Yılbaşı

Yılbaşı Ağacı Süslemek Ne Anlama Gelir?

Yılbaşı yaklaştıkça sokaklar, evler, işyerleri, vitrinler; kısacası aklınıza gelebilecek bütün alanlar süslenmeye başlanır. Yeşil, beyaz ve kırmızı renklerinin hakim olduğu bir ay yaşarız aralık ayında. Sokaklardaki dev çam ağacı maketleri süslenir, evlere minik ağaçlar alınır. Peki yılbaşı ağacı süslemek ne anlama değilir? Bizim kültürümüzde ağaç süslemek var mıdır?

Yılbaşının en zevkli yanlarından biridir yılbaşı ağacını hazırlamak, süslemek. Başlı başına parti gibi. Çocuk yetişkin herkes için ayrı bir keyif. Altını da hediyelerle doldurursak tamam işte! Ancak yılbaşı ağaçları ile ilgili birçok soru kafaları kurcalar. Çam ağacı anlamı nedir, neyi simgeler derseniz bu hikaye Pagan dinlerine, Mısır ve Çin uygarlıklarına dayanıyor. Her dem yeşil yaprakları olan çam ağaçlarının sonsuzluğu simgelediği düşünülüyor. Yılbaşında çam ağacı süslemek de yeni bir yıla girerken bu zaman kavramına bir çeşit imgeleme aslında.

yılbaşı ağacı ve kedi
Görsel: Giphy

Bu konuda anlatılan bir çok hikaye mevcut. Birçok ülkede farklı amaçlarla başlamış ağaç süsleme geleneği. Dilek ağaçlarında yer alan rengarenk kurdele ve çaputlarımızı düşünürsek ağaç süsleme türk geleneği değildir demek biraz yanlış oluyor gibi.

İşin ideolojisinden tamamen kopmuş bir adet olarak devam eden ağaç süsleme işi oldukça keyifli. Siz de bu yıl evinizde bir ağaç yer alsın istiyorsanız bu konuda size yardımcı dokunabilecek birkaç önerimiz var.

yeni yıl
Görsel: zastavki
  • Öncelikle asla ama asla kesilmiş bir çam ağacı satın almayın. İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır. Bu sebeple size kesilmiş ağaç satan kişilere itibar etmemelisiniz. Eğer bahçeli bir evde oturuyorsanız gerçek bir çam ağacı fidesi alıp yılbaşı gecesinden sonra da ağacı bahçenize ekebilirsiniz.
  • Gerçek ya da yapay, her evin ‘aralık ayı neşesi’ olan yılbaşı ağaçlarını süslemek bir şölendir. Fakat süsler uygun seçilmezse bu şölen bir felakete de dönüşebilir. Felaket derken oldukça ciddiyiz. Eğer ateş oluşturabilecek bir süs seçerseniz gerçekten ağacınız tutuşabilir.

– Ev partileriniz için lezzetli Ginger Bread tarifi.

  • Eğer bu sene evinizde bir parti vermeyi planlıyorsanız, yılbaşı çam ağacı gecenin en önemli unsuru demektir sizin için. Özensiz hazırlanmış bir ağaç yerine her geleni kendine aşık edecek bir ağaç tercih edersiniz diye tahmin ediyoruz. İşte bu yüzden en güzel yılbaşı ağacı sizin olsun istiyorsanız, bu önerilerimize kulak verin. Yılbaşı ağacınızı süslerken bir konsept belirleyin. Mesela ağacınızın sağında solunda beyaz güvercinler olduğunu düşünün. Hem değişik hem de harika değil mi? Güvercinleri misina ile tavandan sarkıtabilir, hatta beyaz ya da gümüş renk zincirleri taşıyormuş gibi bir görüntü verebilirsiniz.
yılbaşı ağacı süsü
Görsekl: idolza
  • Kırmızı ve yeşil yeni yılın rengidir zaten. Yılbaşı süslemesinin olmazsa olmaz renkleri. Ağacımız zaten yeşil, bu yüzden ağaçlarınızı süslerken özellikle kırmızı rengine ağırlık verebilirsiniz. Çam ağacı köşeli olduğu için yuvarlak süsler kullanmanız görüntüyü yumuşatır ve görselliği artırır. Bu sebeple ana süsler her zaman yuvarlak toplar veya zincirler olarak tercih edilir.
  • Ağaç süslerken kalp, yonca ya da yılbaşı kesesi gibi şekilleri de unutmamak gerek. Yılbaşı ağacından sallanan bu minik süsler, ağacınıza renk ve şıklık katacaktır. Aynı zamanda yeni yılın anlamı yeni umutlardır. Şans getiren simgeleri ağacınızda bulundurmak hiç olmazsa size psikolojik olarak iyi gelecektir.
  • Feng Shui’ye göre yılbaşı ağacı süslemesinde, suyu temsil eden mavi rengini kullanmak ortama ferahlık veriyormuş. Mavi yılbaşı süsleri fena görünmüyor, değil mi? Ferah bir sene için denemekte fayda var. yukarıdaki fotoğraftan mavinin de kırmızı ve yeşile nasıl uyum sağladığını görebilirsiniz.
yılbaşı ağacı
Görsel: Shutterstock
  • Eğer evde bir parti veriyor ve hoşlandığınız kişiyi de partinize davet ediyorsanız yalnızca yılbaşı ağacı ile kalmayıp bir de ökse otu edinin :) Neden mi? Cevabı için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Altın veya gümüş renkli süslemelerle ağacınızı daha az ‘cici’ ama onun yerine daha ‘şık’ yapabilirsiniz. Eğer yılbaşı için hazırladığınız yemek masasını altın ya da gümüş renklerinde dekore etmeyi planlıyorsanız bu süsler tam size göre!
  • Ve tabii ki ışıklar! Işıksız bir yılbaşı ağacı düşünülemez bile! Sokaklar, apartmanlar, bahçeler, evler ışıl ışıl! Yanıp sönen ışıklardan çok, sadece yanan ışıkları tercih edin. Yeni trend buymuş.
yılbaşı ağacı süsü
Görsel: Zszywka
  • Kendi ağaç süsümü kendim yaparım diyenler için elbette el yapımı süsler de mevcut. Bunun için çeşitli materyaller kullanılabilir. Kumaşlar, keçeler, pamuklar, çoraplar ve kağıtar. Birçok malzeme ile kendi süslerinizi yapabilmeniz mümkün.
  • Bir de çan edindiniz mi bu parti tamamdır! Jingle Bells şarkısından dolayı süslememizi çansız bitirmemiz olmazdı hakikaten. Yılbaşı çanları da çam ağaçlarına en yakışan süslerdendir.

Yılbaşı bizim için çam ağacı, saat tam 12’de sevdiklerimizi öpmek ve bir arada keyifli vakit geçirerek yeni seneyi karşılamak anlamları taşıyor. Ancak son zamanlarda bizim ülkemizde de hızla artan bir yılbaşı ağacı süsleme furyası var. Bazıları bu duruma şiddetle karşı iken bazıları da oldukça keyif alıyor. Yılbaşını keyifle geçirmek ya da en azından hayal kırıklığı yaşamamak için öneriler sunduğumuz “Hüsran dolu bir yılbaşı geçirmemek için altın değerinde 8 öneri” adlı esprili yazımızı okumayı unutmayın.

En Az Çam Ağacı Kadar İkonik 6 Özel Yılbaşı Bitkisi’ni merak edenler buraya!

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir