spor yapılır?” sorusu kafanızda dönüp duruyordur. Hem sağlığınızı hem de vücudunuzu koruyarak kış aylarında da açık alanda spor yapmaya devam edebilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı yazımızda!

Kış, yağmur ve kar gibi hava olaylarının yanı sıra oldukça soğuk geçen bir mevsimdir. Ülkemizde ise çoğu bölgede nefes kesen soğuklara tanık olabilirsiniz. Fakat bu durum spor yapmaktan sizi alıkoymamalı… Önlemlerinizi alır ve doğru yöntemleri kullanırsanız, rutininizi aksatmadan spor yapmaya devam edebilirsiniz. Eğer bir spor alışkanlığınız yoksa ve yeni spora başlamak istiyorsanız da bahar ve yaz aylarını beklemenize gerek olmadığını söylememiz gerek. Şimdi gelin soğu havalarda spor yaparken dikkat etmeniz gerekenlere adım adım birlikte bakalım.

Soğuk Havalarda Spor Nasıl Yapılmalıdır?

Soğuk havalarda spor nasıl yapılmalıdır?
Kış aylarında spor yaparken dikkatli olmak gerekir. Aşağıda dikkat etmeniz gereken temel konuları bulabilirsiniz.

1-) Kışın Spor Yaparken Nasıl Giyinmeli?

Sadece kış aylarında değil, her mevsim dışarıda spor yaparken dikkat etmek gerekir. Çünkü rüzgar başta olmak üzere hava koşulları sağlığınızı etkileyebilir. Fakat kış aylarında daha da dikkatli olmak yararınıza olacaktır. Öncelikle spor yaparken vücut sıcaklığınız yükseleceği için giydiğiniz kıyafetlerin ayarlanabilir olması önemlidir. Kat kat giyineyim derken fazla terlemeniz size yarardan çok zarar getirecektir.

Giyim sırasında şu adımları takip edebilirsiniz;

  • En alt kısımda polipropilen kumaştan üretilen termal iç giyim ürünlerini tercih edin. Bu tarz kumaşlar, vücut sıcaklığınızı korurken aynı zamanda vücutta oluşan teri çekerek dışarı atar.
  • İkinci katmanda üst giyim için polar veya eşofman üstü tarzında vücut sıcaklığınızı sabit tutmanıza yardımcı olacak materyallerden üretilmiş kıyafetleri tercih etmelisiniz. Altınıza ise şort veya eşofman altı seçerken rahat olmanızı sağlayacak seçimler yapmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken konu, seçtiğiniz üstün ne çok kalın ne de çok ince olmamasıdır.
  • Son katmanda ise rüzgara karşı dayanıklı ve su geçirmez bir mont giyebilirsiniz. Fakat seçtiğiniz montun yağmurluk kadar hafif ve rahat hareket etmenize olanak sağlaması önemlidir. Eğer hava aşırı soğuk değilse koruyucu olarak yelek de tercih edebilirsiniz.

2-) Kışa Uygun Spor Ayakkabısı Tercih Edin

Soğuk havalarda spor yapmak- spor ayakkabısı seçimi
Soğuk havalarda spor yaparken zorlu şartlara uyum sağlayabilen spor ayakkabıları tercih etmeniz gerekir.

Spor ayakkabısı, her spor dalı için farklı özelliklerde üretilmektedir. Fakat kış aylarında açık havada koşu veya yürüyüş yapacaksanız, su geçirmez özelliği bulunan bir spor ayakkabı tercih etmeniz gerekir. Ayrıca seçtiğiniz ayakkabının nefes alabilen yapıda olması da önemlidir. Çünkü ayak terlemesi deri hastalıklarına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek adına hava alabilen bir spor ayakkabı seçmelisiniz.

Kışın yağmur ve kar gibi olaylar, ayakkabı seçiminde farklı gereksinimleri de beraberinde getirir. Seçtiğiniz spor ayakkabının kaymayı engelleyici tabana sahip olması önemlidir. Yağmur ve kar nedeniyle ıslak olan zemin daha kaygan hale gelir. Bu nedenle düşmemek ve olası sakatlıkları engellemek için kauçuk vb. tabana sahip yüksek tutuş gücü sunan ayakkabıları tercih etmelisiniz.

3-) El, Yüz ve Kulaklarınızı Soğuktan Koruyun

Soğuk havalarda spor yapmak- el, yüz, kulakları korumak
Soğuk havalarda el, yüz ve kulak bölgeleri ekstra hassas olur. Bu nedenle özel koruma yöntemleri kullanmanız gerekir.

Soğuk havalarda kıyafet ve ayakkabı seçiminden sonra kendinizi korumanız için aksesuar seçimine de dikkat etmeniz gerekir. El, yüz ve kulaklarınız soğuktan ekstra etkilenebilir. Nedeni ise kan akışı daha çok vücudunuzun core bölgesi yani karın ve çevre bölgesinde yoğunlaşır. Bu yoğunlaşma eller, baş bölgesi ve ayaklarınızın soğuğa karşı savunmasız kalmasına neden olur.

Ellerinizi soğuktan korumak için eldiven en iyi çözümdür. Fakat üşüdüğünüz anda değil, soğuğa çıkmadan önce eldivenleri takmanız daha faydalı olacaktır. Ayaklarınızı soğuktan korumak için ise termal çoraplar en iyi çözümü sunar.

Yüz ve boyun bölgesini soğuktan korumak için ise kumaş boyunlukları tercih edebilirsiniz. Eğer çok soğuksa kalın bir boyunluk veya atkı ile ekstra koruma sağlamanız faydalı olacaktır. Rüzgarlı havalarda ise baş ağrısı yaşamamak adına şapka veya bere kullanabilirsiniz. Bere modelleri, kulaklarınızı da koruyacağı için koşu sırasında rahat etmenizi sağlar. Ancak bere seçerken nefes alabilen malzemeden üretilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yoksa fazla terleme nedeniyle rahatsız hissedebilirsiniz.

4-) Spordan Önce Isınma Hareketleri Yapın

Isınma hareketleri
Isınma hareketleri, kas ağrılarının oluşmasını önlediği gibi vücut sıcaklığınız da artırarak üşümenizin de önüne geçer.

Kışın açık havada spor yaparken ısınma hareketleri biraz daha kritik bir hal alır. Çünkü ısınma hareketleri, vücudu spor öncesinde rahatlatarak antrenmana hazır hale getirir. Soğuk nedeniyle ısınma kısmını atlıyorsanız, ısınma hareketlerini illa dışarıda yapmanız gerekmez. Örneğin; evde çıkmadan önce esneme hareketleriyle vücudunuzu spora hazır hale getirdikten sonra dışarıda yavaş tempoda başlayan yürüyüş ve koşu ile tamamen hazır hale gelebilirsiniz.

Isınma kadar kritik olan bir diğer konu ise soğuma hareketleridir. Soğukta spor yaparken kaslarınız ekstra gerilir. Antrenmanı soğuma hareketleri yapmadan birden kesmeniz, kas sakatlıkları başta olmak üzere farklı sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle spor sonrasında 5-10 dakikanızı ayırarak soğuma hareketleri yapmalısınız.

5-) Bol Su Tüketin ve Soğuma Sonrası Duş Alın

Bol su tüketimi
Sadece spor sırasında veya sonrasında değil, günlük hayatta da düzenli su tüketmek gereklidir.

Su, vücut zindeliği ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz. Fakat özellikle kış aylarında günlük hayatta su içmeyi birçok kişi ihmal edebiliyor. Bu nedenle belirtmekte fayda var; dilinizde kuruluk hissettiğiniz o an, aslında vücudunuzun alarm verdiği nokta oluyor. Bu alarmı duymadan önce düzenli periyotlarla su içmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Gelelim soğuk havalarda spor yaparken su tüketimine… Terleme nedeniyle spor sırasında su kaybı en üst seviyeye çıkar. Bu nedenle ortalama olarak 1 saatlik bir spor sırasında 1 litreye yakın su tüketmek gerekir. 1 litre tabii ki şart olan miktar değildir. Kişiden kişiye değişen bu oranı sadece fikir sahibi olmanız için belirttiğimizi söylemek gerek. Matara ya da suluğunuzu kış aylarında da yanınızdan ayırmamanız gerektiğine dair bilginiz olması için bu oranı verdik.

Su tüketiminden sonra son olarak dikkat etmeniz gereken konu, soğuma sonrası duş almaktır. Vücudunuzdaki terin üzerinizde soğuması hiçte sağlıklı bir yöntem değildir. Bu nedenle 10 dakikalık soğuma egzersizleri sonrasında alacağınız duş, ortaya çıkan ısıyı stabilize edecektir. Böylece ani soğumanın önüne geçebilir ve kas ağrılarının oluşmasını en aza indirebilirsiniz.

Soğuk havalarda spor yaparken ihtiyacınız olacak her şeyi ÇiçekSepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir