TeknolojiTeknolojik Ürünler

Sokak Fotoğrafçılığı Rehberi (Tavsiyeler ve Ürün Önerileri)

Fotoğraf çekmek, hemen hemen herkesin en sevdiği hobiler arasında yer alır. Fakat bizim bahsedeceğimiz fotoğrafçılık bundan tamamen farklı; bugünkü konumuz sokak fotoğrafçılığı. Biraz romantik, biraz nostaljik olan bu özel alan oldukça meşakkatli olsa da sonuçları her şeye değiyor. Bu yazımızda “Sokak fotoğrafçılığı nedir, nasıl sokak fotoğrafı çekilir, nelere ihtiyacınız var?” gibi soruları cevaplayacağız.

Çok genel bir tanım yapmak gerekirse sokak fotoğrafçılığı için “O anı” yakalamak diyebiliriz. Fotoğrafçılığın en eğlenceli ama bir o kadar zor olan bu alanında, fotoğraf makinenizi alıp sokakların tadını doyasıya çıkarmanın tadı bambaşkadır. Üstüne bir de birkaç muhteşem kare yakalarsanız değmeyin keyfinize. Peki, o harika kareleri yakalamak için neler yapmanız gerekir? Daha önce sokak fotoğrafçılığı yapmadıysanız başlangıç için gerekli olanları ve yapmanız gerekenleri anlatmaya başlıyoruz.  

Fotoğraf Makinesi Seçimi

Fotoğraf makinesi seçimi
Sokak fotoğrafçılığın ilk kuralı, doğru fotoğraf makinesi seçimidir.

Değişen her şey gibi fotoğraf makineleri de değişime uğradı. Birbirinden farklı markalar, daha iyi fotoğraflar ve daha iyi makineler için yarış halinde. Hatta akıllı telefonlar bile bu yarışında içinde… Tabii bu durum fotoğraf tutkunu olan herkesin işine yarıyor. Bu nedenle nasıl bir fotoğraf makinesi kullanacağınıza karar vermeniz önemli bir konu. Dijital, analog veya akıllı telefonunuzun kamerasını kullanarak sokak fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.

İkisini de tercih etmeyeceğim “Benim tercihim anolog makineler.” diyorsanız bu bambaşka bir tecrübe gerektiriyor. Anolog fotoğrafçılığı en basit haliyle çok kısa şekilde anlatalım. Anolog fotoğraf makineleri ile filmler kullanılarak yapılan fotoğraf çekimine bu isim veriliyor. Bu teknikle çekim yapmak için detaylı araştırma yapmanızı ve iyi sonuçlar için sabırlı olmanızı tavsiye ederiz.

Lens Seçimi

Sokak fotoğrafçılığı lens seçimi
En iyi kareleri yakalamak için doğru lensi seçmeniz gerekir.

Fotoğraf kamerası seçimi tamamsa sıra geldi lens seçimine. Lens seçimi konusunda bu tam olarak size göre diyebileceğimiz bir lens yok. Kendi tarzınızı belirlemeli ve ona uygun lensleri kullanmalısınız. Ancak genel olarak sokak fotoğrafçılığı gözün gördüğü, yalın ve en sade hali yakalamaktır. Bu nedenle 28-55 mm’ye denk gelen lensler daha çok tercih edilir. Bunun dışında arka plana önem veriyorsanız 24 mm ya da 28 mm lensler,  güzel kareler yakalamanıza yardımcı olacaktır. Farklı olarak ilginç kareler yakalamak için telefoto lensler ve Pancake lens modellerine de göz atabilirsiniz.

Canon EF-S 55-250mm Telephoto Lens

Görüntü sabitleyici telefoto zoom lens ile istediğiniz kadar yakınlaştırın.

Telefoto lensler çekmek istediğiniz obje ile aranıza dilediğiniz kadar mesafe koymanızı sağlar. Bu sayede uzaklarda olsanız da istediğiniz kareler için doğru pozisyonu alabilirsiniz. Harika kareler yakalamanıza yardımcı olacak tavsiyemiz ise Canon EF-S 55-250mm.

Canon Lens EF-S 24mm

Canon Lens EF-S, sadece 125 gr ağırlığındadır.

Pratik, kaliteli ve istediğiniz kareleri yakalamanıza yardımcı olacak bir lens; Canon Lens EF-S 24mm. Muhteşem sokak fotoğrafları çekmek için tüm ihtiyaçlarınızı bu lenste bulabilirsiniz.

Yardımcı Ekipmanlarınızı Hazırlayın

Sokak fotoğrafçılığı için ekipman
Sokak fotoğrafçılığı için gerekli olan tüm ekipmanları, doğru çanta seçimi ile yanınıza alabilirsiniz.

Sokak fotoğrafçılığı ciddi bir hazırlık gerektirir. Çünkü en doğru kareyi yakalamak için tüm ekipmanlarınızın tamam olması şarttır. Makinenizi, yedek bataryalarınızı, cep telefonunuzu ve hatta tüm günü dışarıda geçireceğiniz için bilgisayarınızı yanınıza almanız gerekir. Bilgisayarınızın yanınızda olması çektiğiniz fotoğrafları düzenlemeniz açısından faydalı olacaktır. Tabii bu ekipmanlar dışında tripod ve özel lensleri de unutmamanız gerekir.

Tüm bu ekipmanları yanınıza alabilmek için ise iyi bir çantaya ihtiyacınız var. Çanta seçiminde bütçeniz önemli olsa da neye ihtiyacınız olduğunu belirleyerek en doğru ürünü seçebilirsiniz.

Eye Fotoğraf Makinesi Sırt Çantası

Fotoğraf makinesi sırt çantası
Sırt çantasının içinde elinizde taşımak istediğinizde kullanabileceğiniz taşıma aparatı da bulunmaktadır.

Yanınıza almanız gereken her şey için alan sunan Eye Sırt Çantası, su geçirmez özelliktedir. Lensler ve tripod için özel aparat bölmeleri sunan çanta, sırt destekli laptop bölmesine de sahiptir.

Nikon Cepli Omuz Çantası

Fotoğraf makinesi omuz çantası

Eğer “Sırt çantasına gerek yok, bana sadece makime için bir omuz çantası yeterli” diyorsanız Nikon DSLR omuz çantası tam size göre! Su geçirmez özelliğinin yanı sıra şarj aleti ve yedek bataryalarınız için geniş ceplere sahip olan bu çanta en büyük yardımcını olacak.

Farklı marka ve modeller için çanta-kılıf sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sara Weifeng Tripod

Tripod

Fotoğraf makinesinin sabit kalması gereken bir yerde çekim yapmak için tripod kullanmanız gerekir. Bu sayede makinenin titreme olasılığını ortadan kaldırmış olursunuz. Bizim önerimiz ise Sara Weifeng tripod. Cep telefonu, fotoğraf makinesi ve kameralarla uyumlu olan model oldukça işlevseldir.

Farklı marka ve modeller için tripod sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Samsung Taşınabilir Şarj Cihazı

Taşınabilir şarj cihazı

Gün boyunca gezerek fotoğraf çekmek yanınıza aldığınız cihazların şarj problemleri yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle taşınabilir bir şarj cihazını çantanızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Bizim yanınıza almanızı önereceğimiz cihaz ise Samsung 10200 mAh Fast Charger.

Farklı marka ve modeller için taşınabilir şarj cihazı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sokak Fotoğrafçılığı Hakkında Tüyolar

Sokak fotoğrafçılığı için tüyolar
Muhteşem kareler yakalamak için doğru anı bulmanız oldukça önemlidir.

Tüm hazırlıklarınız tamamsa artık sokağa çıkmaya hazırsınız! Harika kareler yakalamanıza yardımcı olacak tüyolarımızı aşağıda bulabilirsiniz.

  • Sokak fotoğrafçılığının ana teması insan ve hayattır. Bu nedenle sokakta gördüğünüz kedi ve köpekleri tabii ki çekebilirsiniz fakat hayatı anlatan kareler yakalamanız daha önemlidir. İnsan ve hayata dair doğru kare için odak noktanızı belirleyin ve geri kalan her şeye algılarınızı kapatın.
  • Sokakta fotoğraf çekmenin en büyük handikaplarından biri izin isteme konusudur. Sokak fotoğrafçıları arasında tartışma konusu olan bu konu hakkında net bir karar olmadığından izin almaya özen gösterin. Habersiz çekilen bir fotoğraf kimilerini rahatsız edebilir. Tabii haber vererek çekim yapmak ise anın büyüsünü bozabilir…
  • Fotoğraflamaya yeni başladığınızda her kare size harika gelebilir. Fakat aslında öyle değildir. Burada dikkat etmeniz gereken konu fotoğrafın hikayesi ve arka planıdır. Örneğin, elinde beziyle cam silmeyi bekleyen bir çocuk bir fotoğraftır, cam silmeyi bekleyen çocuk ile yaklaşan lüks bir araba içindeki çocuğun bakışma anı ise çok ama çok iyi bir fotoğraftır.
  • Bir fotoğrafı çok iyi yapan şey, duygulardır. Bir insanın yüzündeki ifade, beden dilindeki bir an görenlerde bir şeyler uyandırmalıdır. Bu yüzden anı yakalamaya çalışmalısınız.
  • Sokak fotoğrafçılığı bir nevi görünmez olmayı gerektirir. Yapaylıktan uzaklaşmak ve doğru kareyi yakalamak için hikayeyi bozmadan içinde var olmalısınız. Bunu insanlarla iç içe olarak yapabileceğiniz gibi bir yerde sakin bir şekilde bekleyerek gerçekleştirebilirsiniz.
  • Son olarak sabırlı olmanız oldukça önemlidir. Saatlerce gezseniz de doğru kareyi yakalayamayabilirsiniz. Belki durmanız belki de o gün pes etmeniz gerekir. Şansın sizinle olduğu bir günde doğru kareyi yakalayacağınıza emin olun. Fakat çabuk pes etmeyin. Sabırla en doğru anda en doğru yerde olmaya çalışın.

Sokak fotoğrafçılığı veya fotoğrafa dair ihtiyacınız olan her şey ÇiçekSepeti‘nde VarVar! İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir