Çiçek BakımıBahçe DekorasyonuEv & Dekorasyon

Yeni Trend: Hobi Bahçeleri

Hangimizin hayali değildir ki kendi yetiştirdiğimiz taze domatesi dalından koparıp da kahvaltıda yemek? Mis kokulu çiçeklerimizin arasında dolaşarak günü bitirmek?

Pencere kenarında duran çiçeklere bakarak çalışırken bile yüzünüz gülümsüyor, haftasonları kendinizi parktaki çimlere mi atıyorsunuz? Bahçeli bir ev hayali kurup bunun yalnızca emekli olunca gerçekleşeceğini düşünenlerden misiniz?

Merak etmeyin, apartman dairlerine, plazalara sıkışmış hayatlarımız içinde attığımız çığlıklar nihayet yerini buldu! Toprağa hasret kalan şehir insanlarının imdadına yetiştiler! Artık bahçem yok, bahçeli ev istiyorum, çiçek, maydanoz, domates ekmek istiyorum diye sızlanmanıza ve sadece hayal kurmanıza, hatta bunun için emekli olup bodruma yerleşmeyi beklemenize gerek kalmadı.

Yeni trend hobi bahçeleri… Şehre yakın alanlarda yer alan, hafta sonları koşa koşa gideceğiniz bahçeler!

hobi bahçesi
Kaynak: Kiran Sawhne
Nedir hobi bahçeleri?

Genellikle belediyelerin alt yapısını hazırlayıp, parçalara bölerek senelik kiraya verdiği arsalardır. Bahçeler 10 ile 60 metrekare arasında değişiyor. Burası sebze, çiçek hatta meyve yetiştirip, aile ve dostlarınızla zaman geçirebileceğiniz size ait bir bahçe anlayacağınız üzere. 

Daha teknik bir tanım isterseniz; hobi bahçeleri, yanına su getirilmiş, sürüldükten sonra rotavatörle çapalanarak hazır hale getirilmiş, drenajı mümkün olduğu kadar sağlanmış, 55 – 60 m2 – elle işlemek için uygun alan- arsalardır. Hobi bahçesini kiralayan kişi, 1 sene boyunca bu araziyi, zirai tarım ilacı, kimyasal gübre ve benzeri unsurları kullanmadan, istediği çiçek bahçesini kurmak için veya evinde tüketeceği zehirsiz sebzeleri üretmek için kullanabilir.

Üstelik siz yokken bahçenize göz kulak olup, bakımını da yapıyorlar. Belediyeye ait yerlerde ise ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu arsaların içerisinde bir de malzemelerinizi koyabileceğiniz küçük kulübeler de var. Sizce de bahçe bakımı oyunlarını gerçek hayata taşımak gibi olmadı mı?Artık telefondan başınızı kaldırıp oyunu gerçek hayata devredebilirsiniz. 

Kaynak: Giphy
Girişimciler için büyük fırsat 

Bu trend özel sektörün de ilgisini çekiyor tabii ki. Girişimciler ellerindeki toprağı parselleyerek hobi bahçesi şeklinde belirli süreler için kiralayıp gelir elde edebiliyor. Bu sistem Avrupa’da daha yaygın ve orada ömür boyu kiralama yöntemi de var. Türkiye’de ise oldukça beğenilen ve rağbet gören yeni bir trend. 

Özellikle şehir hayatından bunalan, işi dolaysıyla ya da başka gerekçelerle şehir dışında, bahçeli evlerde yaşayamayan ve de şehir içerisinde bahçeli bir evde yaşamak için yeterli mali güce sahip olmayan kişiler, şehir merkezine çok yakın bu bahçeler ile heveslerini alabiliyorlar. Resmen rüya gibi bir olay!

Hobi bahçesi nerelerde var?
küçük bahçe
Görsel: Love This Pic

Artık yemyeşil hobi bahçeleri özellikle İstanbul’da birçok bölgede bulunuyor. Beykoz, Arnavutköy, Sultangazi, Pendik, Silivri, Küçükçekmece, Esenler ve daha birçok yerde hobi bahçelerine rastlayabilirsiniz. Bunlar belediyelerin sağladığı alanlar olabildiği gibi özel mülkler de olabiliyor tabii. 

Beykoz Belediyesi doğal tarımı destekleyen ve onu teşvik eden belediyelerden birisi. 20 dönümlük bir alanı Hobi Bahçesi olarak değerlendiren belediye, bu büyük alanda bahçelerin yanı sıra hayvan barınakları, kafeteryalar ve çocuklar için oyun bahçeleri de sunmakta.

Çubuklu – Kiremitdere mevkiinde 20 dönüm arazi üzerine kurulan bu hobi bahçelerinde 50’şer metrekarelik 100 adet parsel yer alıyor. Meyve-sebze ekim dikimine uygun olarak tasarlanan bahçelerde kalıcı olmayan bitkilerin yanı sıra mevsim çiçekleri de yetiştirilebiliyor. Bu gibi bir hizmeti sunan bir başka belediye de Büyükçekmece belediyesi.

Hobi bahçelerinin en önemli özelliklerinden birisi kesinlikle zirai ilaçlama yasak. Toprağı küstürmeden, kalitesini bozmadan kullanılması gerekiyor. Zaten ana tema “doğal” ürünler olunca çok normal değil mi?

doğal sebze ve meyve
Görsel: Permaculture News

Büyükçekmece Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, vatandaşlarının kendi elleri ile sebze ve meyve üretip, bu doğal ürünleri dalından kopararak tüketebilmesi için 25’er bin metre kareden oluşan 2 adet hobi bahçesi ve 1000’er metrekareden oluşan 3 adet meyve bahçesi sağlamak için çalışmalarına hız kazandırdı.

Bu meyve bahçelerinin haftanın belirli günlerinde halkına açık olacağını belirten Belediye Başkanı, ailelerin çocukları ile birlikte bu bahçelerde dolaşıp, üretilen doğal meyveleri toplayıp tüketebileceklerini belirtiyor.

Bu akıma üniversiteler de destek veriyor ve kendi hobi bahçelerini kuruyorlar. Öncülerden biri ise Yıldız Teknik Üniversitesi. Davutpaşa Kampüsü’nün Esenler Belediyesi ile yapmış olduğu işbirliği neticesinde ortaya çıkan hobi bahçeleri 50’şer metrekarelik toplam 3500 metre kare alanda hizmet veriyor.

bahçe
Görsel: Love This Pic

Her bir bahçenin 5 seneliğine kiraya verildiği bu alanlarda gönül rahatlığı ile vakit geçirebilmek için de oldukça imkan sunulmuş. Bahçenin etrafındaki yürüyüş parkurları, kafeler ve spor tesisleri, özellikle aileler ve öğrenciler için çok keyif verici bir ortam yaratmış. 

Bazı hobi bahçeleri harici olarak basketbol, futbol sahaları ve açık hava sinemaları da bulunduruyor. Anlayacağınız hobi bahçeciliği bir çeşit yaşam tarzı olmuş. Bir kez alışan bir daha bırakamıyor.

Hobi bahçesi kiralama fiyatları ise değişkenlik gösterebiliyor. 1000 TL civarı bir ücretlendirme ile yıllık olarak bir bahçe kiralayabilmeniz mümkün olduğu gibi, bahçenin yerine ve imkanlarına göre fiyatlar artabiliyor ve azalabiliyor. 

Çiçek ve bahçe bakımına dair daha detaylı bilgi edinebilmek için “Çiçek Bakımı” Kategorimizi ve “Bahçe Çiçekleri” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siz de gönlünüzün istediği, huzurla seyretmek istediğiniz bitkileri, dalından taze koparıp yemek istediğiniz meyve ve sebzeleri evinizin bahçesindeymiş gibi yetiştirebilir, ailenizle ve arkadaşlarınızla bahçenizde vakit geçirebilir, iş çıkışlarında veya haftasonlarında kendinizi plazaların yoğunluğundan toprağın hafifliğine bırakabilirsiniz.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir