Kendin Yap (DIY)

Yeni ve Farklı Bir Trend: Mum Şekillendirme (DIY)

Dekorasyonunda farklı objeler kullanmayı sevenler için vazgeçilmez olan mumlar, iyi enerji ortamı oluşturmak açısından da oldukça kullanışlıdır. Farklı tasarım dekoratif mumlar ve spiral mumlar gibi son dönemde popülerliği artan bu ürünleri satın almak yerine kendiniz yapmaya ne dersiniz?  Mum şekillendirme, hem çok eğlenceli hem de oldukça dekoratif ürünler ortaya çıkardığınız bir etkinlik. Fakat kafanızda “Kolay bir şey gibi durmuyor, nasıl yapacağım?” gibi sorular varsa bu yazımızda size püf noktalarından bahsedeceğiz. İlla “Ben yapamam.” derseniz tabii ki sizi de düşünerek ürün tavsiyelerinde bulunacağız.  

Son zamanlarda sosyal mecralarda ve dergilerde sıkça karşınıza çıkan bükülmüş, farklı şekillendirilmiş, spiral mumlar oldukça havalı bir dekorasyon parçası haline geldi. Bazıları özel kokulu, bazıları sadece dekoratif olan bu tasarımları kendiniz de evde yapabilirsiniz. Ne de olsa evde geçirilen vakit oldukça arttı ve siz de yeni birçok şey denediniz. Örgü ördünüz, belki resme başladınız, puzzle yaptınız, bolca film-dizi izlediniz, ekmek pişirme ve yemek yapmada oldukça ustalaştınız… Şimdi de mum şekillendirmeyi deneyerek yeteneklerinize bir yenisini eklemenin bir zararı olmaz. Hadi şimdi nasıl yapacağınıza birlikte bakalım.

Mum Şekillendirme

Mum şekillendirme - dekoratif mumlar
Farklı şekillerdeki mumlar ortamın havasını değiştirir.
Görsel kaynak: Pinterest

Mumlar, aydınlatma için kullanılmadıkları zamanlarda dekorasyonunuzun en önemli parçaları arasında kendini göstermesini bilir. Fakat yaktığınız zaman ömürleri çok uzun değildir. Bu nedenle kendi mumlarınızı yapabilir veya evdeki mumlarla farklı çalışmalara girebilirsiniz.

Mum Seçimine Dikkat

Mum şekillendirme ve mum yapımında ilk dikkat edilmesi gereken konu mum seçimidir. Bazı mumlar daha kolay bükülüp şekil alırken bazıları ile çalışmak daha zordur. Bu nedenle balmumu ve parafin mumları tercih etmeniz işinizi kolaylaştırır. Ayrıca bazı renkli mumlar, balmumu tabakasına batırılmış beyaz mum olduğundan tek renk olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Beyaz mumları bükmek ve üzerinde çalışmak daha zordur ama doğru şekilde çalışılırsa rahatlıkla bükülebilirler. Çok sayıda mum elde etmek ve üzerinde çalışmak istiyorsanız bir paket parafin mum bazı veya konik mumlar sizin için uygun olacaktır.

İhtiyacınız Olanlar

Mum şekillendirme - spiral mumlar
Farklı şekillerde mumlar elde etmek için ihtiyacınız olan bazı ürünler vardır.
Görsel kaynak: Pinterest
  • Sıcak su. (Kaynar olmamalı. Çok sıcak olan su, mum şekillendirmesini zorlaştırır.)
  • Tencere veya mumların yumuşaması için sıcak su koymanıza yarayacak herhangi bir kap.
  • Mum (Yukarıda da bahsettiğimiz gibi parafin mum bazı veya konik mumlar işinizi kolaylaştırır.)
  • Şekillendirme yapabileceğiniz tezgah (Ahşap tahta veya kesim mermer olabilir)
  • Oklava veya yeterli büyüklükte cam şişe.

Nasıl Yapılır?

Mum şekillendirme - nasıl yapılır?
Mum şekillendirmenin püf noktalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Mum şekillendirme için gerekli malzemeleri tezgah üzerine aldıktan sonra aşağıda anlattığımız adımları takip ederek istediğiniz şekilde mumlar elde edebilirsiniz.

  • Öncelikle tencere ya da kaba aldığınız suyu ısıtmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken konu suyun kaynamaması olmalıdır. Eğer su kaynayacak kadar ısınırsa mumun dışı ve içi bükülecek kadar yumuşak olmak yerine eriyecektir.
  • Sıcak su içerisine koyduğunuz mumu 10-15 dakika kadar suda bekletmelisiniz. Mum, suda yumuşayıp tencerenin kenarından düşecek kıvama geldiğinde çıkarabilirsiniz.
  • Mum yumuşak bir kıvam aldığında, oklava veya cam şişe ile düz bir şekilde açabilir veya eğip bükerek istediğiniz şekli verebilirsiniz. Bu adımı gerçekleştirirken çok hızlı ve sert olmamalı, nazik hareketler yapmalısınız.
Mum şekillendirme - dekoratif kullanım
Şekillendirdiğiniz mumları şamdan modelleri üzerinde kullanabilirsiniz.
Görsel kaynağı: Pinterest
  • Şekillendirdiğiniz mumu, şamdanlarda kullanmayı planlıyorsanız mum hala esnekken alt ve üst kısımlarını dairesel şekilde bırakabilirsiniz.
  • Bükme işlemini tamamladıktan sonra, mumu sertleştirmek için mutfak rulosunun üzerine düz bir şekilde koyabilir, sonrasında diğer mumlarda aynı işlemleri tekrarlayarak farklı modeller elde edebilirsiniz.
  • Hazırladığınız mumların şeklinden memnunsanız tenceredeki sıcak suyu soğuk su ile değiştirerek mumları erittiğiniz kaba koyabilirsiniz. Soğuk suya konan mumlar dakikalar içerisinde sertleşecektir. Artık mumlarınızı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Mum şekillendirme - farklı tasarımlar
Mum şekillendirme işleminde sınır, sizin hayal gücünüzdür.
Görsel kaynak: Pinterest

Hazırladığınız farklı tasarımlara sahip mumları yaşam alanlarınızın dekorasyonunda kullanarak farklı ortamlar oluşturabilirsiniz. Örneğin; bir masa veya raf üzerine farklı şekillerdeki mumları yerleştirerek stilinizi yansıtan kişisel bir alan ortaya çıkarabilirsiniz. Hazırladığınız mumları sadece kendi yaşam alanlarınızda kullanmak dışında sevdiklerinize hediye ederek onları mutlu edebilirsiniz.

Mum şekillendirme ile nasıl mum tasarlayacağınızı anlattık. Farklı tasarım ve şekillerde mumları hazır olarak satın almak isterseniz veya mumlarınızı sergileyecek mumluk modellerine ihtiyacınız var ise tavsiyelerimiz:

Varaklı Spiral Mum

Varaklı spiral mum, 3 adet gönderilmektedir.

Varaklı spiral mumları evinizde bulunan şamdan veya mumluklara yerleştirerek akşamları aydınlatmada, gündüzleri ise dekorasyonun bir parçası olarak kullanabilirsiniz.

Altın Sarısı Spiral Mum

Spiral mumların ortalama yanma süresi 12 dakikadır.

Gösterişli altın sarısını mum üzerinde kullanarak farklı ve özgün bir ortam oluşturabilirsiniz. Mumlar, şamdan veya mumluklarla kullanılabilir olduğu gibi özel günlerde süsleme amaçlı da tercih edilebilir.

3’lü Helen Kokulu Mumlu Dekoratif Mumluk

Helen dekoratif mumluk, tamamen el yapımı bir üründür.

Mumlar kadar farklı tasarımları ile öne çıkan mumluk modelleri de dekorasyonunuza fark katabilir. Özel tasarım Helen 3’lü Mumluk Seti, yaşam alanlarınıza özgün bir dokunuş yapmanın en zarif yolu olacak.

Le Ante Siyah Dekoratif Mumluk

Küçük dokunuşlarla ortamın havasını değiştirin; Le Ante Mumluk.

Farklı, özgün ve modern parçaları seviyorsanız Le Ante Mumluk tam size göre diyebiliriz. Özel olarak tasarlanan dans eden kadın figürlü mumluk ile romantik ortamlar oluşturabilir veya yaşam alanlarınıza özgün bir dokunuş yapabilirsiniz.

Ahşap Dekoratif Mumluk

Ahşap dekoratif mumluk, doğallığı sevenlerin yeni favorisi olacak.

Son önerimiz ise klasikten şaşmayanlara geliyor; Ahşap Dekoratif Mumluk. Özel olarak tasarlanan halatlı mumluk, salon veya oturma odanıza farklı bir hava katacaktır.

Mum şekillendirme hakkında merak edilenleri cevapladığımız yazımız burada sona eriyor. Yaşam alanlarınıza farklılık katacak tüm ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilir, uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir