Kendin Yap (DIY)

Kendin Yap: Teraryum Kolye Yapımı

Teraryumların modası bitmek tükenmek bilmiyor. Ev ve işyerlerimizdeki teraryumlar artık kolyelere taşındı! Bu yazımızda sizlere severek kullanacağınız teraryum kolye nasıl yapılıyor onu anlatacağız!

Teraryum, bazı bitkilere cam kaplar, kavanozlar veya bu iş için özel olarak hazırlanmış şeffaf ve dayanıklı kapların içerisinde minyatür bir yaşam alanı sunan bir çeşit kara akvaryumudur. Tarihi çok eski olsa da son yıllarda popülaritesi çok artmış, önü alınamayan bir akıma dönüşmüştür. Terrariumların hayatımıza girmesi ile hediye olarak çiçek gönderme kültürümüze bir yeni eleman daha dahil olmuş oldu. Çiçeklerini sulamayı unutanların bilhassa çok sevdiği ve toprakla uğraşmayı sevenlerin evlerini onlar sayesinde mini bir atölyeye çevirme fırsatı bulduğu teraryumlar her ortama ayak uydurmakta zorluk çekmiyor.

Teraryum yapımı biraz meşakkatli, bakımı da biraz özen istiyor ancak çok da zor olduğunu söyleyemeyiz. Teraryum yapımı ve bakımı ile ilgili detaylı bilgiyi daha önce zaten sizlerle paylaşmıştık. Terryuma yeni merak salanları o yazımıza yönlendiriyor ve yepyeni bir tasarım ile sizlere dönüyoruz!

Bu yazımızda ise minyatür bir teraryumdan kolye nasıl yapılır aşama aşama anlatacağız. Kağıtlar ve kalemler hazırsa malzemeleri saymaya başlıyorum! Ancak en başından uyaralım, eğer el yatkınlığınız yoksa bu aksesuarı yapmak o kadar da kolay değil.

teraryum kolye malzemeler
Malzemeler

Malzemeler;

  • Cam delmek için elmas matkap uçları ve matkap
  • Tutkal tabancası
  • Bakır tel ya da takılar için hazırlanan göz pimi
  • Kargaburun pense
  • Kolye zinciri
  • Yapay sukulent çiçekleri ve yosun
  • Dilerseniz canlı bitkiler ve bunları yapıştırabilmek için sıcak tutkal
O zaman başlayalım!

Öncelikli olarak mantar tıpası olan cam bir kubbe kap edinmeniz gerekiyor. Son yılların favori nikah şekeri kaplarından olan mantar tıpalı mini şişeler de bu iş için kullanılabilir. Nikah şekeri yapım malzemesi satan mağazalara girerek kendinize uygun bir boy ve tarzda çam şişe bulabilirsiniz.

Bu cam platformun en tepesine bir delik açarak işe koyulacağız, çünkü kolyemizi zincire geçirmemiz için bir çıkıntısı olmalı. Cam delme konusu en fazla özen ve dikkat isteyen iş. İnce bir katmanı delmeye çalıştığımız için dikkatli olmazsak parçalanabilir. Bu riski göz önünde bulundurarak bu malzemeden fazladan birkaç tane edinmekte fayda var.

– Teraryum göz makyajı nedir, nasıl yapılır?

Delme işlemine başlarken son derece nazik olmalısınız. Matkap ucunu cam yüzeye getirip -matkabın ağırlığı dışında hiçbir kuvvet uygulamamaya özen göstererek- önce hafifçe bir nokta delin. Bu referans noktanız olsun. Bir sonraki aşamada bu deliği biraz daha büyütüp derinleştirin. Bu işlem için en ince uçlu matkap ucunu kullanmalısınız.

Şayet canlı çiçekler ile bu tasarımı yapma düşünceniz varsa yalnızca tepeye değil, birkaç tane de yan taraflara delik açmanız çiçeğin çürümemesi için gerekli olabilir. Ancak uyarıyoruz, elinizdeki malzeme kırılabilir.

Kalın plastik veya muadili bir madde ile yapılmış olan kapları da kullanabilirsiniz.

teraryum kolye yapımı

Kolyemizi yapmanın ikini aşaması olan zincir geçecek ucu yapma zamanı. Bu işlem için pim kullanacağız. Göz pimi denilen malzeme takı yapımında kullanılan ve kendinden kıvrımlı bir üründür. Kıvrımlı ucunu kubbe şekilli camın içinden, delikten geçirerek kolyenizin tepesini hazırlayabilirsiniz. Eğer hazır pin/pim bulamadıysanız ya da tel kullanmak istiyorsanız yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir tel keserek ucunu yukarıdaki fotoğraftaki gibi kıvırabilir, kıvrımı olamayan ucunu da delikten geçirebilirsiniz.

Bu tel bizim kolyemizin üst halkası olacak ve içerisinden zincir geçecek. Yani görünümü oldukça mühim. Bakır rengi bir tel oldukça şık olacaktır ancak dilerseniz gümüş veya altın renkli telleri de kullanabilirsiniz. Yeterince kalın olmasına ve sağlam olmasına özen gösterin, gerisi tamamen zevkinize kalmış.

teraryum kolye yapımı

Açtığınız deliğin telinizin geçebileceği kalınlıkta olması gerekiyor. Bu sebeple deliği açarken kullanacağınız elmas matkap uçlarının boyutlarını dikkatli seçmelisiniz. Eğer matkap ucu satın alacaksanız telinizi yanınıza alarak bir yapı markete gitmenizi öneririz. Bu şekilde bir hayal kırıklığı yaşama ihtimalini aza indirebiliriz.

Daha sonra delikten geçirdiğiniz telin yukarıda kalan kısmını fotoğraftaki gibi kargaburun pense ile tutun ve yaklaşık 90 derece eğerek teli bükün. Daha sonra bu eğime penseyi sarın.

Bu işlemi yaparken cam kubbenize veya şişenize çok yüklenmeyin. Hızlı hareket etmeye çalışırken özenle deldiğiniz cam yüzey elinizde parçalanabilir.

teraryum kolye yapımı

Diyelim ki teliniz deldiğiniz delikten daha kalın düştü ve daha ilk aşamada bir olumsuzlukla karşılaştınız. Bu durumda ilk başta kullandığınız ince ucu tekrar matkaba takın. Deliğin içerisinden tekrardan matkabınızı geçirerek, uç ile yavaş hamlelerle dairesel hareketler yapın. Delik biraz daha genişleyecek, tel için daha uygun duruma gelecektir. Ardından teli geçirerek yukarıdaki işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Daha sonra telin boşta olan ucunu tutarak yavaş ama emin hareketlerle teli kıvırın. Boşta hiç tel parçası kalmayacak şekilde teli birbirine dolamaya devam edin. Şayet teliniz çok artıyor ve görünümü bozacak düzeyde duruyorsa tel makası ile kesin.

teraryum kolye yapımı

Bu işlem sonrasında yukarıdaki tel görünümünü elde etmiş olmanız gerekiyor. Eğer bu şekilde bir kıvrım oluşturamadıysanız yeni bir tel ile bir daha denemenizi öneririz. Zira kolyemizin üst kısmı hem görsellik hem de sağlamlık açısından çok önemli.

Kolyemizin hazır olan bu kısmının sağlamlığını deneyebiliriz artık. Bir zincir geçirerek sağa sola sallayarak kontrol edebilirsiniz.

teraryum kolye yapımı

Evet, artık içi bol da olsa kolyemizin önemli bir kısmı hazır. Artık daha eğlenceli kısma geçmemiz için bir engelimiz kalmadı.

Şişenin mantar tıpasına (şişenin içinde kalacak olan kısmına) yapay çim veya yosunu yapıştırıyoruz. Daha sonra diğer yapay çiçeklerimizi ve yerleştirmek istediğimiz ek malzemeleri yapıştırıyoruz. Eğer çiçekler bir tel ile dik durmuyorsa çiçek teli ile destek yapabilirsiniz. Bunun için silikon tabancası kullanacağız ancak canlı çiçekler kullanmayı düşünüyorsanız çiçeklere zarar vermeyecek bir malzeme kullanmanız gerekir.

Yapay mini çiçekleri temin edebilmek için çeşitli çiçek mağazalarına ya da süsleme ürünleri satan dükkanlara bakabilir, internetten araştırarak bulabilirsiniz. Ancak evinizde bulunan yapay çiçeklerin küçük, tohum şekilli kısımlarını da kesebilirsiniz.

Bu örnekte ek malzeme olarak sadece minyatür mantar kullanılmış. Ancak siz farklı bir konsept hazırlamak isterseniz ona uygun malzemeler de kullanabilirsiniz.

 

teraryum kolye yapımı

Ve işte hazır! Kubbesini kapattığınız mantarı nazikçe ama sıkıca geçirin. Eğer canlı çiçekler tercih edecekseniz bu işlemin öncesinde kubbeye birkaç tane fazladan delik açmayı da unutmayın, yoksa çiçeğiniz havasız kalır. İsterseniz zincir ile kolye isterseniz de anahtarlık olarak kullanabileceğiniz mini teraryumunuz hazır!

Dilerseniz biraz deniz kumu, minik yapay bir deniz yıldızı ve küçük deniz kabukları koyarak da farklı konseptte bir kolye ortaya çıkarabilmeniz mümkün. Tasarım sizin zevkinize göre çeşitlendirilebilir ve üzerine düşünülerek çok daha farklı ürünler ortaya çıkarılabilir.

Teraryum kolye yapımını denedikten sonra fikir ve tecrübelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca diğer kendin yap yazılarımıza göz atmak için buraya, deney tüpleri içerisinde hazırlanan çiçek ve minyatür tasarımlarla alakalı bazı çalışmaları incelemek için de Deney Tüpü İçinde Minyatür Dünyalar yazımıza tıklayabilirsiniz.

Görseller: saved by love creations

Teraryumlar ile ilgili bunlar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir