Çiçek Bakımı

Sonbahar ve Kış Aylarında Bakılabilecek Çiçekler

Sonbahar tüm renkleri ile kendisini modada, dekorasyonda ve hayatımızın bütün detaylarında göstermeye başlamışken, doğanın makyaj değiştirdiği bu dönemde çiçekler hakkında bilmek istediklerinizi bu yazıda topladık.

Nedense 4 mevsimin en hüzünlüsü olarak resmedilir sonbahar. Oysa ki yüzlerce film için ilham kaynağı olmuşken neden hep kasvetli, donuk ve depresif ifadelerle anlatılır bilinmez. Biz tüm bu kahverengileri grileri atıyoruz kafanızdan ve klişeleri yıkıp Sonbaharın renkli çiçekleri ile içinizi açıyoruz. Sonbahar çiçekleri nelerdir hep birlikte bakalım.

Sonbahar Çiçekleri

Sonbahar aynı zamanda ilk hasat zamanıdır. Eylül – Kasım ayları arasında renk değiştiren çiçekler ile Sonbaharı, hiç bilmediğiniz yönleriyle diğer tüm mevsimlerden daha çok seveceksiniz. Orkide zarafeti bu kasvetli görünen mevsime canlılık katarken, Lale ve Zambak grubu çiçekleri görsel şölene dönüşür. Dökülen yapraklar biz hüzün değil de enerji verir ruhumuza. Bu arada neden sonbaharda ağaçlar yaprak döker biliyor musunuz? Cevabı Bir Yaprak Festivali: Sonbahar ve Dökülen Yaprakların Sırları yazımızda. Ev için en uygun çiçekler nelerdir ve bakımı nasıldır birazdan okuyabilirsiniz.

bebek_nefesi_cicek
Görsel: higgledygarden
Bebek Nefesi Çiçeği

Uzun saplı, hafif kokulu pembe ve beyaz çiçekleri olan bitki Gypsophila adı ile de bilinir. (Wikipedia.org, Gypsophila)

Yaklaşık 45 cm boyuna ulaşan bitki, bahçelerdeki güzel görünümünü evlerinize taşıyabilir yani saksıda da yetiştirilebilir.

Bebek Nefesini daha çarpıcı bir peyzaj bitkisi yapmak için, eğimli toprağa ya da aşağı doğru sarkabileceği duvar kenarlarına ekmenizi öneririz. Bakımı çok zor olmayan çiçeğin istekleri açıklık, havadar ve güneş görebileceği aydınlık alanlardır.

Her türlü toprakta yetişerek sonbaharı ışıl ışıl karşılar.

medine_ciceği
Görsel: tagcentral
 
Medine Çiçeği

Sonbahar çiçeklerinden olan Medine Çiçeği; çiçeklerin şekli düğmeye benzediği için ‘Hanım Düğmesi’ olarak da adlandırılır.

Parlak, mor çiçekli olanı daha yaygın olan Medine Çiçeği yaklaşık 23 ile 35cm arasında bir boya ulaşır. Ayrıca beyaz, pembe ve portakal renginde çiçekleri olan çeşitleri de vardır.

Bu güzel çiçek hafif güneşli mekanlardan; gübreli ve kumsal topraklı yerlerden hoşlanır.

Güzeller güzeli Medine Çiçeği için detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akasya Çiçeği
Görsel: florespedia
 
Akasya Çiçeği

Akasya, salkım salkım çoğunlukla beyaz ve sarı  çiçekleri olan, yeşil yapraklı, 4-5 metreye kadar uzayabilen bir çiçektir. Çoğu zaman adını bilmeden kokusunu alırız.

Dekoratif görüntüsü ile daha çok park ve bahçelerde görmeye alıştığımız Akasya,yaprakları ile oldukça da faydalıdır.

frezya
Görsel: Giardinaggio
 
 
Frezya Çiçeği

Sarı, pembe ve beyaz tonlu tatlı çiçekleri ile sonbahara renk katar frezya çiçeği. Ortalama 50-75 cm boyuna ulaşabilen güzel çiçeğin ısı ile arası pek iyi değildir.

Eğer sıcaklık çok yüksek olur ve uzun süre bu şekilde seyrederse çiçeklenmeme gibi bir durum ile karşılaşılabilmesi mümkündür.

Frezya’dan sonbaharda çiçek almak için ilkbaharda, ilkbaharda çiçek almak için eylül ayında dikim yapılmalıdır. Frezya bakımı ve yetiştirilmesine dair daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Frezya Bakımı sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.

krizantem
Görsel: australianseed
Krizantem

Büyük çiçek başlarına sahip olan krizantem, bir diğer adı ile Kasımpatı  50-150 cm yüksekliğine erişebiliyor. Bu çiçeğin en önemli özelliklerinden, hatta kolaylıklarından birisi toprak ayırt etmemesi

Sarı, beyaz, pembe gibi çeşitli renklerde olan krizantem 30 kadar türü bünyesinde barındırır.

Yarı gölge alanları seven krizantem sonbahara renk katan bir diğer çiçektir.

Alstroemeria_aurea_'Saturne'

Diğer sonbahar çiçekleri

Alyum, Zambak grubu (Alstromeria), Amaranthus, Lale grubu, Bittersweet (Yaban Yasemini), Karanfil, Krizantem, Horozibiği, Cosmos çiçeği, Deve dikeni, Gerbera, Glayöl – Kılıç çiçeği, İris, Ardıç, Kangaroo paw, Kalancheo çiçeği, Orkide, İris.

Orkide bitkisi ve bakımı hakkında daha fazla detay için Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır yazımızı buradan inceleyebilirsiniz. 

Kış çiçekleri

Sonbahar görevini tamamladı ve bizi daha soğuğuna, kışa hazırladı. Artık kar, salep, kayak sevenlerin mevsimi kış geldi. Hoş geldi. Bu mevsimde bazı çiçekler ölse de kış çiçekleri bahçenizi ve evinizi şenlendirmeye devam eder. Sadece biraz daha dikkatli bakım yapmanız gerekiyor. Kış çiçekleri her yerde rahat açamadıkları için çiçek nerede açıyorsa onu oradan kıpırdatmamanız çok önemli.

helleborus
Görsel: Pinterest
Helleborus

Kışın bahçelerin en renksiz olduğu zamanlarda, yeşil yapraklarının yanında karakteristik 5 ya da 7 santimetrelik renkli çiçekleriyle insanı etkileyen, düğün çiçeğigillerden soğanlı bir bitki. 50 – 70 santimetreye kadar gelişen saplar, parçalı, daimi yeşil yapraklar, her sapın ucunda türüne ve rengine göre açan çiçekler ile Helleborus, Aralık ayında açmaya başlıyor. Açık sarı, beyaz, yeşil, kırmızı ve mor renkleri olan çiçekler, türüne göre Temmuza kadar canlı kalabiliyor.

Güzel görünümünün yanı sıra zehirli bir bitki oluşu “Kış çiçekleri zehirli midir?” sorusunu akıllara getiriyor. Ancak hayır. Bu şekilde bir genelleme yapmak oldukça yanlıştır. Türkçe’de Dana Bağırtan, Karaca Otu, Harbak gibi isimler veriler Helleborus ilaç sanayisinde de kullanılıyor. Dünyada özellikle İngiltere ve Amerika’da çok popüler olan çiçek fazla kar ve yağmura maruz kaldığında yapraklarında kararmalar oluşturabiliyor.

Milliyet blog’dan Murat Pilevneli’nin bu çiçek hakkındaki önerileri;

İlkbaharda üst gövdeyi, toprak seviyesine kadar kesin. Bu sayede daha canlı yapraklar fışkıracak.

Çiçekleri evinizde vazoda uzun süre saklamak istiyorsanız kestiğiniz sapı çiçek dibine kadar yer yer çizin, kesin. Kaynar suya batırın. Daha sonra soğuk suya çiçek de içine girecek şekilde daldırıp birkaç dakika bırakın.

beyaz_yasemin_ciceksepeti
Görsel: Pinterest
Beyaz Yasemin

Yaseminin sıcak iklimlere has bir çiçek olduğu düşünülse de güneye bakan muhafazalı bir yere dikildiğinde az serin iklimlerde de kolaylıkla yetişir. Çiçeklenme mevsimi uzundur. Mayıs ayından sonbahara kadar sürekli açar. Pembe renkli tomurcuklar açtığında beyaza döner. 8-9 metre uzayabilen Yasemin, çardakları çok güzel sarar. Enfes kokusu için eve yakın yetiştirilir. Budama gerektirmez. Nemli toprakta mutlu olan Yaseminin, kış sezonunda rahat yaşayabilmesi için günde en az 4 saat dolaylı ışık görmelidir.

Yasemin Çiçeğinin faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Yasemin Çiçeğinin Özellikleri ve Yasemin Çiçeğinin Faydaları yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

kardelen çiçeği
Görsel: Pinterest
Kardelen

Herkesi etkileyen bir hikayeye sahiptir kardelen. Şarkılara şiirlere de konu olan bu çiçek, öleceğini bile bile güneşi görünce yüzünü döner güneşe.

Kardelen çiçeğinin hikayesini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kış aylarının en gözde çiçeklerindendir. Karlı günlerde çiçek verdiği için ‘yılın ilk çiçeği’ denir ona. Botanik bilimindeki adı ise Galanthus Nivalis’tir. İngiltere’nin ünlü bahçelerinde sıkça rastlanan bu çiçek eski zamanlardaki bahçe düzenlemelerinin ayrılmaz bir parçasıydı.

Yaklaşık 900-1800 metre yükseklikte ve nemli, humuslu toprakta kolayca yetişebilen, – 15 derece sıcaklıktan bile etkilenmeyen bu dayanıklı çiçekler Ocak ayından Mart sonuna kadar çiçek açabiliyor ve 3 aya kadar çiçeğini koruyabiliyor. ancak çok dokunulmasından hoşlanmadığını da belirtmekte fayda var.

nergis çiçeği
Görsel: wikimedia commons
Nergis

Kışın mis kokulu habercisi diyebiliriz Nergis için, Ağustos ayından Kasım ayına kadar ekimi gerçekleştirilir ve kış boyu güzel kokusu ile etrafa enerji saçar. Kendine aşık çiçek derler Nergis için, Sağlık açısından da oldukça faydalı olan nergise dair detaylı bilgi almak ve hikayesini okumak için Kendine Aşık Çiçek Nergis yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Organik maddelerce zengin, nemli, kumlu, tinli toprakları seven, çok killi, taban suyu yüksek, asitli toprakları sevmeyen Nergisin bakımı da oldukça kolaydır. Haftalık sulama ile kış boyu mis kokulu çiçeğinizi büyütebilirsiniz.

siklamen
Görsel: pixabay
Siklamen

Anlamı aşk olan çiçek siklamen, tüm güzelliğini kış aylarında sergiler. Havaların ısındığı mevsimde uykuya geçen siklamen, birçok saksı bitkisinin aksine rüzgardan hoşlanır.

Rengarenk görselliği ile bir şölen sunan siklamen çiçekleri, bazı türlerde kışın bazı türlerde de ilkbaharda açar. Çiçeklenme sürecinde en az 12 ile 15 derece arasında bir sıcaklığa ihtiyaç duyar.

Amaryllis
Görsel: High Country Gardens
Amaryllis

Bir diğer adı Güzelhatun olan Amaryllis, uzun boylu ve narin bir çiçek olması ile bilinir. Yalnızca evde bakılabilecek bir çiçektir. Bu sebeple kış şartları ne kadar çetin olursa olsun bununla başa çıkabilir.

Amaryllis hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

kış çiçekleri

Diğer Kış Çiçekleri

Akasya, Zambak grubu (Alstromeria), Atlas çiçekleri (Amaryllis), Kış sümbülü (Bergenia), Karanfil, Krizantem, Gerbera, Zencefil çiçeği, Evergreens, Mahonya, Mountain Ash, Nergis, Orkide, Yabani defne, Kış defnesi, Kadeh çiçeği (Wintersweet).

Sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel kış çiçekleri ise şu şekilde sıralanabilir;

Zambak ve Lale Grubu, Kış sümbülü, Gerbera, Orkide, Nergis, Beyaz Yasemin, Karanfil…

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir