Moda & GüzellikAksesuar & Takı Önerileri

Tespih Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Erkeklerin günlük hayatta aksesuar olarak kullandığı tespih, farklı malzemelerle üretilen özel bir aksesuardır. Aksesuar olmanın yanı sıra dua edilirken ve dini törenlerde sıkça kullanılması nedeniyle kültürümüzde farklı bir yeri vardır. Her üründe olduğu gibi tespih modellerinin de kalite, malzeme ve tasarım gibi farklılıklar sunması nedeniyle seçim yapmak bazen zordur. Bu yazımızda tespih almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair tüyoları bulabilirsiniz.

Tespih hakkında bilgiler
Tespih, günlük hayatta en çok tercih edilen aksesuarlar arasında yer almaktadır.

Tespih, dini ritüellerde kullanılan bir ibadet aracı olmanın dışında kişisel bir aksesuar olarak da oldukça sık kullanılır. Ancak dini ritüellerde kullanılan modeller ile günlük kullanımda tercih edilenler arasında belirli farklar bulunmaktadır. Genel bir tespih tanımı yapmak gerekirse tekrarlanan monoton işlemleri saymak amacıyla ipe dizilmiş belli sayıda boncuk tanesinden oluşan halkaya denir. Dini ritüellerde kullanılan modellerde boncuk sayısı, ibadete ve dinlere göre farklılık gösterir. Örneğin; Müslümanlar 11, 33 ve 99 taneli kullanırken Hristiyanlar 33 ve 59, Budistler ise 108 taneli modelleri kullanır.

Tespih Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tespih alırken dikkat edilmesi gerekenler
Kendiniz veya sevdikleriniz için tespih alırken aşağıda yer alan konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Farklı malzemelerden üretilen tespih modellerinde seçim yapılırken en çok sorulan sorular, “En iyi tespih taşı hangisi?” ve “ Tespihin iyi olduğu nasıl anlaşılır?” sorularıdır. Bir tespihin değerini belirleyen ana konu kullanılan malzeme kalitesidir. Gümüş, kehribar, abanoz ağacı, kral ağacı, yılan ağacı, kuka, galalit ve narçıl en çok tercih edilen malzemelerdir. Kehribar ise tespih sevenler için özel bir yere sahiptir.
  • Kehribar, aksesuar yapımında kullanılan en değerli taşlar arasında yer alır ve 250’den fazla farklı tonu olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 40 milyon önce ölen ağaçların fosilleşmiş reçinesinden oluştuğu için az olarak bulunur. Bu da fiyatlarının biraz yüksek olmasına neden olmaktadır. Kehribar tozu veya farklı malzemelerle karıştırılan kehribar içerikli ürünler daha uygun fiyatlıdır. Sıkma veya damla kehribar tespih olarak bilinen modeller en sık tercih edilenleridir.
  • Tespih; başlık, püskül, imame ve taşlardan oluşmaktadır. Tanelerin eşit boyda ve aynı tipte kesilmiş olması önemlidir. Kesim şekilleri, tespihin tarzını da belirlemektedir. Şalgami, beyzi, sığırcık, kesme ve kapsül gibi kesim modelleri arasından görsel olarak beğendiğiniz tarzı tercih edebilirsiniz.
  • Görsel bakımından dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kullanılan iptir. Tercih edilen ipin şeffaf ve ip yollarının ince keskin olması gerekir. İp yolları buzlu şekilde delinen ve görünen modeller, görüntü olarak beklentilerinizi karşılamayacaktır.
  • Son olarak tespihin kullanılan malzemeye göre iyi cilalanmış olması gerekir. Bu sayede parlak ve şık bir aksesuar kullanabilirsiniz. Ayrıca taneler, imame ve hitame kısımlarında çizgiler halinde oluşan bıçak izi olmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Bu tarz çizgiler üretim hatasından kaynaklıdır ve zamanla daha da derin çizgilere neden olur.

En İyi Tespih Modelleri

Tespih hakkında genel bilgiler ve almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri sıraladığımıza göre şimdi sıra geldi seçim yapmanızı kolaylaştırmaya… Aşağıda yer alan önerilerimiz dışında birçok farklı çeşidi tespih sayfasında bulabilirsiniz.

1-) Kehribar

Kehribar tespih
Kehribar modeli, isme özel olarak hazırlanmaktadır.

İlk önerimiz tespih denildiğine akla ilk gelen model olan kehribardır. Metal püskülü 925 ayar gümüş olan isme özel model, sıkma kehribar özelliğindedir. Günlük kullanım için tasarlanmıştır ve 25-30 cm uzunluğundadır. Sevdikleriniz veya kendiniz için özelleştirme seçeneği bulunan ürün, özel kutusunda gönderilmektedir.

Farklı modeller için kehribar tespih sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2-) Gümüş – Gümüş Kaplama

Gümüş kaplama tespih
Gümüş kaplama tespihi sevdiklerinize veya kendinize hediye edebilirsiniz.

Gümüş veya gümüş kaplama tespih modelleri, en çok tercih edilen seçenekler arasında yer almaktadır. Fakat tamamen gümüş olan modeller, fiyat olarak biraz pahalı olduğundan gümüş kaplama modeller daha fazla tercih edilir. Günlük kullanım için tasarlanan gümüş kaplama tespih, püskül ucuna istenilen harfler eklenerek hazırlanmaktadır. Hafif olması sayesinde rahat kullanılır.

Farklı modeller için gümüş tespih sayfasına göz atabilirsiniz.

3-) Kuka

Kuka tespih
Kuka, şık ve oldukça kullanışlıdır.

Tropikal iklim bölgelerinde yetişen ve oldukça sert bir yapıya sahip olan kuka, tespih yapımında oldukça fazla tercih edilir. Mikropları öldüren antiseptik özelliğe sahip olması en çok tercih edilme nedenidir. Bunun dışında kullandıkça rengi koyulaşır ve kaygan yapısı sayesinde rahat kullanılır. Hafif olması ve göze hitap eden estetik görünümü de avantajları arasındadır. Siz de kuka tespih edinmek isterseniz, kınalı gümüş kamçılı modele bakmanızı tavsiye ederiz. Oldukça şık olan model, rahat kullanımı ile öne çıkmaktadır.

4-) Abanoz Ağacı

Abanoz ağacı tespih
Sağlam ve kullanışlı bir tespih edinmek isteyenler abanoz ağacı modellere göz atabilir.

Tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç türü olan abanoz, tespih yapımında kullanılmaktadır. Sert bir yapıya sahip olması ve iyi cila tutması öne çıkan özellikleridir. Genellikle parlak görünen modeller, siyah ve kahverengi gibi koyu tonlara sahiptir. Sağlam olması sayesinde uzun yıllar kullanabilirsiniz. Abanoz ağacı tespih tercih ediyorsanız tavsiyemiz karpuz kesim çift ton tespih modeli. Oldukça şık görünen model, 34 cm uzunluğundadır.

5-) Yılan Ağacı

Yılan ağacı tespih
Koyun tonları sevenler yılan ağacı modeline bayılacaktır.

Yılan ağacı veya orijinal ismiyle “Snakewood”, Güney ve Orta Amerika bölgelerinde yetişen egzotik bir ağaç türüdür. Oldukça nadir olması nedeniyle değerli olan tür, kahverenginin en güzel tonlarını sunar. İlk kesildiğinde kırmızıya yakın bir tondadır. Fakat zamanla rengi koyulaşır ve kahverengiye çalar. Çok iyi cila tutması nedeniyle aksesuar yapımında kullanılmaktadır. İşlenmesi zor ve zahmetli olduğundan fiyat olarak biraz yüksektir. Ayrıca yılan ağacı modelleri kullanıldıkça koyu renge ulaşır. Koleksiyonunuza yılan ağacı modeli olsun istiyorsanız, İsmail Akçay özel kesim modeline göz atmanızı tavsiye ederiz.

6-) Narçıl  

Narçıl
Doğal ve oldukça kullanışlı bir model arıyorsanız, narçıl doğru seçim olacaktır.

Narçıl, Hint Okyanusu çevresindeki adalarda yetişen meyveli bir ağaç türüdür. Meyvesi yaklaşık olarak 20-25 kg ağırlığındadır ve dünyanın ağaçta yetişen en büyük meyveleri arasında yer alır. Ağacın kuruyup katılaşan özü takı ve tespih yapımında kullanılmaktadır. Yumuşak bir dokuya sahip olması nedeniyle kolay işlenebilir olması ana özelliğidir. Fakat işlemesi ustalık gerektirmektedir. Narçıl tespih; sinir ve stresi azaltırken el terlemesi yapmaz. Vücuttaki negatif enerjiyi alır. Ek olarak kendine has güzel bir kokuya sahiptir ve elde bulunan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Eğer narçıl bir tespih edinmek isterseniz bizim tavsiyemiz; beyzi kesim modelidir.

7-) Katalin

Katalin
Farklı ve özgün modelleri sevenler katalin tespihlere göz atabilir.

Aksesuar yapımında kullanılan en kaliteli malzemelerden biri olan katalin, American Catalin Corporation isimli bir şirket tarafından patentli bir üründür. Saydam ve yarı saydam gibi bir çok tonda üretilmektedir ve aslında kehribarın bir türü sayılmaktadır. Isıya oldukça dayanıklı olması ve sert bir yapıya sahip olması nedeniyle tespih yapımında özel bir yeri vardır. Katalin bir model isterseniz, Faris Usta asker yeşili kapsül kesim modeline göz atmanızı tavsiye ederiz.

8 -) Galalit

Galalit
Şık ve özgün; Arizona galalit.

Galalit ya da ülkemizde bilinen ismiyle süt taşı, sentetik bir maddedir. İsmi Yunancadan gelir ve tespih dünyasında Fransız kehribarı olarak da bilinmektedir. Sütün ana maddesini oluşturan kazein proteininden yapılmaktadır ve üretimi az olduğundan fiyat olarak biraz yüksektir. Ayrıca kararma yapmaması ve oldukça dayanıklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Galalit bir model isterseniz, küre kesim Arizona modeline göz atmanızı tavsiye ederiz.

Tüm aksesuar modellerini uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, kendinizi veya sevdiklerinizi mutlu edin!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir