Trend

Yavru Kedi Bakım Rehberi

Yavru kedi sahiplenmek isteyenler buraya! Hayatınıza bir yavru kediyi dahil etmek istiyorsanız ama bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, cevaplar için yazımızın detaylarına mutlaka göz atmanızı öneririz. Yavru kediler ne yer ne içer, onların temizliği nasıl olur, aşıları eğitimleri gibi detaylar…. Yani kedi sahiplenmeden önce öğrenmeniz gereken her şey! Yavru kedi bakmaya hazır mısınız? Hadi yavru kedim bakım rehberi ile kedileri yakından tanıyalım!

Yavru kedi bakımı genel olarak birkaç noktadan oluşur. Kedinizin beslenmesini, temizliğini ve sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptığınızda geriye sadece onu sevmek kalır! Onun sağlık takibini düzenli olarak yapmanız kedinizin mutluluğu ve sağlığı için oldukça önemlidir. Çiçeksepeti’nde kedi bakımı için ihtiyacınız olan tüm kedi ürünlerini bulabilirsiniz. Ayrıca mamalar, oyuncaklar, bakım ürünleri gibi ihtiyaçları da online olarak satın alabilirsiniz!

Yavru kedi bakım
Kedilerin Bakımı Hakkında Tüm Detaylar

Yavru Kedi Bakımı: Kedi Nasıl Beslenir?

Yavru kedi bakımında en önemli noktalardan biri beslenmedir. Temel ihtiyaçlar arasında olan beslenme, yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir. Özellikle yavru kedilerin büyüme çağında olduğunu düşününce beslenmeye ne kadar çok dikkat etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Kedi Maması Nasıl Seçilir? yazımızda mama seçimiyle ilgili detaylardan bahsettik. Ama yavru kediler için mama seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken detaylardan da kısaca bahsedelim:

  • İlk olarak yavru kedi için mama seçerken mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Kedinizin ihtiyaçlarına göre veterinerin önerdiği dozda mama kullanmanız, onun önerdiği marka mamayı tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü yavru kediler belli bir yaşa kadar çok daha özel bir ilgiye ve mamaya ihtiyaç duyuyor.
  • Yavru kedileri beslerken yavru kedi biberonu kullanabilirsiniz. Henüz anne sütü alması gereken yavrular için biberonlar, anne memesini taklit eden ürünlerdir. Süt tozu ve su karışımı ile yavru kedinizi besleyebilirsiniz.
  • Yavru kedi için sıvı mama hazırlarken mamanın sıcaklığının 40 derece civarında olmasına dikkat edebilirsiniz. Böylece yine anne sütünü taklit etmeniz mümkün olur.
  • Yavru kedileri tek seferde çok fazla değil az az ama sık sık beslemeniz de önemlidir. Böylece kediler için sindirim kolaylığı da sağlamış olursunuz.
  • Kedinizin biberondan kolayca süt içmesini sağlamak için biberonun açısını ayarlamanız gerekir. Yaklaşık 45 derecelik bir açı ile biberonu tutarsanız kedinizin daha rahat süt içmesini sağlarsınız.
Yavru kedi bakım
Küçük Kediler Nasıl Beslenir? Kediler Ne Yer?

Yavru Kedilerin Yedikleri

Annesinden henüz ayrılmış bir yavru kedinin yedikleri oldukça sınırlıdır. Yavru kediler hassas oldukları için bakımlarının da hassas olması gerekiyor. Bu yüzden veterinerinize de danışarak kediniz için en doğru besini seçebilirsiniz. Yavru kedi ne yer sorusuna verebileceğimiz genel cevap; yavru kedi maması, kedi sütü tozu & su ve bebek muhallebisidir. Doğduklarında anne sütüyle beslenen yavrular, anneleri olmadığında da benzer bir süt içmeye devam etmelidir. Kediler genellikle doğduktan 4-8 hafta kadar sonra sütten kesiliyor. Bu noktaya gelene kadar veterinerinizin de bilgisi dahilinde kedinizi su ve süt tozu ile besleyebilirsiniz.

Tabii ki yavru kedinin kaç aylık olduğu, seçeceğiniz mamayı değiştiriyor. Yeni doğmuş kediler için süt tozu ve su kullanabilirsiniz ama daha büyük kediler için yaş mamaları da tercih edebilirsiniz. Kuru mama noktasında da yine kedinizin büyümesini beklemeniz gerekir. Ayrıca kediler, kuru mama yemek konusunda seçici davranan hayvanlardır. Ara ara farklı kuru mamaları deneyerek onun sevdiği bir mamayı bulmaya çalışabilirsiniz.

white brown and black cat on brown dried leaves
Yavru Kediler Ne ile Beslenir? Yavru Kedilerin Yedikleri Nelerdir?

Kedilerin ağırlıkları ile kedi maması miktarı arasında bir orantı vardır:

  • Ağırlık 1,5 – 2,5 kg ise 20-30 gram,
  • Ağırlığı 2,5 – 4,5 kg ise 30-50 gram,
  • Ağırlık 4,5 – kg ise 50-70 gram.

Bu oranlara göre yavru kedinize doğru miktarda mama verebilirsiniz.

Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi

Yavru kedilerin bakımında en önemli noktalardan biri de tuvalet eğitimidir. Beslenme, sağlık ve oyunun yanı sıra tuvalet eğitimi de dikkat etmeniz gereken noktalardandır. Düşündüğünüzde bu eğitim size zor gibi gelse de aslında o kadar da zor değildir. Belli bir yaşa gelen kedilere tuvalet eğitimi vermeye başlayabilirsiniz.

Yavru kedi bakım
Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kediler doğal ortamlarındayken yemekten sonra annelerinin yardımıyla tuvaletlerini yaparlar. Annelerinden ayrıldıklarında ve belli bir yaşa geldiklerindeyse kedi kumuna, kedi tuvaletine tuvaletlerini yapmayı öğrenmeleri gerekir. Bu durumu şu şekilde yönetebilirsiniz:

  • İlk olarak yavru kediniz için yavru kedi kumu almanız gerekir. Daha sonra bu kumu koyabileceğiniz ve kedinizin içine girebileceği bir kutunuz ya da tuvaletiniz olması önemlidir. Eğitim aşamasında kedinizin kolayca alışabileceği bir kedi tuvaleti seçebilirsiniz.
  • Kedinizin ortama ve kuma alışması gerekir. Onun kuma yavaş yavaş alışması için yemek yedikten sonra onu kumun yanına bırakabilirsiniz. Bu sayede tuvalet ihtiyacı geldiğinde oraya gitmesi gerektiğini yavaşça anlamaya başlar. Ayrıca orada yapması gereken şeyi ona siz de gösterebilirsiniz. Mesela patilerini kuma yavaşça sürtebilirsiniz. Bu sayede eşelemeyi de öğrenmiş olur.
  • Kedinize iyi bir tuvalet eğitimi vermek için bunu düzenli olarak yapmanız gerekir. Kedinizin rutinlere alışmasını sağlayarak süreci kavramasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Kedinizin bu alana alışmasını tuvaletinin yanına oyuncaklar da koyabilirsiniz. Bu sayede orada geçirdiği zaman artarken alışma süreci de hızlanır.

Kedinize tuvalet eğitimi vermeye küçük yaştan itibaren, yavruyken başlayabilirsiniz. Bu sayede eğitime çok daha hızlı şekilde alışır.

Yavru kedinizin eğitiminde kum seçimi önemli bir noktadır. Doğru kumu seçerek onun daha rahat tuvalete gitmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Kumun emiş gücü nasıl? Yüksek emiş gücüne sahip olan bir kum seçmelisiniz. Bu sayede kediniz için mümkün olan en kuru ortamı sağlayabilirsiniz.
  • Kediniz için satın aldığınız kumun hijyenik olması ve kanserojen olmaması da önemlidir. Yavru kediler özellikle büyüme dönemlerinde her şey ile temasta olmayı sevdiklerinden, onları kötü ürünlerden olabildiğinizde uzak tutmanız gerekir.
  • İnce taneli kum seçmeniz de yavru kediler için önemlidir. Narin olan yavru kediler için ince taneli kum daha iyi olur.

Yavru Kediler ve Aşıları

Kedilerin Aşı Dönemleri ve Detaylar

Kedilerin aşıları da dikkat etmeniz ve takip etmeniz gereken şeylerden biridir. Büyüme aşamasındaki kedilerin bağışıklık sistemleri biraz daha zayıftır. Bu yüzden aşılarını düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Genel olarak kediniz 10 haftalık olduğunda lösemi aşısını, 12 haftayı tamamladığında ise kuduz aşısını vurdurabilirsiniz. Aşıların vurulma zamanı kediden kediye farklılık gösterdiği için bu konuda size en doğru bilgiyi veterineriniz verecektir. Yine kedi parazit ve iç parazit aşılarını da yaptırmanız gerekir.

Yavru Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizi nasıl besleyeceğinizden, tuvalet eğitiminden ve aşılardan bahsettik. Şimdi sırada, dikkat etmeniz gereken son detaylar var!

Yavru kedi bakım
Kedilerin Bakımıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedilerin bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç detay daha var. Bakım konusunda dikkat etmeniz gereken bu detaylar, kedinizin sağlığı için oldukça önemli.

  • Kedinizin tüyleri onunla birlikte uzayacak. Onun tüyleri uzadıkça tüylerini tarayıp tüylerine de bakım yapabilirsiniz.
  • Kedinizin tüylerini düzenli aralıklarla törpülemeniz önemli. Bu sayede hem kendini hem de sizi daha az yaralamasını sağlayabilirsiniz.
  • Yavru kediler, süt içemez. Onlara direkt olarak süt verirseniz ishal olmalarına sebep olursunuz. Bu yüzden kedilere vereceğiniz besinleri veterinerinize danışabilirsiniz.
  • Yavru kediniz için oyuncak seçerken kedi oltası, küçük toplar gibi oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bu sayede kedinizin enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedilerinizi yıkamanız genellikle önerilmiyor. Aksi söylenmedikçe ve zorunda kalmadıkça kedinizi yıkamanızı tavsiye etmeyiz. Yine veterinerinize danışarak bu noktada daha farklı çözümler bulabilirsiniz.
  • Son olarak kedinizi düzeli olarak veterinere götürüp sağlık kontrollerini yaptırmanız gerekiyor. Bu sayede onun sağlık durumunu, aşılarını yakından takip edebilirsiniz.

Yani genel olarak; kedinizin mamasını onun yaşına ve kilosuna uygun seçerseniz, kedinizin bakımında veteriner görüşüne başvurursanız, kedinizin bakımını aksatmazsanız, aşılarını yaptırırsanız ve iyi bir tuvalet eğitimi verirseniz her şey yolunda gider. Ve bunların sonucunda sevimli kediniz ile çok güzel bir hayat yaşarsınız! Bu süreçte ihtiyacınız olan tüm ürünlere Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinden online olarak kolayca ulaşabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir