Kendin Yap (DIY)

Sukulentler Masalara Taşındı! Teraryum Sehpa Yapımı

Kendi elleriniz ile evinizin en kullanışlı ve gösterişli sehpasını yapmak ister misiniz? Şimdi kağıdınızı kalemizini hazırlayın ve not almaya başlayın. İşte karşınızda teraryum sehpa yapımı!

Ne Succulent (sukulent) sevdası ne de Teraryum rüzgarı durmak bilmiyor. Bu sefer teraryumlar, sukulentlerle birlikte oluşturuldu ve evinizin en gösterişli eşyası olmak için adaylığını koydu! Salonunuzun ortasında kendi el emeğiniz bir sehpanızın olmasını ve bu sehpanın çiçeklerle oluşturulmuş canlı bir yaşam alanı olmasını istiyorsanız, adım adım size anlatacağız!

Teraryum sehpa yapmak için 2 ayrı yol izleyebilirsiniz. Bunlardan bir tanesi sehpanızı kendiniz yapmak bir diğeri ise konseptinize uygun bir sehpayı alıp kendi isteğinize göre uyarlamak. Evinizdeki kullanmak istemediğiniz sehpanızın durumu hakkında bir bilgimiz olmadığı için sıfırdan bir sehpa yapacağız bu yazımızda. Öncelikle ihtiyacımız olan malzemeleri sayalım.

Malzemeler;

Özel Sehpalar
Özel Sehpalar, Görsel: shearerpca
  • Kontrplak

1 tane 29.75 x 15.75 inç (Yaklaşık olarak 75 x 40 cm olarak alınabilir.)
2 tane 29,75 x 3,5 inç kontrplak (Yaklaşık olarak 75 x 9 cm olarak alınabilir.)
2 tane 14.75 x 3.5 inç kontrplak (Yaklaşık olarak 37 x 9 cm olarak alınabilir.)

(Bu oranlar kullanacağınız sehpanın genişliğine göre değişebilir.)

  • 4 adet galvanizli köşebendi
  • 6 adet galvanizli 4 inç çelik parantez
  • 34 inç x 20 inç boyutunda tamperli cam
  • Cam sabitlemek için büyük şeffaf lastik tamponlar
  • Zımba tabancası, matkap, tornavida,
  • Muşamba, makas
  • Teraryum için malzemeler

2-2,5 cm boyutlu çakıl taşları, aktif kömür, saksı toprağı, torf, fısfıs şişesinde su

Gelelim yapım aşamasına. Yapıma başlamadan önce malzemelerinizi mutlaka kontrol edin. Yapmaya başladıktan sonra eksik malzeme olduğunu fark ederseniz sizin için hayli zorlayacı olabilir. Ardından malzemelerinizi temizleyin ve kullanıma hazır hale getirin. Şaheserinizi yapmaya artık hazırsınız!

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 1
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 1

İlk olarak kontraplak parçalarımızı birleştirerek üzeri açık bir kutu yapacağız. Tabii ki kontrplak parçalarını birleştirmek için çelik parantezlerimizi kullanacağız. Aynı yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi kontraplakları birbirlerine denk getirdikten sonra çok derin olmayan sığ bir kutu oluşturmanız gerekiyor.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 2
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 2

Daha sonra bu köşeleri matkap ile vidalayıp sağlamlaştırıyoruz. 4 köşeyi birbirine iyice sabitledikten sonra kutunun altını yapmaya başlayabiliriz.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 4
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 3

Kutunun altını tam olarak sabitlediğinizden emin olun. Dilerseniz bu işlem için bir yapıştırıcı da kullanabilirsiniz. Köşeleri yapıştırdıktan sonra kolaylıkla kutunun altını sabitleyebilirsiniz.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 3
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 4

Kutunun altını sabitledikten sonra çelik parantezleri vidalayabilirsiniz. Uzun kenarlara eşit aralıklarla 2 şer tane, kısa kenarlara ise birer tane parantezi aynı yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi sabitliyoruz.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 5
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 5

Şimdi kutu içerisini muşamba kaplayacağız. Kullanacağınız muşamba ince olmamalı. Ağır hizmet tipi plastik bir muşamba kullanmalısınız. Aksi halde muşamba zarar görebilir ve zimininize su ya da toprak akabilir.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 7
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 7

Muşambayı kutunun içine düzgünce yerleştirin ve büyük zımba ile kutunun dışına doğru zımbalayın. Ardından fazla kalan parçaları bir makas ile keserek düzeltin.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 8
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 8

Artık sehpaya sabitleme kısmına geldi. Bunun için önce sehpamızı biraz elden geçirmemiz gerekiyor. Sehpayı ters çevirerek üzerindeki camı sabitleyen her türlü vidayı çıkarın. Camı düzgünce kaldırın ve eğer bu samı kullanmayı düşünüyorsanız temizleyip kurumaya bırakınç.

Ardından hazırladığınız muşamba kaplı kutuyu sehpa içerisine yerleştirerek sabitleyin.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 9
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 9

Gelelim teraryumumuzu oluşturmaya. Kutunun içerisine önce çakış taşlarını yayın. İnce bir katman halinde her tarafa gittiğinden emin olun. Yaklaşık 2,5 – 3 cm derinliğinde bir çakıl taşı katmanınız olsun.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 10
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 10

Ardından orkideler için kullanılan torflardan ince bir katman üzerine dökün ve elinizle yaydırın.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 11
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 11

Bunların üzerine biraz da kömür parçalarından ekleyin. Bahçecilik için kullanılan kömürleri kullanmayı unutmayın tabii. Torflarla bu kömür parçalarını hafifçe bütünleştirin. İç içe geçmelerini sağlayın. Ancak sakın tüm karışımı karıştırarak çakıl taşlarını yukarı katmanlara taşımayın.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 12
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 12

Tüm bu karışımın üzerine 2 – 3 cm kalınlığında saksı toprağı dökerek çiçekleri ekmek için uygun zemininizi hazırlayın.

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 13
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 13

Ardından saksılarından çıkardığınız sukulentlerinizi dilediğiniz aralıkalar ile bu toprağa ekmeye başlayın. Çiçek tasarımınızı tamamladıktan sonra çeşitli figürler, taşlar veya süslemeler ekleyebilirsiniz.

Sukulent (succulent) Nasıl Yetiştirilir? Çoğaltılır? Sukulent Rehberi İçin Tıklayın!

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 14
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 14

Her şey tamamlandıktan sonra bitkilerinizin üzerine fıs fıs ile bolca su püskürtün. Ve işte neredeyse hazır!

Teraryum Sehpa Yapımı Adım 15
Teraryum Sehpa Yapımı Adım 15

Son olarak camı sehpanın üzerine kapatacağız. Ancak dikkatli yapılması gereken bir iş bu. Temperlenmiş cam levhayı sehpa üzerine sabitlemek ve çiçeklerin biraz yukarısında tutmak için sehpa kenarlarına büyük şeffaf lastik tamponları yapıştırın.

Teraryum Sehpa Yapımı Tamamlanmış Hali
Teraryum Sehpa Yapımı Tamamlanmış Hali

İşte her görenin hayran kalacağı mükemmel bir sehpa yaptınız. Bakıp bakıp kendiniz ile gurur duyabilirsiniz. Tabii bu kadar emeğin boşa gitmemesi ve sehpanızın uzun yıllar boyunca böyle güzel kalabilmesi için sukulentlerinize iyi bakmanız gerekiyor. Teraryum bakımı çok da zor değil neyseki. Teraryum bakımını anlattığımız yazımızı dikkatlice okumanız ve 32 haftaya bir sehpanızın camını kaldırarak fıs fıs ile çiçeklerinizi sulamanız yeterli olacaktır.

Fotoğraflar Martha Stewart Living ™ Koleksiyonundan alınmıştır.

Tararyum Sehpa Örnekleri
Teraryum Sehpa
Teraryum Sehpa, Görsel: bitdigest

Sehpanızı yaptıktan sonra onunla bu şekilde bir zafer pozu paylaşmadan olmaz değil mi? Sonuçta el emeği göz nuru, bir yorgunluk kahvesi hak edildi :)

Teraryum Masa
Teraryum Masa, Görsel: squarespace

Beyaz renkli ve metal tasarımlardan hoşlananlar için, dökümlü sukulent çeşitleri ile yapılmış bir sehpa tasarımı. Spor ve şık bir dekorasyona sahip olmak isteyenler için oldukça uygun. Bununla birlikte ferah kış bahçeleri için de eşsiz bir parça olabilir.

Teraryum Çalışma Masası
Teraryum Çalışma Masası, Görsel: Decoist

Çalışma masalarında çiçek açtırmak isteyenlere önerebileceğimiz sık bir masa! Bu masanın yapımında çekmecenin içi bir teraryuma çevirilmiş. Masanın üzeri de kesilerek camdan bir platform oluşturulmuş. Gerçek anlamda muhteşem…

Teraryum Orta Sehpa
Teraryum Orta Sehpa, Görsel: Donslandscaping

Günlük kullanıma çok uygun, samimi ve şık bir sehpa tasarımı. Sukulentler çok çeşitli olarak tercih edilmiş. Farklı renk ve türlerde en az 10 çeşit sukulent kullanılmış desek yanlış olmaz herhalde.

Sukulent Masa
Sukulent Masa, Görsel: wayfair

Önceki sehpalardan farklı olarak bu tasarım küçük tepelerin ortasında konumlandırılan sukulentlerle tamamlanmış. Farklı ve sade bir tasarım yapmak için koyu renkli ahşapın karizmasına hafif dağılmış dik formda sukulentleri kullanabilirsiniz.

Özel Tasarım Sehpalar
Özel Tasarım Sehpalar, Görsel: indicefeminino

Sukulent sehpalarınızın her bir köşesini dilediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz. Dilerseniz arkan fonda dilerseniz düz konumda sukulentler tercih edebilirsiniz. Ancak sarkan sukulentlerin yere zaman zaman yapraklarından dökebileceklerini ve daha kolay tozlanabileceklerini unutmamanızı öneririz.

Sukulent Sehpa
Sukulent Sehpa, Görsel: overstock

Taşlarla oluşturduğunuz tepelere oturttuğunuz sukulentlerinizi süslemeyi ihmal etmeyin. Biliyorsunuz ki teraryum yalnızca bitkiden ibaret değildir. Bitkilerle birlikte konseptinize uygun olarak çeşitli figürlere yer verebilirsiniz.

Teraryum Masa
Teraryum Masa, Görsel: Andorra Ragon

Dilerseniz 4 bir yanı cam ile kaplı bir teraryum sehpa da yapabilirsiniz. Ancak bitkilerin haca alabilecekleri bazı delikler açmayı ve ara sıra havalandırmayı ihmal etmemekisiniz.

Sukulent sehpalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Evinizin bir köşesinde kendi el emeğiniz bir sehpanız olsun ister misiniz yoksa hazırını mı satın almayı tercih edersiniz?

Ofis ve evdeki masalarınızı süsleyebileceğiniz farklı teraryum çeşitleri ÇiçekSepeti‘nin teraryum kategorisinde bulabilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilecek başka el yapımı sukulent ürünleri;

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir