TariflerKahve Tarifleri

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?

Bir çeşit rahatlatıcı, sohbet arkadaşı, yurtdışına çıkıldığında en çok özlenen lezzet, müptelalarının yokluğunda baş ağrıları çektiği adeta bir ilaç! Evet, Türk kahvesinden bahsediyoruz! Bu yazımızda Türk kahve yapımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.

Herhalde Türk kahvesini sevmeyen az kişi vardır. Kültürümüzle bu kadar özdeşleşen bir içeceği sevmemek ne mümkün değil mi?  Türk kahvesi, sohbetlerin tacıdır. Yapımı, diğer sıcak içeceklere göre biraz zahmetlidir ancak kıymeti de zahmetinden gelir. Şimdilerde makinenin içine birkaç kaşık kahve ve su ilave edip yapsak da “Bol köpüklü, lezzetli bir Türk kahvesi nasıl yapılır?” bunu da bilen az kişi vardır sanıyoruz. Cezvede Türk Kahvesi yapmanız için dikkat etmeniz gerekenleri adım adım anlatacağız.

Adım Adım Türk Kahvesi Yapımı

Türk kahvesi bu kadar önemli ise o zaman yapılışını daha iyi öğrenelim. Artık teknolojinin gelişmesi ile evlerde her türlü pratik mutfak aletine sahibiz. Bunlardan biri de Türk kahvesi makinesi… Siz de vereceğimiz tarifi ister kahve makinelerinizde isterseniz de eski usul, klasik yöntem olan cezvelerde yapabilirsiniz. Bakır cezveniz varsa, hatta bir de köz ateşiniz olsa o kahve her türlü güzel olur. Bol köpüklü, lezzetli bir kahve için öncelikle kahvenizin kaliteli olması gerekir. Kahve kuru ve taze olmalı, rutubetsiz ortamda saklanmalıdır. Cezvede Türk kahvesinin yanında lokum, çikolata gibi tatlı bir atıştırmalık eklemeniz oldukça güzel bir sunum yapmanızı sağlayacaktır.

Türk Kahvesi Yapım Adımları

Çok fazla kahve koyunca kahve daha lezzetli olmaz. Fincan başı 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kadar kahve ile leziz kahveler yapabilirsiniz. Ayrıca aynı cezve içerisinde birlikte ne kadar az fincan için kahve yaparsanız o kadar lezzetli olacaktır. “Türk kahvesi en güzel sohbetlere ortaktır” dediğimize göre tarifimizi iki kişilik az şekerli, orta şekerli ve şekerli kahve için verelim…Siz hangisini tercih ediyorsanız ona göre seçip yapabilirsiniz. Böylece “İki kişilik Türk kahvesi nasıl yapılır?” sorusunun da cevabını vermiş olalım. 

  • Kahve içeceğimiz fincanları çıkaralım. Bu fincan ile iki ölçü oda sıcaklığında suyu cezveye koyalım.
  • Şimdi sıra geldi kahve ve şeker miktarına: 2 kişilik az şekerli kahve için 4 çay kaşığı kahve, 2 çay kaşığı şeker; orta şekerli kahve için 4 çay kaşığı kahve, 4 çay kaşığı şeker; şekerli kahve için ise 4 çay kaşığı kahve, 6 çay kaşığı şeker kullanabilirsiniz. Kahve ve şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra cezveyi kısık ateşe koyalım. Bir süre sonra kenarlardan başlayarak kabaran kahvenin köpüklerini iki fincana azar azar koyalım. Sonra cezveyi tekrar ocağa bırakalım ve kaynamaya başlayınca ateşi söndürüp iki fincana kahveyi paylaştıralım.

İşte kahveler hazır. Türk kahvesinin yanında en iyi yakışan çift kavrulmuş fıstıklı lokumdur. Eğer yoksa ya da sevmiyorsanız küçük bir parça bitter çikolata da güzel olur.

Bol Köpüklü Kahve Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Öncelikle seçtiğiniz kahve taze olmalıdır. Taze kahveden kasıt çekirdeklerin ne zaman çekildiği değildir. Günümüzde birçok kahveci gözünüzün önünde kahveyi çekip taze diyerek size verebilir. Bu “taze çekilmiş” kahvedir evet. Ama “taze” çekilmiş kahve değildir. Tazelik çekirdeğin yapısı ile alakalıdır. Kahvenizin çekirdeklerinin ne zaman toplandığı, ne zaman kavrulduğu ve çekildiği bir aradayken önemlidir.
  • Kahve kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmelidir. 15 dk’dan önce pişen kahve kaliteli pişmiş bir kahve değildir.
  • Kahve en güzel bakır cezvede olur ancak normal cezvede de lezzetsiz olur diye bir şey yok. Şayet makinede yapıyorsanız ılık değil buzdolabından çıkardığınız soğuk suyu kullanmanız önerilmektedir. Böylelikle kahveniz biraz daha yavaş pişebilme şansı bulur. Çünkü bu makineler ısıya duyarlıdır ve belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra kahvenin piştiğine dair sinyal verir.
Türk kahvesi
  • Türk kahvesinin tadı şekersiz çıkar. Kahvenin lezzeti en iyi bu şekilde alınır. Ancak illa şeker kullanacaksanız küp şeker atmayın. Çünkü bu şekilde şekerler geç eriyerek kahve ile özleşemezler. Orta şekerli Türk kahvesi veya şekerli Türk kahvesi için toz şeker veya esmer şeker kullanabilirsiniz.
  • Türk kahvesi çok fazla karıştırılmaz. Dibe tutma durumu olmadığı için pişme esnasında kahveyi karıştırmanıza gerek yoktur. Bu aksine telvenin dibe çökmesine engel olur ve kahvenizin tadının kaçmasını sağlar. Ancak suya kahveyi atıp hiç karıştırmadan da pişirilmez. En doğrusu cezveye kahveye atıp, üzerine fincan ile su ekleyip bir tur karıştırmaktır. Kahve iyice karıştıktan sonra ocağa alınmalı ve beklenmelidir.
  • Kahve köpüklenince fincanlara köpüğünü aldıktan sonra biraz daha ocakta tutularak iyice kaynaması beklenmelidir. Kahve sunumunda mutlaka su da ikram edilmelidir. Bu, damağın kahveye hazırlanması için önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Türk kahvesi gelenekselliği ile kız isteme törenlerinde de başroldedir. Türk kahvesi yapılmadan kız isteme gerçekleşmez. Burada kahve önemlidir, ancak çoğu zaman kahve için bir başkasından yardım alınır. İki dost sohbet edecekse, en güzel eşlikçi Türk kahvesidir. Çaydaki gibi sürekli tazelemek zorunda kalmazsınız. Kahvelerinizi yaptıktan sonra oturup dostunuzu dinlemeye zaman ayırırsınız.

  • Türk kahvesinin hikayesi nedir?

Güney Habeşistan’daki Kaffa yöresine dayanır diye biliniyor. Ancak bu isim benzerliği sebebi ile bağ kurulmuş mu kurulmamış mı bilemiyoruz. O zamanlar Osmanlı Yemen Valisi Özdemir Paşa bu tadı çok seviyor ve o zamanın İstanbul’una getiriyor. Osmanlı da kendine has bir pişirme tekniği ile içselleştiriyor kahveyi. Böylelikle bugünün Türk kahvesi ortaya çıkıyor. İşte “Türk kahvesi nedir?” diye merak edip, soran olursa bu bilgiyi verebilirsiniz.

  • Türk kahvesi kaç kalori?

Küçük 1 kahve fincanı Türk kahvesi yaklaşık olarak 7 kaloridir. Ancak bu ölçü sade kahveye göredir. Şeker miktarına göre kalori miktarı değişmektedir.

  • Bol köpüklü Türk Kahvesi ile ne ikram edilir?

Kültürümüzün en değerli geleneklerinden biri olan Türk kahvesinin bol köpüklü olması önemlidir. Özel fincanlar ve tepsisinde sunulan Türk kahvesinin yanında su ikram edilir. Bunun yanı sıra Türk lokumu, bitter çikolata veya kurabiye gibi atıştırmalıklar da ikram edebilirsiniz. Bonnyfood lezzetleri de Türk kahvesinin yanında oldukça güzel gitmektedir.

Türk kahvesi çeşitleri ve Türk kahvesi fincan setleri başta olmak üzere ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir