Anne & BebekBebek Beslenme

Yenidoğan (0-6 Ay) Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Biraz zorlu ama tatlı bir dönem olan hamilelikten sonra bebeğiniz dünyaya gözlerini açtı ve artık kollarınızda. Şimdi ise yeni bir süreç başlıyor… Yenidoğan bebek beslenmesi, gelişim açısından oldukça önemli bir dönem. Peki, bu dönemde nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Aklınızdaki tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Doğumdan sonra ilk altı aylık dönemde mümkün olduğuna anne sütü ile beslenme yapılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından doğumdan itibaren sadece anne sütü verilmesi tavsiye ediliyor. Sonraki süreçte ise besin takviyeleri ve ek gıdalara başlayabilirsiniz.

0-6 Ay Anne Sütü ile Beslenme

Yeni doğan bebek beslenmesi - anne sütü
Doğumdan sonra anne sütünün gelmesi kişiden kişiye değişebilir.

Normal doğumlarda 1 gün içerisinde süt gelmeye başlar. Sezaryen doğumlarda ise bu süre 1-3 gün arasında değişiklik göstermektedir. Uzun süreli ve bol süt üretimi için bebeğin sık sık emzirilmesi gerekir. Bebek istediği sürece, ne sıklıkla olursa olsun emzirme işlemi yapmak önemlidir. Açlık dışında da emzik yerine meme vermek, süt artırıcı etkiye sahiptir.

  • Yenidoğan bebekler günde 8-12 kez emzirilebilir. Öğünlerin arası 6-8 hafta sonra açılmaya başlanır. Tek bir meme ortalama olarak 15 dakika kdar verilmelidir.
  • Emzirmelerin arasının 3 saati geçmemesi önemlidir. Eğer bebek 10 dakikadan daha kısa sürelerde memeden ayrılıyorsa tam olarak sütü boşaltamıyor demektir. Daha uzun bir emme deneyimi için diğer memeye geçmesini sağlayabilirsiniz. Bir sonraki emzirmede ise tam olarak boşalmayan memeden emzirmeye başlamanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Bebeği ilk aylarda gece uykusundan da uyandırıp emzirmeniz gerekir. 3. aydan sonra ise öğünlerin arası açılacağı için derin uykusundan sonra emzirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bir aylık gelişiminin tamamlayan bebeklerin günde 7-8 kez emzirilmesi yeterli olacaktır. Emzirme sayısını 3. Aydan sonra azaltmaya başlayabilir ve 5-6 defaya düşürebilirsiniz.
  • 3 – 6 ay arasında emzirme sayısını kademeli olarak 4’e kadar düşürebilirsiniz. 6. Aydan itibaren ise ek gıdaya geçiş süreci başlar ve emzirme sayısı 3’e kadar düşer.

En İyi Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Yeni doğan bebek beslenmesi - emzirme pozisyonları
Bebeğin iyi emmesi dem doyması hem de annenin süt üretimi için önemlidir. Bu nedenle doğru pozisyonlarda emme işlemini gerçekleştirmek gerekir.

Göğüs uçlarında yara oluşmaması adına da emzirme pozisyonlarına dikkat edilmelidir. Ek olarak göğüs ucu yaraları için göğüs kremi kullanabilirsiniz. Başlıca emzirme pozisyonları şu şekildedir:

  • Kucaklama ya da Beşik Pozisyonu:  Normal doğumla zamanında dünyaya gelen bebekleri için uygundur ve kucakta emzirme işlemi yapılır.
  • Çapraz Beşik Pozisyonu: Normal doğumla dünyaya gelen fakat meme başını yeteri kadar kuvvetli tutamayan bebekler için idealdir. Bebek yatay bir pozisyon yerine daha dikey bir açıyla çaprazlamasına tutulur.
  • Çanta Pozisyonu: Karında ameliyat dikişleri olan anneler için idealdir. Bebeğin kafası tek bir bacağın üzerine alınır ve yatak üzerine yatırılır. Bu şekilde emzirme işlemi gerçekleştirilir.
  • Yatar Pozisyon: Annenin yattığı yerden kalkmasının zor olduğu durumlarda emzirme için bu pozisyon kullanılır. Bebek ve anne yan yatar halde konumlandırılarak emzirme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Anne Sütü Emmeyen Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğan bebek beslenmesi - anne sütü emmeyen bebekler
Doğumdan hemen sonra veya bir süre sonra annenin sütünün gelmemesi veya emzirme döneminde kullanılması gereken ilaçlar olması nedeniyle anne sütü kullanılamayabilir.

Yenidoğan bebek beslenmesi aşamalarının ilk anından itibaren anne sütünün kullanılamadığı durumlarda özel yenidoğan formül bebek maması tercih edilmelidir. Doğumdan hemen sonra ilk formül mama miktarı 30 cc/ml’dir. İlerleyen süreçte bebeğin gelişimine göre miktarı aşağıdaki şekilde artırabilirsiniz:

  • Anne sütü almayan 1 aylık bebekler tek bir öğünde 30-90 ml olmak üzere günde 6-8 kez,
  • 2 aylık bebekler tek bir öğünde 90-150 ml olmak üzere günde 6-7 kez,
  • 3 aylık bebekler tek bir öğünde 180-200 ml olmak üzere günde 5-6 kez,
  • 4 aylık bebekler tek bir öğünde 180-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez,
  • 5 aylık bebekler tek bir öğünde 200-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez formül mama verilmesi tavsiye edilmektedir.

Bebeklerin ilk4-6 ay arasında demire ihtiyacı yoktur ancak Amerikan Pediyatri Akademisi, anne sütü alamayan veya kısmi olarak alan bebeklere doğumdan 1 yaşa kadar demir destekli mamaların daha faydalı olduğunu söylemektedir.

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebek mama yedirme
6. aydan itibaren bebeğin beslenmesinde değişime gitmek gerekir.

Anne sütü bebeğin ilk 6 ayında tüm ihtiyaçlarını karşılar. Ancak 6. aydan sonra bebek artık anne sütünde olmayan ve doğadaki besinlerde bulunan vitamin ile liflere ihtiyaç duymaya başlar. Bu nedenle bebeğin artan kalori ve besin ihtiyacını karşılamak için ek gıdalara başlamak gerekir.  

  • Sebzeler konusunda 1-2 sebzeyi deneme yanılma yoluyla bebeğinize yedirebilirsiniz. Havuç, bal kabağı, kabak, brokoli, karnabahar, avokado, patates, taze fasulye gibi sebzeleri buharda veya suda hafif dire kalacak şekilde pişirmeniz yeterli olacaktır. Bunun dışında sebze püreleri kullanımına da başlayabilirsiniz.
  • Meyve olarak elma, armut, muz, kayısı, erik ve şeftali tercih edebilirsiniz. Bu meyvelerden püre elde edebilir veya hazır meyve püreleri tercih edebilirsiniz.
  • Süt ürünleri, yumurta, kuru yemiş, tohum, balık ve deniz ürünlerini ise ilk kez verdiğinizde aynı gün vermemelisiniz. Farklı günlerde yavaş yavaş bu besinleri beslenme rutinine ekleyebilirsiniz.
  • Vereceğiniz ilk ek gıdalar ilk 3-4 gün tek başına sonrasında ise sorun olmazsa diğer gıdalarla birlikte vermeniz daha faydalı bir yöntemdir.

Yenidoğan bebek beslenmesi hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. İhtiyacınız olan tüm Anne & Bebek ürünlerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir