TeknolojiMobil Ürünler

Type C Nedir, Ne için Kullanılır?

Teknoloji dünyasında bazı standartların kabul edilmesi ve kullanılması oldukça zorludur. Farklı markaların kendine has özellikleri nedeniyle bağlantı konusunda sorunlar yaşanabilir. Ancak birçok markanın ortak olarak kullandığı Type C girişleri, pek çok alanda kolaylık sağlayan ürünlerdir. Peki, Type C tam olarak nedir ve ne için kullanılır?

22.09.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Bir tür bağlantı çeşidi olan Type C, USB bağlantı noktasının teknolojisini ifade etmektedir. Standart USB bağlantısı, Type-A olarak isimlendirilmiştir. Fakat bağlantı kısmı daha küçük olan cihazlar için yeterli olmayan ve büyük gelen Type-A yerine daha mikro bağlantı sunan bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyulmuştur. İlk olarak Type B soketi kullanılmaya başlanmıştır. Eğimli üst köşelere sahip olan bu konnektör, yerini zamanla Type C bağlantısına bırakmıştır. Dünyaca ünlü markalar daha küçük ve kullanışlı olan bu bağlantı türünü yaygın olarak kullanmaktadır.

Type C Kablosunun Özellikleri Nelerdir?

Type c nedir?
Birçok marka tarafından kullanılan bağlantı kabloları, hayatı kolaylaştırmaktadır.
  • Sürekli gelişen USB standartlarının son güncellenen versiyonu olan Type C, oldukça verimli bir üründür. Telefon, dizüstü bilgisayar, flash bellek, fotoğraf makinesi gibi aygıtların bataryalarının doldurulması, güç çıkışı, veri aktarımı, video çıkışı gibi işlemlerin yapılmasında kullanılır.
  • Bu bağlantı kabloları, USB-C portlara takılarak kullanılmaktadır. Konnektör üzerinde bulunan 24 adet pin sayesinde veri ve güç akımı oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Diğer USB prtlarına göre ortalama olarak 2 kat daha hızlı iletişim imkanız sunan Type C, günümüzde birçok cihazda sunulan hızlı şarj desteği de sağlamaktadır.
  • Bağlantı kablosu, diğer modellere nazaran ekstra hızlı güç aktarımı yapabilir. Örneğin; 4K çözünürlükte ve saniyede 60 Hz sinyal veren iki ekranı aynı anda destekleyebilirsiniz.
  • Tüm bu avantajların yanı sıra iki yönlü de bağlantı sunan giriş seçeneği, rahat kullanım sunar. Çok ince ve hafif olan kablo ve girişler, dilediğiniz yere taşıma imkanı sunmaktadır.
  • Özellikle Asus, Lenovo, Huawei, Samsung  gibi markaların ortak olarak kullandığı bağlantı girişleri, Apple modellerinde bulunmamaktadır. Ancak gelecek yıllar içerisinde başta Avrupa olmak üzere birçok bölgede Apple marka ürünlerin de bu giriş özelliğini desteklemesi beklenmektedir.

USB Kablo Çeşitleri Neler?

Günümüzde birçok farklı USB konnektor çeşidi, farklı cihazlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle de kafa karışıklığı yaşanması normaldir. En çok kullanılan USB bağlantı çeşitlerini sizin için aşağıda sıraladık. Bu listedeki bağlantı tipleri ile teknolojileri birbirleriyle uyum içinde çalışmaktadır.

  • USB Type A – USB Kablo: USB standart A konektörü olarak da bilinen USB A konektörü, bilgisayarlardaki ve hub’lardaki ana bilgisayar denetleyicilerde kullanılmaktadır.
  • USB Type B – B tipi USB Kablo: USB standart B konektörü, yazıcı ve hub üzerindeki yukarı akış bağlantı noktası veya diğer daha büyük çevresel aygıtlar gibi USB çevre birimleri tasarlanmıştır.
  • USB Type C – USB C Kablo: USB-C veya USB Type-C konektörü, yeni USB 3.1 standardı ile en yeni arayüzdür. Ana bilgisayar denetleyici bağlantı noktalarında ve yukarı akış soketlerini kullanan cihazlarda kullanılmaktadır. Günümüzde dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarında da yaygın şekilde bulunan bağlantı türüdür. USB Type C konektörü, USB 2.0, 3.0, 3.1 Gen 1 ve Gen 2 sinyalleriyle uyum içinde çalışır. Maksimum 10 Gbps hızında veri iletebilmektedir.

Type C Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Bağlantı kablosu

Günümüzde en çok kullanılan bağlantı girişlerinden biri olan Type C, birçok avantaj sunmaktadır:

  • Tasarımsal açıdan farklı olan Type C, önceki USB modelleri gibi kalın değildir. Bu sayede tablet, telefon gibi küçük boyutlu cihazlarda kullanılabilir. Ayrıca micro USB gibi asimetrik bir tasarımı yoktur. Bu sayede kullanımda standardizasyon sunar. Birçok farklı kablo edinmek yerine tek bir bağlantı kablosu ile birçok cihazda işlem yapabilirsiniz.
  • Her geçen gün hayatımızda hızlı olmak daha önemli hale gelmektedir. Bu nedenle de veri aktarımı veya güç aktarımında bağlantının hız sunması gerekir. Hız konusunda eski modellere nazaran oldukça yüksek performans sunar. Hızlı şarj sistemleri, veri aktarımı veya güç depolama birimlerinde rahatlıkla işlemleri daha kısa sürelerde yapabilirsiniz.
  • Bağlantı seçeneği olarak günümüzde hemen hemen tüm markalarda girişi bulunması da oldukça önemli bir artıdır. Bu sayede tek bir bağlantı aparatı ile tüm cihazlarda işlem yapabilirsiniz. Ayrıca Type C dönüştürücü sayesinde bağlantı noktası olmayan cihazlarda bile kullanım imkanı bulunmaktadır.
  • Markalar arası geçiş durumlarında da avantaj sunan bu bağlantı türü, ortak kullanım sağladığı için yeni bir ürün aldığınızda ekstra bağlantı aparatı almanızın da önüne geçer. Birçok markada ortak olarak kullanılması hem çevre hem de bütçesel olarak büyük bir avantaj sunmaktadır.

Type-C Nerede Kullanılır?

AB Parlamentosu’nun aldığı karara göre 2024 yılı sonuna kadar bütün yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör, klavye gibi cihazlarda USB Type-C şarj girişi yer almak zorunda olacaktır. Bu nedenle birçok cihazda var olan USB Type-C girişi, olmayan cihazlarda da eklenmeye başlamıştır. USB Type-C girişi kullanan başlıca modeller şu şekildedir:

  • Apple type c kablo modellerini daha önce kullanmıyordu. Ancak yeni çıkan iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max USB Type-C girişi kullanmaktadır. Diğer iPhone modellerinde yer almamaktadır.
  • Samsung type c kablo Tüm Samsung cep telefonu modellerinde kullanılmaktadır.
  • Xiaomi şarj kablosu olarak tüm Xiaomi cep telefonu modellerinde USB Type-C girişi kullanılmaktadır.
  • Tüm Huawei cep telefonu modellerinde Huawei USB Type-C girişi kullanılmaktadır.
  • Tüm Oppo cep telefonu modellerinde Oppo USB Type-C girişi kullanılmaktadır.

Teknolojik ürünler ve yardımcı parçalarını Çiçeksepeti’nin elektronik kategorisinde bulabilir, güvenle sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir