Trend

Yavru Köpek Bakım Rehberi

Köpek sahiplenmek istiyorsanız ya da yeni bir yavru köpek sahiplendiyseniz, bazı bilgilere ihtiyacınız var. Yavru köpeklerin bakımı, büyük köpeklere göre daha farklıdır. Onlar, farklı şekilde beslenmeye, farklı bakımlara ihtiyaç duyar. Bu yüzden temel olarak yavru köpek bakımını öğrenmeniz gerekir. Siz de bu süreçlerden geçiyorsanız yavru köpek bakım rehberi yazımıza göz atabilirsiniz!

Yavru köpek bakmaya başlayacak olanlar ya da yeni başlayanlar burada mı? Sizler için yavru köpek bakımıyla ilgili tüm detaylardan bahsettiğimiz bir yazı hazırladık! Minik dostunuzun ihtiyacı olan tüm ürünleri, Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde bulabilirsiniz. Mamadan oyuncağa, bakım malzemelerinden ekipmanlara kadar pek çok ürünü online olarak keşfedebilirsiniz!

Köpek Bakım Rehberi

Köpek bakım rehberi
Yavru Köpekler için Köpek Bakım Rehberi

Köpek bakımı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Köpeğin mama seçimi, köpeğin eğitimi, köpeğin tuvalet eğitimi… Bu noktalara dikkat ettikten sonra yavru köpeğinizle istediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz!

Yavru Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Köpekler, 1 yaşına gelinceye kadar yavrudur. Bu yüzden yavrular 1 yaşına gelinceye kadar onlara yavru bakımı yapmanız gerekir. Yavru bakımına da mama seçiminden başlayabilirsiniz! Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var:

  • Yavru köpekler için mama seçimi yaparken vitamin ve mineral değerlerine dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalara dikkat ederek ideal köpek mamasına ulaşmaya bir adım daha yaklaşırsınız.
  • Yavru köpeklerin mamaları daha küçük boyutlardadır. Böylece köpekler, mamayı yerken zorlanmazlar ve rahatsızlık hissetmezler. Köpeğin kaç aylık olduğuna göre mama seçimini yapabilirsiniz.
Köpek bakım rehberi
Köpek Maması Seçmenin Detayları
  • Köpek maması seçiminde köpeğin ırkı da etkilidir. Küçük ırk köpekler, büyük ırk köpeklere göre genelde daha az mamaya ihtiyaç duyar. Beden yapısı ve formu değiştikçe köpeklerin de ihtiyacı azalıp artar.
  • Son olarak, köpeğinizin ne kadar hareketli olduğu da mama seçiminde etkilidir. Köpeklerin metabolizmasına göre mamanın içeriğine karar verebilirsiniz.

Yavru köpeklerin, yeni doğduklarında ilk 2 ay anne sütü ile beslenmeleri gerekiyor. Daha sonra yavaş yavaş kuru mamaya geçiş yaparak gelişim devam edebiliyor. Köpeklerin dişleri ilk iki ayda gelişme sürecinde olduğu için kuru ya da yaş mamanın, ağız sağlıklarına zarar verme ihtimalleri var. Daha sonra yavru köpeklerin büyüme çağında oldukları ilk 12 ayda, besin değeri yüksek olan mamaları tüketmeleri de önemli. Besin değeri, yağ ve karbonhidrat oranı yüksek olan mamaları tercih ederek yavru köpeğiniz için en iyi beslenme içeriğini oluşturabilirsiniz. Mama seçimi yaparken veterinerinize de danışarak en doğru mama seçimini yapabilirsiniz!

Yavru Köpek Eğitimi

Mama seçiminden sonra en önemli sorulardan biri de “Yavru köpek nasıl eğitilir?” sorusudur. Köpekleri eğitmek, onların evdeki hayata uyum sağlaması için çabalamak gerekir. Tuvaletini evin her köşesine yapmaması için, evdeki eşyalara ya da kendine yanlışlıkla zarar vermemesi için eğitim sürecinden geçmeniz önemlidir.

Köpek bakım rehberi
Köpek Eğitimi Nasıl Olur? Köpek Bakarken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Yavru köpekler, eve geldikleri ilk günden itibaren eğitime hazırdır. Tabii ki bu süreçte de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

  • Yavru köpeklere seslenirken bağırmamanız önemlidir. Seslendikten sonra bağırırsanız güvensiz ve rahatsız hissetmeleri mümkündür.
  • Köpekler, seslere karşı oldukça hassastır. Bu yüzden onları hep aynı şekilde çağırmanız, onlara aynı şekilde seslenmeniz önemlidir.
  • Ödül maması kullanmak da köpekler için çok uygundur. Bu şekilde bazı davranışları kazanmalarını sağlayabilirsiniz. Çok yüksek kalorili olmayan ödül mamalarını seçerek yavru köpeğinizi eğitebilirsiniz.
  • Onun sergilediği her davranışı veterineriniz ile konuşarak değerlendirebilirsiniz.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

Köpeklerin kazanması gereken en önemli davranışlardan biri de tuvalet eğitimidir. Köpeğinize evin içinde ya da dışında tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Biraz sancılı ve uzun süren bir eğitim olsa da bu süreç bittiğinde hem köpeğiniz için hem de sizin için her şey çok daha keyifli olur!

Köpek bakım rehberi
Köpekler için Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır?

Yavru köpeğinize tuvalet eğitimi verirken şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • İlk olarak köpeğinizin hangi alanda tuvaletini yapmasını istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Onun için yeri belirleyip süreci başlatabilirsiniz.
  • Köpeklerin tuvaletini yapacağı zaman genellikle yemek yedikten sonra olur. Yani o yemeğini yedikten sonra tuvalet için onu yürüyüş çıkarabilirsiniz.
  • Tuvalet eğitimi sürecine başlamadan önce beslenme planı oluşturmanız da önemlidir. Böylece onun, tuvalet saatini belirlemeniz de çok daha kolay olur.

Yavru Köpek Bakımıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Genel anlamıyla yavru köpek bakımından bu şekilde bahsedebiliriz. Ayrıca ek olarak bazı sorular ile köpek bakımının ayrıntılarından da söz edebiliriz!

Köpek bakım rehberi
Köpeklerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
  • Yavru köpekler için oyuncak seçimi, önemlidir. Yavru köpekler, günlük hayatlarının büyük bir kısmını oyun oynayarak geçirir. Bu yüzden oyuncak seçimi önemlidir. Yavru köpekler için oyuncak hem eğiticidir hem de eğlence aracıdır. Fiziksel gelişim, egzersiz, zeka gelişimi ve sağlıklı bir psikoloji için oyun önemlidir.
  • Yavru köpeklerin dişleri 3 ila 12 aylık arasında çıkar. Bu dönemde oyuncaklar onlar için aynı zamanda diş kaşıyıcıdır. Bu dönemde onlara kemirme oyuncakları alabilirsiniz. Böylece aynı zamanda evdeki eşyaların kemirilmesinden de kurtulabilirsiniz!
  • Yavru köpeklerin aşı takvimi de önemli noktalardan biridir. Genellikle köpekler 1,5 aylık olduğunda aşılar da başlar. İlk aşıyla başlayan süreç bir süre devam eder. Yine veterinerinize danışarak aşı takvimini oluşturabilirsiniz.
  • Yavru köpek yıkanır mı, nasıl yıkanır? gibi soruların cevabı da bu yazıda! Yavru köpeklerin banyo zamanı, köpeğin tüy uzunluğuna ve türüne göre değişkenlik gösterir. Mesela uzun tüylü köpeklerin 3 ayda bir yıkanması gerekirken kısa tüylü köpeklerde bu durum öyle değildir. Köpeklere banyo yaptırmadan önce köpeklerin tüylerinin iyice taranması önemlidir. Ayrıca yavru köpeklerin özel şampuan kullanması da gerekebilir.

Köpeğinizin doğum gününü kutlamak ve eğlenceli ürünleri kendisine hediye etmek için “Köpek Doğum Günü Malzemeleri” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yani genel olarak; köpeğinizin mamasını onun yaşına ve türüne uygun seçerseniz, köpeğinizin bakımında veteriner görüşüne başvurursanız, köpeğinizi düzenli olarak temizleyip yıkarsanız, aşılarını yaptırırsanız ve iyi bir tuvalet eğitimi verirseniz her şey yolunda gider. Ve bunların sonucunda sevimli köpeğiniz ile çok güzel bir hayat yaşarsınız! Bu süreçte ihtiyacınız olan tüm ürünlere Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinden online olarak kolayca ulaşabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir