Trend

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLER

Birçok çiçek ve bitkinin kaynatılarak içilen sularının veya öğütülerek elde edilen farklı kullanımlarının, sağlık ve güzelliğe olan katkılarını bilmeyen yoktur. Salatalarda, tatlılarda, likör, zeytinyağı ve sirke çeşitlerinde ve soslarda, yenilebilir çiçekler gurmelerin de takıntısı olmaya başladı bile.

Lavantalı cheesecake, güllü merengler, menekşeli avokado salatası, leylaklı tereyağı, ıstakoz ile doldurulmuş kabak çiçekleri, ıhlamur çiçekli pankekler, et çeşitlerinin yanında biberiye ve kekik gibi otların çiçekleriyle hazırlanmış jöleler, şu sıralar gündemde olan mükemmel ve görsel lezzetlerden sadece birkaç tanesi.

Birçok çiçek yenilebilir olmasına rağmen, tabii ki bütün çiçekler yenilebilir diyemeyiz. Doğru teşhis çok önemli. Bazıları zehirli olabilir veya alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Biberiye, kekik ve ıhlamurun çiçekleri, karanfil, lavanta, leylak, kabak çiçekleri, papatya, menekşe ve gül yaprakları yenilebilir türden. Ancak bunların da kesinlikle hiçbir kimyasal madde ile temasa geçmediklerinden emin olmak gerekiyor. Dolayısıyla çiçekçiden alınan ve yol kenarlarından toplanan çiçekler tehlikeli olabilir.

Yenilebilir çiçekler hangileri, tatları neye benziyor ve nasıl kullanılıyorlar?

  • Menekşe ve hercai menekşe: Mor, sarı ve portakal renklerinde bulunuyor. Yapraklarının tadı nektarini, sapları ise tere otunu andırıyor. Salatalara mükemmel bir görsellik ve tat veriyor. Fransa’nın Toulouse kentinde, mor olan türünden üretilen şekerler ve likörler, önemli bir sanayi oluşturuyor.
  • Gül: Çok aromatik ve birçok türü kullanılabilir. Reçelden liköre, lokumdan gül soslu bıldırcına kadar Türk ve Osmanlı mutfağında en yaygın kullanılan çiçek. Bağdat’ın sümbüllü gül balı ise dünyaca tanınan bir delikates.
  • Lavanta: Hafif tatlı, narenciye ve nanemsi bir tat arası. Tatlılarda, ekmeklerde, keklerde, jölelerde çok başarılı. Zeytinyağı ve elma sirkesinin içerisine de çok yakışıyor ve çok şık duruyor. Et yemeklerinde ise baharat yerine kullanılabilir.
  • Karanfil: Şaşırtıcı derecede tatlı ve hafif mentollü. Ancak yapraklarını kırparak kullanmak gerekiyor. Süs olarak her türlü yiyeceğin üzerine serpiştirilebilir. Fransızlar’ın meşhur ‘Charteuse’ likörünün içerisindeki özel sırlardan birisi.
  • Kadife Çiçeği: Baharatlı, hafif biberimsi. Tadı ve yoğun sarı renginden dolayı fakir adamın safranı olarak anılıyor. Çorbaların, makarnaların üzerine serpiştirilebilir, tereyağına, ‘dip’lere ve soslara katılabilir.
  • Yasemin: Yoğun kokulu. Uzakdoğu’da geleneksel olarak çaylarda kullanılıyor. Pilava da çeşni olarak katılabilir.
  • Ihlamur Çiçeği: Beyazdan sarı tonlara kaçan minik çiçeklerin tadı bala benziyor. Şerbetlerde kullanılıyor. Almanya’da, mevsiminde, una batırılıp kızartması yapılan bir spesiyalite.

YENİLEBİLİR ÇİÇEK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir