TariflerDünya Mutfağı

Yunan Mutfağı: Evde Yapabileceğiniz Basit Tarifler

Dünya mutfakları hakkında bilgi verdiğimiz ve basit tariflerle yemek kültürlerini anlattığımız serimizde sıradaki durak; Yunanistan! Komşumuz olan ve kültür olarak iç içe geçtiğimiz Yunanistan, mutfak bakımından da bize oldukça benzer yapıdadır. Coğrafi yakınlığın ve benzer ürünlerin yetişmesinin etkisi bunda büyüktür. Hatta bazı tarifler var ki kökenleri hakkında birçok tartışma yaşanmaktadır. Fakat değişmeyen doğru, iki mutfağında oldukça lezzetli olmasıdır. Şimdi gelin Yunan mutfağı hakkındaki bilgilere biraz daha yakından bakalım.

Yunan mutfağı, Akdeniz etkisiyle zeytinyağının hüküm sürdüğü, deniz ve sebze ürünlerinin ağırlıkta olduğu bir mutfaktır. Ülkenin coğrafi yapısı gereği salata ve meze kültürü oldukça geniştir. Mutfağın baş aktörü sebzeler olduğundan en çok enginar, patlıcan, kabak, fasulye, bamya gibi zeytinyağlı yemekler ile dereotu, maydanoz, taze soğan ve rezene gibi bitkiler bolca kullanılır. Ekmek, bizde de olduğu gibi öğünlerde kesinlikle tüketilir. Caciki adı verilen cacık, sofralarda sıkça görülür. Kahvaltı kültürü oldukça gelişmiştir. Öğlen öğünleri ise en önemli öğündür. Son olarak özel günlerde ise et yemekleri ön plandadır.

Tariflere geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapmakta fayda var. Aşağıda yer alan tarifleri hazırlamak istediğinizde eksik olan ürünleri ÇiçekSepeti Hızlı Market sayesinde market fiyatıyla hemen sipariş edebilirsiniz. Kısa sürede kapınıza teslim edilen ürünlerle, tarifleri deneyebilir ve nefis yemeklerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Yunan Mutfağı Tarifleri

Kısaca Yunan mutfağı hakkında bilgi verdiğimize göre lafı daha fazla uzatmadan evde yapabileceğiniz basit tariflere geçelim.

1-) Domatokeftedes – Domates Mücveri

Yunan mutfağı - Domatokeftedes
Hafif ve oldukça lezzetli; Domatokeftedes.
Görsel kaynak: Pinterest

Sabah kahvaltılarda veya öğlen yemeklerinde tercih edilen Domatokeftedes, bizde kabakla yapılan mücverin domatesli versiyonu diyebiliriz. Oldukça lezzetli olan ve tadı damaklarda kalan bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

Malzemeler: 2 adet domates, 2 diş sarımsak, 1 adet soğan, 1 adet yumurta, 1 dilim beyaz peynir (150 g), ½ bağ taze nane, 2 dal taze soğan, maydanoz, 1.5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, tuz, kuru nane, karabiber ve pul biber.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak domateslerin kabuğunu soyun ve küçük küçük doğrayın. Sonrasında soğanı ve sarımsağı rendeleyin. Taze soğan, maydanoz ve naneyi ise ince ince kıyın.
  • Derin bir kap içerisine peyniri alın ve ezin. Üzerine kabartma tozu hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Harcın içine son olarak un ve kabartma tozunu ekleyin ve mücver hamuru hazır. Bir tavaya az yağ alın ve kaşık yardımıyla şekillendirdiğiniz mücverlerin iki yüzünü de kızarana kadar pişirin.
  • Domatokeftedes hazır. Eğer kişi sayısı fazla ise tarifteki ölçüleri 2 katı şeklinde kullanarak daha çok sayıda mücver elde edebilirsiniz.

2-) Spanakopita – Greek Pie

Yunan mutfağı  Spanakopita - Greek Pie
Kesinlikle denemeniz gereken leziz Yunan böreği; spanakopita.
Görsel kaynak: Pinterest

Börek, lezzeti ve dokusuyla Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Yunan mutfağında da farklı tariflerde bir sürü börek bulunmaktadır. Listemizde yer alan börek ise ıspanak ve peynirin muhteşem uyumuyla hazırlanan spanakopita!

Malzemeler: 8 su bardağı un, 7 su bardağı su, 1 kâse keçi peyniri, 1 kg ıspanak, 1 demet yeşil soğan, 1 kilo ıspanak, 3 yumurta, 5 kaşık yoğurt, sıvı yağ, taze nane, tuz.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak su, un ve tuzdan mayasız sert bir hamur elde edin.
  • Ispanakları güzelce yıkadıktan sonra orta kalınlıkta kesin. Yeşil soğan ve naneleri ince ince kıyın.
  • Derin bir tencere içine ıspanak, yeşil soğan ve naneleri alın. Hafif yağda pişirin. Pişen karışıma keçi peynirini ekleyin ve hafif erimesini sağlayın.
  • Harcı hazırladıktan sonra hazırda bekleyen hamuru on parçaya ayırın ve ince şekilde açın.
  • Küçük bir kap içerisinde yoğurt ve yumurtayı karıştırın. Yağladığınız tepsiye ilk kat hamuru yerleştirin. Hamur üzerine harcı sürün ve bunu 5 kat olana kadar her katta uygulayın.
  • 5. kata geldiğinizde hazırladığınız harcı dökün ve iyice dağıtın. Sonrasında 5 kat daha hamuru serin ve ara katlara harçtan sürün.
  • Üst kata harçtan bol miktarda sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

3-) Greek Moussaka

Greek Moussaka
Greek moussakka, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir lezzet.
Görsel kaynak: Pinterest

Musakka, Türk mutfağında da bulunan enfes bir lezzettir. Yunan mutfağındaki versiyonunda ise patlıcan ve patatese beşamel sos ekleniyor.

Malzemeler: 3 adet patlıcan, 3 adet patates, 3 adet sarımsak, 1 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 su bardağı domates püresi, 300 g dana kıyma.

Beşamel sos için: 4 yemek kaşığı un, 800 ml süt ve 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.

Hazırlanışı:

  • Patates ve patlıcanları uzun ince dilimler şeklinde doğrayın. Patlıcanları bir süre tuzlu suda bırakın. Bu sırada patatesleri 1 su bardağı Ayçiçek yağı koyduğunuz tavada kızartın.
  • Kızaran patatesleri bir fırın kabının tabanına dizin. Üzerine patlıcanları da yerleştirin.
  • Başka bir tavaya kıyma, domates salçası, domates püresi ve soğanı alıp kavurun. Üzerine tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın.
  • Kavrulan kıyma karışımını patates ve patlıcan üzerine dökün. Güzelce her bölgeye yayın ve kalan patlıcanları üzerine bir kat daha serin.
  • Sıra geldi beşamel sosu hazırlamaya. Bir tava içerisine 2 kaşık tereyağı alın ve 4 yemek kaşığı un atarak yavaşça kavurun. Kahverengi tonu görünce üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin. Muskat varsa ekleyin ve son olarak kaşarı dökün.
  • Koyu bir kıvam alan beşamel sosu fırın kabının üzerini tamamen kapatacak şekilde yayın. Hazır olan musakkayı ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

4-) Karídopita

Yunan mutfağı - Karídopita
Bu lezzeti denediğinize asla pişman olmayacaksınız; Karídopita.
Görsel kaynak: Pinterest

Türk mutfağında yer alan ıslak keke benzeyen Karídopita, anason çayı ile hazırlanan şerbetle ıslatılıyor. Mis gibi tarçın ve limon kokan bu lezzet eminiz ki şu ana kadar tattığınız keklerden oldukça farklı bir lezzet.

Malzemeler: 25 g tereyağı, 7 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket vanilya, 4 yumurta, 1 adet limon kabuğu, 1 buçuk su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, ½ çay kaşığı tarçın, 2 su bardağı ceviz, 2 su bardağı galeta unu, yarım su bardağı süt.

Islatmak için: 7 yemek kaşığı toz şeker, 5 yemek kaşığı bal, 200 ml su, 1 yemek kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı anason çayı veya şurubu.

Hazırlanışı:

  • Tereyağını derin bir kaba alın ve mikser ile çırpın. O sırada azar azar toz şeker ve limon kabuğu ekleyerek çırpmaya devam edin. Üzerine yumurtaları da ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Unu ve kabartma tozunu azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Sütün yarısını ekleyin. Son olarak ezdiğiniz cevizi, galeta ununu ve sütün kalanını ekleyip kek hamuru kıvamında bir hamur elde edinceye kadar çırpın.
  • Kek kabını yağlayın veya yağlı kağıt serin. Hazırladığınız karışımı kaba alın ve ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.
  • Kek fırında pişerken bu sırada şerbeti hazırlamaya başlayın. 200 ml suya şeker, bal, limon suyu ve anason şurubunu karıştırın. Kaynayana kadar karıştırın ve kaynadıktan sonra 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Hazır olan şerbeti ılımaya bırakın.
  • Pişen keki fırından alınca 5 dakika kadar bekletin ve üzerine şerbeti dökün. Soğuduktan sonra dilimleyin ve ceviz ile süsleyerek servis edin.

5-) Greek Frappe

Greek Frappe
Frappe, kahvenin en güzel içim şekilleri arasında yer alır.
Görsel kaynak: Pinterest

Frappe, Yunan mutfağının en sevilen içecekleri arasında yer alır. Hem kışın hem de yazın içilebilen bir kahve olması en büyük avantajıdır. Yazın buzlu ve soğuk olarak servis edilirken kış aylarında ise sıcak servis edilir. Biz size soğuk versiyonunun tarifini vereceğiz. Bu harika lezzetin tadını günün her saatinde çıkarabilirsiniz.

Malzemeler: 1,5 tatlı kaşığı Nescafe veya Nescafe Instant, istediğiniz kadar toz şeker, 4-5 tatlı kaşığı su, soğuk süt, buz küpleri ve isteğe bağlı vanilyalı dondurma.

Hazırlanışı:

  • Bir karıştırıcı içerisine Nescafe, şeker ve suyu koyun. En az 30 – 40 saniye çalkalayın. Krema kıvamında bir karışım elde edince durun.
  • Uzun bir cam bardağa 2 adet buz küpü atın ve karışımı üzerine dökün. Daha sonra üzerine sütü ilave edin ve biraz karıştırın.
  • Son olarak isteğe bağlı vanilyalı dondurmayı üzerine ekleyin ve servis edin. Afiyet olsun.

Yunan mutfağı hakkında bilgiler ve tarifler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Gıda ürünleri başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarınızı ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir