Kültür & Sanat

Fotosentez Yapmayan Yeni Bitki Türü Bulundu : Gastrodia Kuroshimensis

Bitkilerin temel özellikleri güneş ışığından fotosentez ile kendi enerjilerini üretmeleri ve çiçeklenerek üremeleridir ancak Subtropikal Japon adası Kuroshima’da bu özelliklere sahip olmayan yeni bir bitki türü bulundu.

Gastrodia kuroshimensis

Mikorizal* ya da mikoheterotrofik bir bitki olmasıyla ilgi çekici bir konumda. Aslında pek çok bitki, köklerindeki mantarlarla simbiyotik bir yaşam geliştirir ve bu durum çok yaygındır. Özellikle bitkilerde azot alımı için mikoriza (mantar-kök anlamına gelir) mantarlar yani bitki kökündeki mantarlar önemlidir.

*Bazı bitkilerin kökleriyle ortak yaşam, simbioz ilişkisi geliştirmiş olan mantarlara verilen isimdir. Bu tip ortak yaşamda mantarlar bitkinin asalağı değil, destekçisi rolündedirler

gastrodia-kuroshimensisAncak bu yeni bulunan bitkinin hiç fotosentez yapmaması ve tüm enerji ihtiyacını bu mikorizal simbiyotik ilişkiden karşılaması ilginç bir olgu. Bu tür mikoheterotrofik bitkiler genel olarak ormanların karanlıklarında yaşayan ufak bitkiler oluyor ve dökülen yaprakların altında kalıyorlar.

Bunun yanı sıra kleistogami (Cleistogamy) ile ürüyor olmaları bu bitkilerin aynı zamanda hiç çiçeklenmemesi anlamına geliyor. Kapalı evlilik anlamı taşıyan ve henüz açılmamış bir çiçeğin içerde kendi kendini döllemesi durumunu ifade eden kleistogami mekanizması yıllardır botanikçilerin merakını üzerine çekiyordu. Gastrodia kuroshimensis‘in çiçekleri hiç açmıyor ve açılmayan bu çiçek/üreme organı içinde üreme olayı gerçekleşiyor.

Kleistogami’de başka bireylerden gen akışı gerçekleşmiyor olması büyük bir problem. Çünkü zararlı mutasyonların birikmesi çok olası bir durum.

Kaynak:bilimma.com,Kobe University.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir