Trend

Zeytinyağı Rehberi: Zeytinyağını Ne Kadar İyi Tanıyorsunuz?

Eski zamanlardan beri kullanılan zeytinyağı, özellikle Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Rengiyle, kokusuyla, tadıyla her yemeği üst seviyeye taşıyan zeytinyağı, oldukça da faydalıdır. Kimyasal işlemlere gerek olmadan, sadece sıkarak üretilen zeytinyağı ile ilgili tüm detayları zeytinyağı rehberi blog yazımızda bulabilirsiniz!

Salatalara, sebze yemeklerine, kahvaltıda şöyle domates ve zeytinin üzerine… Zeytinyağı pek çok yerde karşınıza çıkar. Üstelik hem lezzetli olmasıyla hem de tadının güzel olmasıyla gönülleri fetheder. Peki zeytinyağı nasıl üretilir, hangi çeşitleri vardır, iyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? Bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz!

Zeytinyağı Nasıl Yapılır, Çeşitleri Nelerdir?

Yemyeşil rengiyle herkesin kalbini çalan zeytinyağı, doğal yöntemler ile üretilen bir yağdır. Tabii ki zeytinyağı nedir diye anlatacak değiliz ama yine de birkaç bilgi vermekte fayda var; bu yağ, oda sıcaklığında sıvı haldedir. Zeytin türüne ve üretim şekline göre rengi değişse de genellikle rengi yeşilden sarıya doğru değişir.

Zeytinyağı rehberi
Zeytinyağı Rehberi

Eski zamanlarda zeytinin yağını çıkarmak için dev taş ve ahşap kaplar kullanılmış olsa da bugün daha basit şekilde üretim yapmak mümkün. Yunanlar ile başlayan mermer taş değirmeni kullanımı, bugün de oldukça yaygın ve hatta taş değirmenlerin atası diyebiliriz. Zeytinyağı yapımında; temizlenen zeytinler değirmenlere konuyor ve zeytinler ezilerek bir hamur halini alıyor. Daha sonra bu hamur ayrıştırılarak zeytinyağına dönüşüyor. Günümüzde tabii ki daha çok modern, elektrikli makineler kullanılıyor. Böylece yemyeşil zeytinler, yemyeşil yağlara dönüşüp sofraları süslüyor.

Peki tek bir zeytinyağı mı var? Tabii ki hayır! Zeytine göre, üretim şekline göre, asit oranına göre farklı farklı zeytinyağı çeşitleri var. Genellik virgin, ekstra virgin, ordinary virgin, cold press olarak zeytinyağı isimleri duyabilirsiniz. Zeytinin kalitesine, doğru koşullarda toplanıp toplanmadığına göre çeşitli zeytinyağı isimleri ortaya çıkar. Gelin, zeytinyağı çeşitlerini yakından tanıyalım!

Üretim Yöntemlerine Göre Zeytinyağları

Farklı zeytinyağı çeşitlerini öğrenip bir sonraki zeytinyağı alışverişinizi buna göre yapabilirsiniz. Çeşitleri öğrenmek için de yazımızın devamına göz atabilirsiniz!

Zeytinyağı rehberi
Zeytinyağı Rehberi

Ekstra Natürel Sızma Zeytinyağı

İlk zeytinyağı çeşidi, ekstra natürel sızma zeytinyağı. Natürel zeytinyağı, zeytinin doğal özelliklerinin korunduğu bir sıcaklıkta, sadece mekanik işlemler elde edilerek üretilen yağdır. Bu yağ, son derece doğaldır. Rengi berraktır. Genellikle rengi yeşilden sarıya çalan bir renktir. Natürel yağlar da kendi içinde üç çeşittir:

  • Natürel Birinci Zeytinyağı: İlk sıkımdan sonra fazla yağın ayrışması için sıcak su kullanılarak ayrıştırılan yağdır. Sızma yağa göre biraz daha kokuludur ve tadı yoğundur. Biraz daha asitlidir. “Virgin olive oil” ismi ile de karşınıza çıkar.
  • Natürel İkinci Zeytinyağı: İlk işlemden sonraki yağdır. Diğer yağlara göre kokusu da tadı da daha ağırdır. Asit oranı en fazla %3.3 olur.
  • Ekstra Natürel Sızma Zeytinyağı: En iyi kalitede yağlardan biri, ekstra sızma olan yağdır. Asit derecesi neredeyse sıfırdır. Zeytinyağının hası diyebiliriz bu yağ için. Zeytin meyvesine dışarıdan bir müdahele olmaz. Erken hasat ile toplanan zeytinler soğuk sıkım ile yağ haline getirilir. Yağın en özel halidir. Tadı meyvemsidir. Salatalarda ve hatta direkt olarak ekmek banmak için kolaylıkla kullanabilirsiniz. Her hasatta az miktarda üretim olduğu için fiyatı, diğer yağlara göre daha yüksektir.

Rafine Zeytinyağı

Natürel yağlardan farkı; arındırma, ağırtma gibi işlemlerden geçmesidir. Gıda değeri natürel yağlara göre daha düşüktür. Genellikle direkt olarak yemek için değil kızartma için kullanmak uygundur. Zeytinyağının içerisinde yer alan tortu ve parçacıklar ayrıştırıldıktan sonra iyi kalite yağlardan karıştırma yapılır ve doğal değerlerin bir kısmı yeniden toplanır. Kimi zaman kimyasal işlemler uygulanır. Rafine yağlar aroma açısından, besleyicilik açısından ve lezzet açısından daha zayıftır. Marinasyon ya da kızartma işlemleri için bu yağı tercih edebilirsiniz.

Riviera Zeytinyağı

Zeytinyağı rehberi
Zeytinyağı Rehberi

Karışım yağlardır. Rafine yağlara %5 – %20 arasında natürel yağ eklendiğinde riviera zeytinyağı ortaya çıkar. Aroması rafine yağa göre daha yoğundur. Genellikle yemek ya da ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca zeytinyağı kokusundan hoşlanmayanlar için uygun bir seçenektir çünkü kokusu daha hafiftir. Genelde her damak tadına uyum sağlar.

Kimi zeytinyağları size bulanık görünür. Bunun sebebi, erken hasat meyvelerinin yağa dönüşüm sırasında aldığı renktir. Yani genç meyvelerin yağı biraz daha bulanık bir renktedir. Berraklık az ise yağdaki tortular da korunur. Bu da yağın aromasının ve tadının artmasında etkilidir.

Siz de Çiçeksepeti‘nin gneiş ürün yelpazesinde her çeşit zeytinyağını bulabilirsiniz. Uygun fiyatlarla, farklı lezzetlerdeki zeytinyağlarını satın alıp lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir