Kendin Yap: Sukulent Çerçevesi
Çerçeveleri hepimiz seviyoruz. İçerisinde fotoğraflar, yapraklar, kuru çiçekler ve daha birçok görsel eleman ekleyerek ev ve işyerlerimizde duvarlarımızı süslemek için kullanıyoruz. Peki duvarınızda canlı sukulentler olsun ister miydiniz?
Daha önce çeşitli çerçeveler yaptık. Bunların içlerine birbirinden farklı malzemeler ile suslemeler yaptık. Bu yazımızda ise maliyeti oldukça düşük ve şık bir ürünün yapımını anlatacağız. Öncesinde kurumuş çiçeklerden çerçeve yapımını anlattığımız yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca çerçeveleriniz yapabileceğiniz farklı dekorasyon önerileri için de buraya tıklayabilirsiniz.
Gelelim sukulent çerçevemize. Kendin Yap kanalı olan Ashley & Whitney birbirinden güzel, düşük maliyetli ve kullanışlı ürünler tasarlıyorlar. İkili geçtiğimiz aylarda bir sukulent çerçevesi yaptı. Biz de onların shanty-2-chic sayfasından bu ürünü sizler için inceledik ve yapımını anlatmaya karar verdik. O halde başlayalım!
Gerekli olan malzemeler;
- 15 inç ve 8 inç uzunluğunda kesilmiş 1x3x6 oranlı 2 şer tahta blok
- 3 reçel kavanozu
- Testere
- Matkap
- Zımba ve çivi tabancası
- Ahşap boyası
- Kalın ip
- Tutkal
- Zımpara
Öncelikle çerçevenizi ne renk yapacağınıza karar verin. Özellikle gri, ahşap rengi ve beyaz rengi çok yakışıyor ancak siz evinize uygun bir renk kullanabilirsiniz.
İlk yapmamız gereken tahta bloklarımızı hazırlamak. Bloklarımız toplamda 4 tane olacak. İkisi 15 inç ki bu yaklaşık olarak 28 cm olarak ölçülür, diğer ikisi de 8 inç yani yaklaşık 20 cm olarak varsayılabilir. Esas önemli olan birbirlerine oranları blokların. Yani büyük olan parça, küçük parçanın neredeyse iki katı uzunlukta olacak şekilde tasarlanmış. Ancak siz bu boyutu kullanacağınız kavanozların boyuna göre ayarlamalısınız. Kullanacağınız kavanozdan en az 10 – 15 cm daha uzun olan küçük bloklar edinmelisiniz. Aksi taktirde kavanozlar aşağı yüzeye temas edecek ve istediğimiz sade görüntüye engel olacaktır.
Bu blokların boyutlarını ayarlarken eğer evde testereniz varsa kendiniz kesebilirsiniz ancak yine de bu işlerde yeniyseniz bir marangozdan almanızı önemle tavsiye ederiz. Evdeki kullanmadığınız bir çekmecenin parçalarından kestirebilir veya direkt olarak satın alabilirsiniz. Elinize batmayacak pürüzsüzlükteki bir parça olması oldukça işinize yarayacaktır.
Ardından büyük bloğun bir tanesine sukulentlerimizi asabileceğimiz delikler açacağız. Bu delikleri açarken dikkat edilmesi gerilen hususlar şöyle. Öncelikle bloğun tam ortasına bir delik açıyoruz. Ardından o deliğin sağına ve soluna 4’er inç yani yaklaşık 10 cm kadar uzağına birer delik daha açıyoruz.
Bunun pratik yolu küçük bloğu büyük bloğun tam ortasına yerleştirerek ölçü almaktır. Eğer elinizde fazladan kesilmiş bir 8 inçlik blok var ise, direkt üzerine koyarak ikisini birden delebilirsiniz. Ancak elbette bu sizin tercihinize kalmış ve çok da gerek olmayan bir işlem.
Ardından bu noktaları matkap ile deliyoruz. Bu işlem tamamlandıktan sonra 4 köşeyi de bir araya getirerek her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ediyoruz. Parçalar birbirine eksiksiz oturmalı ve bu noktada ele gelen pürüzlü noktalar ihtiyaç durumuna göre zımparalanmalı.
Ölçü alırken küçük olan blokların büyük blokların içerisine gireceğini varsayıyoruz ancak gözünüzde canlandırdığınızda tam tersi daha estetik duruyorsa onu da tercih edebilirsiniz.
Eğer gözünüzde küçük parçalar yanlarda, büyük parçalar da üst ve alt taraflarda olacak şekilde canlandırabiliyorsanız her şey yolunda demektir. (Yukarıdaki görseli referans alabilirsiniz)
Gelelim yapıştırma evresine. Küçük parçaların büyük parçaların içine geçeceğini düşünürsek, üst ve alt taraflarına ahşap yapıştırıcısı sürebilirsiniz. Bu noktada kaliteli bir yapıştırıcı seçmiş olmanız da büyük önem taşıyor. Aksi halde sukulentleriniz ağır gelebilir ve düşebilir. Hızlı kuruya bir tutkal seçmeniz de işlerinizi hızlandıracaktır.
Eğer yukarıdaki fotoğraftaki görüntüyü elde edebildiyseniz her şey yolunda ve olması gerektiği gibi demektir. Çerçevemizin taslağı şuanda hazır. Birleşim yerlerinden zımba makinesi ile çivileyerek daha sağlam hale getirebilirsiniz. Bu makinenin çivileri veya zımbaları küçük olduğu için görselliği bozmayacaktır. Yapıştırıcınız ne kadar sağlam olsa da bu hamle gereklidir. Kavanozlarınızın ağırlığı ile sallanan bir çerçeve hiç güvenilir olmayacaktır.
Sağlamlaştırdığımız çerçeveyi tüm bu işlemlerin ardından sprey boya ile boyuyoruz. Çerçevemizin iç ve dışını, tahta rengi görünmeyecek şekilde boyuyoruz ki bütünlüğü bozulmasın. Birkaç farklı renk kullanmak yine sizin isteğinize bağlı ancak görsellik açısında çok güzel duracağınız düşünmüyorum.
Boyama esnasında dikkat edilmesi gereken unsur, boya yapacağımız yüzeye 20 -25 cm uzaktan iyice çalkaladığımız sprey boyayı püskürtmek.
Boyama işlemi bittikten sonra güzelce kurumasını bekliyoruz. Tek kat boyamanız yeterli. Çünkü derin bir boya görünümü ya da pürüssüzlük elde etmeye çalışmıyoruz. Elbette boyanın yeterince iyi kuruduğundan emin olana kadar bekliyoruz. Çerçevemiz komple kuruduktan sonra elimize bir zımpara alıp çerçevenin köşelerini, üstünü, yanlarını zımparalıyoruz. Ancak bu noktada gerçekten çok dikkat etmek gerekiyor zira tam kurumamış halde olan bir boyaya zımpara vurursanız elde edeceğiniz sonuç hiç güzel olmayacaktır.
Normal şartlarda bir sprey boyanın tam anlamı ile kuruması için 24 saat bekletilmesi önerilir ancak 15 dakika içerisinde dokunulabilecek kadar kurumuş olur. İnce bir kat sürerseniz bekleme sürenizi kısaltabilirsiniz. Tabii yine de 15 dk sonra direkt zımparalamaya başlamamakta fayda var. en azından bir kaç saat beklemek faydalı olacaktır.
Zımparalamaya başlıyoruz. Ona biraz eskitme havası katacağız anlayacağınız. Zımparalama işlemi aynı zamanda kalan fazla boya kalıntılarını da alacak. Dilerseniz sprey boya yerine fırça boyalarını da tercih edebilirsiniz. Fakat sprey boya çok daha pratik uygulanacak ve hızlı kuruyacaktır.
Artık çerçevemiz tamamen hazır olduğu için onu bir kenara bırakıp çiçeklerimizle uğraşabiliriz. Bu işlemi çerçevenizi kurumaya bıraktığınızda yapabilirsiniz. Kavanozlarınızın ağız kısımlarına kalın ipler bağlamaya başlıyoruz. Bu işlem için yeterince kalın bir sicim bulamadıysanız elinizdeki ipleri örebilir ve kalınlaştırabilirsiniz. Örgü ipler de çok ayrı bir hava katacaktır.
Kavanozları sabitlerken bu ipler ile çok işimiz olacak o yüzden çok kısa tutmamakta fayda var. Fazla kalan kısmın daha sonra kesilebilir, yeter ki eksik kalmasın. İlk olarak kavanozun ağzına üst görseldeki birinci fotoğrafta olduğu gibi ipi bağlıyoruz ve düğüm atıyoruz. Aynı işlemi bir kez daha yaparak bu seferki düğümü tam karşısına atıyoruz.
3 vazo için de aynı işlemi uyguladıktan sonra içerilerine sukulent çeşitlerimizi yerleştiriyoruz. Kavanoz içerisine fazladan toprak ilave etmenize gerek yok ancak dilerseniz biraz toprak desteğinde bulunabilirsiniz.
Her bir kavanozun iplerinin 4 ucu bulunuyor ve bu 4 ucu da aynı delikten geçirmemiz gerekiyor. Hepsini birlikte geçirmeniz biraz zor ancak en nihayetinde deliklerden yukarı 4’er adet iplik ucu çıkmış olması lazım. Bu 4 ipliği birleştirip kalın bir düğüm atıyoruz. Bu düğüm kalın ve sağlam olmalı, ayrıca sukulent dolu kavanozlarımızın çerçevenin altına değmeden havada kalmaları gerekmekte.
Ve işte karşınızda! Evinizin dilediğiniz bölgesine yerleştirebileceğiniz ve zevkle kullanabileceğiniz sukulent çerçeveniz hazır! Yukarıdaki düğüm noktasında fazla kalan ipleri kestikten sonra muhteşem çerçevenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz başka çiçekler ile de aynı çerçeveyi kullanabilir, hatta boş kavanozlar kullanarak canlı çiçeklerinizi su içerisinde sergileyebilirsiniz. Tercih sizin!
Bir sonraki kendin yap yazımıza kadar bunu denemeyi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!